یکی از مشکلات رایج برای والدین این است که چطور می توانند با کودکان بد غذا رفتار کنند. غذا نخوردن یا بد غذا خوردن در کودکان یک چالش معمولی است که اگر به آن رسیدگی نشود می تواند سوء تغذیه ایجاد کند و سلامتی آنها را به خطر بیاندازد. برخی راهکارها وجود دارد که والدین می توانند با زیرکی در خانه اجرا کنند و کودکان را به غذا خوردن تشویق نمایند.

وقتی کودک شما نمی خواهد غذا بخورد!!

وقتی صحبت از عادات غذایی می شود، پیش بینی نحوه کودکان و خردسالان کمی دشوار است. بعضی روزها ممکن است آنها غذای زیادی نخورند. روزهای دیگر ممکن است به نظر برسد که آنها در تمام طول روز مشغول غذا خوردن هستند. حتی ممکن است برای هفته ها، هر روز تمایل به خوردن یک نوع غذا داشته باشند و سپس ناگهان آن را دوست نداشته باشند!! اینکه کودک شما چقدر غذا می خورد، با مقدار غذا خوردن کودک دیگر، متفاوت است. اما نگران نباشید؛ عادات غذایی غیر قابل پیش بینی کودک شما امری طبیعی است.

تند خوردن، یک رفتار معمولی برای کودکان است. کودک شما با امتناع از غذا خوردن، استقلال داشتن را تمرین می کند. در این قسمت، برخی از واکنش های رایج که کودکان بد غذا دارند، آورده شده است:

  • امتناع از خوردن غذاها بر اساس رنگ یا بافت آنها
  • انتخاب چند غذا و نخوردن جزئی از آنها
  • عدم تمایل به امتحان غذاهای جدید
  • از دست دادن علاقه به غذایی که قبلاً دوست داشتند
  • فقط می خواهند خودشان با قاشق یا چنگال غذا بخورند

مسیری به سوی تغذیه بهتر کودکان

شما نمی توانید فرزندتان را به خوردن غذا مجبور کنید. با این حال، می توانید غذاهای مغذی را تهیه کنید، عادات غذایی سالم را به آنها نشان دهید و زمینه را برای وعده های غذایی دلپذیرتر فراهم سازید. به طور کلی، کودکان کوچک، روزانه به مواد مغذی زیر نیاز دارند:

  • ۷ میلی گرم آهن
  • ۷۰۰ میلی گرم کلسیم
  • ۶۰۰ واحد ویتامین D

عادات غذایی سالم که می توانید برای کودکان بد غذا اجرا کنید

  • غذا را به مقدار مناسب سِرو کنید

به کودک خود یک قاشق غذاخوری از هر نوع غذا بدهید. مثلا اگر ۳ نوع غذا تهیه کرده اید، از هر غذا، ۳ قاشق غذاخوری سِرو کنید. بخش های کوچک تر غذا به آنها این فرصت را می دهد که غذای بیشتری را طلب کنند.

  • صبور باشید

یکی از بهترین کارها برای رفتار با کودکان بد غذا این است که غذاهای جدید را برای او ارائه بدهید. ممکن است مجبور شوید ۱۰ تا ۱۵ بار، طعم یک غذا را به او بچشانید.

  • اجازه دهید فرزندتان در خرید مواد اولیه غذا به شما کمک کند

بگذارید کودکان تان مواد غذایی را در فروشگاه انتخاب کنند. سپس راهی پیدا کنید که آنها بتوانند به تهیه غذا یا چیدن سفره کمک کنند. شرکت در بخش‌های مختلف تهیه و طبخ غذا ممکن است آنها را به خوردن غذا تشویق نماید.

  • غذاها را سرگرم کننده تهیه کنید

مدل سازی یا تهیه غذاها با شکل های زیبا و جذاب، یکی از بهترین روش ها برای رفتار با کودکان بد غذا است. با کاتر، کوکی غذا را به شکل های دلخواه بچه ها برش بزنید. غذا را به روشی خلاقانه در بشقاب کودک خود بچینید. از فرزندتان بخواهید نام خاصی برای غذاهای مورد علاقه خود بیاورد.

  • گزینه انتخابی برای کودک ارائه دهید

به جای سرو سبزیجات برای کودک، اجازه دهید بین دو گزینه، یکی را انتخاب کند. مثلاً برای شام، کلم بروکلی میل داری یا گل کلم سوخاری؟

  • مدل غذاهای جدید را با قدیمی، ترکیب کنید

غذاهای جدید را در کنار غذاهای مورد علاقه او سرو کنید. این کار ممکن است امتحان کردن غذاهای جدید را آسان تر کند.

  • اجازه دهید طعم های جدید را امتحان کنند

برای تشویق کودکان بد غذا به امتحان کردن میوه ها یا سبزیجات جدید، می توانید طعم های ویژه به آنها بدهید. این می تواند شامل هوموس، ماست، یا سس سالاد کم چرب یا شیرهای طعم دار باشد.

  • نمونه خوبی برای غذا خوردن باشید

اگر فرزندتان شما را در حال خوردن انواع غذاهای سالم ببیند، احتمالاً آنها را امتحان می کند. فهرستی از غذاهای سالمی که فرزندتان دوست دارد، تهیه کنید و مطمئن شوید که رژیم غذایی متعادلی دارد.

  • وعده های غذایی دلپذیر برای کودکان بد غذا

۱۰ تا ۱۵ دقیقه قبل از زمان غذا به کودک خود بگویید که به زودی وقت غذا خوردن می رسد. گاهی اوقات کودکان آنقدر از فعالیت های بازی کردن، خسته یا هیجان زده هستند که تمایلی به خوردن غذا ندارند. اینکه بگویید زمان صرف غذا نزدیک است، به آنها فرصت می دهد خود را برای غذا خوردن آماده کنند.

یک روتین روزانه برای کودکتان ایجاد کنید. وقتی همه چیز، متداول باشد، کودکان این وضع را دوست دارند. وعده های غذایی منظم را آماده کنید. برای خوردن هر وعده غذایی تا حد امکان در یک مکان بنشینید.

اجازه ندهید کودکتان با اسباب بازی ها یا وسایل الکترونیکی، سر میز غذا، بازی کند. به آنها اجازه ندهید کتاب بخوانند یا تلویزیون تماشا کنند. به فرزندتان توضیح دهید که چقدر خوب است با هم غذا بخوریم. از آنها بخواهید تا زمانی که غذا خوردن همه تمام شود، سر میز بنشینند. همه افراد دور میز باید رفتار مشابهی داشته باشند تا بچه ها بتوانند الگوبرداری خوبی انجام دهند.

وعده های غذایی را دلپذیرتر کنید، در این صورت، احتمالاً کودکان بد غذا، مشتاقانه منتظر غذا خوردن هستند. سعی کنید از بحث و گفتگو یا صحبت های منفی سر میز غذا خودداری کنید.

انتظار رفتارهایی را نداشته باشید که برای فرزندتان خیلی سخت است. به عنوان مثال، از یک کودک ۳ ساله انتظار نداشته باشید که در ظرف، درست غذا بخورد. برای بسیاری از کودکان، استفاده از قاشق بسیار راحت تر از چنگال است.

  • در مورد مصرف تنقلات چطور؟

کودک شما باید هر روز، ۳ وعده غذایی و ۲ میان وعده بخورد. کودکان معمولاً در یک وعده غذایی به اندازه کافی غذا نمی خورند. بین وعده های غذایی، به کودکان بد غذا، میان وعده های کوچک و سالم بدهید. میان وعده های سالم عبارتند از:

پنیر کم چرب- ماست- برش های سیب یا نصف توت فرنگی- برش های گوشت بوقلمون بدون چربی- کراکر سبوس دار با کره بادام زمینی.

فقط در صورتی به کودکان، یک میان وعده بدهید که تا وعده غذایی بعدی، چند ساعت فاصله داشته باشد. اگر وعده غذایی، در یک ساعت آینده است، از دادن میان وعده صرفنظر کنید. اگر کودک شما گرسنه سر میز می آید، احتمال اینکه غذا بخورد، بیشتر است.

اگر کودک شما در زمان مقرر، درست غذا نمی خورد، چند ساعت بعد، یک میان وعده مغذی به او بدهید. اگر کودک شما این میان وعده را نمی خورد، در وعده غذایی بعدی، دوباره به او غذا بدهید. کودک معمولاً در وعده دوم، غذا را می خورد. با این روش، می توانید مطمئن شوید که فرزندتان با رژیم غذایی نامناسب، مشکلی نخواهد داشت.

نکاتی که باید برای کودکان بد غذا در نظر بگیرید

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای تشویق کودکان بد غذا به غذا خوردن انجام دهید. اما کارهایی هم هست که نباید انجام دهید.

  • فرزندتان را مجبور نکنید بشقابش را تمیز کند.
  • هنگامی که آنها دیگر گرسنه نیستند، باید به کودک اجازه دهید که غذا خوردن را متوقف کند. وادار کردن آنها به غذا خوردن، آن هم در زمانی که گرسنه نیستند، می تواند با علائم طبیعی که به آنها می گوید چه زمانی سیر شده اند، تداخل ایجاد کند.
  • با فرزندتان مذاکره نکنید یا اینکه بخواهید به او رشوه بدهید تا غذا بخورد، تهدید کنید، تنبیه کردن و پاداش دادن در مقابل غذا خوردن، هیچ کدام ایده خوبی نیستند. این کارها می توانند به جنگ کردن منجر شوند.
  • اگر نگران هستید که کودک تان از خوردن غذا امتناع می کند، این احساس را بروز ندهید. آنها ممکن است به دنبال جلب توجه باشند و عدم تایید شما این نیاز را برطرف می کند. این کار ممکن است منجر به تکرار یک اتفاق مشابه شود.

اگر در مورد نحوه رشد کودک خود و رفتار با کودکان بد غذا نگرانی دارید، یا استرس این را دارید که تند غذا خوردن، رشد کودک شما را کندتر می کند، با پزشک صحبت کنید.

سوالات متداول برای پرسیدن از پزشک:

  • کودک نوپا روزانه چقدر باید غذا بخورد؟
  • آیا غذاهای خاصی وجود دارد که باید سعی کنیم در هر روز به کودکانمان بدهیم؟
  • اگر فرزندمان چند روز متوالی زیاد غذا نخورد، باید نگران باشیم؟
  • آیا لازم است به کودکمان مکمل هایی مانند نوشیدنی های پروتئینی بدهیم؟
  • چه زمانی کودک من تمایل به غذا خوردن بیشتری دارد؟

جمع بندی

والدین با افزایش دانش خود درباره نحوه درست تغذیه کودکان می توانند به رشد سالم تر و بهتر آنها کمک کنند. با برخی راهکارهای کاربردی که در این متن به آنها اشاره کردیم می توانید با کودکان بد غذا مقابله کرده و آنها را به غذا خوردن تشویق کنید. پایین بودن سطح تغذیه کودک می تواند مشکلاتی را در رشد و تأمین منابع مغذی برای بدن او به وجود بیاورد. اگر در این باره نیاز به راهنمایی دارید، حتماً از پزشک متخصص تغذیه کودکان یا مشاور سلامت کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *