رد کردن تعارف به سیگار، یک مهارت است که باید آن را از اوایل دوران نوجوانی به فرزندانمان بیاموزیم. گروهی سنی نوجوان، گروهی آسیب پذیر و پرخطر هستند و چون در حال الگوبرداری شخصیتی می باشند، این رفتار ناسالم را ممکن است نهادینه کنند.

آموزش های مختلفی درباره مهارت های رد کردن تعارف به سیگار در نوجوانان و جوانان در مدارس و گروه های اجتماع ارائه می شوند. چه بسا بسیاری از آموزه ها در مدارس، تحت عنوان فعالیت های کلاسی یا گروهی در نظر گرفته می شوند. هدف از این برنامه ها ایجاد فرصتی برای دانش آموزان است تا تکنیک های رد کردن تعارف به سیگار را تمرین کنند.

اگر کسی از شما بخواهد سیگار بکشید چه کار می کنید؟ گفتن کلمات هوشمندانه یا طنزآمیز می تواند راه خوبی برای “نه” گفتن به سیگار باشد. بیایید با همدیگر نگاهی به این تمرین ها داشته باشیم. اگر مربی مدرسه هستید، فرزند نوجوان یا جوان دارید، این راهکارها به درد شما می خورند.

مهم ترین تمرین ها در مدرسه برای آموزش رد کردن تعارف به سیگار

چطور تعارف به سیگار را رد کنیم؟

۱- فعالیت شماره ۱:

دانش آموزان را به گروه های دو نفره تقسیم کنید. یک دانش آموز ۵ دقیقه فرصت دارد تا دانش آموز دیگر را متقاعد کند که سیگار مصرف کند. دانش آموز دیگر باید برای امتناع از سیگار، بهترین عملکرد را برای “نه گفتن” داشته باشند. نظرات دانش آموزان را مرور کنید.

۲- فعالیت شماره ۲:

در دومین فعالیت برای تمرین رد کردن تعارف به سیگار، دانش آموزان را به گروه های کوچک (۳-۵ نفر) تقسیم کنید. از دانش‌آموزان بخواهید سناریویی را اجرا کنند که در آن، دانش‌آموزی از سیگار کشیدن در گروه همسالان خودداری می‌کند. تکنیکی که او مورد استفاده قرار داده را مرور کنید و در مورد نمونه های احتمالی دیگر بحث کنید.

۳- فعالیت شماره ۳:

روش سوم برای رد کردن تعارف به سیگار را می توانید در صورت امکان اجرا نمایید. برای تسهیل این فعالیت از دانش آموزان کلاس های بالاتر دعوت به همکاری کنید. فعالیت‌هایی که توسط همسالان آموزش‌دیده در کلاس های بالاتر هدایت می‌شوند می‌توانند بر ادراک بهتر و هنجارهای اجتماعی تأثیر بگذارند؛ همان عاملی که بر پیشگیری از دخانیات تأکید می کند.

آنچه معلمان باید درباره آموزش رد کردن تعارف به سیگار بدانند

تکنیک های بسیار زیادی برای رد کردن تعارف به سیگار وجود دارد. برخی از تکنیک ها برای برخی از دانش آموزان به خوبی عمل می کنند، در حالی که برخی دیگر به رویکرد متفاوتی نیاز دارند. به عنوان معلم و مربی، دانش‌آموزان را تشویق کنید تا تکنیکی را که برایشان بهترین است، تمرین کنند.

چند پیشنهاد و راهکار برای رد کردن تعارف به سیگار

  • به راحتی “نه” بگویید
  • بگویید: “نه ممنون.”
  • با شهامت بگویید:”من علاقه ای ندارم.”
  • بگویید: “ورزشکار بودن برای من خیلی مهم است.”
  • می توانید موضوع صحبت را عوض کنید
  • نظر واقعی تان را درباره این تعارف بگویید
  • بگویید: “من حساسیت دارم.”
  • بگویید: “سیگار کشیدن، دندان های شما را زرد می کند”
  • برای رد کردن تعارف به سیگار از واژه های طنز استفاده کنید
  • یک دلیل عقلانی و منطقی بیاورید
  • بگویید: “من قصد ندارم سیگار بکشم”
  • بگویید: “من به خواهرم (یا مادر و پدرم) قول دادم که هرگز سیگار نکشم”
  • بگویید: “من در تیم بسکتبال هستم. باید خود را سالم نگه دارم”
  • بگویید: “می خواهی به جای سیگار، فیلم سینمایی تماشا کنیم؟”
  • یک داستان بگویید: “نه متشکرم، برادرم یک بار با این چیزها واقعاً بیمار شد. که بسیار ناراحت کننده بود.” یا “پدربزرگ من بر اثر سیگار مُرد. من نمی خواهم این اتفاق برای من و شما بیفتد!”

چطور مهارت های “نه گفتن” را در خودمان تقویت کنیم؟

همه ما می خواهیم به بعضی درخواست ها “نه” بگوییم، اما انجام آن ممکن است سخت باشد. ممکن است احساس گناه کنیم، یا بترسیم که اگر نه بگوییم، دوستمان را آزار داده ایم یا او را از دست بدهیم. این شرایط درباره رد کردن تعارف به سیگار صدق می کند.

داشتن این احساسات در کنار نیاز به “نه گفتن”، صادق بودن با خود را بسیار دشوارتر می سازد. احساس گناه همچنین می تواند باعث ایجاد احساس ناخوشایندی در فرد شود، بنابراین کلمات ما قاطعانه، واضح و مهربانانه با دیگران به نظر نخواهند رسید.

راهنمایی هایی که در زیر می خواهیم بررسی کنیم، نکات و روش هایی هستند که به فرد کمک می کنند راحتت تر “نه” بگویند؛ این در مورد رد کردن تعارف به سیگار نیز کاربردی است:

  • از زبان بدن خود آگاه باشید

همه ارتباطات، بیشتر به زبان بدن مربوط می شوند تا کلمات. چهره بسیار مهم است. صورت شما شاید ارتباطی ترین قسمت بدن شما باشد. تاثیر “نه گفتن” با تماس چشمی، حرکت پیشانی و سر که بالا نگه داشته اید، یا سر را پایین انداختن و نگاه کردن به زمین، بسیار مؤثر است.

زبان بدن در نه گفتن و در رد کردن تعارف به سیگار، به طور عمومی شامل حرکات تمامی اندام ها و اعضای بدن است. می توانید شانه های خود را بالا بیاندازید، خشم را در چهره نشان دهید؛ از واژه های طنز استفاده کنید؛ از آن مکان دور شوید و … .

  • به لحن صدای خود دقت کنید

لحن صدا، اصلاح کننده قدرتمند کلماتی هستند که ما استفاده می کنیم. آیا سعی دارید شیرین، ملایم و آرام به نظر برسید و به احساسات دیگران اهمیت بدهید؟ آیا صدای شما بلند، عصبی، یا نفس گیر است؟ آیا آنقدر آرام صحبت می کنید که مردم صدای شما را نمی شنوند؟ آیا از صحبت کردن می ترسید، زیرا صدای شما مدام می شکند و در حال تغییر است؟ آیا شما با صدای بلند، صریح و جسور صحبت می کنید؟ چه چیزی را می خواهید بیان کنید؟

خوب صحبت کردن، کمک زیادی به فرد می کند تا قاطعانه بتواند به درخواست های منفی و غیر منطقی، نه بگوید.

از طریق لحن می توانیم تحقیر، گرمی، تسلط، تسلیم، اعتماد به نفس یا ناامنی، و همه احساسات خود را نشان دهیم. سعی کنید برای انتقال هر یک از موارد بالا با صدای بلند، نه بگویید. برای احساسات، پنج راه «نه» گفتن را امتحان کنید.

  • چند کلمه خوب برای رد کردن تعارف به سیگار پیدا کنید

ضرب المثلی وجود دارد که “نه، یک جمله کامل است.” حالا فقط بگویید: “نه.”؛ دوباره… “نه”. و دوباره… “نه”. استفاده از واژه “خیر”، با لحظ تند و قطعی، نشان دهنده رد درخواست از سوی شما است.

بیشتر اوقات ما بسیار تمایل داریم به شخصی که با در حال صحبت هستیم، توهین نکنیم. احساس گناه یا نگرانی در مورد واکنش طرف مقابل می تواند صریح بودن لحن را سخت تر کند. برخی از عبارات مفید هستند؛ مانند نه، متشکرم؛ یا “متاسفم، این آخر هفته نمی‌توانم”.

جمع بندی و نتیجه گیری

مهارت “نه گفتن”، هم یک نیاز ضروری در زندگی است و هم یک مهارت فردی محسوب می شود. اگر از همان ابتدای دوره نوجوانی به فرزندتان، این مهارت را بیاموزید، از بسیاری از آسیب ها در آینده جلوگیری خواهید کرد. استفاده از کلاس های فن بیان، افزایش اعتماد به نفس، یوگا، تمرین های ذهنی و …، بسیار در این مورد مفید و مؤثر خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *