هنگامی که والدین به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارند، سلامت جسمی و عاطفی، رفتارها و توانایی آنها در تربیت مؤثر فرزندانشان تأثیر می گذارد. سوء مصرف مواد والدین بر سلامت و رشد کودکان تأثیر می گذارد.

بر کسی پوشیده نیست که اعتیاد می تواند زندگی افراد را نابود می کند. تأثیر اعتیاد در هر بخشی از جامعه و در گروه های سنی مختلف دیده می شود. هنگامی که والدین به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارند، سلامت جسمی و عاطفی، رفتارها و توانایی آنها در تربیت مؤثر فرزندانشان تأثیر می گذارد. سوء مصرف مواد والدین بر سلامت و رشد کودکان تأثیر می گذارد. در این مطلب، اطلاعات بیشتری درباره اعتیاد والدین به مواد مخدر و تاثیر آن بر فرزندان را در اختیار شما قرار می دهیم.

کودکان دارای والدین معتاد دچار چه مشکلاتی می شوند؟

کودک دارای والدین معتاد بیشتر در معرض سوء مصرف مواد قرار دارند. عوامل ژنتیکی نیز در احتمال اعتیاد کودک نقش دارند. ترکیبی از تجربیات دوران کودکی، محیط و عوامل ژنتیکی می توانند احتمال اعتیاد کودکان را در هر مقطعی از زندگی افزایش دهند.

هنگامی که کودکان به دلیل سوء مصرف مواد توسط والدین مورد بی توجهی قرار می گیرند، شاید دچار ‏مشکلات رشدی مانند تاخیر در گفتار، سوء تغذیه و مشکلات عملکرد شناختی شوند.

‏ کودکان دارای والدین معتاد ممکن است که ئر مشکلات عاطفی، رفتاری و اختلالات روانی شوند. به علاوه، این کودکان بیشتر در معرض نارسایی هایی یادگیری قرار دارند. والدین مبتلا به اعتیاد می توانند نسبت به هر کاری که کودک انجام می دهد انتقاد کنند. در نتیجه کودک می تواند در زندگی شخصی و حرفه ای خود بیش از حد مسئولیت پذیر شود تا مورد انتقاد قرار نگیرد.

اختلالات روانی کودکان دارای والدین معتاد

کودکان دارای والدین معتاد در معرض ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند. این کودکان ممکن است که دچار اختلالات روانی زیر شوند:

  • اختلالات دوران کودکی:

عقب ماندگی ذهنی و سایر اختلالات ذهنی با نوشیدن الکل توسط مادر در دوران بارداری مرتبط است. اختلال کمبود توجه یا بیش فعالی و سلوک نیز با الکلیسم والدین مرتبط است.

  • اختلالات در خوردن غذاها:

مطالعات اخیر نشان داده است که اعتیاد والدین می تواند در بروز اختلالات خوردن در کودکان نقش مهمی را ایفا کند. کودکان دارای والدین معتاد بیشتر در معرض ابتلا به بولیمیا عصبی قرار دارند.

  • اختلالات اضطرابی و افسردگی:

کودکان دارای والدین معتاد ممکن است که بیشتر دچار ابتلا به اختلال اضطرابی و افسردگی شوند. مشکلات رفتاری والدین و به دنبال آن کمبود توجه و بروز مشکلات عاطفی در کودکان می تواند زمینه ساز ابتلا به افسردگی یا اختلالات اضطرابی در آنها شود.

  • اختلال شخصیت ضد اجتماعی:

اختلال شخصیت ضد اجتماعی و مصرف الکل ارتباط زیادی با یکدیگر دارند. تحقیقات نشان داده است که اعتیاد والدین به الکل می تواند زمینه ساز بروز مشکلاتی مانند اختلال شخصیت ضد اجتماعی در فرزندان آنها شود.

تاثیر اعتیاد والدین بر مشکلات تحصیلی کودکان

کودکان والدین معتاد، بیشتر احتمال دارد که دچار ناتوانی یا نارسایی یادگیری شوند. کودکانی که والدین آنها اعتیاد دارند، ممکن است به دلیل دعوا، تنش یا نگرانی در خانه قادر به تمرکز روی تکالیف خود نباشند.

کودکان امکان دارد که به دلیل خجالت در مورد رفتار والدین معتاد از آوردن دوستان به خانه برای انجام تکالیف درسی خودداری کنند.

به دلیل داشتن مسئولیت نگهداری از خواهر و برادر کوچکتر از خود، قادر به خواندن دروس مدرسه نباشند. به علاوه، این کودکان به دلیل اتفاقات خانه خسته می شوند و شاید نتوانند به تکالیف مدرسه تمرکز کنند.

کودک دارای والدین معتاد ممکن است که دچار مشکلات مرتبط با استرس مانند اختلالات گوارشی، سردرد، میگرن یا آسم شود ‏که ‏باعث غیبت از مدرسه می شود. ‏بنابراین، این عوامل ممکن است که باعث ایجاد مشکلات تحصیلی در کودکان شود.

پیامدهای اعتیاد والدین بر مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان

اعتیاد والدین می تواند زمینه ساز بروز مشکلات عاطفی و رفتاری در کودکان شود. از پیامدهای اعتیاد والدین بر مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بی اعتمادی:

والدینی که مشکل الکل یا مواد مخدر دارند اغلب رفتار غیر قابل پیش بینی از خود نشان می دهند. برای کودک با توجه به میزان الکل یا مواد مخدر توسط والدین، قوانین ممکن است به طور مداوم تغییر کند. این عدم ثبات می تواند منجر به بی اعتمادی در کودک شود. نوسانات خلقی گسترده در خانواده نیز باعث عدم اعتماد می شود.

هنگامی که والدین، نوشیدن الکل یا مواد مخدر را کنار می گذارند، اغلب این احساس امیدواری به وجود می آید که مشکل حل شده است. با این حال، اگر والدین دوباره شروع به مصرف مواد کنند، کودک نا امید می شود. این تجارب باعث می شود که کودکان دچار بی اعتماد به والدین و حتی سایر افراد شوند.

  • احساس گناه و شرمندگی:

اعضای خانواده ممکن است یکدیگر را به دلیل اعتیاد خود سرزنش کنند. به عنوان مثال، کودک با خود اینطور فکر می کند که اگر من دانش آموز بهتری بودم، مادرم مشروب نمی خورد یا  اگر پدرم را عصبانی نمی کردم، او مصرف مواد را متوقف می کرد.

کودکان دارای والدین معتاد، معمولاً احساس شرمندگی می کنند. آنها ممکن است از دوستی با بچه‌های دیگر اجتناب کنند. بنابراین، روابط اجتماعی کودکان دارای والدین معتاد به دلیل ترس از شرمندگی محدود می شود.

  • دوسوگرایی و ترس:

احساسات مثبت و منفی شدید ممکن است نسبت به والدین در کودک وجود داشته باشد. این کودکان دوسوگرایی را در طول خود تجربه می کنند. برخی از فرزندان والدین معتاد می ‌ترسند که عصبانیت نسبت به والدین باعث مرگ آنها شود. بنابراین، با ترس از دست دادن والدین خود در طول زندگی مواجه می شوند.

جمع بندی

اعتیاد از طریق مختلف بر کودکان تأثیر می گذارد. کودکانی که والدینشان از اعتیاد به الکل یا مواد مخدر رنج می برند، اغلب زندگی ناپایدار، ناسالم و خطرناکی را دارند.

کودکان اغلب مشکلات رفتاری و تحصیلی دارند و ممکن است برای ایجاد روابط سالم با مشکل مواجه شوند. شیوع افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن نیز در کودکان دارای والدین معتاد بیشتر است.

پیامدهای عاطفی و رفتاری اعتیاد والدین بر کودکان شامل بی اعتمادی، دوسوگرایی، ترس، احساس گناه و شرمندگی است. بنابراین، ترک اعتیاد والدین برای داشتن سلامت روانی و رفتاری کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *