دنبال کردن علایق شغلی به فرد کمک می کند تا مطمئن شود که آیا در مسیر شغلی درستی قرار گرفته یا خیر. نه تنها این فایده را دارد، بلکه چندین مزیت دیگر را نیز برای او فراهم می کند. درک علایق شغلیتان و مهمتر از آن، چگونگی تعیین علایق شغلی، میتواند در موفقیت در حرفه انتخابیتان به شما کمک کند. در این مقاله، علایق شغلی را تعریف می کنیم، اهمیت آنها را توضیح می دهیم، مراحل شناسایی علایق شغلی را فهرست می کنیم، انواع علایق شغلی را دسته بندی کرده و مثال های متعددی را ارائه خواهیم داد.
علایق شغلی چیست؟
علایق شغلی، ترجیحات فرد در مورد فعالیت های کاری او است. شناسایی علایق شغلی به افراد کمک می کند تا یک تصمیم شغلی آگاهانه و استراتژیک بگیرند. دنبال کردن علایق شغلی به این معنی است که شما شغلی را دنبال می کنید که از استعدادهای تان برای انجام کارها بهره می گیرید و این شغل، با ارزش ها و ترجیحات شما همسو هستند. به عبارت ساده، شما در حال پیدا کردن کارهایی هستید که از انجام منظم آن لذت می برید.
از آنجایی که علایق شغلی شما ممکن است در طول زمان تغییر کند، اهمیت دارد که به طور مداوم، ارزش توانایی های شغلی خود را هر چند وقت یکبار شناسایی کنید. برای مثال، ممکن است علاقه جدیدی را پیدا کنید که نمیدانستید در شما وجود دارد، پس می بینید که بین علاقه شغلی و آینده شغلی، ارتباطاتی هست.
چرا علایق شغلی مهم هستند؟
علایق شغلی مهم هستند زیرا ترجیحات شما را در یک محیط کاری منعکس می کنند. همراستایی شغلی با علایقتان مزایای متعددی را به همراه دارد، از جمله موارد زیر را می توانیم در این حالت شرح دهیم:
-
رضایت شغلی:
وقتی شغل خود را با علایق خود هماهنگ انتخاب می کنید، اساساً رضایت شغلی خود را افزایش می دهید. به عبارت دیگر، هر روز از آمدن به محل کار، لذت بیشتری خواهید برد و از انجام وظایف مربوط به کار خود احساس خوشحالی بیشتری خواهید کرد.
-
تصمیم استراتژیکی برای شغل:
همسو کردن حرفه خود با علایقتان به این معنی است که احساس نمی کنید وقت خود را در مسیر شغلی اشتباه، تلف کرده اید. وقتی علایق خود را در نظر می گیرید، احتمالاً در مورد حرفه خود، انتخاب عاقلانه ای داشته اید.
-
موفقیت شغلی:
همراستایی شغلی با علایقتان، شانس شما را برای دستیابی به موفقیت در موقعیت شغلی تان افزایش می دهد. شما در حال انجام کاری هستید که نه تنها از آن لذت می برید، بلکه در واقع در آن مهارت دارید، و این می تواند به شما کمک کند با انگیزه تر بمانید و بهره وری خود را در محل کار افزایش دهید.
-
داشتن انگیزه:
وقتی احساس می کنید در حال انجام کاری هستید که در آن مهارت کافی را دارید، احتمالاً تلاش بیشتری برای توسعه مهارت های خود انجام می دهید. علاوه بر این، انگیزه بیشتری برای دستیابی به اهداف شغلی خود خواهید یافت.
-
هویت شخصی:
دانستن علایق شغلی میتواند به شما کمک کند تا خودآگاهتر شوید و ارزشها، نقاط قوت و انگیزهتان را بهتر درک کنید. دانستن این اطلاعات به شما کمک می کند در حرفه انتخابی خود، بهتر عمل کنید.
چگونه بفهمیم علایق شغلی یک فرد چیست؟
قبل از اینکه شغلی را دنبال کنید، درباره تصمیم خود دقیق تر فکر کنید. اگرچه ممکن است تمایل به شرکت در آزمون ارزیابی شغلی را داشته باشید، اما این آزمونها به شناسایی مشاغلی که مناسب تان است، کمک میکند؛ و نه لزوماً مشاغلی که فقط از آنها لذت خواهید برد. در این مسیر، راهکارهای زیر را دنبال کنید:
۱-علایق خود را شناسایی کنید
دانستن اینکه از انجام چه کاری لذت می برید مبنای خوبی به شما می دهد تا زمانی که به دنبال شغل ایده آل خود هستید، آن ها را در نظر بگیرید. تعیین علایق شغلی خود را با شناسایی علایق عمومی شروع کنید. به سرگرمی های خود و کارهایی که در اوقات فراغت از انجام آن لذت می برید، فکر کنید. برای مثال، شاید از نوشتن متن یا تماشای اخبار لذت می برید. این علایق ممکن است منجر به حرفه روزنامه نگاری در آینده شود.
۲- مجموعه مهارت های خود را کشف کنید
در نظر بگیرید که در چه چیزی مهارت دارید. وقتی شغلی را انتخاب میکنید تا کارهایی را که میتوانید به راحتی انجام دهید، میتواند به شما کمک کند در محل کار، احساس موفقیت بیشتری داشته باشید. بنابراین، مهم است که به دنبال موقعیت هایی باشید که استعدادهای ویژه شما در آن نمایان تر شود.
۳- تجربیات قبلی خود را در نظر بگیرید
به تجربیات کاری که در گذشته داشته اید فکر کنید. به طور خاص، به این فکر کنید که در برخی مشاغل قبلی خود، از چه چیزهایی لذت می بردید و از چه چیزهایی لذت نمی بردید. دانستن این اطلاعات می تواند به شما کمک کند مشاغلی را که دیگر به آنها علاقه ندارید، فیلتر کنید و همچنین باعث شود مشاغلی را که ممکن است از انجام مجدد آنها لذت می برید را نیز شناسایی کنید.
۴- فهرستی از گزینه های مورد علاقه تان تهیه کنید
هنگامی که علایق خود را شناختید و دانستید که در چه زمینه هایی مهارت دارید، فهرستی از مشاغل مرتبط را تهیه کنید. داشتن فهرست به شما این امکان را میدهد تا گزینههای خود را بررسی کنید و انتخابهایتان را برای تصمیمگیری صحیح تر محدود نمایید.
۵- علایق شغلی خود را معین کنید
هنگامی که درک بیشتری از هر شغل در لیست خود پیدا کردید، انتخاب های خود را محدود کنید. این امکان وجود دارد که شما بیش از یک علاقه شغلی داشته باشید. داشتن یک لیست کوتاه نه تنها به شما کمک می کند تا بهینه ترین شغل خود را پیدا کنید، بلکه امکان جستجوی کار موثر را نیز فراهم می کند.
انواع علایق شغلی
از آنجایی که بسیاری از افراد علایق متفاوتی در مورد وظایف و محیط های کاری خود دارند، علایق شغلی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. درک انواع علایق شغلی ممکن است به فرد کمک کند ترجیحات شغلی خود را بیشتر شناسایی کنید. در این مورد به بررسی های زیر توجه داشته باشید:
-
علایق متعارف:
این نوع علاقه شغلی با سازمان و ساختار، سروکار دارد. افرادی که علایق شغلی معمولی دارند، از ثبات، روال عادی و توجه به جزئیات در همه امور کاری خود لذت می برند. مشاغل این دسته شامل حسابداران، کارمندان اداری و منشی حقوقی است.
-
علایق تحقیقی:
علایق شغلی تحقیقی شامل حل مسائل پیچیده و ایده های انتزاعی است. مشاغلی در علوم و ریاضیات اغلب در این دسته قرار می گیرند. افرادی که دارای علایق شغلی تحقیقی هستند، اغلب افرادی منطقی، کنجکاو و باهوش می باشند.
-
علایق اجتماعی:
افرادی با علایق شغلی اجتماعی، خود را در مشاغلی مانند تدریس و پرستاری می یابند که به افراد دیگر کمک می کند. آنها از برقراری ارتباط و کار در کنار سایرین لذت می برند.
-
علایق هنری:
این نوع علاقه شغلی مستلزم خلاقیت و عدم وجود قوانین، مقررات و ساختارها است. افراد با این علاقه شغلی، اغلب ایده آل گرا هستند و مسیری غیر متعارف را دنبال می کنند. انواع مشاغل در این دسته شامل طراحان گرافیک، کپی رایترها و عکاسان است.
-
علایق واقع بینانه:
افراد با علایق شغلی واقع بینانه، از کار در محیط بیرونی و انجام وظایف عملی لذت می برند. آنها اغلب از ابزار، تجهیزات و ماشین آلات استفاده می کنند و شخصیتی سخت کوش و پایدار دارند. مشاغل این حرفه شامل لوله کش، مهندس عمران و آتش نشان می باشد.
-
علایق کارآفرینی:
مشاغل کارآفرین، نوید خوبی برای افرادی با اعتماد به نفس و قاطعیت هستند. افراد با این نوع علاقه شغلی در موقعیت های رهبری به خوبی عمل می کنند و بدون توجه به خطرات، از انجام پروژه ها لذت می برند. نمونه هایی از مشاغل مبتکرانه شامل مدیران و وکلا است.
نتیجه گیری
پیدا کردن علاقه های فردی و استفاده از آن برای پیدا کردن شغل دلخواه، یکی از ضروریات است و به فرد کمک می کند هر روز با انرژی بیشتری کار کند و انگیزه دائمی داشته باشد.