از مهم ترین علائم بیش فعالی در دانش آموزان، می توان به بی قراری، شیطنت زیاد و عجول بودن آن‌ها اشاره کرد. عجول بودن موجب می شود، کارها به خوبی به پایان نرسد و نصفه رها شود. این دانش آموزان گاهی به درس و صحبت­های معلم بی توجه هستند. این کودکان ممکن است که در انجام تکالیف مدرسه دقت کافی نداشته باشند و آن‌ها را به درستی انجام ندهند.

بیش فعالی، یک اختلال رفتاری و گاهی ذهنی است که در تعداد قابل توجهی از دانش آموزان، آن هم در سنین پایین دیده می شود. بچه های دوره پیش دبستانی و دبستان، بسیار به این اختلال دچار هستند. والدین می توانند از دوران قبل از ۵ سال، فرزند خود را تحت نظر بگیرند و مراقب علائم بیش فعالی باشند. در ادامه به مهم ترین ویژگی های دانش آموزان بیش فعال می پردازیم.

در مورد مهم ترین علائم بیش فعالی در دانش آموزان، می توان به بی قراری، شیطنت زیاد و عجول بودن آن‌ها اشاره کرد. عجول بودن موجب می شود، کارها به خوبی به پایان نرسد و نصفه رها شود. این دانش آموزان گاهی به درس و صحبت­های معلم بی توجه هستند.

نکته مهم دیگر در مورد کودکان بیش فعال، فراموش کار بودن آن‌ ها است؛ به طوری که گاهی لوازم خود را در خانه جا می گذارند. دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی همچنین تمایل بیش تری به انجام کارهای خطرناک دارند؛ به همین دلیل مراقبت از آن ‌ها ضروری است.

این کودکان ممکن است که در انجام تکالیف مدرسه دقت کافی نداشته باشند و آن‌ها را به درستی انجام ندهند. نکته مهم دیگری که لازم است به آن اشاره شود این است که کودکان مبتلا به بیش فعالی در بازی ­های گروهی نیز عملکرد مناسبی ندارند و به همین دلیل ممکن است، نتوانند دوستان زیادی داشته باشند.

همچنین این کودکان گاهی رفتارهای بی منطق از خود بروز می دهند و گاهی نیز خنده یا گریه ­های ناگهانی در آن‌ها دیده می شود.

این دانش آموزان حتی اگر بر روی صندلی نشسته باشند هم، بی قرار هستند و به همین دلیل ممکن است مدام پاهایشان را تکان بدهند. بی قراری می تواند، منجر به مشکلاتی مانند کاهش کیفیت یادگیری این دانش آموزان  بشود.

کودکان مبتلا به بیش فعالی معمولاً زیاد رویاپردازی می کنند و در مقابل وسوسه ­ها، اراده و مقاومت کم تری دارند. همچنین برخی از مبتلایان به این بیماری از سایر کودکان پر حرف تر هستند.

برای آگاهی بیشتر در مورد این بیماری و به کار گرفتن راهکارهای مناسب برای کنترل و مدیریت آن بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. این کار همچنین موجب کاهش زمان بهبودی افراد نیز می شود.

فراهم نموده زمینه برای موفقیت دانش آموزان بیش فعال

کودکانی که مبتلا به اختلال بیش فعالی هستند، مانند سایر کودکان، توانمند و با استعداد هستند و از این بابت جای نگرانی وجود ندارد. اختلال بیش فعالی با کسب آگاهی و توجه والدین قابل کنترل است و می توان آن را مدیریت نمود تا آسیب کم تری به زندگی و حوزه تحصیلی، شغلی و خانوادگی افراد وارد شود. این کودکان به مراقبت بیشتری نیاز دارند و لازم است والدین زمینه را برای موفقیت و شکوفایی استعداد آن‌ها فراهم نمایند.

تشویق کردن و انگیزه دادن به این افراد، موجب افزایش اعتماد به نفس آن‌ها و همچنین کاهش علائم بیش فعالی می گردد. یکی از نکاتی که موجب می شود، نسبت به آینده این کودکان امیدوار و خوش بین باشیم، این است که افراد معروف و موفق زیادی در سطح جهان وجود دارند که مبتلا به این اختلال هستند.

از جمله این افراد می توان بتهوون، انیشتین، آبراهام لینکن، لویی پاستور، ادیسون، پاستور و … را نام برد. برخی از این افراد به دلیل رفتارهای خاص در دوران تحصیل، از مدرسه اخراج شده اند.

روش­هایی برای کنترل بیش فعالی دانش آموزان

برای کنترل این کودکان، روش­های مختلفی وجود دارد که خانواده­ ها می توانند از آن‌ها استفاده نمایند. کسب آگاهی درباره این اختلال و روش­های کنترل رفتار کودکان مبتلا به بیش فعالی موجب می شود، این افراد بتوانند زندگی بهتری داشته باشند و به موفقیت­های بزرگی دست یابند.

یکی از علائم مهم این اختلال، عدم تمرکز و توجه است؛ که در این باره به معلم ­ها توصیه می شود که جای مناسبی را برای نشستن این کودکان در نظر بگیرند که کم تر دچار حواس پرتی بشوند.

مطرح کردن راهکارهای عملی درکلاس برای مباحث مختلف نیز در حفظ تمرکز این کودکان موثر است؛ چرا که مبتلایان به اختلال نقص توجه معمولا به روش­های علمی بیش تر به سخنرانی علاقه نشان می دهند.

یکی از نکات مهم دیگری که معلم باید در مورد دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی به آن توجه داشته باشد، رفتارهای تکانشی آن‌ها است. هنگام بروز این رفتارها معلم می تواند از جملاتی مانند “صبر کن” یا “دقت بیش تری داشته باش”، استفاده نماید.

بیان نکات جالب و جدید نیز می تواند، در جلب توجه و حفظ تمرکز این کودکان مفید و موثر باشد. نکته مهم دیگری که بهتر است، معلم ­ها به آن توجه داشته باشند، این است که انجام مسئولیت­ های سنگین می تواند، برای کودکان مبتلا به بیش فعالی چالش برانگیز باشد. به همین خاطر بهتر است در صورتی که می خواهید، تکلیف سنگینی را به آن‌ها واگذار کنید، کارها را به بخش­ های کوچک تقسیم نمایید تا انجام آن برای دانش آموزان آسان تر شود. برقراری تماس چشمی با دانش آموزان هنگام تدریس نیز می تواند، منجر به افزایش تمرکز و توجه آن‌ها می شود.

توصیه ­هایی برای معلمان و خانواده­های دانش آموزان بیش فعال

با توجه به اینکه دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی، تمایل زیادی به انجام بازی های فیزیکی دارند، توصیه می شود که زمان بازی و استراحت آن‌ها را حذف نکنید و فرصتی ایجاد کنید تا بتوانند انرژی خود را تخلیه نمایند. حذف زمان استراحت و بازی این کودکان می تواند، علائم این اختلال را در آن‌ها تشدید کند.

پس از اتمام تکلیف و مسئولیتی که به آن‌ها واگذار کرده بودید، بهتر است برای تشویق دانش آموزان مبتلا به این اختلال، هدیه ای در نظر بگیرید؛ چرا که این کار انگیزه آن‌ها را افزایش می دهد و موجب کاهش علائم بیش فعالی می شود.

استفاده از تکنیک ­های ذهن آگاهی نیز برای کودکان مبتلا به بیش فعالی بسیار مفید و موثر خواهد بود. استفاده از این تکنیک­ها موجب می شود دانش آموزان بتوانند، احساسات خود را کنترل نمایند.

شما می توانید، مسئولیت­هایی که نیاز به فعالیت فیزیکی زیادی دارند را به آن‌ها بسپارید. برای مثال اگر قصد تنبیه کردن این افراد را دارید، وظیفه نظافت محیط را بر عهده آن‌ ها قرار دهید.

سپردن کارها و وظایف مختلف به افراد بیش فعال، به بچه­ها حس مفید بودن می دهد. البته باید توجه داشته باشید که وظایفی که به عهده آن‌ها میگذارید، برایشان سنگین و سخت نباشند.

به معلم­هایی که شاگرد بیش فعال دارند، توصیه می شود که در هنگام آزمون­ها به دانش آموز شانس دوباره بدهند و اشتباهات او را علامت گذاری کنند و به او اجازه دهند تا آن‌ها را اصلاح کرده و بخشی از نمره را دریافت نماید.

جمع بندی

بیش فعالی در دانش آموزان، یک اختلال رفتاری است اما زمانی که والدین بتوانند زودتر آن را تشخیص بدهند، روش ها درمانی، بهتر جواب می دهد. این دانش آموزان در برقراری ارتباط، مشکلاتی دارند. همچنین از نظر توجه و تمرکز، با مشکل روبرو هستند. معلمان در کلاس درس، با راهکارهای ساده ای که در فوق به آنها اشاره کردیم می توانند به این دانش آموزان کمک کنند. دانش آموزان بیش فعال نیز می توانند مانند سایر دانش آموزان عادی، تحصیل کنند و به موفقیت های چشمگیر برسند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *