تقویت کارآفرینی در کودکان به معنای آماده سازی آنها برای ورود به دنیای کسب و کار است. با یک سری کارها و اقدامات می توانید فرزندان خود را برای ورود به تجارت یا شغل خاص آماده کنید و حتی به او انگیزه بدهید تا نه تنها کارمند نباشد، بلکه بتواند کسب و کار خود را آن طور که می خواهد، راه اندازی نماید.
آیا به یاد دارید که کودک شما از شش یا هفت سالگی، ایده های کار کردن را در ذهن می پروراند؟ بچه های دبستانی، غرفه هایی راه اندازی می کنند و لوازم تحریر از جمله مداد، پاک کن، مدادرنگی یا حتی آب نبات و آدامس یا تنقلات را به همکلاسی های خود می فروشند. این همان مراحل اولیه ورود به شغل است که می تواند در آینده به ایده های کارآفرینی تبدیل شود؛ به همین سادگی!!
در دوازده یا سیزده سالگی، آنها در فکر ایجاد یک کانال در رسانه های اجتماعی هستند و می خواهند از آن کسب درآمد کنند. به مرور زمان، آنها در طرح بزرگ بعدی خود سرمایه گذاری خواهند کرد. بنابراین آیا فکر نمی کنید که باید تقویت کارآفرینی در کودکان از همان دوران دبستان آغاز شود؟
آیا شور و اشتیاق را در فرزندتان دیده اید و متوجه شدید که این احساس، چیزی غیرقابل انکار است و ارزش پرورش دادن را دارد؟
دلیل آن هر چه باشد، این اشتیاق در کودکان و نوجوانان وجود دارد. آنهایی که انگیزه کافی را برای کارآفرینی دارند، آنها را به شناخت مشکلات، تجزیه و تحلیل راه حل های مدوام و ایجاد فرصت هایی برای تحقق آن راه حل ها سوق می دهد.
بحث های زیادی در مورد تقویت کارآفرینی در کودکان وجود دارد، اما تحقیقات نشان می دهد که تشویق انگیزه کارآفرینی در کودکان، به آنها کمک می کند تا در آینده، بهترین کارآفرین یا کارمندانی نمونه باشند. با تشویق کودکان به کارآفرینی در سنین پایین تر، اساساً به نسل آینده اطمینان میدهیم که بد نیست به جای انکار خلاقیت، روی آنها سرمایه گذاری کنند.
در مورد کودکانی که به نظر می رسد تمایلی به کارآفرینی ندارند چطور رفتار کنیم؟ دلیلی وجود ندارد که نتوانید مهارت های کارآفرینی را به آنها آموزش دهید! مهارت های کارآفرینی می تواند برای فرزندان شما مفید باشد، بدون توجه به اینکه اشتیاق آنها به کدام سمت متمایل است. همچنین اگر آنها این مهارت ها را در مسیرهای شغلی خود به همراه داشته باشند، بسیار سودمند خواهد بود.
با این اوصاف، در ادامه این قسمت، ۷ راهکار عالی برای تقویت کارآفرینی در کودکان آورده شده است.
۷ روش مؤثر برای آموزش و تقویت کارآفرینی در کودکان
۱- به کودکان بیاموزید که چگونه فرصت ها را تشخیص دهند
کارآفرینی همیشه به دنبال شناسایی و حل نقاط ضعف بوده است. کارآفرینان می دانند چگونه یک مشکل را تشخیص دهند و به دنبال یافتن راه حل باشند. در مواردی که مشکل وجود دارد، اما جامعه، آن را تایید نمی کند، کارآفرینان، راه هایی برای رفع نگرانی و ارائه راه حل پیدا می کنند. در مواردی که مشکل شناخته شده باشد و راه حل از قبل وجود داشته باشد، کارآفرینان، راه هایی را برای بهتر کردن راه حل پیدا می کنند.
هر چه که باشد، این شناخت، یک فرصت بزرگ است که منجر به ایجاد محصول یا خدماتی توسط کارآفرینان می شود که مردم به زودی به آن وابسته خواهند شد. به همین دلیل است که تقویت کارآفرینی در کودکان تا این اندازه اهمیت دارد.
اگر فرزندتان نسبت به مسئله ای ابراز نارضایتی کرد، او را تشویق کنید که به فکر راه هایی برای بهبود آن باشد. اگر ایده هایی برای مسئله مطرح کردند، حتی اگر جدید نباشد، او را تشویق کنید. به فرزندتان آموزش دهید تا بتواند راه حل های بیشتر و بهتری پیدا کند.
۲- اجازه دهید کودکان، خودشان مشکلات را حل کنند
ما، به عنوان والدین، اغلب مقصریم که نا آگاهانه فرزندانمان را همیشه دور از مشکلات نگه می داریم. اگرچه ما میخواهیم که آنها پیشرفت کنند اما چگونه میتوانند مهارت ها را کسب کنند در حالی که ما دائماً تصمیمهای بزرگ را به جای آنها میگیریم؟
در عصر امروزی، بسیاری از والدین به فرزندانشان اجازه نمی دهند، خودشان فکر کنند. در مقابل، اصرار دارند که کنترل را خودشان به دست بگیرند، برای رفع هر مشکل عجله دارند و اجازه نمی دهند فرزندشان درباره مسئله موجود، به خوبی فکر کند!!
به عنوان والدین، وظیفه ما تقویت کارآفرینی در کودکان و محافظت از فرزندانمان است – نه اینکه آنها را محدود کنیم. در نهایت، ما باید به آنها اجازه بدهیم که فکر کنند و دست به عمل بزنند. باید به آنها اجازه بدهیم که با ناملایمات روبرو شوند و خودشان تصمیم بگیرند که در مورد آن چه کنند.
کودکانی که عادت به تصمیم گیری برای خودشان ندارند، با مشاهده اولین نشانه های سختی و ناراحتی، احساس سردرگمی می کنند و این می تواند برای رشد آنها مضر باشد. ممکن است آنها همان افراد بلاتکلیفی در بزرگسالی باشند که حتی توانایی رویارویی با چالش های متوسط، برایشان سخت است.
به فرزندانتان اجازه دهید با مشکلات مواجه شود، اطلاعات را جمعآوری کند و سپس تصمیم آگاهانه بگیرد؛ هم در محیطهای فردی و هم در گروه همسالان خود. برای تقویت کارآفرینی در کودکان، نشان دادن رویکرد علمی آزمون و خطا به آنها در ایجاد کنجکاوی، خلاقیت و اعتماد به نفس کمک می کند.
۳- الهام بخش و انعطاف پذیر باشید
مشکلات و چالش های زیادی در زندگی وجود دارند. یکی از مهم ترین راهکارها برای تقویت کارآفرینی در کودکان این است که به عنوان والدین، بپذیریم که بچهها ممکن است با شکست مواجه شوند. آنها شکست خواهند خورد؛ و نا امیدی، سرخوردگی و اندوه را تجربه خواهند کرد. هر چه زودتر به آنها بیاموزید که مهم نیست چند بار زمین بخورند. مهم این است که فوراً بلند شوند و از نو شروع کنند. این یعنی تقویت روحیه برای ورود به کسب و کار.
۴- به آنها کمک کنید تا کار مورد علاقه خود را در سنین پایین تر شروع کنند
برای تقویت کارآفرینی در کودکان باید در آنها انگیزه لازم را ایجاد کنید. کودکان به فرصت نیاز دارند؛ هرچه قدر هم که کارهای آنها تکراری باشد، اما باعث افزایش اعتماد به نفس آنها می شود. مهم نیست که ایده ها قبلاً میلیون ها بار انجام شده باشد. مهم نیست که سرمایه گذاری های آنها به اندازه سایر سرمایه گذاری ها درآمد نداشته باشد. مهم نیست که چقدر ساده، چقدر متوسط، یا چقدر سخت به نظر برسد. تشویق هایی که به فرزندتان ارائه می دهید، کلید اصلی موفقیت او در آینده خواهد بود.
کسب و کارهای ساده می تواند مهارت های فروش، برخورد با مشتری، بازاریابی، عبور از موانع، جلب مشتری جدید، غلبه بر استرس و اضطراب را در آنها تقویت کند. کار کردن به آنها می آموزد که ارزش واقعی درآمد خود را بدانند و برای رسیدن به درآمدهای بیشتر، تلاش کنند.
در مسیر تقویت کارآفرینی در کودکان، هر ایده کسبوکاری که آنها ارائه می دهند، مهم نیست چقدر بزرگ یا کوچک، اولین حامی آنها باشید. اولین سرمایه گذار آنها و اولین مشتری آنها باشید. اگر ایدههایشان تمام شد، چند پیشنهاد به آنها بدهید. آنچه مهم است این است که آنها می دانند که این کسب و کارهای کوچکی که راه اندازی کرده اند، صرف نظر از اندازه یا مقیاس، معنا و مفهوم خوبی دارند.
۵- آموزش سواد مالی اهمیت دارد
یکی از اصول تقویت کارآفرینی در کودکان، آموزش نحوه خرج کردن پول به بچه ها در دوران جوانی است؛ این کار، پایه مالی محکمی را برای آنها فراهم می کند. این مهارت ها اغلب در مدرسه نادیده گرفته می شوند.
فرزندان شما هرگز برای یادگیری سواد مالی، آنقدر کم سن و سال نیستند. در مورد کودکان، کارآفرینی وسیله ای عالی برای معرفی این مهارت است. کودکان باید یاد بگیرند که چگونه پول خود را پس انداز کنند و آن را در چیزهای مهم سرمایه گذاری نمایند. آنها همچنین باید بدانند که نمی توانند فقط انتظار گرفتن پول از والدین را داشته باشند. آنها باید آن را خودشان به دست بیاورند.
۶- آموزش هدف گذاری صحیح
هدف گذاری یکی دیگر از مهارت های کارآفرینی و یکی از مهم ترین راهکارهای تقویت کارآفرینی در کودکان است. اهداف را باید به طور دقیق بنویسید؛ این کار را به کودکتان هم آموزش دهید. اهداف می توانند خاص، یا واقع بینانه و یا حتی تخیلی باشند. مطالعات نشان می دهد که احتمال دستیابی افراد به اهدافی که نوشته اند، ۴۲ درصد بیشتر است. برای اینکه به طور موثر به فرزندان خود بیاموزید که یک کارآفرین شوند، تعیین هدف ها، ضروری است.
بهتر است کودکان خود را به استفاده از چک لیست روزانه یا هفتگی عادت دهید. به آنها نشان دهید که حذف برخی چیزها از فهرست کارهایی که انجام می دهند چقدر می تواند مفید باشد. در همان ابتدای تقویت کارآفرینی در کودکان، به فرزندان خود بیاموزید که هدف گذاری می تواند سرگرم کننده و با ارزش باشد. بهتر از همه، می تواند یک احساس عمیق و شخصی از موفقیت و رضایت را ایجاد کند.
۷- آموزش مهارت های فناوری
آموزش مهارت های فناوری و کار کردن با ابزارهای دیجیتال می تواند به کودکان کمک کند تا در آینده بسیار بهتر از آنها بهره ببرند. این مهارت ها می تواند ریاضیات، منطق و خلاقیت را تقویت کند. همچنین، حل مسئله و تحلیل موقعیت ها را به آنها می آموزد. همه کودکان با هر توانایی می توانند از این ابزارها استفاده کنند؛ به شرطی که مربیان در حوزه های رایانه و دنیای دیجیتال هم به آنها کمک کنند.
جمع بندی
صرف نظر از اینکه فرزند شما مسیر کارآفرینی را انتخاب می کند یا خیر، مهارت هایی که در بالا توضیح داده شد، به موفقیت فرزندتان در هر حرفه و هر نوع سازمان کمک می کند. می توانید این ۷ نکته را در مسیر تقویت کارآفرینی در کودکان به کار ببرید.