یافتن راه‌های مؤثر برای کمک به فرزندان، برای کنار آمدن با احساسات بزرگ و مهم‌تر، هرگز دشوار نبوده است! اگر مدیریت هیجانات کودکان برایتان اهمیت دارد، چند پیشنهاد را ارائه می دهیم که در مدیریت احساسات و هیجان های درونی کودکان تان می توانید دنبال کنید. شما به راحتی می توانید برخی از احساسات مهم و بزرگ بچه های خود را نظیر غم و اندوه، خشم و اضطراب و …، کنترل کنید.

۱- برای کودکتان و احساساتش ارزش و اعتبار قائل شوید.

با احترام به احساس فرزندتان، مدیریت هیجانات کودکان را شروع کنید. به یاد داشته باشید، شما احساس او را تأیید می کنید، نه رفتارش را. شما می توانید این موضوع را تایید کنید که فرزندتان غمگین است، عصبانی است یا حتی ترسیده است. سعی کنید به او این جملات را بگویید: «می‌توانم درک کنم که در حال حاضر چقدر عصبانی هستی» یا، «بسیاری از مردم در هر زمان ممکن است احساس ترس و اضطراب داشته باشند پس منطقی است که تو هم چنین احساسی داری.»

۲- مهارت های مقابله با احساسات را آموزش دهید.

برای زمانی که احساسات کودکان، بسیار زیاد است، یک برنامه کسب مهارت های مقابله ای تهیه کنید. بخش عمده ای از مدیریت هیجانات کودکان، آماده شدن برای رویارویی با آن وضعیت است. زمانی که کودک، آرام است با او کار کنید تا برای زمانی که احساسات شدیدی را تجربه می کند، آماده شود. برای این کار بهتر است یک برنامه معین داشته باشید. به آنها کمک کنید تا تشخیص دهند که کدام یک از مهارت های مقابله ای که در زیر ذکر شده است، برای آنها بهتر هستند. طرح شما باید شامل موارد زیر باشد:

  • علائم هشدار دهنده افزایش احساسات
  • فهرستی از ۳ تا ۵ مهارت مقابله ای که هنگام مشاهده علائم هشدار دهنده از آنها استفاده خواهند کرد
  • راهنمایی هایی برای دریافت کمک از بزرگسالان

۳- در صورت لزوم، وسایل مورد نیاز را آماده کنید.

در حالی که شما در حال ایجاد یک برنامه برای مدیریت هیجانات کودکان هستید، جمع آوری لوازم مورد نیاز برای آموزش های مهارت های مقابله ای، می تواند برای فرزندتان مفید باشد. اگر فرزندان شما تصمیم گرفتند به عکس های سگ های دلخواهشان نگاه کنند، یک آب نبات ترش مزه بخورند و یا بازی پازل جستجوی کلمه را انجام دهند، این وسایل را جمع آوری کرده و در یک مکان مشخص، در دسترس شان قرار دهید تا زمانی که احساس ناراحتی می کنند، بتوانید آنها را به آنجا هدایت کنید. والدین می توانند با این راهکارها به فرزندان خود کمک کنند تا احساسات خود را بهتر مدیریت نمایند.

۴- مهارت های مقابله ای را بیشتر تمرین کنید.

استفاده از یک مهارت جدید برای اولین بار، یعنی زمانی که احساسات کودکان در حال افزایش است ممکن است دشوار باشد. توصیه می‌کنیم قبل از اینکه فرزندانتان مهارت‌های مقابله‌ ای جدید را امتحان کنند، تمرین داشته باشند.

معرفی چند تا از مهارت های مقابله ای برای مدیریت هیجانات کودکان

هنگامی که کودکان در اوج پریشانی یا اضطراب قرار دارند، معمولاً نمی توانند منطقی فکر کنند یا از طریق احساسات خود صحبت کنند یا منظورشان را بیان نمایند. حتی بدن آنها نیز درگیر این واکنش ها می شود از جمله نفس های سنگین، تپش قلب، عرق کردن. این مهارت ها برای آرام کردن بدن کودکان بسیار مفید است:

تعادل دما

به کودک خود یک کیسه یخ بدهید و به او بگویید آن را روی صورتش، زیر چشمانش بگذارد.

انجام ورزش ها و فعالیت های شدید

از کودک خود بخواهید ۵ دقیقه ورزش شدید انجام دهد؛ فعالیت هایی مانند جامپینگ، کوهنوردی یا اسکیت سواری انجام دهد.

هنگامی که بدن آنها آرام تر شد، آماده هستند تا تمرین هایی را برای کنترل احساساتشان انجام دهند. در این مورد به مثال های زیر دقت کنید:

بازی ۵، ۴، ۳، ۲، ۱؛ بازی رنگ ها

به کودک خود آموزش دهید که ۵ چیز در اتاق را که رنگ آبی دارد، ۴ چیز که رنگ سبز دارد، ۳ چیز که رنگ قرمز دارد، ۲ چیز که رنگ بنفش دارد و ۱ چیز با رنگ زرد را با صدای بلند نام ببرد.

بازی حواس؛ شمارش ۵، ۴، ۳، ۲، ۱

به کودک خود آموزش دهید که ۵ چیزی را که می تواند ببیند، ۴ چیزی را که می تواند لمس کند، ۳ صدایی را که می تواند بشنود، ۲ چیزی را که می تواند بو کند و ۱ چیزی را که می تواند بچشد، با صدای بلند نام ببرد.

هنگامی که کودک شما احساس ناراحتی و گیجی می کند، می توانید به او کمک کنید تا راه هایی را با استفاده از حواس برای آرام کردن خود شناسایی کند؛ در این مورد نیز می توانید به مثال های زیر دقت داشته باشید:

نگاه کردن به یک منظره یا چشم انداز

در این تمرین، کودک می تواند به تصاویر دوستانش نگاه کند، یک فیلم مورد علاقه اش را تماشا کند، یا به تصاویر آرامش بخش از طبیعت نگاه کند.

شنیدن موسیقی دلخواه

در این تمرین، کودک می تواند به آهنگ مورد علاقه اش گوش دهد، به پیام‌های صوتی قدیمی از دوستان یا اعضای خانواده گوش دهد.

بهره گیری از حس لامسه

لمس کردن حیوان خانگی یا یک پتوی نرم و گرم می تواند تمرین خوبی برای آرامش پیدا کردن کودکان باشد.

چشیدن یک طعم جدید

در این تمرین، کودک می تواند یک غذا یا دسر مورد علاقه اش را بخورد، یا از آب نبات های دوست داشتنی کمی بچشد.

تجربه بوییدن رایحه های لذت بخش

از لوسیون معطر برای بچه ها استفاده کنید، غذای مورد علاقه آنها را تهیه کنید و روی بوهایی که در آشپزخانه هنگام طبخ غذا در فضا می پیچد، تمرکز کنید.

گاهی اوقات، کودکان و نوجوانان نیاز دارند تا پس از عبور از یک موقعیت ناراحت کننده، استراحت کنند و تا زمانی که بتوانند دوباره درگیر آن موضوع شوند، به کار دیگری مشغول شوند. در این مورد نیز این فعالیت ها می توانند کمک کننده باشند:

کمک به دیگران

یکی از راهکارهای مدیریت هیجانات کودکان این است که از فرزندتان بخواهید کار خوبی برای دیگری انجام دهد، مانند نوشتن یک یادداشت محبت آمیز برای یک دوست یا تهیه یک هدیه برای یکی از همسالان.

برانگیختن احساسات مخالف

اگر فرزندتان واقعاً عصبانی است، از او بخواهید یک کلیپ خنده دار تماشا کند. اگر غمگین است، از آنها بخواهید یک فیلم هیجان آور ببینند. هر کاری که انجام می دهند، فقط مطمئن شوید که احساسی متفاوت از احساسی که در حال حاضر در آن درگیر شده اند را در آنها برمی انگیزد.

تمرکز مجدد روی افکار

از فرزندتان بخواهید موضوعی را که دوست دارد انتخاب کند و سپس یک فهرست الفبایی را تکمیل کند که در آن چیزهایی را که مرتبط با موضوع است و با هر حرف الفبا شروع می شود، بنویسد.

ایجاد یک حس شدید

از فرزندتان بخواهید که یک آب نبات فوق العاده ترش را روی زبانش بگذارد، توپک های نرم را خیلی محکم فشار دهد یا دوش آب گرم بگیرد.

جمع بندی

مدیریت هیجانات کودکان یک مهارت است که با تمرین کردن به دست می آید. این موضوع باید برای همه والدین و حتی مربیان و معلمان مدرسه مهم باشد. پدر و مادرها می توانند با تکیه بر روش هایی که در فوق به آنها اشاره کردیم، هیجانات و احساسات شدید فرزندان را کنترل و مدیریت کنند. در موارد بحرانی، کمک گرفتن از یک مشاور می تواند ایده عالی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *