بسیار اتفاق افتاده است که دانش آموزان در طول دوره تحصیلی خود، از درسی خوششان نمی آید یا دوست ندارند که یک یا چند کتاب درسی خود را مطالعه کنند! این یک تصور اشتباه است؛ اما اجتناب ناپذیر نیز هست! دانش آموزان نمیتوانند از مطالعه دروس شانه خالی کنند، چون مدرک تحصیلی آنها به گذراندن همه درس ها وابسته است. بنابراین با چند راهکار ساده میتوانید حتی درس ها و مطالبی را که از آنها خوشتان نمی آید، بهتر بخوانید و یاد بگیرید.
یک دانش آموز در طول دوران تحصیلی خود با دروس و کتاب های آموزشی مختلفی سر و کار دارند. در این میان برخی دانش آموزان ممکن است از یک یا دو درس خوششان نیاید، حتی اظهار بی علاقگی میکنند و آن درس را نمی خوانند.
کنار گذاشتن درس فقط به دلیل اینکه آن را دوست ندارید، کار اشتباهی است. چون در درجه اول به آموزش خود و کسب اطلاعات و دانش پایه آسیب وارد می کنید؛ و در درجه دوم نمی توانید مدرک تحصیلی پایان دوره را دریافت کنید.
علاقه مندی به یک درس یا متنفر بودن از درس دیگر به شرایط مختلفی بستگی دارد که می خواهیم پیرامون آن صحبت کنیم.
چرا یک درس، بیشتر از درس دیگر جذاب تر است؟
یک سوال مهم این است که “چرا یک درس در میان سایر دروس، بیشتر مورد علاقه دانش آموزان قرار می گیرد؟”
پاسخ به این سوال، نیاز به بررسی شرایط کلاس درس و آموزگاران کتاب دارد.
روش تدریس یک درس، تاثیر مهمی در این دارد که آیا دانش آموز به آن علاقمند میشود یا قرار است از آن متنفر باشد. روش تدریس جذاب و آموزگاری که بتواند مفاهیم آن درس را با هیجان بیشتری منتقل کند، می تواند درس را جذاب تر و دوست داشتنی جلوه دهد. شاید به همین دلیل است که اکثر دانش آموزان به دروس علوم تجربی یا هنر و ورزش علاقه زیادی دارند.
در مقابل، اگر یک کلاس درس، کسل کننده و خسته کننده باشد یا آموزگار نتواند مفاهیم را آنطور که باید منتقل کند، دانش آموزان خسته می شوند و ممکن است نسبت به آن درس اظهار بی علاقگی کنند. شاید به همین دلیل است که تعداد دانش آموزانی که نسبت به دروس ریاضیات یا تاریخ و جغرافیا بی علاقه هستند، روز به روز بیشتر می شود. خواندن درس ریاضی برای برخی افراد سخت و دشوار است و همین باعث میشود آن درس را دوست نداشته باشند.
دلایل متنفر بودن از یک درس در دوران تحصیلی
- کسل کننده و خسته کننده بودن کلاس درس، یا روش آموزگار هنگام تدریس
- داشتن انرژی کم برای خواندن آن درس
- داشتن مباحث سخت و پیچیده آموزشی در کتاب درسی
- گرفتن نمرات پایین در یک درس بخصوص
- داشتن روش غلط مطالعه یک درس و از دست دادن انرژی و زمان
- عدم داشتن آگاهی نسبت به اهمیت آن درس
- داشتن یک خاطره بعد از کلاس درس؛ یا برخورد بد والدین نسبت به کسب نمره بد
دلایل فوق نشان می دهند که چرا یک دانش آموز نسبت به درسی بی علاقه است، یا دوست ندارد آن را مطالعه کند. اگر والدینی هستید که این نوع دانشآموزان را دارید، چند پیشنهاد ساده و کاربردی برای تان ارائه می دهیم.
دانش آموزان خودشان میتوانند در اجرای این راهکارها همکاری داشته باشند. خواندن همه دروس، لازم و ضروری است، پس دانش آموز هرگز اجازه ندارد که به واسطه دوست نداشتن یک کتاب درسی، آن را کنار بگذارد.
در قسمت بعدی شما را با چند راهکار ساده آشنا می کنیم که کمک می کند دروسی را که دوست ندارید را نیز در کنار سایر کتاب ها مطالعه کنید؛ و حتی امتحان آن را نیز با موفقیت بگذرانید.
اگر به خواندن برخی دروس علاقه ندارید، به این ترتیب عمل کنید
در این قسمت به مهمترین راهکارهای خواندن دروسی که دوست ندارید، اشاره می کنیم. سعی کرده ایم آنها را فهرست گونه بیان کنیم تا درکشان برای تان راحت تر باشد. این راهنما برای والدین و دانش آموزان کاربردی است:
- بهتر است درس هایی را که به آنها علاقه ندارید، زودتر از همه مطالعه کنید تا انرژی کافی را برای یادگیری داشته باشید.
- درباره درسی که دوست ندارید بخوانید، اطلاعات بیشتری کسب کنید. به این ترتیب، آگاهی تان بالاتر می رود و ارزش یادگیری آن مفاهیم را خواهید فهمید.
- راه هایی را پیدا کنید که خواندن آن درس را برایتان ساده تر و جذاب تر سازد. مثلاً در کتابخانه یا پارک درس بخوانید.
- یک برنامه ریزی روزانه و منظم داشته باشید. درسی را که دوست ندارید بخوانید در ابتدای فهرست قرار دهید تا در نظرتان مهم تر جلوه کند.
- بر اساس شرایط زندگی و انرژی روزانه ای که دارید، بهترین زمان درس خواندن را پیدا کنید و آن را به مطالعه درسی که دوست ندارید اختصاص بدهید.
- خلاصه نویسی کنید. برخی از مفاهیم سخت که درک آن ها برایتان دشوار تر است را خلاصه نویسی کنید و قبل از هر بار مطالعه، به آنها نگاهی بیندازید.
- سعی کنید قبل از خواندن درسی که از آن متنفر هستید، کتاب را ورق بزنید و مرور کوتاهی روی فهرست ها داشته باشید.
- مدت زمان مطالعه خود را طولانی نکنید. پس از هر ۲۰ دقیقه مطالعه، ۵ دقیقه استراحت کنید و دوباره به کار خود ادامه بدهید.
- برای به پایان رساندن درس هایی که دوست ندارید، برای خود جایزه تعیین کنید. به این ترتیب یک ایجاد انگیزه خواهید داشت.
- سعی کنید از توجه به عوامل منفی، یعنی خاطرات بد، شرایط نامطلوب کلاس درس، یا رفتار نامناسب آموزگار آن درس دوری کنید. در خودتان انگیزه ایجاد کنید و این عوامل منفی را از ذهنتان دور بریزید.
جمع بندی
دلایل زیادی وجود دارد که توضیح می دهد چرا برخی دانش آموزان نسبت به یک درس علاقه بیشتری دارند و از درس دیگری متنفر هستند. شاداب بودن کلاس درس، روش تدریس جذاب و برخورد مناسب با آموزگار نقش مهمی در محبوبیت دروس در مدرسه دارند.
همه دانش آموزان باید به یک نسبت کتاب های درسی خود را مطالعه کنند تا بتوانند مدرک تحصیلی را دریافت نمایند. در این مسیر والدین نیز می توانند فرزندانشان را همراهی کنند. پس این یک اشتباه بزرگ است اگر به خاطر متنفر بودن از یک درس، آن را کاملاً کنار بگذارید.
با چند راهکار ساده که در قسمت قبل گفتیم می توانید درس هایی را که به آنها علاقه ای ندارید بخوانید. مثلاً زمان مناسبی را برای این کار اختصاص دهید. مطالعه دروس را به زمان های کوتاه در تقسیم کنید. همچنین باید مطمئن شوید که انرژی لازم را برای مطالعه این درس سخت دارید. از عوامل منفی دوری کنید. پاداش و جایزه به خودتان بدهید. در طول خواندن دروس برای خودتان انگیزه ایجاد کنید تا بهترین نتیجه را به دست بیاورید. اگر لازم است از مشاوران کمک بگیرید یا با معلم تان صحبت کنید.