لجبازی کردن یک رفتار نادرست است که متأسفانه در اکثر نوجوانان نسل امروزی شاهد آن هستیم. والدینی که نوجوان لجباز دارند، گاهی به قدری خسته و درمانده می شوند که کنترل رفتار و گفتار خود را از دست داده و ممکن است عصبانی و یا پرخاشگر شوند! لجبازی کردن گاهی به سلامت روان نوجوان و والدین او نیز آسیب می زند. بسیاری راهکارهای مناسب وجود دارد که والدین می توانند برای تربیت درست و برخورد صحیح با لجبازی نوجوان خود از آن ها کمک بگیرند.
لجبازی در نوجوانان یک رفتار تند و خشن و گاهی آزاردهنده است والدینی که در خانه فرزند نوجوان دارند گاهی ممکن است به این نوع رفتارها مواجه شوند. سرپیچی از قوانین داخل خانه یا برخوردهای نامناسب با خواهر و برادرها، و گوش ندادن به حرف پدر و مادر، از نشانه های لجبازی کردن نوجوانان است. شاید نشانه های لجبازی گاهی به صورت پرت کردن اشیای اطراف، جیغ و فریاد زدن، خشم و عصبانیت و … بروز کنند. چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که این رفتارها می تواند سلامت روان و جسم نوجوان را تهدید کند!
لجبازی در نوجوانان یک چالش بزرگ در زندگی است. والدین آگاه باید به نشانه ها و علائم این رفتارها آشنا باشند و بتوانند با انجام روش های درست، آن را کنترل نمایند. نحوه درست برخورد والدین با نوجوان لجباز، بسیار اهمیت دارد. پذیرفتن این مشکل، به انرژی زیادی نیاز دارد، پس والدین بهتر است اطلاعات خود را از راهکارهای درست برخورد با لجبازی در نوجوانان افزایش بدهند تا بتوانند بهتر آن را کنترل نمایند.
چرا برخی نوجوانان لجبازی می کنند؟
دلایل زیادی وجود دارد که بروز رفتارهای تند و خشن و لجبازی در نوجوانان را توضیح می دهد. این ویژگی رفتاری در بسیاری موارد برای والدین، آزار دهنده و ناراحت کننده است. در این قسمت به معرفی برخی از رایج ترین علت های لجبازی در گروه سنی نوجوان می پردازیم.
اولین و مهم ترین علت لجبازی، بحران های دوران نوجوانی است. نوجوانان با بحران های اخلاقی و رفتاری زیادی مواجه می شوند که البته بسیاری از آنها هیچ پایه و اساس منطقی ندارند. لجبازی نیز یکی از این رفتارها است. نوجوانان دوست دارند که مستقل باشند، هویت خود را پیدا کنند، از افراد مورد علاقه شان الگوبرداری نمایند و به خواسته هایشان برسند. همین تفکرات می تواند زمینه بروز لجبازی کردن باشد.
دومین دلیل لجبازی در نوجوانان، بلوغ است. تغییراتی که در جسم آنها رخ می دهد، در کنار تغییرات هورمونی و خلقی، موجبات بروز رفتارهای خشن و لجبازی را فرآهم می کند. همه ما می دانیم که این دوران، زودگذر است و اگر به درستی کنترل و مدیریت شود، نوجوان می تواند به دوره جوانی برسد و موفقیت های بیشتری را به دست بیاورد.
آیا می دانید که والدین چه کارهایی می توانند برای نوجوان لجباز خود انجام دهند؟ آیا شما هم فرزند نوجوان در خانه دارید و نمی دانید با او چطور صحبت و برخورد نمایید؟ اگر این موضوع برایتان مهم است، با ما همراه باشید. در قسمت بعدی درباره چند راهکار طلایی و نکته مهم صحبت می کنیم که برای کنترل لجبازی در نوجوانان، بسیار مفید است.
چطور باید با یک نوجوان لجباز برخورد کنیم؟
۱-نوجوان خود را قضاوت نکنید
وقتی می دانید که بحران های نوجوانی، زودگذر هستند، پس لزومی ندارد با مشاهده لجبازی و پرخاشگری در نوجوان خود، او را سریع قضاوت کنید. به جای این کار، بهتر است با او صحبت کنید و گاهی به او حق بدهید. شاید شما از طرز لباس پوشیدن یا حرف زدن نوجوان تان خوشتان نیاید، اما او را سرزنش و قضاوت نکنید. به او فرصت بدهید تا این دوران را پشت سر بگذارد و بتواند مسیر درست را پیدا کند. باید هویت و شخصیت او را محترم بشمارید تا او هم برای حرف های شما ارزش قائل شود.
۲-عجول نباشید؛ عصبانی نشوید؛ صبور باشید!
والدین و حتی معلمان و مربیان مدرسه باید بدانند که برای کنترل لجبازی در نوجوانان باید صبور باشند و خشمگین نشوند. وقتی با آرامش با نوجوان خود صحبت کنید و خواسته های خود را برایشان توضیح دهید، این آرامش می تواند تا حدودی به او نیز منتقل شود؛ و احتمال زیادی وجود دارد که از شما تبعیت کند. حتی اگر باز هم لجبازی کند، اما در نهایت، این شما هستید که پیروز می شوید. همه چیز در آرامش و بدون عجله، قابل حل است.
۳-قوانین معینی را برای یک الگوی رفتاری درست تعیین کنید.
یکی از بهترین راهکارهای کنترل لجبازی در نوجوانان، تعیین کردن یک سری محدودیت ها، الگوهای رفتاری و برخی قوانین در خانه است. می توانید وقتی که نوجوان شما هر یک از قوانین را زیر پا گذاشت، علت را از او جویا شوید و درباره اش مفصل صحبت کنید.
قرار دادن یک سری محدودیت ها می تواند موجب اجرای یک تربیت درست شود. باید با نوجوانان، منطقی رفتار کنید. درباره رفتارهای نادرست و غیر منطقی با او باید صحبت کنید. او را توجیه کنید که لجبازی کردن یا انجام یک کار غیر صحیح، یا حتی نادیده گرفتن قوانین، می تواند چه تبعاتی را به دنبال داشته باشد.
از روش های تنبیه مثبت استفاده کنید. این تنبیه باید به گونه ای باشد که نوجوان بتواند آن را بپذیرد و با عواقب یک رفتار نادرست آشنا شود. مثلاً استفاده نکردن از موبایل برای چند روز؛ اجازه ندادن برای وقت گذرانی با دوستان و … .
۴-رفتارها و بحران های خطرناک نوجوانی را بشناسید
یکی از کارهایی که می توان برای کنترل و مدیریت لجبازی در نوجوانان انجام داد، آشنایی والدین با بحران های خطرناک دوران نوجوانی است. مواد مخدر، مصرف الکل، مواد اعتیادآور، رفتارهای جنسی، تفکرات خشن، پیروی از آیین و فرقه های خطرناک، نمونه ای از بحران هایی هستند که بیشتر، نوجوانان را تهدید می کند. والدین می توانند این موارد را بشناسند و درباره اش با نوجوان خود صحبت کنند.
جمع بندی
نوجوانان لجبازی می کنند چون با بحران هویتی و شخصیتی در این سنین مواجه هستند. آنها به نوعی می خواهند خود را ثابت کنند و استقلال خود را به دست بیاورند. والدین می توانند از روش های ابراز محبت و دوستی با نوجوان خود، با آنها صمیمی تر شوند تا زمینه بروز رفتارهای خشن و لجبازی را در آنها از بین ببرند.
آشنایی با رفتارها و بحران های دوره نوجوانی می تواند برای کنترل لجبازی در نوجوانان بسیار مفید باشد. نوجوانی، دوره ای زودگذر اما بسیار مهم است که تأثیر زیادی در آینده فرد می گذارد. اگر احساس کردید که برای حل بحران لجبازی در نوجوان خود به کمک و مشاوره نیاز دارید، مشاوران ما در کنارتان هستند تا راهکارهای مناسب را به شما ارائه دهند. کافیست با ما تماس بگیرید.