روش های برطرف کردن اضطراب در کودکان شامل یک سری راهکارها است که می تواند این گروه سنی خردسال را از بسیاری از آسیب های جسمی و روحی ناشی از استرس رها سازد. والدین نقش مهمی در رفع اضطراب و استرس فرزندان خود دارند.
استرس طولانی مدت و کنترل نشده می تواند فهرستی طولانی از مشکلات را به وجود بیاورد که برای سلامت جسمی و روانی بسیار مضر است. استرس در طولانی مدت می تواند باعث فشار خون بالا، تضعیف سیستم ایمنی بدن و بیماری هایی مانند چاقی و بیماری های قلبی شود. همچنین می تواند منجر به مشکلاتی در سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی گردد – اختلالاتی که در جوانان شایع تر است.
استرس همیشه هم بزرگسالان رخ نمی دهد. علائم اضطراب و استرس در جوانان همیشه شبیه استرس در بزرگسالان نیست. اما مانند بزرگسالان، کودکان و نوجوانان نیز می توانند راه های سالمتری را برای مقابله با آن پیدا کنند. کودکان و والدین آنها با هم می توانند یاد بگیرند که علائم استرس بیش از حد را تشخیص دهند و با ابزارهای مناسب، آن را مدیریت کنند. در این شرایط است که اهمیت برطرف کردن اضطراب در کودکان نمایان می شود.
منابع استرس در کودکان خردسالان را بشناسیم
برای یافتن بهترین راهکارهای برطرف کردن اضطراب در کودکان باید ابتدا منابع ایجاد آنها را بشناسیم. برای کودکان خردسال، تنش در خانه، رایج ترین منبع ایجاد استرس است. به عنوان مثال، کودکان ممکن است به دلیل اختلافات خانوادگی یا طلاق دچار مشکل شوند. تغییرات بزرگ در زندگی، مانند نقل مکان به یک خانه جدید نیز می تواند برای کودک سخت باشد. این درست است؛ حتی زمانی که تغییرات، خوشحال کننده هستند، مانند ورود یک خواهر و برادر جدید، این حالت می تواند اضطراب ایجاد کند.
محیط مدرسه، یکی دیگر از منابع ایجاد استرس و نگرانی برای کودکان است. کودکان خردسال ممکن است در مورد دوست یابی، برخورد با دانش آموزان بزرگ تر در مدرسه یا کنار آمدن با معلمان خود استرس داشته باشند. همچنین ممکن است در مورد امتحانات و نمرات، مضطرب باشند. به این ترتیب، بهترین روش برطرف کردن اضطراب در کودکان این است که بدانید در هر شرایط، چطور برخورد کنید و از چه توصیه هایی استفاده نمایید.
علائم استرس در کودکان خود را بشناسید
علائم استرس در کودکان یا حتی نوجوانان به روش های مختلفی ظاهر می شود:
تحریک پذیری و عصبانیت
کودکان همیشه کلماتی برای توصیف احساس خود ندارند و گاهی اوقات، تنش به حالت روحی بد تبدیل می شود. کودکان و نوجوانان پر استرس ممکن است نسبت به حالت عادی، کوتاه مزاج یا بحث برانگیزتر باشند.
تغییرات در رفتار و خلق و خو
کودک خردسالی که قبلاً شنونده خوبی بوده، به طور ناگهانی رفتار دیگری از خود بروز می دهد. نوجوان که زمانی فعال بود، اکنون نمیخواهد خانه را ترک کند. تغییرات ناگهانی میتواند نشانهای از بالا بودن سطح استرس باشد. بهترین روش های برطرف کردن اضطراب در کودکان را در ادامه بحث مورد بررسی قرار می دهیم.
مشکلات در خوابیدن
کودک یا نوجوان شما ممکن است از احساس خستگی دائم، خواب بیش از حد یا مشکل در به خواب رفتن در شب شکایت داشته باشد. این یکی از مهم ترین نشانه های استرس و اضطراب است.
بیتوجهی به مسئولیتها
اگر کودک یا فرزندان بزرگ تر شما در مورد تکالیف، تعهدات را فراموش می کند یا بیشتر از حد معمول انجام آنها را به تعویق می اندازد، استرس ممکن است یک عامل آن باشد.
عادت های غذا خوردن تغییر می کند
غذا خوردن بیش از حد یا خیلی کم، هر دو می تواند واکنشی به استرس باشد.
بیمار شدن
اغلب استرس به عنوان علائم فیزیکی ظاهر می شود. کودکانی که استرس دارند اغلب دچار سردرد یا معده درد می شوند و ممکن است به طور مکرر به دفتر مدرسه خود مراجعه کنند.
مدیریت استرس و روش های برطرف کردن اضطراب در کودکان
مواجهه با عوامل استرس زا و برطرف کردن اضطراب در کودکان، یک واقعیت مهم در زندگی برای کودکان و بزرگسالان است. استراتژی هایی که در قسمت زیر مطرح می کنیم می توانند به کنترل استرس کمک کنند:
خوابیدن با آرامش
خواب خوب برای سلامت جسمی و روحی ضروری است. کارشناسان، ۹ تا ۱۲ ساعت خواب شبانه را برای کودکان ۶ تا ۱۲ ساله توصیه می کنند. نوجوانان به هشت تا ۱۰ ساعت در شبانه روز نیاز دارند. برای کنترل استرس و برطرف کردن اضطراب در کودکان، خواب باید در اولویت باشد. برای خوب خوابیدن، استفاده از صفحه نمایشگر در شب را محدود کنید و از نگه داشتن وسایل دیجیتال در اتاق خواب خودداری کنید.
ورزش کردن
فعالیت بدنی، یک کاهش دهنده استرس برای افراد در هر سنی است. منابع گزارش کرده اند که حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت در روز برای کودکان ۶ تا ۱۷ ساله لازم است. صحبت کردن در مورد موقعیت های استرس زا با یک بزرگسال مورد اعتماد می تواند به بچه ها و نوجوانان کمک کند تا راه حل مناسب را پیدا کنند.
در نظر گرفتن یک زمان برای سرگرمی و سکوت
درست مانند بزرگسالان، کودکان و نوجوانان برای انجام کارهایی که باعث شادی آنها می شود به زمان نیاز دارند، خواه این زمان برای بازی با آجرهای ساختمانی باشد، یا ساعاتی برای تمرین موسیقی یا هنر. همچنین، در حالی که برخی از کودکان پس از عبور از یک فعالیت به فعالیت دیگر رشد می کنند، برخی دیگر به زمان استراحت بیشتری نیاز دارند. یک تعادل سالم بین فعالیت های مورد علاقه و اوقات فراغت پیدا کنید.
گردش کردن در طبیعت
گذراندن زمان در طبیعت یک راه موثر برای کاهش استرس و برطرف کردن اضطراب در کودکان است. محققان دریافتند افرادی که در نزدیکی فضای سبز زندگی می کنند افسردگی، اضطراب و استرس کمتری دارند.
نوشتن درباره عوامل ایجاد استرس
تحقیقات نشان داده است که بیان کتبی عوامل ایجاد استرس می تواند به کاهش پریشانی روانی و برطرف کردن اضطراب در کودکان کمک کند. به عنوان مثال، برخی تحقیقات نشان داده اند که نوشتن در مورد احساسات مثبت – مانند چیزهایی که به خاطر آنها سپاسگزار هستید یا به آنها افتخار می کنید – می تواند علائم اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.
چگونه والدین می توانند به برطرف کردن اضطراب در کودکان کمک کنند؟
والدین و مربیان با ایجاد عادات سالم در خود و الگوسازی صحیح می توانند به برطرف کردن اضطراب در کودکان کمک کنند. برخی از راهکارهایی که والدین می توانند اقدام کنند به شرح زیر می باشند:
- والدین می توانند با کودکان در مورد نحوه تفکر و برخورد آنها با موقعیت های استرس زا صحبت کنند.
- به بچه ها اجازه دهید مشکل را مطرح کنند. طبیعی است که بخواهید مشکلات فرزندتان را حل کنید. اما زمانی که والدین برای حل هر مشکل کوچک تلاش می کنند، فرزندانشان فرصتی برای یادگیری مهارت های مقابله با چالش را ندارند.
- سواد رسانه ای خودتان و کودکان را ارتقا دهید. بچه های دنیای امروزی، زمان زیادی را در فضای آنلاین سپری می کنند، جایی که ممکن است با محتواهای مشکوک، آزاردهنده و خطرات حملات سایبری و رسانه های اجتماعی مواجه شوند. والدین می توانند با آموزش به فرزندان خود و با محدود کردن زمان استفاده از دستگاه های هوشمند به آنها کمک کنند.
- یکی از بهترین روش های برطرف کردن اضطراب در کودکان، مبارزه با تفکر منفی است. “من در ریاضیات بی استعداد هستم.” “از موهای خودم متنفرم.” “من هرگز در ورزش موفق نمی شود”؛ و…؛ کودکان و نوجوانان به راحتی می توانند در دام تفکرات منفی بیوفتند. با این حال، وقتی کودکان از منفی بافی استفاده می کنند، مخالفت نکنید. از آنها بخواهید که واقعاً به صحت آنچه می گویند فکر کنند. زمان هایی را که سخت کار کرده اند و پیشرفت خوبی به دست آورده اند را به آنها یادآوری کنید. یادگیری قالب بندی مثبت به آنها کمک می کند تا در برابر استرس، انعطاف پذیری داشته باشند.
جمع بندی
یافتن بهترین روش ها و راهکارهای برطرف کردن اضطراب در کودکان، کار سختی نیست به شرطی که والدین و اولیای مدرسه با همدیگر همکاری داشته باشند. با استفاده از تمامی راه حل هایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم به آسانی می توانید استرس و اضطراب را در فرزندانتان کاهش دهید.