ناسازگاری دانش آموزان می تواند، علت­های مختلفی داشته باشد. وجود مشکلات خانوادگی، عدم یادگیری دروس، مشکل در تمرکز و توجه به مطالب درسی، اختلالات رفتاری، تأثیر گروه همسالان و … در بروز این رفتارهای ناسازگارانه دانش آموزان دخالت دارند. با چند راهکار ساده، آموزگاران می توانند به درستی با این دانش آموزان در کلاس درس برخورد نمایند.

آیا با دانش آموزان در مدرسه سر و کار دارید؟

معمولاً معلمان در طول روز با دانش آموزان مختلفی ارتباط برقرار می ‌کنند و سعی می ‌کنند همه را به یک شیوه آموزش دهند. اگر شما هم معلم هستید، احتمالاً با دانش آموزانی برخورد داشته اید که بسیار ناسازگار هستند و دروس را فرا نمی گیرند یا در کلاس درس مشکلاتی را ایجاد می کنند. اما علت این ناسازگاری چیست و چگونه می توان آن را حل کرد؟

در ادامه به شرح کامل این موضوع خواهیم پرداخت.

ناسازگاری دانش آموزان می تواند، علت­های مختلفی داشته باشد و نمی توان یک مشکل یکسان را به همه آن­ها تعمیم داد. به طور کلی، علل ناسازگاری دانش آموزان می تواند موارد زیر باشد:

  • مشکلات در زندگی شخصی

بسیاری از کودکان در خانواده ­های خود مشکلاتی دارند که روی روند تحصیل و رفتار آن­ها با معلمان تاثیر زیادی می گذارد. برخی از آن­ها با اعتیاد والدین درگیر هستند یا از خشونت والدین رنج می برند. برخی دیگر از والدین ممکن است روی کودکان فشارهای مضاعفی بگذارند که باعث می شود آن­ها پرخاشگر شده و در مدرسه ناسازگاری زیادی با معلمان و سایر دانش آموزان داشته باشند.

  • یادگیری ناقص

دانش آموزان، هر کدام با روش خاصی یک مبحث را فرا می گیرند. اگر آن­ها نتوانند روش آموزش معلم را درک کنند، روند یادگیری دانش آموزان دچار مشکل شده و دیگر نمی توانند مباحث درسی را فرا گیرند. از این رو، به مرور زمان دچار افت تحصیلی و پرخاشگری شده و در مدرسه رفتار ناسازگارانه ای با معلم خواهند داشت.

  • مشکلات رفتاری و اجتماعی

ممکن است دانش آموزان دچار مشکلات روانی یا اجتماعی مانند اعتیاد یا مصرف دخانیات باشند که روی عملکرد تحصیلی آنان به شدت تاثیر خواهد گذاشت. برخی از دانش آموزان قربانی زورگویی یا قلدری همکلاسی­ های خود می شوند که تاثیرات بسیار زیادی روی زندگی اجتماعی و تحصیلی آنان به مرور زمان خواهد گذاشت.

بررسی تاثیر تربیت کودکان و دانش آموزان در ناسازگاری آن­ها

اگر ادعا کنیم که تربیت والدین در تمامی جنبه­های زندگی فرزندان از کودکی تا بزرگسالی تاثیر می گذارد، چیزی جز حقیقت نیست. تربیت کودکان مسئله مهمی است که والدین باید در آن بسیار دقت کنند. یک تربیت درست از سوی والدین می تواند رفتار کودکان در مدرسه را بهبود ببخشد.

کودکانی که والدین آن­ها در تربیتشان کوتاهی کرده و آن­ها را به شکل صحیح تربیت نکرده اند، معمولاً در مدرسه با مشکلات زیادی مواجه می شوند و در برابر معلمان نیز ناسازگاری ­های زیادی خواهند داشت.

الگوهای تربیتی نقش مهمی در تعیین رفتار کودکان در مکان­های مختلف خواهد داشت. اگر والدین سخت گیری بیش از حد روی رفتارهای کودک داشته باشند یا عکس العمل­های بیش از حد خشونت آمیزی نسبت به کارهای کودک نشان دهند، باعث ایجاد اثرات بسیار بدی روی رفتارهای کودک خواهد شد.

الگوهای تربیتی که بیش از حد از خشونت و استبداد در آن­ها استفاده می شود نیز می توانند در مدرسه و آینده ناسازگاری­های زیادی به وجود بیاورند. بی توجهی به احساس دانش آموزان و حمایت نکردن آن­ها ممکن است باعث بروز مشکلات رفتاری بین همسالان و معلمان در مدرسه شود.

روابط بین والدین نیز می تواند نقش پررنگی در تربیت فرزندان و رفتارهای آنان داشته باشد. کودکانی که والدین آن­ها رفتار خوبی با هم دارند و به یکدیگر محبت می کنند، بهتر تربیت می شوند و این تربیت صحیح را در محیط­هایی مانند مدرسه نشان خواهند داد.

در مقابل، والدینی که مدام با یکدیگر جر و بحث دارند و هیچ احترامی برای همدیگر قائل نیستند، کودکی با همین مشخصات رفتاری تربیت خواهند کرد. این کودکان در مدرسه بسیار ناسازگار هستند و نسبت به افراد مختلف پرخاشگر خواهند شد.

چگونه می توان با ناسازگاری دانش آموزان برخورد کرد؟

وقتی که والدین به ناسازگاری فرزند خود در مدرسه پی می برند، مدام به دنبال راه حل ­هایی هستند تا از این رفتارها جلوگیری کنند و سازگاری آن­ ها را افزایش دهند. به همین دلیل، بهتر است که برخی رفتارها را در این زمینه به کار بگیرید.

  • در وهله اول، همیشه به مشکلات دانش آموزان گوش دهید و اگر بی قراری می کنند، دلیلش را از آن­ها بپرسید. کودکانی که برای بیان مشکلات خود احساس راحتی می کنند، در حل آن­ها نیز موفق خواهند بود.
  • با دانش آموزان خود دوست باشید. آن­ها را تنبیه نکنید و اگر اشتباهی از آن­ها سر زد، ابتدا دلیلش را به آن­ها بگویید و سپس برای حل آن اقدام کنید.
  • اگر یک دانش آموز، بیش از حد ناسازگاری دارد، بهتر است تنبیهی که معقول باشد و به او آسیب نزند را در نظر بگیرید. اگر بعد از هر بار ناسازگاری بداند که تنبیه و مجازات در انتظارش است، از رفتارهای خود به مرور زمان دست خواهد کشید.
  • به عنوان یک معلم، اگر ریشه ناسازگاری را در خانواده و خانه دانش آموز دیدید، بهتر است که ابتدا با والدین او صحبت کنید. به آنان گوشزد کنید که مشکلات درون خانه را هر چه سریع تر تمام کنند تا ناسازگاری­های دانش آموز تمام شود.
  • اگر به عنوان معلم در کلاس از دانش آموزان امتحانات مختلفی را می گیرید، نباید نمرات و نتیجه آن را با صدای بلند در کلاس بخوانید. بهتر است که نتیجه آن را به دست خود شخص بدهید. مقایسه کردن نمرات و تحقیر دانش آموزان می تواند، روی عزت نفس آن­ها به شدت تاثیر گذاشته و آن­ها را ناسازگار کند.

جمع بندی 

مدرسه مکانی است که دانش آموزان ساعت­های زیادی را در آن می گذرانند. بنابراین، ممکن است خسته شوند یا در صورت تعارض در رفتارهای آنان ناسازگاری به وجود بیاید. این ناسازگاری­ها می توانند برای معلمان یا والدین دانش آموز بسیار آزار دهنده باشند. به عنوان والدین، شما وظیفه دارید که ریشه این ناسازگاری­ها را بیابید و برای رفع آنان بکوشید.

ناسازگاری در مدرسه می تواند بسیار مضر باشد و عملکرد خود فرد و دیگر دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از افت تحصیلی، بهتر است که نسبت به رفع این مشکلات اقدام کنید. در نتیجه، ناسازگاری در مدرسه مشکلی است که به راحتی با رعایت یک سری از رفتارها قابل حل خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *