نماز خواندن یکی از ارزش های دین اسلام و یکی از واجبات به شمار می رود. همه خانواده های متدین سعی می کنند از همان دوران آغازین تربیت فرزندان خود، رعایت اصول دینی از جمله نماز خواندن را به آنها بیاموزند. در این راستا، والدین، نقش اصلی آموزش ها را بر عهده دارند. در ادامه، مربیان و معلمان در مدارس باید برنامه ریزی کنند تا بتوانند دانش آموزان را هر چه بیشتر به نماز خواندن تشویق نمایند. چند راهکار ساده برای این آموزش ها وجود دارد که در این مطلب درباره اش صحبت می کنیم.

نماز خواندن نه تنها یک رکن اصلی برای ارتقای شخصیت فردی و نزدیک تر شدن به خدای متعال است، بلکه نوعی تربیت دینی هم محسوب می شود. متأسفانه دیدگاه نسل امروزی، نوجوانان و برخی از جوانان نسبت به نماز خواندن، بسیار کمرنگ شده است! دلیل این اتفاق، فعالیت های شبکه های اجتماعی، زرق و برق شدید تبلیغات و گاهی سوگیری رسانه های خارجی برای دین زدگی در نسل جوان می باشد.

با تمام این اوصاف، راه های ساده ای برای تشویق کردن دانش آموزان به نماز خواندن در مدارس وجود دارد که مربیان و معلمان می توانند آنها را به کار بگیرند. چه بسا که والدین نیز از همین روش ها در خانه استفاده کرده و فرزندان خود را به این کار پسندیده و ارزش مهم دینی علاقه مند سازند. اگر شما هم فرزند نوجوان در خانه دارید و می خواهید او را به نماز خواندن تشویق کنید، پس با ما همراه باشید.

اجبار و تهدید برای نماز خواندن، ممنوع!

بگذارید در همین اول متن به شما نکته مهمی را تذکر بدهیم. هر گونه اجبار و تهدید دانش آموزان برای نماز خواندن، ممنوع است و بدون شک، نتیجه معکوس به دنبال خواهد داشت. تصور نکنید اگر فرزندان خود را با تهدید و ایجاد ترس و استرس، وادار به نماز خواندن کنید، آنها سریعاً این کار را انجام می دهند و از شما تبعیت خواهند کرد! خیر؛ نتیجه ای که به دست می آورید، چیزی جز فراری شدن آنها از دین نیست!! اجبار و تهدید، هیچ نتیجه ای ندارد! حتی برای یکبار هم آن را امتحان نکنید!

خب؛ این قضیه در مورد مربیان پرورشی مدارس و معلمان کلاس درس هم صادق است. نماز خواندن در مدرسه، راهکارهای خودش را دارد. همچنین روش های جذاب و کاربردی هستند که می توانند دانش آموزان را در هر مقطع تحصیلی به نماز خواندن تشویق کنند. پس شما به عنوان اولیای مدرسه، چرا از این راه ها کمک نمی گیرید؟

بیایید با هم چند تا از بهترین راه های تشویق دانش آموزان به نماز خواندن را بررسی کنیم.

والدین چطور می توانند فرزندان خود را به نماز خواندن تشویق کنند؟

والدین در مرتبه اول باید خودشان الگوی خوبی در نماز خواندن باشند. وقتی پدر و مادر، خود، نماز نمی خوانند، چطور انتظار دارند که فرزند آنها تمایل به انجام این فریضه دینی داشته باشد؟! پس اولین راهکار این است که پدر و مادر، خودشان در منزل، نماز بخوانند تا الگوی درستی برای بچه ها باشند.

دومین روش تشویق بچه ها به نماز خواندن، استفاده از کلمات مثبت و دلنشین است. اگرچه نماز خواندن به خاطر پاداش گرفتن، چندان صحیح نیست اما والدین می توانند برای قدردانی از این کار فرزندشان و ارزش گذاشتن به آن، پس از پایان یک سال یا یک ماه نماز خواندن، برای او پاداش یا جایزه ای شایسته تهیه کنند.

روش دیگر این است که والدین درباره فواید نماز خواندن با فرزندان خود صحبت کنند. معرفی الگوهای رفتاری صحیح نیز می تواند در این مسیر مفید باشد.

راهکار دیگر برای علاقه مند کردن دانش آموزان به نماز خواندن این است که والدین، در طول سال، بر حسب زمان آزاد که در اختیار دارند، با خانواده خود به سفرهای زیارتی بروند و در یک مکان مقدس، نماز خواندن را به بچه ها بیاموزند. این کار در یک مکان معنوی، حس و حال متفاوت تری را خواهد داشت. همچنین تأثیر خوبی بر روحیه فرزندان هم می گذارد.

بهترین روش تشویق دانش آموزان به نماز خواندن در مدرسه

تا به اینجای مطلب با برخی روش های مقدماتی آشنا شدید که والدین می توانند برای علاقه مند کردن فرزندان به نماز خواندن اجرا کنند. اما این تنها یک سمت قضیه است. دانش آموزان تقریباً نیمی از روز را در مدرسه می گذرانند؛ و شاید برخی مدارس، ساعات بعدازظهر را نیز فعال باشند. به این ترتیب، یکی از وظایف مهم مربیان پرورشی مدارس، تشویق کردن دانش آموزان به نماز خواندن است.

شکی در آن نیست که وظیفه اصلی بر عهده خانواده است، اما اگر والدین گاهی در این مورد کوتاهی کنند، مسئولیت های اولیای مدرسه کمی بیشتر می شود. در این قسمت با چند روش کاربردی و خلاقانه برای علاقه مند سازی دانش آموزان مدرسه به نماز خواندن آشنا می شویم.

  • شیوه های تشویق دانش آموزان به نماز خواندن برای هر مقطع تحصیلی، متفاوت است. ابتدا بهتر است به جنسیت و نیازهای روحی – روانی دانش آموزان هر مقطع توجه کنید و سپس روش های اجرایی آموزه های دینی را به کار ببرید.
  • ایجاد یک فضای دلنشین و خوشبو و زیبا در نمازخانه مدرسه، تأثیر زیادی در جلب توجه دانش آموزان به نماز خواندن دارد.
  • مربیان پرورشی می توانند اردوهای زیارتی برگزار کنند و بخشی از آموزش های دینی را آنجا انجام دهند.
  • برگزاری کلاس های فوق برنامه با موضوعات نماز، مسابقات قرآنی، نقاشی، شعر و ادبیات و برخی جشنواره ها می تواند برای تشویق دانش آموزان به نماز خواندن، مفید باشد.
  • انتخاب درست یک امام جماعت خوب و خوش اخلاق برای مدرسه از اهمیت زیادی برخوردار است. امام جماعت باید به اصول آموزش نماز به بچه های مدرسه مسلط باشد و بتواند مراسم نماز را لذت بخش برگزار کند.
  • تزئین کلاس درس، راهروهای مدرسه و داخل نمازخانه یکی از روش هایی است که به زیباسازی مدارس کمک می کند و می تواند برای دانش آموزان، ایجاد انگیزه نماید. یکی از انگیزه ها، نماز خواندن در نمازخانه مدرسه است.
  • یکی دیگر از کارهای مثبت برای تشویق دانش آموزان به نماز خواندن، برگزاری کلاس های درسی در نمازخانه است. اگر این مکان به زیبایی، آراسته و تزئین شده باشد، بدیهی است که بچه ها علاقه مند می شوند که دروس خود را آنجا یاد بگیرند.
  • مدیران مدرسه می توانند با حفظ نظم و ترتیب، جشن ها و جلسات مدرسه را در نمازخانه برگزار کنند. در این صورت، نمازخانه باید تمیز و دارای تهویه کامل باشد. قرار دادن یک جاکفشی مناسب نیز در اولویت قرار دارد.

جمع بندی

راه های تشویق دانش آموزان به نماز خواندن، همانند یک پازل بزرگ است که تکه های مختلفی باید آن را تکمیل کنند. هم والدین و هم مربیان مدرسه در کنار هم باید نقش های خود را اجرا کنند تا اهداف این مسیر محقق شوند. والدین ابتدا باید خودشان الگوی خوبی در نماز خواندن، برای فرزندان باشند.

مربیان و معلمان مدرسه نیز با برنامه ریزی های دقیق می توانند مدرسه و فضای نمازخانه را به یک محیط لذت بخش و آرامش دهنده تبدیل کنند. اینها از عواملی هستند که نسل امروزی را به انجام فریضه عبادی نماز، ترغیب می سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *