کودکان و نوجوانان از انجام بازی های ویدیویی بسیار لذت می برند. وقتی شما متوجه می شوید که فرزندتان اغلب در این بازی ها چند کار همزمان را انجام می دهد، شاید تعجب کنید! اما اطلاع داشتن از تاثیرات احتمالی این بازی ها بر ذهن و روحیه آنها برای شما به عنوان والدین ضرورت دارد. دوران نوجوانی سختی های خاص خودش را دارد. بسیاری از مشکلات را می توان با ورزش کردن در این دوره برطرف کرد، اما بازی های ویدیویی هم جذابیت های خاص خودشان را دارند. قبل از آنکه دیر شود، تاثیر بازی های ویدیویی بر بچه های خود را کاهش دهید و زمان بازی آنها را کنترل کنید.

بازی های ویدیویی نوعی تفریح و سرگرمی برای کودکان و نوجوانان هستند. برخی بزرگسالان هم بدشان می آید که گاهی این بازی ها را امتحان کنند. اما چنانچه زمان استفاده از بازی ها بیش از حد باشد، به گونه‌ای که بر روحیه، رفتارها و و روزمرگی این گروه سنی حساس تاثیر منفی بگذارد، می تواند بسیار مخرب باشد. گاهی استفاده افراطی از بازی‌های ویدیویی موجب می شود که نوجوانان به انجام بازی، به نوعی، اعتیاد پیدا کنند.

بازی های ویدیویی برای کودکان و نوجوانان دارای جوانب مثبت و منفی بسیاری است. گاهی والدین از خود می‌پرسند که آیا انجام این بازی ها می تواند تاثیرات مثبت در فرزندم داشته باشد یا خیر!

در این مطلب درباره مزایا و معایب بازی های ویدیویی و تاثیرات آنها و کودکان و نوجوانان اشاره کنیم.

۱- عملکردهای شناختی را بهبود می بخشد

برخلاف تصور رایج، بازی های ویدیویی می توانند مهارت های شناختی متعددی مانند افزایش توانایی توجه، پردازش بصری، حافظه، استدلال و ادراک را افزایش دهند. اثرات مثبت این بازی‌ها شامل بهبود توانایی تفکر بازیکن در ابعاد مختلف است.

۲- هماهنگی دست و چشم را ایجاد می کند

تحقیقات نشان داده است نوجوانان می توانند مهارت هماهنگی قوه تخیل فضایی، بصری دست ها و چشم ها را از بازی های ویدیویی، به ویژه از بازی های گروه تیراندازی یاد بگیرند. برای موفقیت در برخی از بازی ها، به مهارت های زیادی نیاز است.

به عنوان مثال، بازیکنان باید موقعیت ها، سرعت، هدف، جهت ها و موارد دیگر را پیگیری کنند. مغز همه این داده ها را پردازش می کند و با دست های فرد هماهنگ می شود، زیرا تمام اقدامات باید با صفحه کلید یا کنترلر بازی انجام شود.

۳- باعث افزایش سرعت تفکر و عمل می شود

محیط اکشن در بازی های ویدیویی، گیمرها را آماده می کند تا در عرض چند ثانیه، تصمیمات هوشمندانه بگیرند. همچنین، آنها برای مقابله با تغییرات غیرمنتظره در بازی، به توجه بالا نیاز دارند.

۴- مهارت های فرد را بهبود می دهد

بازی آنلاین باعث بهبود حرکت دست ها با ماوس و صفحه کلید می شود. کودکان و نوجوانان یاد می گیرند که از عملکردهای میانبر روی صفحه کلید استفاده کنند و سریع، اقدام مورد نظر را انجام بدهند.

۵- به توانایی حل مسئله کمک می کند

محققان پیشنهاد می‌کنند که بازی‌های ویدیویی می‌توانند در توسعه مهارت‌های حل مسئله به نوجوانان کمک کنند. در حین انجام بازی‌های ویدیویی استراتژیک مانند نقش‌آفرینی، نوجوانان در حل مشکلات، تجربه پیدا می کنند.

۶- برخی از بازی های ویدیویی می توانند خلق و خوی فرد را بهبود ببخشند و اضطراب را از بین ببرند

بازی هایی مانند Angry Birds و Bejeweled II ساده هستند و شادی یا آرامش آنی را به ارمغان می آورند و حالات خلقی فرد را بهبود می بخشند. برخی بازی ها به جوانان یاد می دهند که چگونه با شکست ها کنار بیایند.

۷- به یادگیری مفاهیم آموزشی کمک می کند

بازی های ویدیویی آموزشی می توانند در یاددهی موضوعات دروس مدرسه به صورت تعاملی تر، بسیار مؤثرتر باشند. بازی هایی با موضوعات اجتماعی می تواند همدلی را در نوجوانان افزایش دهد.

اثرات منفی بازی های ویدیویی بر کودکان و نوجوانان

اثرات منفی بازی های ویدیویی بر کودکان و نوجوانان، بیشتر به میزان بازی و محتوای پلتفرم های آن، از جمله ژانر بازی ها و محیط گرافیکی و کاراکترها مربوط می شود. مهم ترین اثرات منفی که این بازی ها بر نوجوانان دارند به صورت زیر می باشند:

۱-رواج پرخاشگری در نوجوانان

یکی از مضرترین اثرات بازی های ویدئویی خشن، افزایش پرخاشگری در کودکان و نوجوانان است. انجام بازی های ویدیویی خشونت آمیز، یک عامل خطر جدی برای افزایش رفتار پرخاشگرانه است. بازی‌های ویدیویی خشن می‌توانند حساسیت کودکان را نسبت به خشونت کاهش دهند و احتمال بروز رفتارهای اجتماعی ناهنجار، افزایش پیدا می کند.

۲- اعتیاد به بازی ویدیویی

اعتیاد به بازی‌های ویدیویی به طور گسترده در تحقیقات مورد بحث قرار می‌گیرد، اگرچه هنوز بحث های زیادی در جوامع بر سر آنها مطرح است. آسیب های مهمی که این بازی ها بر روان فرد دارند شامل عدم تعامل اجتماعی، اضطراب، بی خوابی، انزوای اجتماعی و افسردگی هستند. بنابراین، بازی بیمارگونه می تواند منجر به افسردگی، اضطراب یا فوبیای اجتماعی شود و سه مورد اخیر می تواند کودک را بیشتر به سمت این بازی ها متمایل و جذب سازد.

۳- عملکرد تحصیلی ضعیف

این یکی از اثرات منفی بازی های ویدیویی برای نوجوانان، افت تحصیلی است. انجام یا پخش بازی های ویدیویی برای ساعات طولانی می تواند بر عملکرد نوجوانان در مدرسه تأثیر بگذارد. تحقیقات زیادی انجام گرفته و نتایج نشان داده اند دانش آموزانی که ساعات بیشتری را به بازی های ویدیویی مشغول هستند، نمرات درسی پایین تری کسب کرده اند.

۴- اثرات نامطلوب بر سلامت

بازی های ویدیویی بیش از حد می تواند تأثیر نامطلوبی بر سلامت نوجوانان بگذارد، زیرا آنها به جای ورزش کردن، زمان بیشتری را به بازی های مجازی می گذرانند. این رفتار، خطر چاقی در دوران کودکی را افزایش می دهد. گاهی اوقات، کودکان نیز برای انجام بازی هایی که به آن معتاد هستند، وعده های غذایی خود را حذف می کنند! خیره شدن دائمی به صفحه مانتیور یا تلویزیون نیز می تواند در دراز مدت به بینایی کودک آسیب برساند.

اگر به فعالیت های فرزندان خود نظارت داشته باشید، می توانید از این اثرات منفی جلوگیری کنید.

نکات مهم در مدیریت استفاده از بازی های ویدیویی توسط کودکان و نوجوانان

به عنوان والدین، می توانید چند اقدام خاص را انجام بدهید تا بتوانید اثرات منفی بازی های ویدیویی بر رفتار کودکان و نوجوانان خود را کاهش دهید:

  • درباره محتوا و رتبه بندی بازی های ویدیویی که نوجوان شما انجام می دهد، تحقیق کنید.
  • هیچ گونه تجهیزات بازی ویدیویی را در اتاق خواب کودک خود نصب نکنید.
  • محدودیت‌هایی را برای مدت و تعداد دفعات استفاده از بازی‌ها، تعیین کنید.
  • منوی “کنترل والدین” را در دستگاه‌ بازی، تنظیم کنید و میزان استفاده فرزندتان از تلویزیون، اینترنت و بازی‌های ویدیویی را کنترل کنید.
  • با کودک خود در مورد احساسات و مشاهدات او از بازی هایی که انجام می دهد، صحبت کنید.
  • با والدین دیگر مشورت کنید. ایده ها را به اشتراک بگذارید و به یکدیگر کمک کنید و تجربه های بیشتری به دست بیاورید.
  • الگوی خوبی برای فرزندتان باشید.
  • با نوجوانان در مورد جنبه های مختلف بازی ها، نکات مثبت و منفی استفاده بیش از حد از مانیتورهای بازی صحبت کنید.
  • وقت کافی برای خانواده اختصاص بدهید و به فعالیت هایی بپردازید که لذت بخش است. یا اینکه هر هفته یا آخر هفته با خانواده خود، به طبیعت بروید. حتی یک روز در هفته را از نمایشگرها و سیستم ها استفاده نکنید، این کار می تواند به کودکان بفهماند که دنیای دیجیتال، همه چیز نیست.

علائم اعتیاد به بازی های ویدیویی چیست؟

آیا احساس می کنید فرزندتان زمان زیادی را صرف بازی ویدیویی می کند؟ پس به این علائم و نشانه ها توجه کنید:

۱- بیش از حد درگیر بازی ها می شود

اگر فرزند شما به بازی‌های ویدیویی اعتیاد پیدا کرده باشد، حتی زمانی که از بازی دور است نیز سرگرم بازی است!

۲- عدم کنترل زمان بازی

فردی که به بازی های ویدیویی اعتیاد پیدا کرده است، نمی تواند مدت زمانی را که با کامپیوتر می گذراند کنترل کند. ممکن است او با قصد صرف ۲۰ دقیقه شروع به بازی کند، اما ساعت های طولانی مشغول بازی می شوند. این بر مطالعات درسی و سایر سرگرمی های آنها تأثیر می گذارد.

۳- از انجام کارهای دیگر در زندگی غفلت می کنند

نوجوان شما ماندن در خانه و بازی کردن را به بیرون رفتن یا گذراندن وقت با کیفیت با دوستان ترجیح می دهد. و احتمالاً به این علت است که در دروس خود ضعیف عمل می کنند.

۴- پول زیادی را بدون برنامه ریزی خرج می کنند

همه پولی را که به آنها می دهید، صرف خرید اقلام مورد نیاز در بازی ویدیویی می شود. در این حالت، نوجوان شما به طور مداوم، بسته‌ها و لوازم جانبی نرم‌افزار و سخت‌افزار را می خرند و به هزینه‌های آن اصلً اهمیتی نمی‌دهند.

۵- حالت تدافعی پیدا می کنند

در این حالت، کودکان یا نوجوانان نمی خواهند در مورد اعتیاد خود به بازی با شما صحبت کنند. وقتی از آنها در مورد زمان صرف شده برای بازی سؤال می کنید، با شما برخورد خشن تر دارند. این نشان می دهد که یک چیز، “غیر عادی” است؛ به خصوص اگر آنها نسبت به اطرافیان خود، بی توجه باشند.

جمع بندی

انجام بازی های ویدیویی یکی از رایج ترین سرگرمی های نوجوانان است. بازی های ویدیویی می توانند به بهبود هماهنگی دست و چشم، عملکردهای شناختی و توانایی های تفکر کمک کنند. انجام طولانی‌مدت بازی‌های ویدیویی می‌تواند اثرات منفی بر نوجوانان داشته باشد و منجر به اعتیاد به بازی و عملکرد تحصیلی ضعیف آنها شود.

گذراندن وقت در خارج از منزل با نوجوانان، و برقراری ارتباط موثر در مورد علاقه آنها به بازی های ویدیویی می تواند به آنها کمک کند تا زمان کمتری را در این بازی ها بگذرانند.

اعتیاد به بازی های ویدیویی باید مانند هر اعتیاد دیگری، درمان شود. با نوجوان خود صحبت کنید. به او کمک کنید رفتار ناهنجار خود را تشخیص دهد. آنها ممکن است در ابتدا، سرسخت باشند و انکار کنند که مشکلی در آنها وجود دارد، اما صبر خود را از دست ندهید. به آنها بگویید از اینکه که می بینید آنها ساعت های طولانی را صرف بازی می کنند، چقدر نگران هستید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *