آموزش مدیریت مالی به نوجوانان و کودکان یکی از ارکان فرزندپروری است. این یک روند چالش برانگیز است. مدیریت منابع مالی یکی از مهارت های فردی است که برای بهبود سبک زندگی، بسیار ضرورت دارد. رسیدن به استقلال شخصیتی یکی از ویژگی های رفتاری نوجوانان است، لذا یکی از کارهایی که می توانند یاد بگیرند، نحوه مدیریت بودجه مالی و پولی است که در اختیار دارند. نوجوانی بهترین زمان برای آموختن بسیاری از مهارت های زندگی است. والدین می توانند با انجام برخی کارهای ساده، این مهارت را به نوجوانان خود آموزش بدهند. در این مطلب به روش ها و ترفندهای آموزش مهارت مدیریت مالی به نوجوانان اشاره ای داریم. این راهنما، مسیر خوبی برای کسب دانش و مهارت مدیریت موفقیت آمیز منابع پولی است.

برای مشارکت نوجوانان در طرح های مدیریت بودجه مالی خانواده هرگز دیر نیست! آموزش های صحیح را به آنها ارائه دهید تا بتوانند از یک برنامه مدیریتی خوب، الگوبرداری کنند. بسیاری راهکارها برای این آموزش ها وجود دارد. وقتی نوجوانان، مهارت مدیریت بودجه مالی را یاد بگیرند، احساس توانمندی دارند و عادت هایی را که برای آنها موفقیت به دنبال دارد را در خود پرورش می دهند.

والدین باید هم خودشان یک الگوی رفتاری در زمینه مدیریت بودجه مالی باشند و هم بتوانند راه و رسم زندگی و مهارت های فردی را به نوجوانان خود آموزش بدهند. آموزش مدیریت مالی به نوجوانان می تواند با چند اصل اولیه آغاز شود؛ که همه آنها ساده و کم هزینه هستند.

بیایید به چند ترفند آموزشی خوب برای یاد دادن این مهارت ضروری به نوجوانان آشنا شویم.

۱- از ویژگی های سنی نوجوانی برای آموزش ها استفاده کنید

نوجوانی دوره ای است که با بسیاری ویژگی های خوب، برخی هیجانات، ریسک پذیری و تصمیم گیری های ضعیف همراه است. نوجوانان تلاش می کنند تا به استقلال برسند و این می تواند برای والدین، مضطرب کننده باشد. والدین به جای اینکه استرس داشته باشند، با مهارت می توانند از این ویژگی ها به عنوان یک فرصت استفاده کنند. رفتارهای عادی نوجوانان برای آموزش دادن مدیریت مالی به آنها می تواند فرصت های خوبی را فرآهم کند.

نوجوانان اغلب به سختی درک می کنند که عدم مدیریت مالی می تواند عواقبی به دنبال داشته باشد. سعی کنید فرزندان نوجوان خود را بدون افراط در سخت گیری ها، راهنمایی کنید. درباره بی مسئولیتی در مدیریت مالی با آن ها صحبت کنید. به آنها توضیح دهید اگر بدون حساب و کتاب، پولشان را خرج کنند، چه پیامدهایی دارد. برای آنها سخنرانی نکنید؛ به جای آن، انتخاب ها و راه حل ها را پیش رویشان بگذارید.

به نوجوان خود، آزادی تفکر و عمل بدهید تا درباره چگونه خرج کردن منابع پولی خود، تصمیم گیری کنند. مهارت پس انداز کردن را با معرفی شیوه درست، به آنها بیاموزید.

۲- آزادی مالی به نوجوانان خود بدهید

اگر نوجوانان، آزادی مالی نداشته باشند چطور می خواهند یاد بگیرند که پول خود را مدیریت کنند؟ این موضوع بسیار اهمیت دارد که یک نوجوان، اصول استفاده از کارت های نقدی، کارت هدیه بانکی، کار کردن با دستگاه های خودپرداز و شیوه پرداخت اینترنتی و نظایر اینها را یاد بگیرد. 

یکی از بهترین راه ها برای آموزش مدیریت مالی به نوجوانان این است که یک پول توجیبی یا کمک هزینه منظم بدهید و از آنها بخواهید همین مقدار معین را مدیریت کنند. یک کارت بانکی برایشان تهیه کنید که با همان کارت، کارهای پرداختی و مالی خود را انجام دهند.

در همین راستا، همراه نوجوان خود باشید و عملکرد او را زیر نظر بگیرید. مطمئن شوید که بیش از حد خرج نمی کنند. حتی می توانید محدودیت هایی را برای خریدهای آنها در هر ماه تعیین کنید.

۳- به نوجوانان نشان دهید، کسب درآمد چقدر زحمت دارد

به نوجوانان توضیح دهید که پولی که به دست می آورید، از کجا آمده است، چه منبعی دارد و برای آن چقدر زحمت کشیده اید. یکی از اصول آموزش مدیریت مالی به نوجوانان این است که آنها ارزش پول را بشناسند و بدانند که این یک منبع نامحدود نیست!

بهترین راه این است که کمک هزینه ای که به آنها می دهید را مدیریت کنند. به عنوان والدین اجازه دهید آنها خودشان بفهمند وقتی بدون فکر، زیاد خرج می کنند، چه عواقبی دارد و چه اتفاقی می افتد. آنها باید یاد بگیرند که بیش از توان مالی شان، خرج نکنند.

اگر نوجوان شما جزو آن دسته افرادی است که تمایل دارد خودش یک منبع درآمد داشته باشد، حتماً او را راهنمایی کنید. از مشاغل اینترنتی گرفته تا کارهای کارآموزی معقولانه، همگی می توانند مسیری برای یک شروع شغلی باشند. به این ترتیب، نوجوان یاد می گیرد که چطور برای کسب درآمد، تلاش کند و بنابراین، ارزش پول را می داند.

۴- والدین، الگوی خوبی برای نوجوانان باشند

یکی از بهترین راه های آموزش مدیریت مالی به نوجوانان این است که والدین، خودشان الگوی خوبی باشند. نوجوانان همیشه رفتارهای پدر و مادر خود را دنبال می کنند؛ پس وقتی شما پولی پس انداز نمی کنید، درست خرج نمی کنید، یا از منابع درآمدی به درستی بهره نمی برید، چطور انتظار دارید نوجوان شما مدیریت مالی را یاد بگیرد و اجرا کند؟!

به عنوان والدین سعی کنید در مدیریت منابع مالی، اول، خودتان همه چیز را رعایت کنید و سپس به نوجوان تان آموزش بدهید. پول را به درستی و طبق نیازها و خواسته ها خرج کنید. برای این کار باید برنامه ریزی داشته باشید. به فرزند نوجوان خود نشان دهید که پس انداز کردن چقدر اهمیت دارد. برای خرج کردن پول، اولویت گذاری داشته باشید و این کار را به فرزندتان نیز آموزش دهید.

۵- بودجه بندی پول را به نوجوانان یاد بدهید

بودجه بندی منابع پول، مهارتی است که نوجوانان را برای آینده ای سالم از نظر مالی آماده می کند. آموزش مدیریت مالی و بودجه بندی پول، به نوجوانان کمک می کند تا بتوانند بر پول خود کنترل داشته باشند و در آینده، کمتر بدهکاری به بار بیاورند.

به نوجوانان یاد بدهید که کل پول را به قسمت های مختلفی از نظر مقداری، تقسیم بندی کنند و هر بخش را برای یک هدف اختصاص دهند. مثلاً از آنها بخواهید برای یک هفته خود، یا برای یک ماه آینده، برنامه ریزی مالی داشته باشند. عاقلانه خرج کردن این بودجه را به آنها یاد بدهید. آنها باید درک کنند که خریدهایی از روی احساسات یا هیجانات می تواند در عرض چند ثانیه، کل بودجه مالی شان را بر باد بدهد!

۶- اجازه دهید نوجوانان، اشتباه کنند!

مسئله ای که توسط اکثر والدین نادیده گرفته می شود این است که هرگز به نوجوان خود، اجازه اشتباه کردن را نمی دهند! این یک اصل مهم است که افراد می توانند از اشتباهات خود، درس بگیرند؛ درست همانند آنچه که همه کارآفرینان انجام می دهند. هر فرد در زندگی، همیشه موفق نیست! گاهی باید اشتباه کند تا درس هایی را یاد بگیرد.

به نوجوان خود اجازه دهید در مدیریت مالی، مرتکب اشتباه شود؛ سپس همراه او باشید، به او هشدار دهید و نکات مهم را به آنها یاد بدهید. اگر هزار بار به او تذکر دادید و او باز هم اشتباه کرد، نه عصبانی شوید و نه خسته؛ همچنان با صبر و بردباری، آنها را همراهی کنید.

۷- کتاب های مفید درباره مدیریت مالی به نوجوانان معرفی کنید

یکی از راه های آموزش مدیریت مالی به نوجوانان، ایجاد عادات مالی سالم برای آنها است. این کار را می توانید با تقویت مهارت های فرهنگی در آنها به وجود بیاورید. مثلاً، کتاب هایی در مورد امور مالی شخصی، مدیریت پول یا فرهنگ پس انداز کردن پول برای نوجوانان به آنها بدهید تا مطالعه کنند. کتاب خواندن، مزایای زیادی دارد که از آن جمله می توان به گسترش دایره لغات اشاره کرد.

جمع بندی

آموزش مدیریت مالی به نوجوانان یکی از مهم ترین برنامه ها است که باید هم توسط والدین در خانه و هم توسط معلمان در مدارس دنبال شود. مشارکت دادن نوجوانان در مدیریت پول، کاری بیهوده نیست و باید حتی آن را از دوران کودکی نیز آغاز نمود.

نوجوانانی که مدیریت منابع مالی را یاد می گیرند، بهتر می توانند پول خود را پس انداز کنند، احساس توانمندی دارند و عادت هایی برای موفقیت به دست می آورند. مدیریت بودجه مالی، یک مهارت فردی است و جزو سواد مالی محسوب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *