تعداد نوجوانان مبتلا به مشکلات روانی در سراسر کشور رو به افزایش است و نزدیک به نیمی از نوجوانان نسل جدید، احساس غمگینی و ناامیدی دارند. به‌عنوان والدین یک نوجوان، این اطلاعات ممکن است کمی احساس درماندگی یا اضطراب در شما ایجاد کند! اما نگران نباشید! خبرهای خوب هم برایتان داریم! حمایت از سلامت روان نوجوانان می تواند به سادگیِ یک تشویق برای ورزش کردن باشد. مطالعات متعددی انجام شده که ارتباط بین ورزش نوجوانان و بهبود سلامت روان، عزت نفس بالاتر، کاهش علائم اضطراب و افسردگی و بسیاری موارد دیگر را نشان می دهد. به علاوه، نوجوانان از فواید جسمی ورزش منظم نیز بهره می برد. برای یادگیری فواید ورزش برای سلامت روانی نوجوانان، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مطالعات نشان می دهد که ورزش کردن می تواند به اندازه دارو، در بهبود سطح سلامت روانی و حس شادی نوجوانان موثر باشد. فعالیت بدنی باعث افزایش سطح مواد شیمیایی طبیعی در مغز می شود که بر تنظیم احساسات عاطفی و خلق و خوی آنها تأثیر می گذارد. ورزش های تیمی، ارتباطات بین فردی مانند همدلی، اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری را بهبود می بخشد. 

همچنین ورزش کردن می تواند به نوجوانان کمک کند تا از مصرف مواد مخدر توسط آنها جلوگیری کند، و این کار را از طریق فعال کردن بخش های بخصوصی از مغز انجام می دهد. وقتی یک نوجوان، حس خوبی داشته باشد، کمتر به رفتارهای پرخطر گرایش پیدا می کند.

بحران سلامت روانی نوجوانان، هنوز هم یک چالش مهم در جوامع است. در واقع، برخی مطالعات نشان داده که ۴۲ درصد از دانش‌آموزان مورد بررسی در تحقیق، به ‌طور مداوم احساس غمگینی یا ناامیدی داشتند. بنابراین، این یک موضوع مورد بحث مهم است که “چرا ایجاد و حفظ سلامت روانی مثبت در نوجوانی ضروری است؟”. 

سلامت روانی ضعیف تر نه تنها می تواند منجر به کسب نمرات پایین تر در دروس مدرسه شود، بلکه این احتمال وجود دارد که روابط خانوادگی نیز تیره شود. بسیاری از این رفتارها که در نوجوانی ایجاد می شوند، به بزرگسالی نیز منتقل خواهند شد. علاوه بر این، مشکلات سلامت روانی در نوجوانان اغلب با سایر خطرات برای سلامتی و بروز برخی مشکلات رفتاری همراه است. برخی از این چالش ها شامل سوء مصرف مواد مخدر یا الکل یا رفتارهای جنسی پرخطر باشد که دردسرهای زیادی را برای گروه سنی نوجوانان ایجاد می کند.

بیش از ۱۰۰ سال است که دانشمندان در حال بررسی ارتباط بین ورزش و خلق و خوی یک فرد بوده اند. در نتیجه، تحقیقات زیادی در مورد فعالیت بدنی و سلامت روان انجام داده اند؛ از جمله ارتباط بین ورزش و سلامت روانی نوجوانان. عوامل بیولوژیکی و روانی هر دو در این مطالعات مورد بررسی قرار گرفتند و ثابت شد که تأثیر بسزایی دارند.

۱۰ مزیت برتر ورزش کردن بر روی سلامت روانی نوجوانان

  1. ورزش کردن بر سطح سروتونین در بدن تأثیر می گذارد؛ سروتونین، ماده ای شیمیایی است که به تنظیم سلامت روان فرد کمک می کند؛ این ماده شیمیایی، انتقال دهنده عصبی نوراپی نفرین را تحریک می کند که خلق و خو را بهبود می بخشد.
  2. فعالیت بدنی باعث آزاد شدن اندورفین، “مواد شیمیایی شادی بخش” طبیعی بدن می شود و سطح هورمون استرس کورتیزول را کاهش می دهد.
  3. ورزش با میزان کمتر استرس، اضطراب، افسردگی و رفتار خودکشی در نوجوانان همراه است.
  4. شرکت در ورزش های گروهی، خطر سوء مصرف مواد در نوجوانان و سایر رفتارهای پرخطر را کاهش می دهد.
  5. ورزش های تیمی، ویژگی های شخصیتی و مهارت های فردی از جمله تاب آوری، همدلی، اعتماد به نفس و توانمندسازی را در نوجوانان تقویت می کند.
  6. همچنین نشان داده شده است که نوجوانان با ورزش کردن می توانند عملکرد، خلاقیت، رشد شناختی و خود تنظیمی را در خود بهبود بدهند.
  7. بهبود کار تیمی و مسئولیت پذیری اجتماعی، از مزایای مهم دیگر ورزش های تیمی برای سلامت روان نوجوانان است.
  8. هرچه زمان بیشتری برای فعالیت بدنی صرف شود، نوجوان، زمان کمتری را در رسانه های اجتماعی صرف می کند. بنابراین، آسیب های روانی ناشی از فعالیت در فضای مجازی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
  9. ورزش‌های گروه سنی نوجوان، و همچنین سایر فعالیت‌های خارج از منزل، نوجوانان را به بیرون از خانه می‌کشاند تا بتوانند از فواید وقت گذرانی در طبیعت بهره مند شوند.
  10. زمانی که نوجوانان از نظر جسمی فعال هستند، خواب آنها بهبود می‌یابد. خوب خوابیدن، یک نکته مهم است، زیرا خواب برای حفظ سلامت روانی هر فرد، ضروری است.

سایر فواید ورزش کردن برای سلامت روانی نوجوانان

ورزش منظم علاوه بر کاهش استرس و اضطراب، سلامت جسمانی نوجوانان را بهبود می بخشد و در نتیجه، عزت نفس و اعتماد به نفس آنها را افزایش می دهد. ورزش های تیمی، مسیری را برای نوجوانان فراهم می کند تا با دیگران در گروه سنی خود، با علایق مشابه، ارتباط بهتری برقرار نمایند. عضویت در یک تیم به نوجوانان کمک می‌کند تا مهارت‌های مهمی از جمله هدف‌ گذاری، تفکر انتقادی، کار مشترک با دیگران – که تا بزرگسالی ادامه می‌یابد را به بهترین شکل تقویت کنند.

فعالیت بدنی اغلب به عنوان روشی مقرون به صرفه و پایدار، برای پیشگیری و مدیریت علائم افسردگی و اضطراب در نوجوانان تجویز می شود. نوجوانانی که به فعالیت ورزشی مشغول هستند، خواب بهتری دارند، عزت نفس آنها بالاتر است و ناراحتی های روانی کمتری را تجربه می کنند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش‌های تیمی ممکن است بیشتر از ورزش‌های انفرادی، بر روی سلامت روان ورزشکاران تأثیر بگذارد. 

فواید بلند مدت ورزش کردن بر وضعیت ذهنی نوجوانان

علاوه بر فواید ورزش برای سلامت روانی نوجوانان، به نظر می رسد انجام ورزش های گروهی در دبیرستان، سلامت روانی بهتری را در آینده برایشان رقم بزند. تحقیقات ثابت کرده اند نوجوانانی که در دوران کودکی خود، در ورزش های گروهی یا انفرادی شرکت داشته اند، کمتر با استرس و اضطراب یا ناراحتی های روانی روبرو هستند. نوجوانانی که در ورزش های مدرسه خود شرکت می کنند، علائم افسردگی کمتر، استرس کمتر و سلامت روانی بهتری نسبت به افرادی دارند که اصلاً ورزش نمی کنند. 

جمع بندی

ورزش کردن هم مزایای جسمی و هم فواید روانی زیادی برای نوجوانان دارد. تحقیقات ثابت کرده اند افرادی که در ورزش های تیمی یا انفرادی شرکت می کنند، حس همدلی و کار گروهی بهتری با سایرین دارند و می توانند مهارت های خود را تقویت کنند. ورزش کردن به خواب بهتر نوجوانان کمک می کند، هورمون شادی را در آنها افزایش می دهد و باعث می شود رضایت بیشتری از زندگی داشته باشند. سعی کنید فرزندان خود را از همان دوران به ورزش کردن تشویق کنید تا از فواید آن در دوران نوجوانی و بزرگسالی بهره مند شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *