تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان، یک مبحث مهم در علم روانشناسی و آموزش و پرورش است. یاد بگیرید که چگونه نقاشی های کودکان را رمزگشایی کنید؛ و کودک خود و شخصیت درونی او را بهتر بشناسید. نقاشی‌های کودکان چیزهای زیادی را در مورد ترس‌ها، شادی‌ها، رویاها، امیدها و کابوس‌های آنها به شما می گویند، و همچنین دیدگاه ارزشمندی از شخصیت آنها به شما می‌دهند.

کودکان از زمانی که به اندازه کافی بزرگ می شوند تا بتوانند مداد رنگی یا مداد سیاه را در دست بگیرند و روی کاغذ رسم کنند، فرآیند نقاشی کردن را آغاز می نمایند. برای کوچک ترها، طراحی کردن با مداد، یک فعالیت طبیعی است، که معمولاً با لذت بیشتری همراه است. خردسالان برای بیان احساسات خود نقاشی می کشند، زیرا نمی دانند چگونه احساسات مختلف را از طریق کلمات بیان کنند.

آنها ترس ها، شادی ها، رویاها، امیدها و کابوس های خود را از طریق نقاشی بیان می کنند، و همچنین در مورد روابط خود با دنیا و چیزهای دیگر به شما سرنخ می دهند. پس می بینید که تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان تا چه اندازه به شناخت کودکان کمک می کند.

نقاشی، یک خروجی خوب برای ارتباط است و آثار هنری کودکان، نمایانگر شخصیت آنها محسوب می شود. نقاشی های کودکان، منحصر به فرد هستند و می توانند اطلاعات دقیقی در مورد آنها به شما بدهند.

پدر و مادرها امیدوار اند که در نقاشی های فرزندشان، معنایی بیانبد. گاهی اوقات، نقاشی ها فقط نقاشی هستند و چیزی بیشتر از یک زمان بازی و سرگرمی را در صفحه نمایش نمی دهند. اما گاهی اوقات، تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان به این معنی است که شما لایه عمیق تری از آنچه که آنها به آن فکر می کنند و یا احساس می کنند، کشف خواهید کرد.

مراحل نقاشی و طراحی در کودکان چگونه است؟

تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان

نقاشی کودکان سه مرحله دارد: ۱-خط خطی کردن، ۲-مراحل طراحی اولیه و ۳- نقاشی شماتیک.

۱- نقاشی کشیدن با خط خطی کردن (۲-۴ سال)

در این مرحله، هیچ واقع گرایی در تصاویر دیده نمی شود و بیشتر، فقط علامت هایی در یک صفحه هستند. ممکن است به نظر برسد که چیزی در نقاشی کودک وجود ندارد، اما گاهی کودکان چیزی به نام «واقع گرایی تصادفی» را خلق می کنند. به این معنی که وقتی خط خطی ها تمام می شود، ممکن است بتوانید اشکال خاصی را مشاهده کنید، شبیه یک ماشین یا یک خانه.

۲- پیش شماتیک یا نقاشی اولیه (۴-۷ سال)

در این مرحله، کودکان سعی می کنند چیزهایی را روی کاغذ خلق کنند که با چشمان خود می بینند. آنها ممکن است ساده ترین چیزها را بکشند، مانند چهره ها، مجسمه های چوبی، ماشین ها، کامیون ها، درختان و خانه ها. معمولاً جزئیات واقعی در این نقاشی ها وجود ندارد. در پایان مرحله، آنها شروع به اضافه کردن چیزهای دیگری به نقاشی شان می‌کنند که ایده‌هایشان را متمایز می‌ سازد، مانند گل‌های جلوی خانه یا مجسمه های روی طاقچه.

۳- نقاشی شماتیک (۷ سال به بالا)

در این مرحله، شواهدی از طرح وجود دارد. برای مثال، نقاشی اقیانوس ممکن است شامل مرغان دریایی، ستاره‌های دریایی، توپ در ساحل، افرادی که لباس شنا می‌پوشند و غیره باشد. ممکن است کلمات و نمادهایی برای ارائه پیام‌ های بیشتر برای توضیح نقاشی به آن اضافه شوند. نقاشی های انسان جزئیات بیشتری خواهند داشت. عمق و واقع گرایی در این مرحله بیشتر است و استفاده از تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان امکان پذیر می باشد.

نقاشی در دختران و پسران؛ تنوع رنگ ها

جای تعجب نیست که تفاوت هایی بین آنچه دختران و پسران نقاشی می کنند وجود دارد. دختران معمولاً اشکال گرد از جمله گل یا قلب را ترسیم می‌کنند، در حالی که زاویه، جعبه و خطوط صاف‌تر، از ویژگی‌های نقاشی پسران است؛ البته همراه با ماشین، اتوبوس و غیره. یک تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان این است که بچه ها متناسب با جنسیت خود نقاشی می کشند.

علاوه بر این، برخی از محققان گزارش کرده‌اند که دختران تمایل دارند در هر نقاشی، از رنگ‌های بیشتری نسبت به پسران استفاده کنند؛ دختران، رنگ‌های گرم‌تر (به عنوان مثال صورتی) را ترجیح می‌دهند و پسرها به رنگ‌های سردتر (به عنوان مثال آبی) علاقه دارند.

رنگ در نقاشی دختران از دیدگاه تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان

  • رنگ مشکی و بنفش: نشان دهنده تسلط است و می تواند مورد علاقه کودکی باشد که نسبتاً خواستار برآورده شدن یک نیاز است. آبی بین کودکانی که طبیعتی دلسوز دارند و از همراهی لذت می برند، محبوب ترین رنگ است.
  • قرمز: قرمز رنگ هیجان است، ممکن است به طور ویژه توسط کودکان استفاده شود؛ قرمز یکی از محبوب ترین رنگ ها برای نقاشی کودکان است.
  • صورتی: نیاز به عشق و قدردانی را نشان می دهد و مورد علاقه دختران است.
  • سبز: رنگ کسانی است که دوست دارند متفاوت باشند، فضا را دوست دارند و هنرمند و باهوش هستند.
  • زرد: همچنین نشان دهنده هوش و طبیعت آفتابی بچه ها است.

موقعیت نقاشی روی صفحه از دیدگاه تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان

  • وقتی صحبت از موقعیت یابی در صفحه می شود، ظاهراً سمت چپ صفحه، با گذشته و با پرورش همراه است. این موقعیت می تواند با مفهوم “مادر” نیز مرتبط باشد.
  • سمت راست صفحه در نقاشی کردن، به علاقه به آینده و نیاز به برقراری ارتباط مربوط می شود. این طرف با مفهوم “پدر” همراه است.
  • کودکانی که نقاشی خود را با اندازه مناسبت روی صفحه رسم می کنند، روحیه متعادل تری دارند. در حالی که در مقابل، شکل‌های کوچکی که در لبه پایین یا نزدیک کاغذ یا در گوشه‌ای از صفحه کشیده شده‌اند، بیانگر احساس بی‌کفایتی یا ناامنی در کودک هستند.

بیان احساسات از دیدگاه تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان

بسیاری از احساسات را می‌توان از نقاشی‌های کودکان آشکار کرد. با این حال، برخی از نکاتی وجود دارد که ممکن است احساس واقعی کودک را نشان دهد.

  • نقاشی‌های دقیق ممکن است شخصیت کودکی را نشان دهد که نیاز به تلاش بسیار دارد.
  • پررنگ نقاشی کردن، به خصوص اگر نزدیک به هم باشند، می تواند نشانه استرس، احساسات قوی، عزم راسخ یا خشم باشد، در حالی که رنگ آمیزی ملایم تر، نشان دهنده طبع ملایم تر کودک است.
  • کیفیت خط نیز می تواند در تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان قابل توجه باشد؛ شکلی که با خطوط روشن، متزلزل و خط شکسته کشیده شده، نشان دهنده کودک مردد و ناایمن است و به نظر می رسد در حالی که نقاشی می کند، به فکر می فرو می رود. در مقابل، خطوط جسورانه، مستمر و آزادانه، بیانگر اعتماد به نفس و احساس امنیت است.
  • هنگام ترسیم شکل ها، اندازه نسبی شکل ها مهم است. مفاهیم مهم، اغلب بزرگ تر کشیده می شوند.
  • اگر انسان های نقاشی کودکان، دست ندارند، گاهی اوقات به عنوان نشان دهنده ترسو بودن، و نشانه ای از کودکان سرخورده تعبیر می شود، در حالی که اغراق در اندازه دست ها، به عنوان نمادی از تمایلات پرخاشگرانه تلقی خواهد شد. به همین ترتیب، پاهای کوچک تر در نقاشی، به عنوان نشانه ای از ناامنی در نظر گرفته می شود و به معنای واقعی کلمه، یک پایه شخصیتی ناپایدار است.
  • کودک پرخاشگر: کشیدن هیکل های بزرگ، بدون گردن و عدم تقارن اندام ها.
  • کودک مضطرب: کشیدن ابرها، باران، پرندگان در حال پرواز، بدون کشیدن چشم در چهره افراد
  • کودک خجالتی: کشیدن هیکل های کوتاه، انسان های بدون بینی یا دهان، هیکل های ریز و دست ها نزدیک به بدن
  • کودک عصبانی: کشیدن انسان هایی با دست ها و دندان های بزرگ، بازوهای دراز، چشم های ضربدری
  • کودک ناایمن: کشیدن هیولاها، سرهای ریز برای آدم ها، بدون دست

چگونه کودکان را به نقاشی تشویق کنیم؟

یادگیری تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان و رمزگشایی آنها می تواند برای شما به عنوان والدین بسیار مفید باشد. با این حال سعی کنید این فعالیت خلاقانه را نیز تقویت نمایید.

فعالیت های هنری به کودکان ما کمک می‌کنند تا استقلال خود را در محدوده‌های بیشتری توسعه دهند و به آن‌ها این فرصت را می‌دهند تا ایده‌های خود را بر روی کاغذ بیاورند. مهمتر از همه، بیان خلاقانه به کودکان اجازه می دهد تا از جادوی تخیلات خود بهره ببرند، چیزی که “کودک بودن”، به معنای واقعی کلمه را نشان می دهد.

در اینجا مواردی وجود دارد که می توانید برای تشویق فرزندتان به نقاشی انجام دهید:

  • هنر را به بخشی از بازی های روزانه تبدیل کنید.
  • به فرزندتان اجازه دهید آزمایش و کشف کند و خلاقیت خود را به روش خودش بیان کند. این کودک مستقل، نیاز به احساس اعتماد به نفس، شایستگی و باهوش بودن دارد.
  • به فرآیند نقاشی توجه کنید، نه فقط به مدل کشیدن.
  • از هنر برای کمک به کودک جهت ابراز احساسات قوی استفاده کنید.
  • هنر و نوشتار فرزندتان را به نمایش بگذارید. این گونه است که فرزند شما می داند که کارش ارزشمند و مهم است.

جمع بندی و نتیجه گیری

تفسیر روانشناسی از نقاشی کودکان به اندازه ای مهم است که می تواند رشد شخصیتی و روانی کودک را پیش بینی را درمان کند. از طریق همین نقاشی های کودکانه می توانیم بفهمیم که مشکلاتی در خانه وجود دارند یا خیر؛ آیا کودک امنیت اخلاقی و روانی دارد یا خیر؛ و مهمتر آنکه شادابی و سلامت روانی کودک در چه شرایطی می باشد. اگر به سلامت روحی و روانی کودک خود اهمیت می دهید، بهتر است هنر نقاشی را از همین حالا شروع کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *