استفاده از تلفن همراه می تواند اثرات منفی و مثبت زیادی بر وضعیت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد. در کنار فواید بسیار دستگاه های هوشمند بر توسعه و پیشرفت روند آموزشی در مدارس، تلفن های همراه می تواند گاهی آسیب زا شود. استفاده بیش از حد از موبایل، بخصوص در دانش آموزان، آنها را وابسته می کند، بر سلامت روانی و مغزی آنها اثر منفی دارد و گاهی اختلالات خواب و غذا نیز در آنها ایجاد می کند. والدین باید بر روند استفاده از تلفن همراه در فرزندان دانش آموز خود، نظارت داشته باشند.

استفاده از تلفن همراه یکی از نیازهای ضروری برای دانش آموزان در مدارس جامعه امروزی است. شکی در آن نیست که تبلت ها و تلفن های همراه، وسایلی هستند که می توانند روند آموزش ها را توسعه دهند. بدون توجه به نوع دروسی که مدرسان یا معلمان می خواهند آموزش بدهند، دستگاه های هوشمند، مراحل یاددهی – یادگیری را ساده تر و لذت بخش تر می سازند. آموزش در مدارس در حال ورود به مسیر جدیدی است که بخشی از آن را آموزش مجازی تشکیل می دهد.

آموزش در مدارس، نیازمند استفاده از وسایل کمک آموزشی و گاهی تلفن همراه است. این وسیله مخابراتی مهم، بسته به سطح کلاس درس یا ارائه آموزش ها، از همان دوران اولیه آموزش، یعنی کلاس اول دبستان به والدین توصیه می شود. گاهی نیز استفاده از تلفن همراه فقط برای دانش آموزان کلاس سوم و بالاتر در دوره ابتدایی توصیه می شود. این در حالی است که موبایل برای دانش آموزان دوره متوسطه اول و دوم، یک وسیله مورد نیاز است!

با این توصیف ها، آیا فکر نمی کنید که دانش آموزان، ساعات زیادی را مشغول تلفن همراه خود می شوند و این می تواند اثرات منفی بر جسم و روان آنها داشته باشد؟! بله؛ درست است! این یک مشکل اجتناب ناپذیر است که وجود دارد؛ اما به راحتی قابل نظارت و کنترل است.

ضررها و اثرات منفی تلفن همراه بر دانش آموزان

آمارها و تحقیقات نشان داده اند که استفاده از تلفن همراه برای آموزش در دانش آموزان بسیار متداول شده است. این افزایش کاربردهای موبایل در فرآیند آموزشی، تبعات و پیامدهایی به دنبال دارد که گاهی والدین از آن بی اطلاع هستند. چه بسا اگر سن استفاده از تلفن همراه به دوره پیش دبستانی یا مهد کودک، کاهش پیدا کند، ضرر و زیان ها به کودکان، بیشتر و بیشتر باشد!!

در قسمت زیر، به بررسی و توضیح مهم ترین تأثیرات منفی تلفن همراه بر افت تحصیلی و آسیب های جسمی و روانی دانش آموزان می پردازیم:

۱-بروز اختلالات خلقی، عصبی و روانی

یکی از تأثیرات منفی که تلفن همراه بر دانش آموزان دارد، اختلالات عصبی و رفتاری است. البته این نشانه ها به تدریج نمایان می شوند و بر وضعیت تحصیلی آنها تأثیر بد خواهند گذاشت. دانش آموزانی که بیش از حد از تلفن همراه برای بازی کردن یا شبکه های اجتماعی یا وبگردی استفاده می کنند، بیشتر در معرض رفتارهای خشن، پرخاشگری، عصبانیت و کتک کاری قرار می گیرند.

حتی اگر بچه ها برای درس خواندن، بیشتر از حد معمول از موبایل خود استفاده کنند، این کار می تواند آنها را عصبی کند. در این شرایط، دانش آموزان، خیلی سریع تر خسته می شوند و نمی توانند کنترل خوبی روی رفتار یا عادات خود داشته باشند. امواج مغناطیسی تلفن همراه بر روی سلامت مغز آنها نیز تأثیر خواهد گذاشت.

۲- کاهش کیفیت خواب و غذا خوردن

دانش آموزانی که بیش از اندازه از تلفن همراه خود استفاده می کنند، دچار اختلالات خواب شبانه و البته غذا خوردن هستند. این دسته از بچه ها به درستی نمی توانند بخوابند چون مغز آنها هنوز درگیر امواج موبایل است. همچنین وقتی آنها کسل و خسته و عصبی هستند، به درستی غذا نمی خورند! این می تواند بر سلامت جسمی شان تأثیر بسیار بدی داشته باشد.

خطرات چاقی، بیماری های قلبی و شاید برخی اختلالات گوارشی به سراغ این بچه ها می رود. این وظیفه والدین است که مدت زمان استفاده از تلفن همراه را در فرزندان دانش آموزان خود، تحت نظارت داشته باشند.

۳- دوری از اجتماع، دوستان و همکلاسی ها

یکی از بدترین اثرات تلفن همراه بر دانش آموزان، دور شدن تدریجی آنها از دنیای پرانرژی دوستانه است! دانش آموزانی که بیش از اندازه از موبایل خود استفاده می کنند، کم کم گوشه گیر می شوند و به نوعی به تلفن همراه خود اعتیاد پیدا می کنند!

این بچه ها نمی توانند لحظه ای را دور از موبایل خودشان بگذرانند؛ پس به آرامی از جمع دوستان خود فاصله می گیرند، منزوی می شوند و روزی می رسد که قادر نخواهند بود روابط اجتماعی خوبی برقرار کنند. این دانش آموزان در انجام کارهای گروهی در کلاس درس نیز با مشکل مواجه می شوند که بدترین تأثیر را در افت تحصیلی آنها خواهد داشت!

۴- اتلاف وقت و کاهش محدوده یادگیری

دانش آموزانی که بیش از حد لازم از تلفن همراه خود استفاده می کنند، کمتر به تحقیق و کاوشگری و جستجو در منابع فیزیکی و علمی علاقه مند هستند! این وضعیت می تواند محدوده یادگیری آنها را تا حد قابل توجهی کاهش بدهد. آگاهی فرد وقتی بیشتر می شود که در میان مردم و در اجتماع رشد پیدا کند، و این در حالی است که این دسته از دانش آموزان، متأسفانه در حال آسیب دیدن هستند!

کار کردن با تلفن همراه، بیش از حد ضرورت، چیزی جز اتلاف وقت نیست! این می تواند فرصت یادگیری مفاهیم، موضوعات جدید و تجربیات کاری را از دانش آموزان سلب کند! این وضعیت بسیار ناراحت کننده است، به ویژه اینکه بر روی روند درسی آنها نیز تأثیر منفی بگذارد!

چاره کار چیست؟

اکنون که می بینید استفاده بیش از اندازه از تلفن همراه برای دانش آموزان می تواند چه اثرات بدی داشته باشد، فکر می کنید راه چاره چیست؟ والدین و مربیان یا معلمان، چه کارهایی می توانند انجام دهند تا بتوانند این شرایط منفی را از دانش آموزان دور کنند؟

تلفن همراه با عنوان یک ابزار کمک آموزشی، شناخته شده است. پس تنها راه چاره نجات دانش آموزان از این عوارض خطرناک، این است که والدین و معلمان مدرسه، آموزش های درست را به آنها بدهند. سپس والدین می توانند زمان استفاده از موبایل در منزل را برای فرزندان خود تحت نظارت قرار دهند. استفاده از برنامه های مفید و مرور آموزش های آنلاین، و تعاملات با دوستان و همکلاسی ها نیز می تواند به این شرایط بسیار کمک کند.

جمع بندی و نتیجه گیری

استفاده از تلفن همراه برای دانش آموزان اگرچه بسیار مفید است اما اگر بیش از حد استاندارد باشد، می تواند اثرات منفی زیادی به دنبال خود بیاورد که یکی از مهم ترین آنها، تأثیر منفی در افت تحصیلی دانش آموزان است. والدین می توانند با ارائه آموزش های درست و اصولی برای استفاده از این ابزار مفید، فرزندان خود را برای پیشرفت درسی راهنمایی کنند.

One thought on “استفاده از تلفن همراه چه تأثیراتی بر افت تحصیلی دانش آموزان دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *