رقابت در کودکان می تواند اثرات مثبت و منفی متعددی داشته باشد. این موضوع در سال های طولانی بحث برانگیز بوده است و محققان زیادی درباره آن صحبت و تحقیق کرده اند. رقابت سالم می تواند کودکان را به داشتن انگیزه و تقویت روحیه تشویق کند اما در عین حال برای بچه های ضعیف تر می تواند نا امید کننده باشد چون نمی توانند در رقابت، برنده شوند!

آیا رقابت در کودکان یک چیز خوب یا بد برای آنها است؟ این موضوعی است که سال‌ها دیدگاه‌های افراد و صاحب نظران را از هم جدا کرده است. برخی استدلال می‌کنند که رقابت می تواند کودک را تشویق کند تا در دنیای پرهیاهوی امروزی، که ما برای همه چیز، شغل، شریک زندگی یا خانه با هم رقابت می‌کنیم، برتری پیدا کند. برخی دیگر عقیده دارند که رقابت می تواند عزت نفس را از بین ببرد و منجر به رنجش خاطر بچه ها شود. نظر شما هر چه باشد، تحقیقات هنوز ادامه دارد و قضاوت کننده ها همان بچه ها هستند.

در این مطلب تصمیم دارید درباره مزایا و معایب رقابت در کودکان صحبت کنیم و هر یک را به طور اختصار تفسیر خواهیم کرد.

معایب رقابت در کودکان چیست؟

  • نکته اول:

بسیاری از ما با این باور تربیت شده‌ایم که بدون رقابت، تنبل ​​می‌شویم و رشد پیدا نمی کنیم. و شاید تا کمی قبل تر فکر می‌کردیم که رقابت می‌تواند سالم و سرگرم‌کننده باشد، اما به شرطی که قوانین آن را رعایت کنیم. اما چیزی به نام رقابت «سالم» وجود ندارد. در فرهنگ رقابتی، به کودک گفته می شود که خوب بودن کافی نیست. او باید بر دیگران پیروز شود. اما هرچه بیشتر رقابت می کند، نیاز بیشتری به رقابت کردن دارد تا احساس خوبی نسبت به خودش داشته باشد. اما باید بدانید که برنده شدن، شخصیت نمی سازد. فقط به کودک اجازه می دهد موقتاً شاد باشد.

البته که می دانیم همه کودکان نمی توانند در یک مسابقه برنده شوند. اگر یک کودک برنده شود، کودک دیگر در واقع یک بازنده است. رقابت، کودکان را به حسادت نسبت به برندگان و اخراج بازنده ها از بازی سوق می دهد.

از سوی دیگر، کمک کردن به کودکان برای برقراری ارتباط مؤثر، اعتماد به دیگران و پذیرش افرادی که با خودشان متفاوت هستند، به طرز شگفت انگیزی اثرات خوبی دارد. بچه ها وقتی با دیگران کار می کنند، به جای مخالفت با آنها، احساس بهتری نسبت به خودشان دارند. همچنین در این شرایط، عزت نفس آنها به برنده شدن در آزمون یا بازی لیگ مدرسه بستگی نخواهد داشت.

  • نکته دوم:

اگر بزرگ ترها از بچه ها انتظار برنده شدن قطعی داشته باشند، مسابقات ورزشی برای کودکان، چیز خوبی نیست چون آنها باید بیش از توانایی خود فعالیت کنند. رقابت در کودکان باید بر حسب سن آنها تعریف شود. مثلاً بازی ها و مسابقه ها برای کودکان ۶ تا ۸ سال؛ یا مسابقه برای کودکان ۱۰ تا ۱۲ سال.

تحت این شرایط، کودکان احساس می کنند که باید قدرت و مهارت های خود را با دیگران مقایسه کنند. ارائه مدل های جدیدی از مسابقات و رشته‌هایی که جذاب‌تر، چالش‌برانگیزتر و هیجان‌انگیزتر هستند، ذوق کودکان را برای شرکت کردن و رقابت بر می انگیزد.

  • نکته سوم:

ثابت داده شده است که رقابت در کودکان تا یک نقطه خاص، مفید است و نه بیشتر، اما همکاری کردن، چیزی که امروز باید برای آن تلاش کنیم، از جایی شروع می شود که رقابت، پایان می یابد.

  • نکته چهارم:

موقعیت های مختلفی در زندگی برای کودکان وجود دارد که حس نا امیدی داشته باشند و یاد بگیرند که با آن کنار بیایند. ما در مدرسه به آنها کمک می کنیم تا برای تمام مراحل زندگی آماده شوند. رقابت در کودکان فقط زمینه را برای رشد این توانایی ها برایشان فرآهم می کند اما عیب این کار این است که نباید بیش از حد توان آنها انتظار داشته باشیم.

مزایای رقابت در کودکان چیست؟

۱-ایجاد انگیزه در کودکان

رقابت سالم به بچه‌ها انگیزه می‌دهد تا بهترین کار را انجام دهند – نه فقط اینکه به اندازه کافی خوب باشند. وقتی دانش‌آموزان با هم رقابت می‌کنند، کنجکاوتر می‌شوند، مستقل تحقیق می‌کنند و یاد می‌گیرند که با دیگران کار کنند. آنها تلاش خواهند کرد تا بیش از آنچه لازم است را انجام دهند. این توانایی ها، کودکان را برای موقعیت های آینده آماده می کند.

۲-ترویج و توسعه ارزش های مثبت زندگی

رقابت در کودکان می‌تواند شمشیر دولبه باشد؛ ارزش‌های مثبت را در شرایط مناسب ترویج می‌کند، اما محیط‌های منفی نیز به وجود می آورد که در شرایط نامناسب، انگیزه ها را از بین می‌برد. رقابت، زمانی می‌تواند سالم باشد که درباره عملکرد و پیشرفت‌، به بچه‌ها بازخورد لازم را بده. وقتی که برنده شدن، تنها هدف اصلی نیست، و وقتی بچه‌ها در موقعیت‌های چالش‌برانگیز، خودشان یاد بگیرند، این رقابت می تواند سازنده باشد.

در این شرایط، رقابت می تواند درس های ارزشمندی را به فرزندان ما بیاموزد، چیزهایی که معمولاً در کلاس درس یاد داده نمی شوند. متأسفانه، ذهنیت منفی، یعنی برنده شدن به هر قیمتی، در بسیاری از رقابت های امروزی دیده می شود؛ این می‌تواند انگیزه کودکان را تضعیف کند و باعث شود که از فعالیت‌هایی که از آنها لذت می‌برند، دوری کنند یا حتی از آنها صرف نظر نمایند.

بسیار مهم است که مربیان، معلمان و والدین برای آموزش این درس های ارزشمند در مورد رقابت در کودکان تلاش کنند. به این ترتیب، در هر دو صورت برنده شدن یا باختن، فرزندان ما یاد می گیرند، رشد می کنند و برای زندگی بهتر آماده می شوند. رقابت، کودکان را در ناملایمات قرار می دهد و فرصت های زیادی را برای بازی کردن خوب با دیگران، و برخورد مناسب با حریفان و رعایت عزت و احترام فراهم می سازد.

۳-قضاوت درست در مورد توانایی ها

رقابت در کودکان، خوب است. این کاملاً طبیعی است که هر فردی بتواند خودش را در برابر دیگران قضاوت کند، بنابراین، رقابت از این نظر کاملاً سالم است. رقابت سالم و یک مربی آگاه می تواند به کودک بیاموزد که بدون از دست دادن عزت نفس، شکست را بپذیرد. با این حال، زمانی رقابت، ناسالم می شود که رقیب مجبور به زیر پا گذاشتن برخی قوانین شود یا احساس کند که باید برای به دست آوردن عشق یا موقعیت در خانواده، بجنگد.

۴-تقویت مهارت ریسک پذیری

یکی از اهداف آموزشی امروزه پرورش کودکانی است که بتوانند با موقعیت های خطر روبرو شوند و در صورت نیاز، ریسک پذیر باشند. رقابت در کودکان، تفکر انتقادی، تصمیم گیری و حل مسئله را آموزش می دهد. بدون این مهارت ها کشورها نمی توانند در اقتصاد جهانی، رقابت کنند.

۵-ایجاد انگیزه برای رسیدن به اهداف و رویاها

در رقابت در کودکان، باید به فرهنگ “جایزه دادن به همه شرکت کنندگان” پایان دهیم و کودکان را از سنین جوانی، به بازی و لذت بردن از ورزش های رقابتی تشویق کنیم. باید آنها را با باشگاه های ورزشی پیوند دهیم تا بتوانند رویاهای خود را دنبال کنند.

جمع بندی

رقابت در کودکان به یک میزان دارای مزایا و معایبی است. آنچه اهمیت دارد اینکه رقابت باید سالم باشد و نه تنها روحیه کودک را تقویت کند، بلکه باعث رشد توانایی ها و مهارت های مثبتی از جمله افزایش اعتماد به نفس، عزت و احترام برای دیگران، تلاش و پشتکار و حل مسئله گردد. والدین و مربیان مدرسه به یک میزان در برگزاری رویدادهای رقابتی سالم نقش دارند. رقابت ناسالم می تواند روحیه کودکان را ضعیف تر کند و مشکلاتی را به وجود بیاورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *