آموزش پس انداز کردن به کودکان به معنای یاد دادن یکی از مهارت های ضروری در زندگی به این گروه سنی است. اگر این آموزش ها از همان کودکی به فرد ارائه شود، در دوران بزرگسالی، بودجه مالی خود را بهتر مدیریت می کنند و می توانند به اهداف کوچک و بزرگ خود دست یابند.
همه ما می دانیم که عادت پس انداز کردن پول، یک مهارت حیاتی در زندگی است، اما این کار همیشه هم آسان نیست! در واقع بسیاری از بزرگسالان هنوز نمی دانند که چطور از حقوق و دستمزد خود استفاده کنند، یا بودجه مالی ماهانه خود را چطور مدیریت نمایند.
خانواده ها دلایل خوبی دارند که آنها را توجیه می کند آموزش پس انداز کردن به کودکان را از همان دوران ابتدایی تربیت فرزندانشان آغاز نمایند. کسانی که این مهارت را یاد گرفتهاند، از مخارج غیر ضروری خودداری میکنند و برای کنترل پول خود ارزش قائل می شوند.
چند راهکار اساسی وجود دارد که شما به عنوان والدین می توانید برای آموزش پس انداز کردن به کودکان از آن بهره ببرید. با این کار هم فرزندان خود را آماده رویارویی با مشکلات مالی خواهید کرد، و هم آنها را در مسیر صرفه جویی قرار می دهید.
مفاهیم کلیدی در این زمینه وجود دارد؛ به طور مثال باید بدانید که پس انداز کردن، عادتی است که ضرورت آموزش آن در سنین پایین آشکار است. اولین قدم برای آموزش دادن روش های پس انداز کردن پول به کودکان این است که اهداف این کار را مشخص کنید. مثلاً به کودکان خود کمک هزینه بدهید، اما به آنها خاطرنشان سازید که باید تلاش کنند و این پول را تا مدت زمان معینی مدیریت نمایند.
بچه های کوچکتر، خردسالان و کودکان زیر ۷ سال معمولاً پول خود را در قلک نگه میدارند، اما بزرگسالان پس انداز خود را در بانک میگذارند. این روش ها مراحلی هستند که به دنبال یکدیگر اتفاق میافتند؛ یعنی آموزش پس انداز کردن به کودکان از خردسالی شروع میشود و این آموزش ها تا دوران بزرگسالی ادامه می یابد.
پس می بینید که مهارت پس انداز کردن پول از همان دوران کودکی آغاز می شود و اثرات آن تا بزرگسالی ادامه می یابد. اگر درست و اصولی به فرزندانتان آموزش دهید همان نتیجه ای را که می خواهید به دست می آورید.
نکات کاربردی برای آموزش پس انداز کردن به کودکان
نکته اول: خواسته ها در مقابل نیازها چگونه هستند؟
اولین نکته که در آموزش پس انداز کردن به کودکان اهمیت دارد این است که دقیقاً بدانید خواسته ها و نیازهای شما در چه سطحی قرار دارند. این موضوع را مخصوص گروه سنی کودکان تنظیم کنید و به آنها توضیح دهید. ارزش پس انداز کردن را باید برای کودکان تان شفاف سازی کنید. برای آنها کاملاً توضیح دهید که چه تفاوت هایی بین خواسته ها و نیازها وجود دارد.
توضیح دهید که نیازها شامل احتیاجات اولیه مانند غذا، سرپناه، پوشاک، مراقبت های بهداشتی و آموزش است. خواسته ها شامل چیزهایی است که می خواهید آنها را به دست آورید؛ مثلاً به کودکان بگویید خرید آبنبات، خرید کفش مورد علاقه، دوچرخه، خرید تلفن همراه یا سینما رفتن در این گروه قرار می گیرد.
برای اینکه این آموزش ها را تمرین کنید، از وسایل داخل خانه می توانید کار را شروع کنید. در این مرحله از آموزش پس انداز کردن به کودکان از فرزندتان بپرسید که کدام یک از وسایل خانه یک نیاز است و کدام یک از وسایل یک خواسته محسوب می شود.
هدف از این کار این است که به کودکان تان آموزش دهید که باید برای چه چیزی پول خرج کنند، چطور خواسته های خود را اولویت بندی کنند و چگونه مقداری پول برای نیازهای آینده باقی بگذارد.
نکته دوم: اهداف پس انداز را برای کودکان شفاف سازی کنید
دومین مرحله از آموزش پس انداز کردن به کودکان این است که به درستی برای آنها توضیح دهید که از پس انداز کردن چه هدف هایی دارند. به فرزندتان کمک کنید تا اهداف خود را دسته بندی کند. پس می تواند راه حل بهتری برای مدیریت پس انداز خود ارائه دهد. این کار، یک ایجاد انگیزه در فرزندتان به شمار می رود.
وقتی کودکان بدانند که باید برای چه چیزی پس انداز کنند و با پس انداز خود قرار است به چه اهدافی دست پیدا کنند، بیشتر ترغیب می شوند که این کار را انجام دهند. مثلاً برای خرید یک بازی ویدیویی یا خرید سری کتاب های مورد علاقه خود می توانند در هر هفته مقداری پول پس انداز کنند، و در آخر ماه این خواسته خود را تهیه نمایند. در این مسیر به فرزندتان کمک کنید تا محاسبه کنند که پس از چه مدت پس انداز کردن می توانند به هدف خود دست یابند.
نکته سوم: مکانی مناسب برای پس انداز پول به کودکان بیاموزید
در این مرحله از آموزش پس انداز کردن به کودکان لازم است به آنها بیاموزید که پس انداز خود را در چه مکان مناسبی قرار دهند. بچه های کوچک تر علاقه دارند که پول خود را داخل قلک بنداز بیندازند. وقتی کمی بزرگتر میشوند ممکن است بهتر باشد که برای آنها حساب پسانداز بانکی راه اندازی کنید یا یک کارت نقدی برای آنها آماده نمایید.
اگر برای فرزند خود در سنین بزرگسالی دوره دبستان یا دوره دبیرستان یک کارت بانکی تهیه کنید، به راحتی می تواند پس انداز خود را داخل حساب بانکی بگذارد و در صورت لزوم از کارت خرید کند.
حساب بانکی برای فرزندان چندین مزیت را دارد. شما به راحتی می توانید پیگیری کنید پولی که در حساب آنها هست چقدر است؛ چه مقدار خرج می شود و چه مقدار سود بانکی به آن تعلق می گیرد.
از کودکان بخواهید که هر مقدار پولی را که از شما دریافت می کنند در جایی یادداشت نمایند و در پایان هفته حساب کنند که چقدر پس انداز داشته اند. سپس از فرزندتان بخواهید که فکر کند که چگونه میخواهد این پس انداز را خرج کند. الگوی خرج کردن پس انداز را باید خودتان به عنوان والدین رهبری کنید. آموزش پس انداز کردن به کودکان فقط محدود به خانه نمی شود و معلمان هم باید در این مسیر اقداماتی را انجام دهند.
جمع بندی
نکات تکمیلی که در آموزش پس انداز کردن به کودکان مهم هستند
آموزش پس انداز کردن به کودکان چالش ها و فوت و فن های خاص خودش را دارد. با تمام روش های کاربردی و مفید که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم میتوانید این کار را انجام دهید؛ اما چند نکته تکمیلی وجود دارد که لازم است خاطرنشان سازیم:
- وقتی می خواهید پس انداز کردن را به کودکانتان آموزش دهید، حتماً جایی برای اشتباهات بگذارید. ممکن است فرزند شما هنوز با روش های پس انداز پول سازگار نشده باشد و کل پول خود را برای خرید یک کالا خرج کند. این شما هستید که باید به او بیاموزید که چطور این مشکل را حل کند.
- به فرزند خود بیاموزید که فراتر از توان مالی خود هرگز روش زندگی را پیش رو نگیرد. اگر فرزند شما می خواهد چیزی را بخرد که پس انداز آن را ندارد، باید به او بگویید که صبر کند تا مقدار پس انداز به مقدار لازم برسد.
- روش های انتخاب بین انواع نیازها و انواع خواسته ها را به فرزندتان بیاموزید تا بتواند هنگام خرج پس انداز خود طبق اولویت بندی عمل کند.
- به عنوان سخن پایانی به خاطر داشته باشید که اگر در کلیه مراحل آموزش پس انداز کردن به کودکان همراه فرزند خود باشید، یک حامی قوی محسوب می شوید و فرزندتان می تواند به شما اعتماد کند. این حس مثبت را در خود به وجود بیاورید تا به اهدافی که می خواهید برسید.