تقویت هوش هیجانی در کودکان عبارت است از روش هایی که می تواند به این گروهی سنی آموزش دهد چطور هیجانات و احساسات خود را کنترل کنند. به عنوان والدین، شما مسئولیت دارید که فرزندتان را تشویق کنید تا احساساتش را مدیریت کند. این، مجموعه ای از مهارت هایی است که کودکان می توانند در هر سنی شروع به یادگیری آن کنند.

توانایی بیان و کنترل احساسات، ضروری است، اما توانایی درک، تفسیر و پاسخ به احساسات دیگران نیز اهمیت دارد. دنیایی را تصور کنید که در آن نمی توانید بفهمید که دوستتان چه زمانی غمگین است یا چرا همکارتان عصبانی شده است! روانشناسان از این توانایی به عنوان “هوش هیجانی” یاد می کنند و حتی برخی از کارشناسان معتقدند که می تواند مهمتر از IQ در موفقیت کلی فرد در زندگی باشد.

نشانه های هوش هیجانی چیست؟

برخی از نشانه ها و مثال های کلیدی در مورد هوش هیجانی عبارتند از:

  • توانایی شناسایی و توصیف احساسات مردم
  • آگاهی از نقاط قوت و محدودیت های شخصی
  • اعتماد به نفس و خودباوری
  • توانایی رها کردن اشتباهات
  • توانایی پذیرش تغییر
  • حس کنجکاوی قوی، به ویژه در مورد افراد دیگر
  • احساس همدلی و توجه به دیگران
  • نشان دادن واکنش مثبت نسبت به احساسات دیگران
  • پذیرش مسئولیت اشتباهات
  • توانایی مدیریت احساسات در شرایط سخت

فواید تقویت هوش هیجانی در کودکان

راهکارهایی برای تقویت هوش هیجانی در کودکان

در طول چند دهه گذشته، مطالعات نشان داده اند که هوش هیجانی مزایای مختلفی را در اختیار کودک قرار می دهد، چیزی که در تمام طول زندگی به کودک شما کمک خواهد کرد. در ادامه این مطلب خواهید دید که تقویت هوش هیجانی در کودکان فقط یک نیاز نیست بلکه ضرورتی مهم برای ادامه زندگی هر کودک محسوب می شود و نتایج قابل توجهی به دنبال دارد:

  • EQ بالاتر، با IQ بالا مرتبط است: کودکانی که سطح هوش هیجانی بالاتری دارند در آزمون های استاندارد، بهتر عمل می کنند. این افراد همچنین تمایل دارند نمرات بالاتری کسب کنند.
  • داشتن روابط بهتر: تقویت هوش هیجانی در کودکان کمک می‌کند تا تمایزها و تفاوت ها را مدیریت کنند و دوستی‌های عمیق‌تری ایجاد نمایند. بزرگسالان با سطح هوش هیجانی بالا نیز روابط بهتری را در زندگی شخصی و حرفه ای خود تجربه خواهند کرد.
  • EQ در دوران کودکی، با موفقیت های بهتر در بزرگسالی مرتبط است: یک مطالعه منتشر شده در مجله آمریکایی سلامت عمومی نشان داد که مهارت های اجتماعی و عاطفی کودک در مهدکودک می تواند موفقیت دائمی او را در زندگی آینده تضمین کند. کودکانی که در سن ۵ سالگی قادر به اشتراک گذاری، همکاری و پیروی از دستورالعمل ها بودند، احتمال بیشتری داشت که مدرک دانشگاهی دریافت کنند و تا سن ۲۵ سالگی مشاغل خوبی به دست بیاورند.
  • بهبود سلامت روان: افرادی که سطح هوش هیجانی بالاتری دارند، کمتر دچار افسردگی و سایر بیماری های روانی می شوند.
  • مزایای هوش هیجانی، منطقی است: کودکانی که می تواند خود را در هنگام عصبانیت، آرام کنند، احتمالاً در شرایط سخت، بهتر رفتار می کند. کودکی که می تواند احساسات خود را به شیوه ای سالم بیان کند، نسبت به کودکی که هنگام عصبانیت فریاد می زند یا واژه ها ناپسند می گوید، احتمالاً روابط سالم تری را خواهد داشت.

خبر خوب این است که همه بچه ها ظرفیت یادگیری مهارت های هوش هیجانی را دارند. آنها فقط به راهنمایی بزرگسالان نیاز دارند تا آموزش های لازم را به آنها بدهند.

 برای تقویت هوش هیجانی در کودکان باید احساسات کودک را برایشان توصیف کنید

بچه ها باید بدانند که چگونه نوع احساس خود را تشخیص دهند. شما می توانید با گذاشتن یک نام روی احساسات فرزندتان به او کمک کنید. به طور مثال، وقتی فرزندتان ناراحت است که بازی را باخته یا باید یک اسباب بازی را به اشتراک بگذارد، می توانید بگویید: «به نظر می رسد در حال حاضر واقعاً عصبانی هستی. درست است؟” اگر او غمگین به نظر می رسد، می توانید بگویید: “آیا از اینکه امروز به دیدار مادربزرگ و پدربزرگ نخواهیم رفت، ناامید شدی؟”

کلمات احساسی مانند “عصبانی”، “ناراحت”، “خجالتی” و “دردناک”، همگی می توانند واژگانی برای بیان احساسات هستند. فراموش نکنید که کلماتی را برای احساسات مثبت نیز به اشتراک بگذارید، مانند “شادی”، “هیجان زده”، “شگفت آور” و “امیدوار”.

حس همدلی را به کودکتان نشان دهید

هنگامی که کودک شما ناراحت است، به خصوص وقتی که احساسات او فقط کمی جنبه نمایشی دارند، می توانید برای کمک به تقویت هوش هیجانی در کودکان، کمی درباره حس او صحبت کنید. یک رویکرد بهتر این است که احساسات آنها را تأیید کنید و همدلی نشان دهید؛ حتی اگر دلیل ناراحتی آنها را درک نکنید.

وقتی فرزندتان می بیند که شما حس درونی او را درک می کنید، به جای فریاد زدن و گریه کردن برای اینکه به شما نشان دهند عصبانی شده، طوری رفتار می کند که گویی احساس بهتری دارد.

روش های مناسب برای ابراز احساسات را الگوسازی کنید

بچه ها باید بدانند چگونه احساسات خود را به شیوه ای مناسب از نظر اجتماعی بیان کنند. بیان درست احساسات و حتی حس خشم یا عصبانیت، یکی از راهکارهای تقویت هوش هیجانی در کودکان می باشد. بهترین راه برای آموزش بیان احساسات به فرزندتان این است که خودتان این مهارت ها را الگو برداری کنید.

از کلمات احساسی در مکالمه روزمره خود استفاده کنید و صحبت کردن در مورد آنها را تمرین نمایید. جملاتی از این قبیل بگویید: «وقتی بچه‌ها را در زمین بازی بداخلاق می‌بینم، عصبانی می‌شوم» یا «وقتی می‌خواهیم دوستانمان را برای شام دعوت کنیم، احساس خوشحالی داریم».

مطالعات نشان می دهد که والدین با هوش هیجانی بیشتر، احتمال دارد فرزندانی با هوش هیجانی عالی داشته باشند. بنابراین، تمرکز بر روی ایجاد مهارت‌ها در خود را ارتقا دهید تا بتوانید الگوی مؤثری برای فرزندتان باشید.

مهارت های مقابله با مشکلات را به کودکان آموزش دهید

هنگامی که بچه ها احساسات خود را درک می کنند، باید یاد بگیرند که چگونه با آن احساسات به روشی سالم کنار بیایند. دانستن اینکه چگونه خود را آرام کنند، شاد باشند یا با ترس های خود روبرو شوند، برای بچه های کوچک، کمی پیچیده است. پس لازم است مهارت های خاص را آموزش دهید؛ این یکی از روش های تقویت هوش هیجانی در کودکان می باشد.

مهارت های حل مسئله را به کودک بیاموزید

بخشی از تقویت هوش هیجانی در کودکان، شامل یادگیری نحوه حل مشکلات و توانایی حل مسئله است. با بارش فکری، از کودک بخواهید که برای مسئله یا مشکل موجود، راه حل پیدا کند. به جای اینکه مشکل را کاملاً حل کنید، می توانید راه حل ها را پیشنهاد دهید تا کودکتان خودش متوجه روش حل شود.

سعی کنید به جای حلال مشکل ها، به عنوان یک مربی عمل کنید. در صورت لزوم، راهنمایی ارائه دهید، اما برای کمک به فرزندتان تلاش کنید و ببیند که آنها توانایی حل مسالمت آمیز و مؤثر مشکلات را دارند یا خیر.

جمع بندی و نتیجه گیری

از اشتباهات فرزندتان به عنوان فرصتی برای رشد بهتر استفاده کنید. هنگامی که آنها به دلیل عصبانیت یا جریحه دار کردن احساسات شخصی، رفتار نامناسب دارند، زمانی را برای صحبت کردن در مورد آینده بهتر و موفقیت ها، اختصاص دهید. با حمایت و راهنمایی مداوم شما، فرزندتان می تواند هوش هیجانی و قدرت ذهنی لازم را برای موفقیت در زندگی توسعه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *