بسیاری از کودکان خردسال برای خوابیدن مشکل دارند و یا در طول شب از خواب بیدار می شوند. برای برخی والدین، این اختلالات خواب ممکن است مشکلی ایجاد نکند. اما اگر فرزندتان از کمبود خواب رنج می برد، از خوابیدن در اتاق خودش می ترسد، یا استرس خوابیدن دارد، چند تکنیک ساده وجود دارد که می توانید آنها را برای رفع این مشکلات امتحان کنید. هر کودک، متفاوت است، پس فقط کاری را انجام دهید که کودکتان نسبت به آن احساس راحتی می کند و فکر می کنید برایش مناسب است.
مشکلات خواب در میان کودکان رایج است؛ به خصوص در سنین پایین. بی خوابی، ترس های قبل از خواب، وحشت های شبانه، راه رفتن در خواب و شب ادراری می توانند الگوی طبیعی خواب کودک شما را مختل کنند. برخی از کودکان ممکن است در زمان خواب، احساس خستگی نداشته باشند، در حالی که برخی دیگر در به خواب رفتن، بدون حضور والدین مشکل دارند.
برخی از بچهها اغلب در نیمهشب از خواب بیدار میشوند، از خواب می پرند، پدر و مادر خود را بیدار میکنند، یا حتی در خواب، راه می روند!
این وضعیت که خواب کودک تان به طور منظم مختل می شود، می تواند خسته کننده باشد. به این ترتیب شاید مجبور باشید که صبح ها عجله کنید زیرا فرزندتان دیر بیدار می شود یا مجبور هستید با یک کودک بداخلاق و بدخلقی که کم خوابیده است، کنار بیایید.
بسیاری از مشکلات خواب دوران کودکی با رفتارهای روزانه و عادات قبل از خواب مرتبط است. اما شما می توانید برای تغییر آنها با کودک خود همکاری کنید. با کمی صبر و انضباط، میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا بر مشکلات خواب خود غلبه کند، به او کمک کنید تا خوب و آرام بخوابد.
کودکان به طور متوسط چقدر به خواب نیاز دارند؟
برای داشتن بهترین عملکرد، کودکان و نوجوانان معمولاً به خواب بیشتری نسبت به بزرگسالان نیاز دارند. داده های زیر، ساعات توصیه شده را که کودکان در حال رشد به خواب نیاز دارند، نشان می دهد.
- نوزادان (۴ تا ۱۲ ماه): ۱۲ تا ۱۶ ساعت
- کودکان نوپا (۱ تا ۲ سال): ۱۱ تا ۱۴ ساعت
- کودکان (۳ تا ۵ سال): ۱۰ تا ۱۳ ساعت
- کودکان (۶ تا ۱۲ سال): ۹ تا ۱۲ ساعت
- نوجوانان (۱۳ تا ۱۸ سال): ۸ تا ۱۲ ساعت
عوارض کمبود خواب در کودکان و نوجوانان چیست؟
کودکان و نوجوانان به حداقل ۹ ساعت خواب در هر شب نیاز دارند. مشکلات خواب و کمبود خواب می تواند تأثیرات منفی بر عملکرد کودکان در مدرسه، در حین فعالیت های فوق برنامه و در روابط اجتماعی داشته باشد.
کمبود خواب ممکن است باعث شود نشانه های زیر در بچه ها شود:
- مشکلات رفتاری
- رفتارهای تکانشی
- مشکلات خلقی
- مشکلات حافظه، تمرکز و یادگیری
- مشکلات عملکردی
- زمان کندتر در واکنش نسبت به محیط
- پرخوری
علائم مشکلات خواب در کودکان چیست؟
اگر در کودک خود، هر یک از علائم زیر را هنگام خوابیدن مشاهده کردید لازم است حتماً با یک پزشک یا متخصص کودکان صحبت کنید:
- خرناس شبانه
- تنفس کودک در هنگام خواب، با مکث همراه است
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکلات خواب در طول شب
- مشکل بیدار ماندن در طول روز
- افت غیر قابل توجیه در عملکرد کودک، در طول روز
- رویدادهای غیرمعمول در طول خواب؛ مانند راه رفتن در خواب یا کابوس شبانه
- دندان قروچه
- شب ادراری
- بی قراری در خواب
- مشکل بیدار شدن هنگام صبح
اگر فرزندتان به رختخواب نمی رود، این کارها را انجام بدهید
- تصمیم بگیرید چه ساعتی فرزندتان باید به رختخواب برود.
- حدود ۳۰ دقیقه قبل از زمانی که کودک شما معمولاً به خواب می رود، کارهای روتین قبل از خواب را شروع کنید. هر هفته ۵ تا ۱۰ دقیقه، یا اگر کودک شما عادت دارد خیلی دیر بخوابد، ۱۵ دقیقه، برنامه های روتین را جلو بیاندازید تا به ساعت دلخواه خود برای خوابیدن کودکتان برسید.
- زمانی که فرزندتان را در رختخواب میگذارید، برای مدت زمانی که کنار او هستید، محدودیتی تعیین کنید. به عنوان مثال، فقط ۱ داستان برایش بخوانید، سپس فرزندتان را ببوسید و به او شب بخیر بگویید.
- قبل از خوابیدن در رختخواب، اسباب بازی، یا وسایل راحتی مورد علاقه او را به کودک خود بدهید.
- در صورت لزوم، یک چراغ شبخواب کم نور در اتاق، روشن بگذارید.
- اگر کودکتان بیدار شد، او را با صدای آرام و ملایم، دوباره به رختخواب ببرید.
- سعی کنید در اجرای این کارها، مصمم باشید.
- ممکن است مجبور شوید این روال را برای چندین شب تکرار کنید.
نکات کاربردی و مهم برای بهبود خواب کودک در شب
- هر شب، زمان مشخصی را برای خواب تعیین کنید و نسبت به آن پایبند باشید.
- زمان بیدار شدن در صبح نیز بهتر است بیشتر از یک ساعت طول نکشد.
- یک روتین آرامش بخش قبل از خواب ایجاد کنید، مانند حمام آب گرم یا خواندن داستان.
- کمتر از ۶ ساعت قبل از خواب، به کودکان، غذا یا نوشیدنی حاوی کافئین ندهید.
- اطمینان حاصل کنید که دمای اتاق خواب راحت است، و اتاق خواب، فضای تاریک دارد.
- مطمئن شوید که سطح سر و صدا در خانه، کم است.
- از دادن وعده های غذایی زیاد به کودکان، درست نزدیک به زمان خواب، خودداری کنید.
- زمان بازی بعد از شام را به یک فعالیت آرامش بخش تبدیل کنید، زیرا فعالیت بیش از حد نزدیک به زمان خواب می تواند کودکان را بیدار نگه دارد.
- هنگام خواب کودک، نباید تلویزیون، کامپیوتر، تلفن همراه، رادیو یا موسیقی پخش شود. تلویزیون و بازی های ویدیویی باید حداقل ۱ ساعت قبل از خواب خاموش شوند.
- نوزادان و کودکان باید زمانی که خسته، اما هنوز بیدار هستند، در رختخواب قرار گیرند. از قرار دادن کودک در رختخواب خودتان، بپرهیزید.
- اگر کودک شما شکایت دارد که شب ها گرسنه است، سعی کنید قبل از خواب یک کاسه غلات و شیر به او بدهید (و حتماً بعد از آن دندان هایش را مسواک بزند).
- اگر کودک شما از تاریکی می ترسد، از چراغ شب استفاده کنید یا چراغ راهرو را روشن بگذارید.
- از چرت های طولانی بعد از ظهر کودک، جلوگیری کنید.
جمع بندی
رویارویی با مشکلات خواب کودکان به صبر، ثبات و تعهد نیاز دارد، اما اغلب قابل حل است. خود شما به عنوان والدین میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا با هر چیزی که استرس او را بیشتر میکند مقابله کند.
یک روال آرامش بخش قبل از خواب می تواند به خوب خوابیدن کودک کمک کند. همچنین از خوردن نوشیدنی های کافئین دار در طول روز می توانید جلوگیری کنید. اگر این فعالیت ها تقریباً هر شب در یک زمان مشابه اتفاق بیوفتد، میتوانید اختلالات خواب در فرزندتان را تا حدود زیادی برطرف کنید.
چنانچه راهکارهای ذکر شده در فوق را برای حل اختلالات خواب کودکتان اجرا کردید اما کودک شما همچنان مشکل خواب دارد، می توانید با پزشک صحبت کنید.