برای هزاران سال است که دوران کودکی با بازی کردن همراه بوده و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. بازی، نشاط و شادی برای کودکان به ارمغان می آورد و می تواند ذهن آنها را بازتر کند. امروزه بازی کردن به روشی تبدیل شده تا مربیان بتوانند مفاهیم و موضوعات مختلف را به بچه ها یاد بدهند. آموزش از طریق بازی، به پرورش استعدادها و تفکر خلاقانه بسیار کمک می کند. وقتی آن رسیده که نگرش سیستم های آموزشی نسبت به بازی کردن کودکان، کمی تغییر کند.
همه کودکان در جهان به بازی کردن نیاز دارند. انواع بازی می تواند در فضای باز، پارک ها یا مجموعه های تفریحی سرپوشیده ارائه شود. والدین می توانند با کودک خود، حتی در خانه و در اتاق کودک، بازی های متنوع و جذابی را انجام دهند. کودکان باید در استفاده از اسباب بازی های مناسب، آزاد باشند.
همانطور که ما در دوران کودکی خود، وسایل یا شیوه های مختلفی برای بازی کردن داشتیم، کودکان امروزی نیز این نیاز را دارند. تنها تفاوت نسل قدیم با نسل امروزی، پیشرفت های دنیای تکنولوژی است که بر بازی کردن کودکان نیز تأثیر زیادی داشته است.
بازی کردن می تواند اثرات مثبتی بر روند رشد و یادگیری کودکان داشته باشد. همه بچه ها از سنین ۱ سالگی تا دوران دبستان خود به انواع بازی ها نیاز دارند. گاهی بزرگسالان نیز سعی می کنند با بازی های ورزشی یا بازی های فکری، کمی سرگرمی داشته باشند. شکی در آن نیست که بازی می تواند فکر را آزادتر کند؛ پس کودکان با بازی کردن، مفاهیم را بهتر یاد می گیرند و بیشتر به خاطر می سپارند.
در این مطلب می خواهیم درباره تأثیر بازی کردن در رشد کودکان صحبت کنیم. اگر فرزند خردسال در خانه دارید، یا اگر مربی مهدکودک یا معلم مدرسه هستید، این نکات برایتان مفید خواهد بود.
بازی کردن چه مزایایی برای کودکان دارد؟
بازی کردن، یک عمل است؛ و کودکان چون از بازی کردن لذت می برند، آن را انجام می دهند. جالب آن است که خود عمل، یعنی بازی کردن، مهم تر از نتیجه آن است!
با در نظر گرفتن این تعریف، تشخیص مزایای بازی برای کودکان، کار چندان دشواری نیست. وقتی کودک، بازی می کند، استرس او از بین می رود و شادتر خواهد بود. این در حالی است که بازی های گروهی موجب تقویت روحیه کودکان می شود و روابط آنها را بهبود می دهد. این بازی ها می توانند احساس همدلی یا خلاقیت و همکاری را بین کودکان ایجاد کنند.
یک نتیجه معکوس این است که وقتی کودک را از بازی کردن و حضور در گروه همسالان محروم می کنید، رشد آنها به طرز قابل توجهی، مختل می شود!
بازی کردن به اندازی برای کودکان اهمیت دارد که کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل، آن را حق اساسی هر کودک اعلام کرده و جزء اصلی در عملکرد مناسب رشد آنها معرفی کرده است. کودکان با انجام بازی های مختلف می توانند به بزرگسالانی شاد و با روحیه خوب تبدیل شوند.
کودکان از طریق بازی کردن چه چیزهایی یاد می گیرند؟
بازی کردن، یک ابزار اولیه برای رشد مطلوب دوران کودکی است. کودکان از طریق بازی می توانند خیلی از مسائل را یاد بگیرند. ما به مهم ترین آنها اشاره می کنیم. با بررسی هر یک از این نکات، قادر خواهید بود انواع بازی را مطابق با سن کودک برایشان ارائه دهید.
- وقتی کودکان مشغول بازی می شوند، مهارت های خود را در همه زمینه ها رشد می دهند؛ از قبیل مهارت های فیزیکی، ارتباطی، عاطفی، اجتماعی و شناختی. این همان چیزی است که نمی توان از طریق کاربرگ های آموزشی یاد گرفت.
- بازی کردن می تواند فعالیت را در کودکان رواج دهد و از چاقی و افزایش وزن آنها جلوگیری کند.
- بازی کردن، یک تسکین دهنده طبیعی استرس است و می تواند به کودکان کمک کند با اضطراب و ترس خود روبرو شوند.
- بازی به کودکان اجازه می دهد ایده های جدید خود را آزمایش کنند و تجربیات جدید کسب نمایند.
- در حین بازی کردن است که کودک یاد می گیرد بین انتخاب های خود و عواقب آن، ارتباط ایجاد کند.
- بازی ها این فرصت را برای کودکان فرآهم می کنند تا بتوانند احساسات خود را بیان نمایند و کنترل کنند. به این ترتیب، به احتمال زیاد، مهارت خودکنترلی در آنها رشد می یابد.
- انواع بازی های مختلف به کودکان این امکان را می دهد تا آگاهی ذهن خود از مسائل را افزایش دهند. مدیریت زمان و رفتارهای مناسب در هر مکان، نمونه ای از این خودآگاهی است.
وظیفه والدین در بازی کردن با کودکان چیست؟
کودکان به زمان کافی برای کاوشگری نیاز دارند. بازی کردن هم به خلاقیت بچه ها کمک می کند و هم می تواند یادگیری مؤثر را در آنها بهبود ببخشد. به عنوان والدین وظیفه دارید که وسایل بازی، انواع اسباب بازی را متناسب با سن کودک خود برای آنها فرآهم کنید.
از ماسه بازی و لوازم آن گرفته تا عروسک ها، توپ، لگو و …، هر کدام برای یک هدف مناسب هستند. این کودک است که ایده های بازی کردن را در ذهن خود خلق می کند. سعی کنید در بازی های کودکتان شریک شوید و زمانی را در کنار او اختصاص دهید. وقتی کودک متوجه حضور شما به عنوان یک دوست و حامی می شود، با آرامش بیشتری بازی می کند و مطمئن است که شما به او توجه می کنید.
وقتی کودکتان از شما درخواست می کند که با او بازی کنید، به او “بله” بگویید. حتی اگر زمان زیادی را در کنارش نیستید اما نشان دهید که چند دقیقه ای می توانید شریک او شوید. بازی کردن، کلید رشد سالم کودکان است. حتی خوب است که اجازه دهید آنها مدتی را بازیگوشی کنند و از این کار لذت ببرند (البته به شیوه صحیح).
جمع بندی
بازی کردن بهترین روش برای رشد کودکان است تا بهتر بتوانند چیزهایی را درباره جهان اطراف خود یاد بگیرند. بازی در کنار کتاب خواندن و ارتباط با دوستان، تفریحات سالم محسوب می شود. هر فعالیتی که باعث شادی و نشاط کودک شود می تواند یک نوع بازی کردن باشد.
از طریق بازی، خلاقیت در کودکان پرورش می یابد، موضوعات جدید یاد می گیرند، کاوشگری می کنند، استرس شان از بین می رود و ایده های جدید می توانند خلق کنند. بازی ها باید متناسب با سن کودک باشد.