در حالی که والدین مستبد با رویکردهای اقتدارگرایانه ممکن است در موقعیت‌هایی موفق باشد، اما در صورت استفاده بیش از حد از قوانین و سختگیری های بی مورد، می‌تواند پیامدهای منفی زیادی داشته باشد. اگر متوجه شدید که سبک فرزندپروری شما مستبدانه است، به دنبال راه هایی باشید که بتوانید سبک مقتدرانه تری را در تعاملات روزانه خود با فرزندان اجرا کنید.

۸ ویژگی والدین مستبد که باید بشناسیم

فرزندپروری مستبدانه یک سبک فرزندپروری است که با نشانه هایی از قبیل درخواست های زیاد و پاسخگویی کم، مشخص می شود. در گذشته، این، یکی از سبک های فرزندپروری به شمار می رفت که توسط روانشناسان توصیف شده بود. در مقابل فرزندپروری مستبدانه، نوع دیگری از رفتار نامناسب وجود دارد که به آن تربیت سهل انگارانه گفته می شود. این دو، درست نقاط مقابل هم هستند.

والدینی که سبک اقتدارگرایانه دارند (والدین مستبد)، انتظارات بسیار بالایی از فرزندان خود دارند، با این حال، بازخورد و پرورش آنها بسیار ناچیز است. این نوع والدین مستبد، اشتباهات بزرگی را مرتکب می شوند؛ فریاد زدن و تنبیه بدنی در سبک استبدادی، رایج است.

افراد با این سبک فرزندپروری اغلب از تنبیه به جای تشویق کردن استفاده می کنند. آنها معمولاً مایل یا قادر به توضیح دلیل یا دلایلی که پشت قوانین خود وضع کرده اند، نیستند.

ویژگی ها و مثال ها برای والدین مستبد

یکی از نقش های عمده ای که والدین در زندگی کودک ایفا می کنند، اجتماعی کردن آنها از طریق ارزش ها و انتظارات فرهنگشان است. با این حال، نحوه انجام این کار والدین، بر اساس میزان کنترلی است که آنها سعی می کنند بر فرزندان خود اعمال کنند، و البته می تواند به طور چشمگیری در هر خانواده متفاوت باشد.

رویکرد استبدادی، یک سبک به شدت کنترل کننده را نشان می دهد. والدین مستبد به جای ارزش گذاشتن بر رفتار خود، و آموزش دادن به کودکان برای مدیریت رفتارهای خود، همچنان بر روی اقتدار خودشان تمرکز می کنند. به جای پاداش دادن به خاطر رفتار مثبت کودکان، این دسته از والدین فقط بازخوردی را در قالب تنبیه، برای رفتار نادرست ارائه می دهند.

۱- والدین مستبد فقط درخواست کننده هستند، اما پاسخگو نیستند

والدین مستبد قوانین زیادی دارند و حتی ممکن است تقریباً تمام جنبه های زندگی و رفتار فرزندانشان را در خانه و در جمع مدیریت کنند. علاوه بر این، آنها قوانین نانوشته زیادی وضع کرده اند که از بچه ها انتظار دارند از آنها پیروی کنند.

۲- عدم رفتارهای صمیمانه و دوستانه

والدین با این سبک مقتدرانه، اغلب سرد، گوشه گیر و خشن به نظر می رسند. آنها بیشتر به جای تشویق و تمجید، بر سر فرزندانشان غرغر می کنند یا فریاد می زنند. این والدین، نظم و انضباط را بر کارهای سرگرم کننده، ارج می دانند و انتظار دارند که کودکان نیز آنها را بدون چون و چرا بپذیرند.

۳-ندادن توضیحات مناسب برای مجازات یا تنبیه ها

والدینی که این سبک را دارند معمولاً با توسل جستن به تنبیه بدنی، که اغلب شامل کتک زدن است، مشکلی ندارند. آنها به جای تکیه بر روش های تشویق کردن یا گفتگو درباره مشکلات، هنگام نقض قوانین، سریع و خشن واکنش نشان می دهند.

۴- محدود کردن انتخاب برای کودکان

والدین مستبد به کودکان خود، حق انتخاب نمی دهند. والدین، قوانین را تعیین می کنند و رویکرد “راه من” را برای نظم و انضباط دارند. در این خانواده ها، فضای کمی برای مذاکره وجود دارد و این والدین، به ندرت به فرزندانشان اجازه می دهند که خودشان چیزی را انتخاب کنند.

۵- بی حوصله و بدرفتار هستند

والدین مستبد انتظار دارند فرزندانشان، به سادگی، رفتارهای نامطلوب را بشناسند. آنها حوصله ندارند توضیح دهند که چرا فرزندانشان باید از برخی رفتارها اجتناب کنند و انرژی کمی را برای صحبت کردن درباره احساسات خود صرف می کنند.

۶- بی اعتماد هستند

والدین مستبد به فرزندان خود اعتماد ندارند و فکر می کنند که فرزندشان قدرت انتخاب درست را ندارد. والدین با این سبک، به فرزندان خود آزادی چندانی نمی دهند تا ثابت کنند که می توانند به تنهایی رفتار خوبی از خود نشان دهند. این والدین، به جای اینکه اجازه دهند بچه ها خودشان تصمیم بگیرند و با عواقب طبیعی آن انتخاب ها روبرو شوند، روی بچه هایشان متمرکز می شوند تا از اشتباه نکردن آنها مطمئن شوند.

۷- حاضر به مذاکره نیستند

والدین مستبد به “مناطق خاکستری” اعتقاد ندارند. موقعیت ها سیاه و سفید دیده می شوند و جایی برای سازش وجود ندارد. این یک اصطلاح است؛ به این معنی که یک حالت میانه برای این والدین وجود ندارد؛ برای آنها، هر چیز می تواند یا خوب باشد یا بد! وقتی صحبت از وضع قوانین یا تصمیم گیری می شود، بچه ها حرفی برای گفتن ندارند یا در رأی دادن شرکت داده نمی شوند.

۸- با رفتار خود باعث می شوند که فرزندشان خجالت زده شوند!

والدین مستبد می توانند به شدت انتقاد کنند و ممکن است از تکنیک خجالت دادن فرزندان خود، به عنوان یک روش برای وادار کردن آنها به پیروی از قوانین استفاده کنند؛ آنها از عباراتی مانند “چرا همیشه این کار را انجام می دهی؟”، “چند بار باید یک حرف را به تو بگویم؟” ” یا “چرا نمی توانی هیچ کاری را درست انجام دهی؟” استفاده می کنند! این والدین به‌جای جستجوی راه‌هایی برای ایجاد عزت نفس در فرزندانشان، اغلب بر این باورند که “شرمساری” باعث می‌شود بچه‌ها انگیزه بهتری داشته باشند!!

مهم ترین دلایل رفتار مستبدانه در والدین چیست؟

فرزندپروری مستبدانه اغلب چیزی نیست که والدین عمداً درگیر آن شوند. برخی از عواملی که ممکن است در استفاده از سبک استبدادی نقش داشته باشند عبارتند از:

  • تربیت مقتدرانه:

افرادی که به این شیوه فرزند پروری گرایش دارند، اغلب خودشان در کودکی توسط والدین مستبد یا در یک فرهنگ مستبد بزرگ شده اند. یک مطالعه نشان داده که والدینی که در دوران کودکی در معرض فرزندپروری مستبدانه قرار داشته اند، بیشتر دوست داشتند فرزندان خود را با الگوها و نگرش‌های مشابه بزرگ کنند.

  • سازگاری کمتر:

تحقیقات همچنین نشان می دهد که والدین مستبد، از جمله با فرزندان خود روابط سخت تری دارند.

رفتار والدین مستبد چه تأثیری بر کودکان دارد؟

  • ترس از دیگران دارند؛ یا بیش از حد خجالتی رفتار می کنند
  • به راحتی با سایرین هماهنگ می شوند، اما افسردگی و اضطراب را نیز تجربه می کنند
  • رفتار پرخاشگرانه نسبت به دیگران نشان می دهند
  • رفتارهای اجتماعی کمتری دارند
  • در موقعیت های اجتماعی به دلیل فقدان صلاحیت اجتماعی، مشکل دارند
  • عزت نفس پایین تری دارند
  • علائم منفی بیشتر، از جمله بیش فعالی بروز می دهند
  • با خودکنترلی مبارزه می کنند؛ زیرا به ندرت قادر به انتخاب، و تجربه عواقب آن هستند
  • کودکانی که با این سبک بزرگ می شوند معمولاً در پیروی از قوانین بسیار خوب عمل می کنند. با این حال، آنها فاقد نظم و انضباط هستند.
  • با رفتار مستبدانه، کودکان هرگز نمی‌آموزند که چگونه محدودیت‌ها و استانداردهای شخصی خود را تعیین کنند.

چطور والدین مستبد نباشیم؟

اگر شما یا همسرتان توسط پدر و مادر مستبد بزرگ شده اید، ممکن است از تکرار آن الگوها با فرزندان خود هراس داشته باشید. یا ممکن است متوجه شوید که شما یا شریک زندگی تان قبلاً از سبک فرزندپروری مستبدانه پیروی می کند و می خواهید از آن دوری کنید. راهکارهایی وجود دارد که می توانید در این موقعیت ها انجام دهید و یاد بگیرید که به جای آن، از سبک فرزندپروری معتبرتری استفاده کنید.

این روش ها را در قسمت زیر ملاحظه کنید:

  • درباره فرزندپروری مقتدرانه بیشتر بدانید. هر چه بیشتر، ویژگی‌های سبک مقتدرانه و مزایای آن را برای کودکان درک کنید، می‌توانید از رویکرد خود در تربیت آگاه شوید.
  • به حرف بچه هایتان گوش کنید. برای گوش دادن به حرف‌های فرزندتان، صبور باشید و جواب تند و سریع نشان ندهید. گوش دادن و اعتبار بخشیدن به احساسات کودک، برای کمک به آنها در یادگیری، شناخت احساسات و ایجاد حس خودکنترلی ضروری است.
  • قوانین خانه را معین کنید. انتظارات و راهنمایی هایی را ایجاد کنید و مطمئن شوید که همه افراد خانواده شما، از جمله فرزندان، این قوانین را درک می کنند.
  • از محدودیت های منطقی استفاده کنید. هنگامی که قوانین خانه زیر پا گذاشته می شود، عواقب سازگار و منطقی را دنبال کنید. از تنبیه بدنی بپرهیزید و فرزندان خود را به خاطر اشتباه کردن، شرمنده نکنید.

جمع بندی 

ویژگی فرزندپروری مستبدانه توقعات بسیار بالا از کودکان، با عدم بازخورد و پاسخگویی از سوی والدین است. والدین مستبد، اشتباهات کودک را به سختی مجازات می کنند، اما توضیح کمی برای قوانین و مجازات های آنها ارائه می دهند. این سبک فرزندپروری با بسیاری از پیامدهای منفی برای کودکان از جمله عزت نفس پایین، مشکلات اجتماعی و خودکنترلی ضعیف مرتبط است؛ اما راهبردهایی برای اجرای سبک فرزندپروری مثبت‌ نیز وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *