اگر در مدارس ایران به تحصیل پرداخته باشید، احتمالاً دوره متوسطه اول را تجربه کرده اید. این دوران بعد از ابتدایی شروع شده و قبل از متوسطه دوم قرار می گیرد. حجم مطالب درسی در سه پایه این دوران نسبت به ابتدایی بیشتر و سنگین تر و نسبت به متوسطه دوم سبک تر است. اگر قصد دارید که با این دوره تحصیلی بیشتر آشنا شوید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
ساختار و قوانین تحصیلی متوسطه اول
دوره تحصیلی متوسطه اول سالهای زیادی است که در نظام تحصیلی و آموزش و پرورش کشور وجود دارد، اما تقریبا از سال ۹۲ نام آن تغییر کرده و به همین نام، تغییر یافته است. این دوران، ابتدا در نظام ۵-۳-۳-۱ به نام راهنمایی شناخته می شود، اما با تغییرات عظیمی که در آموزش و پرورش به وجود آمد، به متوسطه اول تغییر نام یافت. در نظام تحصیلی جدید که ۶-۳-۳ نام دارد، شش سال به دوران ابتدایی، سه سال به متوسطه اول و سه سال نیز به متوسطه دوم اختصاص می یابد.
در سه سال متوسطه اول، شما پایه های هفتم، هشتم و نهم را می گذارنید. پایه های هفتم و هشتم معمولاً به دروس پایه و معمولی اختصاص می یابند. پایه نهم بسیار مهم تر است و شما پس از آن به انتخاب رشته و آزمون ورودی استعدادهای درخشان می پردازید. امتحان های پایه نهم، نهایی هستند و باید دقت زیادی در آنها داشته باشید. امتحان های پایه هفتم و هشتم نهایی نیستند و طرح سوالات به عهده خود معلم خواهد بود.
اگر قصد دارید که انتخاب رشته خود را با علاقه انجام دهید، باید مراحل آن را به خوبی پشت سر بگذارید. این مراحل شامل تکمیل فرم ها، نظرسنجی از معلمان و نمراتی که دریافت کرده اید خواهند شد. انتخاب رشته شما در پایه نهم، آینده سه سال آینده و شغلی شما را رقم خواهد زد.
برنامه درسی و منابع درسی متوسطه اول
هر پایه دروس مخصوص به خود را دارد که به شرح زیر هستند:
دروس پایه هفتم:
دروسی که در پایه هفتم می خوانید، عبارتند از:
- عربی هفتم
- مطالعات اجتماعی
- فارسی
- ریاضی
- آموزش قرآن
- انگلیسی
- نگارش
- فرهنگ و هنر
- تفکر و سبک زندگی(دختران و پسران)
- کار و فناوری
- ریاضی
دروس پایه هشتم:
دروس پایه هشتم نیز تقریباً شبیه پایه هفتم است که عبارتند از:
- فارسی
- ریاضی
- مطالعات اجتماعی
- عربی
- فرهنگ و هنر
- آموزش قرآن
- انگلیسی
- علوم تجربی
- پیامهای آسمان
- کار و فناوری
- کتاب کار انگلیسی
دروس پایه نهم:
در نهایت نوبت به پایه نهم می رسد که مهم ترین دروس را در دوره متوسطه اول خواهد داشت:
- فارسی نهم
- ریاضی
- علوم تجربی
- مطالعات اجتماعی که شامل سه درس تاریخ، جغرافیا و مدنی می شود.
- کار و فناوری
- عربی
- فرهنگ و هنر
- انگلیسی
- کتاب کار انگلیسی
- نگارش
- آمادگی دفاعی
- پیامهای آسمان
همه دانش آموزان تمامی این دروس را می خوانند با این تفاوت که ممکن است، افرادی که در مدارس استعدادهای درخشان به درس خواندن می پردازند، کتاب کارهای بیشتری برای دروس ریاضیات، فارسی و علوم تجربی داشته باشند. همچنین افرادی که جز دسته اقلیتهای دینی هستند، کتاب های متفاوتی به جای پیام های آسمان خواهند داشت.
مدارسی که می توانید دوران متوسطه اول خود را در آن بگذرانید
حال که با ساختار کلی متوسطه اول آشنا شدید، باید با انواع مدارسی که می توانید در آنها به تحصیل این دوران بپردازید نیز آشنا شوید. مدارسی که در آن ها قادر به تحصیل در پایه های متوسطه اول هستید به شرح زیر هستند:
-
مدارس علوی یا استعدادهای درخشان
این مدارس مخصوص دانش آموزانی است که از نظر درسی برتری بسیاری نسبت به سایر دانش آموزان دارند. برای ورود به این مدارس شما ملزم هستید که در آزمون ورودی نمره قابل قبولی را به دست آورید تا بتوانید در مدارس علوی به تحصیل بپردازید.
دانش آموزان در مدارس استعداد درخشان حجم بیشتری را برای مطالعه دارند و در بین خود رقابت زیادی برای برتر شدن دارند. همچنین آنها برای شرکت در المپیادها آموزش داده می شوند تا بتوانند به موفقیت های بیشتری دست پیدا کنند. میانگین قبولی دانش آموزان این مدارس در کنکور معمولاً بیشتر از سایر مدارس خواهد بود.
-
مدارس دولتی
همان طور که می دانید، این مدارس تحت نظارت دولت هستند و هزینه آن ها توسط دولت تامین می شود. اگر مایل به تحصیل در این مدارس باشید، هیچ هزینه ای پرداخت نخواهید کرد. اکثر افراد تصور می کنند که سطح علمی در این مدارس پایین است و جایی برای رشد فرزندشان نخواهد بود، اما این تصور غلط است و برخی مدارس دولتی نیز از سطح علمی بالایی برخوردار هستند.
-
مدارس غیر انتفاعی یا به اصطلاح، غیردولتی
همان طور که از نام آنها پیداست، این مدارس توسط افراد تاسیس می شوند و تحت نظارت دولت نیستند. با این حال، زیرمجموعه آموزش و پرورش محسوب می شوند و زیر نظر آن فعالیت می کنند. از آن جایی که این مدارس دارای شهریه هستند، بالطبع امکانات بیشتری را هم برای دانش آموزان فراهم می کنند.
-
مدارس نمونه دولتی
این مدارس هم مانند استعدادهای درخشان خاص هستند و تحت نظر دولت فعالیت می کنند. برای ورود به این مدارس نیز باید از آزمونهای ورودی استفاده کنید. اگر موفق به قبولی در این مدارس شدید، باید بدانید که کلاس های فوق برنامه و تقویتی زیادی برای شما توسط مدرسه برگزار خواهد شد که شما را برای برنامه های المپیاد و آزمون ورودی نهم آماده خواهد کرد.
-
مدارس شاهد
این مدارس مانند مدارس دولتی هستند، اما زیر نظر سازمان بنیاد شهید فعالیت می کنند. دانش آموزانی که از خانوادههای شهدا، آزادگان، جانبازان و فرهنگیان هستند، امتیاز ویژه ای برای تحصیل در مدرسه شاهد دارند.
کیفیت آموزش در این مدارس نسبت به مدارس دولتی بالاتر است، بنابراین، شانس بیشتری برای موفقیت در این مدارس خواهید داشت. برای ورود به این مدارس نیازی به آزمون ورودی نیست و شما باید حد نصابی از امتیازات را کسب کنید.
جمع بندی
دوره متوسطه اول با این که نسبت به دورههای دیگر تحصیلی از محبوبیت زیادی برخوردار نیست، اما یکی از دوره های پایه محسوب می شود که برای اولین بار در آن زبان های جدیدی مانند انگلیسی و عربی را می خوانید. زبان انگلیسی در آینده می تواند، به شما کمک زیادی کند. در نتیجه، دوره متوسطه اول آینده شما را در دوره های بعد را رقم خواهد زد.