اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان یکی از مشکلاتی است که برای برخی از بچه ها اتفاق می افتد و تحت این شرایط، در تفسیر تصاویر یا برقراری ارتباط میان کلمات و جملات، ناتوان هستند. این نوع اختلال یادگیری، بیشتر با شناخت و درک فضایی و تجسمی فرد سروکار دارد. کودکانی که با اختلالات یادگیری غیر کلامی مواجه هستند نمی توانند به خوبی ارتباط برقرار کنند، دستورات را اجرا کنند یا خوب بنویسند. چند روش خوب برای درمان این نوع اختلال وجود دارد. ما در این بحث به طور ویژه در این باره صحبت می کنیم.

اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان، Nonverbal Learning Disability که به اختصار به صورت NLD نیز نمایش داده می شود، نوعی ناتوانی در درک و تفسیر تصاویر، برقراری ارتباط شفاهی و روابط اجتماعی است. این نوع اختلال می تواند همه حوزه های غیر کلامی که برای کودکان وجود دارد را در بر بگیرد.

کودکانی که اختلالات یادگیری غیر کلامی دارند، خیلی سخت تر از همسالان سالم تر خود می توانند ارتباط برقرار کنند یا دوست پیدا کنند. این حالت اگر پیگیری و درمان نشود قطعاً بر روی روابط بعدی این بچه ها در مقاطع تحصیلی بالاتر و حتی زندگی کاری آنها نیز تأثیر منفی بگذارد.

نکته بسیار مهم درباره اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان این است که بچه هایی که درگیر این اختلال هستند، بهره خوبی هوشی خوبی دارند و ممکن است در بسیاری از دروس نیز رتبه های بالایی کسب کنند. اما چون توانایی سازگاری و برنامه ریزی کمتری را دارند، بیشتر در مهارت های عملکردی، با ضعف مواجه هستند.

اختلالات یادگیری غیر کلامی در دختران و پسران، کمی متفاوت است، چون ویژگی های ذهنی و عملیاتی این دو جنس با هم فرق دارد. برخی علائم این نوع اختلال به صورت استرس و دوری جستن از جمع دوستان و همکلاسی ها بروز می کند. چون این دسته از کودکان نمی توانند با دیگران، ارتباط بهتری داشته باشند، به تدریج دچار اضطراب می شوند که بر روی اعتماد به نفس آنها هم اثر منفی خواهد گذاشت.

دلایل بروز اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان چیست؟

اختلالات یادگیری غیر کلامی در سنین کودکی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. گاهی عوامل ژنتیکی و ارثی دخیل هستند و گاهی در اثر فشارهای محیط و سبک زندگی نادرست، این ناتوانی به وجود می آید. به طور کلی، هیچ دلیل مشخصی برای بروز اختلال یادگیری غیر کلامی از سوی کارشناسان معرفی نشده است، پس اگر بخواهیم برای این مشکل، راه حل مناسبی پیدا کنیم، باید دسته ای از عوامل احتمالی را در کنار همدیگر بررسی نماییم.

کدام دسته از کودکان، بیشتر در معرض اختلالات یادگیری غیر کلامی قرار دارند؟

آن دسته از کودکانی که اختلالات بیش فعالی، استرس و اضطراب کنترل نشده دارند، گروه های پرخطر محسوب می شوند و ممکن است خیلی سریع تر دچار اختلالات یادگیری غیر کلامی شوند.

کودکانی که در خانواده های بسیار سخت گیر و مذهبی رشد کرده اند، فرصت صحبت و اظهار نظر به آنها داده نشده است و یا از فقر فرهنگی و مالی رنج می برند، به شدت در معرض اختلال یادگیری غیر کلامی هستند.

جالب است بدانید کودکان طلاق نیز یکی از گروه های آسیب پذیر هستند که به احتمال زیاد به این اختلالات دچار خواهند شد. برخی از راهکارها وجود دارد که می تواند به کاهش علائم اختلالات یادگیری غیر کلامی و درمان آنها کمک کند. در ادامه بیشتر در این باره صحبت می کنیم.

علائم اختلالات یادگیری غیر کلامی کودکان چیست؟

  • در شناسایی و تشخیص زبان بدن و تصاویر، با مشکل مواجه هستند.
  • نمی توانند مهارت های حرکتی ضعیف را به خوبی انجام بدهند؛ به طور مثال، بستن دکمه های پیراهن، بستن بند کفش، کار با مداد رنگی و مداد شمعی، کار کردن با قیچی یا ابزار کاردستی.
  • دایره لغات محدودتری دارند و نمی توانند با اعتماد به نفس بالا صحبت کنند.
  • درک فضایی پایین تری دارند. تجسم اشیا برای آنها مشکل است.
  • بیش از حد به دیگران اعتماد می کنند.
  • در برنامه ریزی کارهای روزانه، انجام تکالیف یا مدیریت پول، با مشکل مواجه هستند.
  • ترتیب و توالی را به سختی به ذهن می سپارند.
  • در درک و استفاده از ترتیب و الگوهای اشکال یا کلمات، ضعف زیادی دارند.
  • جهت یابی ها را به درستی انجام نمی دهند.
  • معانی و مفاهیم شکلک ها یا کلمات کنایه آمیز را درک نمی کنند.

بهترین راهکارها برای درمان اختلالات یادگیری غیر کلامی کودکان چیست؟

اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان، یک چالش بسیار مهم است. اگر والدین نسبت به این موضوع، دقیق نباشند و به آن اهمیت ندهند، معلوم نیست چه آینده ای در انتظار فرزندان شان باشد. برخی از راهکارهای اصولی را در اینجا اشاره کرده ایم که می تواند راهنمای خوبی برای والدین و مربیان مدارس باشد.

  • مادران باردار باید به سبک زندگی و تغذیه سالم خود بسیار اهمیت بدهند.
  • مادران باردار و شیرده، باید جداً از مصرف نوشیدنی های الکلی و مصرف مواد مخدر یا هر ماده محرک دیگر خودداری کنند.
  • والدین باید علائم برخی از اختلالات یادگیری را در دوران اولیه آموزش کودک خود، بررسی کرده و در اولین فرصت برای رفع آن اقدام نمایند.
  • آموزش های کودکان را باید در یک مرکز معتبر و مجهز دنبال کنید تا سلامت روانی کودک تضمین شود. آموزش ها را زیر نظر بهترین مربیان انجام دهید تا همه جوانب اطلاعاتی و مهارتی کودک تقویت شود.
  • محیط زندگی در خانه را به یک مکان شاد و پرانرژی تبدیل کنید.
  • والدین باید برای کودک خود شخصیت قائل شوند و به نظریات و سلیقه های او احترام بگذارند.
  • در هر سال که کودک، بزرگ تر می شود، شیوه های آموزشی و تقویت مهارت های فردی او نیز باید ارتقا پیدا کند. به این ترتیب، اگر ضعف یا نقص در یادگیری وجود داشته باشد، همان ابتدای کار، مشخص خواهد شد.

جمع بندی

اختلالات یادگیری غیر کلامی در کودکان، مسئله بسیار جدی است و والدین باید به موقع برای درمان آن اقدام کنند. کودکان باید از هر جهت آموزش ببینند؛ مهارت های زبانی، مهارت های فردی و عملکردی، مهارت حل مسئله، درک و تجسم فضایی، تطبیق تصاویر، صحبت کردن و درک جملات، همگی برای کودکان ضروری هستند. کودکان با اختلالات یادگیری غیر کلامی، اعتماد به نفس کمتری دارند و در برقراری ارتباط با دیگران با مشکل روبرو هستند. بنابراین، شناسایی علائم این اختلال و اقدام به موقع، می تواند توانایی کودک را افزایش دهد و به موفقیت او کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *