دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شوند کودکان دروغ بگویند؛ از رفتارهای رشد و بلوغ آنها گرفته تا رفتارهای اکتسابی. اما یک چیز، قطعی است؛ اغلب آنقدرها هم که بزرگسالان فکر می کنند، دروغگویی، عمدی نیست. والدین باید دلایل دروغگویی کودکان را بشناسند و راهکارهای آن را نیز بدانند.

دروغگویی اغلب به‌ عنوان یک رفتار نادرست و ناهنجار طبقه بندی می شود. همه ما از دروغ گفتن متنفریم و البته همه ما می دانیم که قرار نیست دروغ بگوییم. اما، به همان اندازه که از اعتراف به آن متنفریم، همه ما این کار را به شکلی انجام می دهیم. کودکان، از بزرگترین و حرفه ای ترین گروه های سنی هستند که ناخواسته، دروغ می گویند.

دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شوند کودکان دروغ بگویند؛ از رفتارهای رشد و بلوغ آنها گرفته تا رفتارهای اکتسابی. اما یک چیز، قطعی است؛ اغلب آنقدرها هم که بزرگسالان فکر می کنند، دروغگویی، عمدی نیست. والدین باید دلایل دروغگویی کودکان را بشناسند و راهکارهای آن را نیز بدانند.

باور کنید یا نه، دروغ گفتن کودکان به طور معمول، چیزی نیست که نگران آن باشید. طبق مطالعه ای که انجام شده، نتایح بیان کرده که “کودکان معمولاً در سنین پیش دبستانی، بین دو تا چهار سالگی شروع به دروغ گفتن می کنند.” بنابراین، به عنوان والدین، چندان هم نگران نباشید!

کودکان تنها کسانی نیستند که در مورد کوچک ترین اتفاقات، مانند خوردن یک تکه کیک شکلاتی دروغ می گویند. دروغ گفتن یکی از اولین نشانه هایی است که نشان می دهد کودک ما نسبت به دیگران، احساسات و خواسته های آنها آگاهی پیدا کرده است. این واقعه نشان می دهد که آنها آگاه هستند و احتمالاً می توانند ذهن دیگران را نیز تحت تأثیر قرار دهند.

بچه ها بسیار باهوش تر از آن هستند که اکثر مردم فکر می کنند؛ حواس آنها حتی از یک انسان بالغ، قوی تر است. همانطور که کودکان بزرگ تر می شوند، “دروغ گویی” به چیزی تبدیل می شود که برای پنهان کردن مسائل جدی تر، بهترین ابزار خواهد بود.

دروغ گفتن اساساً کمترین مشکل کودکان است، اما چیزهای بدتری هم وجود دارد که باید نگران آنها بود. با این حال، همیشه مراقب دروغ های آنها باشید، زیرا اگر بیش از حد ادامه پیدا کند یا دردسرساز می شود، والدین دلیلی برای نگرانی خواهند داشت. اهمیت این مسئله به اندازه ای است که می تواند زندگی آینده فرد را نیز به خطر بیندازد. بیایید با هم نگاهی به مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان داشته باشیم.

۱۶ مورد از مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان که باید بدانید

۱-کودکان، افراد مشهور و سلبریتی مورد علاقه خود را دنبال می کنند

یکی از مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان، دنبال کردن و تقلید از افراد مشهور و شخصیت های مهم است. آنها برنامه ها و کارتون های مورد علاقه خود را تماشا می کنند و به سرعت شروع به تقلید رفتاری می کنند که می بینند. بسیاری از بچه‌ ها نمونه‌های ضعیفی از آنچه در تلویزیون می‌بینند را برداشت می کنند و سعی دارند آن‌ را در زندگی واقعی اجرا کنند. این اتفاق فقط می تواند منجر به رفتارهای منفی شود.

بسیاری از کودکان واقعاً نمی ‌دانند که برنامه هایی که تماشا کرده اند، یک زندگی واقعی نیست؛ آنها شروع به تقلید کردن از شخصیت هایی می‌ کنند که بیش از همه برجسته هستند؛ مثلاً شخصیت هایی که دروغ می گویند؛ یا با صدای بلند فریاد می زنند یا نفرت ‌انگیز هستند!

بهترین راهکار این است که واقعیت را برای فرزند خود توضیح دهید و او را با زندگی واقعی آشنا سازید.

۲- کودکان هرگز فکر نمی کنند که در حال دروغ گفتن هستند

یکی دیگر از دلایل دروغگویی کودکان این است که برخی از کودکان حتی متوجه نمی شوند که دروغ می گویند! آنها نمی دانند که مفهوم دروغ چیست، چگونه عمل می کند و چرا بد است. بنابراین ممکن است فکر کنید، چگونه یک کودک، دروغ گفتن را یاد می گیرد؟ صادقانه بگوییم این یک عملکرد ذاتی است.

آن‌ ها لزوماً نمی‌دانند که دروغ می‌تواند از جهات مختلف باعث آسیب شود. وقتی اکثر بچه‌ های کوچک دروغ می‌ گویند، فقط فکر می‌کنند که چیزهایی می‌گویند که دقیقاً حقیقت ندارند! در این مورد نیز والدین نباید حساسیت به خرج دهند. در صورت استمرار، کمک گرفتن از مشاوران، ایده خوبی است.

۳- به دنبال منفعت شخصی هستند

کودکان و نوجوانان برای رسیدن به منافع شخصی، دروغ می گویند. به عنوان مثال؛ “آیا اتاقت را تمیز کرده ای؟”، “بله مامان؛ می توانم الان بیرون بروم و بازی کنم؟”. رسیدن به منفعت شخصی یکی از مهمترین دلایل دروغگویی کودکان است.

۴-کودکان در حال توسعه و بررسی یک نظریه در ذهنشان هستند

یکی از دلایل دروغگویی کودکان این است که آنها فکر می کنند می توانند از ذهن خود برای فریب مردم استفاده کنند. یک مثال خوب برای این می‌تواند زمانی باشد که کودک نزد یکی از والدین خود می‌رود و خواسته ای که دارد از زبان فرد دیگر مطرح می کند. آنها به خوبی می دانند که این، حقیقت ندارد، اما کمک می کند به آنچه می خواهند برسند. والدین اغلب این را به عنوان نوعی دروغ یا حتی یک مشکل نادیده می گیرند. با این حال، این یکی از اولین نشانه هایی است که نشان می دهد ذهن کودک در حال رشد است.

۵-دلایل سلامتی

سلامت روان یا سلامت جسمی، هر چه که باشد، یک نوجوان یا کودک ممکن است احساس کند که باید در مورد آن دروغ بگوید. یا به این دلیل که بیمار هستند و از گذراندن ساعات روز در یک اتاق در بیمارستان خسته شده‌اند یا به این دلیل که می‌بینند وقتی حالشان خوب نیست، والدینشان چقدر نگران می‌شوند؛ آنها سعی می‌کنند از والدین خود دلجویی کنند، پس در مورد سلامتی خود، دروغ می گویند. این هم یکی از دلایل دروغگویی کودکان است و البته چندان اهمیتی ندارد؛ به شرطی که سلامت کودک را تهدید نکند.

۶- آنها به معنای واقعی کلمه فکر می کنند از والدین، باهوش تر هستند

یکی از مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان این است که کودکان و یا نوجوانان فکر می کنند که باهوش تر از والدین خود هستند. پس چه کاری انجام می دهند؟؛ آنها دروغ می گویند تا از هر چیز جزئی رها شوند. آن‌ها فکر می‌کنند که والدینشان نمی‌توانند به این موضوع توجه کنند، یا آن‌قدر سرشان شلوغ است که نمی‌دانند بچه‌هایشان در واقع چه خواسته هایی دارند.

گاهی اوقات چنین است، اما در بیشتر موارد، نوجوانان فقط شانس خود را امتحان می کنند به این امید که شاید بتوانند به خودشان ثابت کنند که می توانند از مادر و پدر خود، پیشی بگیرند.

۷- به دنبال حفظ یک تصویر خوب از خود هستند

ایجاد یک تصویر خوب در مدرسه، آرزوی بیشتر دانش آموزان است. این می تواند یکی از مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان باشد که موجب می شود آنها بخواهند از آن استفاده کنند تا بر روی دیگران تأثیر بگذارند! دروغ گفتن در مورد نمرات درسی، دوره های تابستانی، اردوهای تفریحی و …، همگی ابزارهایی برای به دست آوردن یک امتیاز یا محبوبیت هستند.

برخی از والدین حتی متوجه نمی شوند که با انتظارات نابه جا و توقعات بی مورد، فرزندان خود را مجبور به دروغ گفتن می کنند. اغلب والدین فرزندان خود را با دیگران مقایسه می کنند و این باعث می شود فرزندانشان بخواهند به والدین خود ثابت کنند که به اندازه سایرین، خوب هستند. راهکار این مشکل این است که والدین، فرزندان خود را با توانایی هایی که دارند بپذیرند؛ همان طور که هستند و همان طور که رفتار می کنند. والدین نباید کودکان را در فشار روحی قرار دهند و آنها را با همسالان خود مقایسه کنند.

۸-والدین به کودکان دروغ می گویند

فرزندان شما بسیار باهوش‌تر و مشتاق‌تر از آن چیزی هستند که شما تصور می‌کنید. دروغ های کوچک و کم اهمیت شما ممکن است آنها را تشویق به دروغگویی کنند. بنابراین شاید فکر می کنید “از کجا می خواهند بفهمند که من دروغ گفته ام؟”، والدین وقتی به فرزندانشان دروغ می گویند نمی توانند ردپای دروغ خود را پنهان سازند. دلیل آن هم این است که فراموش می کنند که چه دروغی گفته اند!!

این اتفاق یکی از مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان محسوب می شود و تنها راه حل این است که والدین با فرزندان خود، صادق باشند و به وعده های خود عمل کنند.

۹- تقلید از گروه همسالان

یکی از دلایل دروغگویی کودکان، تقلید از همسالان است. آنها می خواهند از همسالان خود بهتر باشند، پس خود را مقایسه می کنند و برای اینکه مانند آنها دیده شوند، احتمالاً دروغ هایی را می گویند.

۱۰-روحیه پرخاشگری

باور کنید یا نه، برخی از افراد عمداً دروغ می گویند تا به دیگران صدمه بزنند. روانپزشکان، این نوع دروغگویی را “عمل پرخاشگرانه” می نامند. این افراد سعی می کنند با گفتن دروغ های تهاجمی، کسی را وادار کنند که یا کاری را برایش انجام دهد یا چیزی را از او دریافت کند. این می تواند یک دلیل برای جلب توجه باشد یا رسیدن به خواسته هایی که در حالت عادی، غیر ممکن است!

۱۱- تبدیل فانتزی ها به واقعیت

بسیاری از بچه ها از دروغ گفتن به عنوان وسیله ای برای برآوردن آرزوهای خود استفاده می کنند. این در واقع یکی از رایج ترین دلایل دروغگویی کودکان ۴ تا ۷ ساله است. به عنوان مثال، کودکی که آرزو می‌کرد می‌توانست صاحب یک اسب باشد، شروع به دروغ گفتن می کند و به دوستان و اعضای خانواده خود می گوید که یک پونی کوچک دارد! آنها می خواهند با دروغ گفتن ثابت کنند که آرزوهایشان دست یافتنی است؛ اما این در بسیاری شرایط واقعی زندگی می تواند غیر ممکن باشد؛ پس والدین باید آگاه باشند و کودکان خود را درباره واقعیت ها آگاه سازند.

۱۲- به دست آوردن عزت نفس

یکی از دلایل دروغگویی کودکان، به دست آوردن اعتماد به نفس و عزت نفس است. برخی سعی دارند که به دیگران دروغ بگویند تا خود را انسان بهتری جلوه دهند. در این راه ممکن است داستان هایی بسازند که واقعیت ندارد! آنها فکر می کنند که می توانند با دروغ گفتن، خودنمایی کنند و مردم احساس بهتری نسبت به آنها داشته باشند.

۱۳- دروغ گفتن برای لذت بردن

مسئله دروغ گفتن، شبیه به شوخی کردن نیست که باعث خنده و شادی مردم باشد؛ اما برخی از افراد، دروغ می گویند و از این کار لذت می برند!!

اینکه فردی به کسی بگوید که “اتفاق بدی افتاده است”، فقط برای اینکه از ترس و وحشت او لذت ببرد، نشان می دهد که یک “بیمار” است. اما متأسفانه این یک عمل خاص دروغگویی است که بسیاری از کودکان و نوجوانان جذب آن می شوند. اگر والدین بفهمند که این نوع دروغگویی در فرزندشان وجود دارد باید سریعاً با مشاور صحبت کنند، وگرنه دردسرساز می شود.

۱۴- آنها نمی خواهند از والدین خود “نه” بشنوند

بسیاری از بچه ها به این دلیل دروغ می گویند که نمی خواهند از والدینشان جواب رد بشنوند. کلمه “نه” نه فقط در دوران کودکی بلکه برای همه مردم اهمیت زیادی دارد. اساساً، در تمام طول زندگی، کلمه “نه” چیزی است که از آن می ترسیم. با این حال، برای کودکان، “نه” شنیدن مانند پایان یافتن دنیا به نظر می رسد. بچه‌ها معمولاً نمی‌دانند که چرا والدینشان به آنها “نه” می‌گویند، بنابراین برای اطمینان از اینکه کمتر این کلمه را می‌ شنوند، به دروغ روی می‌آورند. این هم یکی از دلایل دروغگویی کودکان است.

۱۵- دروغ گفتن به دلیل ترسیدن

یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایل دروغگویی کودکان، ترس است. بسیار از کودکان از ترس و شرم، دروغ می گویند. آنها مطمئن نیستند که نتیجه چگونه خواهد بود، بنابراین با دروغ گفتن، در تلاش برای محافظت از خود هستند.

چون ترسیده اند، “دروغ گفتن” یک واکنش معمولی است. آنها ممکن است از عواقبی که ممکن است از گفتن حقیقت به وجود بیاید بترسند، زیرا فکر می کنند که حقیقت ممکن است شخص دیگری را به دردسر بیاندازد؛ یا بدتر از آن، اگر دروغ نگویند، اتفاقات بدتری برای آنها رخ خواهد داد. البته این نیز راهکار خود را دارد. والدین می توانند به کودکان اطمینان دهند که حامی آنها هستند و اگر مشکلی ایجاد شود، از آنها محافظت خواهند کرد.

۱۴- آنها نمی خواهند به دوست شان، خیانت کنند

یکی از دلایل دروغگویی کودکان، حمایت از دوستانشان است. آنها اسرار خود را حفظ می کنند. این یک اتفاق رایج است. والدین با همدلی کردن و ایجاد حس اعتماد در فرزندانشان می توانند به آنها کمک کنند که واقعیت را بگویند.

۱۵- ترس از عواقب بد انجام کارها

برخی از بچه ها دروغ می گویند زیرا عواقب آن بسیار شدید خواهد بود. این ممکن است شامل چیزی باشد که برای سلامتی آنها مضر است. در این شرایط، کودکان می ترسند که اگر حقیقت را بگویند، خود را به دردسر می اندازند. بهترین توجیه آنها این است که دروغ بگویند و امیدوار باشند که این دروغ، پابرجا بماند. حمایت والدین از کودکان، اولین و بهترین راهکار در این حالت است.

۱۶- آنها نمی خواهند دچار مشکل شوند

اجتناب و دوری از مشکلات، یکی از دلایل دروغگویی کودکان است. برخی از آنها نمی خواهند حتی یک بار هم که شده با مشکلات روبرو شوند، پس درباره بسیاری چیزها دروغ می گویند.

جمع بندی

در این مطلب به مهم ترین دلایل دروغگویی کودکان اشاره کردیم. برخی از این رفتارها عادی هستند و برخی می توانند به تدریج، دردسرساز شوند. اما برخی از آنها نیز نوعی بیماری محسوب می شوند و نیاز به درمان دارند. اگر نشانه هایی از انواع دروغ گفتن را در کودک خود دیدید و فکر کردید که به مشاوره نیاز دارید، می توانید مجموعه گروه آموزشی سیمناد کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *