بچههای امروزی از سنین ابتدایی تمایل دارند تلفن همراه داشته باشند! به تناسب سن و شرایط زندگی خانوادهها، فرزندان ممکن است از دوره راهنمایی یا کلاس چهارم یا پنجم ابتدایی تمایل به خرید موبایل داشته باشند، اما اینکه شما به عنوان والدین چطور تشخیص بدهید که از چه سنی برای بچه هایتان موبایل بخرید، نیاز به بررسی یک سری عوامل دارد. قطعاً خرید موبایل برای فرزندان در خانه باید در یک سن خاص آنها انجام بگیرد. در این مطلب پیرامون همین موضوع صحبت خواهیم کرد.
وقتی بچه ها وارد مدرسه ابتدایی می شوند، به نوعی با دستگاه های هوشمند آشنا هستند. بسیاری از آنها تمایل دارند که یک موبایل برای خودشان داشته باشند، در حالی که هنوز سن آنها بسیار کم است و آموزش های درست را برای استفاده صحیح از تلفن همراه دریافت نکرده اند. بدیهی است که والدین بچه های دبستانی از خرید تلفن همراه برای آنها امتناع کنند.
همانطور که بچه ها بزرگ تر می شوند و به مقاطع بالاتر تحصیلی می روند، نیاز آنها به استفاده از تلفن های همراه و دستگاه های هوشمند، قطعی است. پس، از ابتدای همان دوره متوسط اول، والدین باید برای خرید موبایل برای بچه های خود برنامه ریزی کنند. این موضوع مهم است که قبل از داشتن یک موبایل شخصی، آموزش های لازم را به فرزندان خود بدهید.
در این میان، برخی والدین هم چندان دوست ندارند که فرزندان کوچک آنها تا قبل از دوره دبیرستان، صاحب موبایل شوند! این البته یک تصور غلط است! زیرا دنیای دیجیتالی امروزی به شدت در حال توسعه و پیشرفت است و والدین نباید فرزندان خود را از این دنیای جذاب، دور نگه دارند. پس چاره کار چیست؟ چطور می توانیم امنیت لازم را برای استفاده کودکان از موبایل فرآهم کنیم؟
استفاده زیاد از موبایل، اعتیاد آور است!
بارها و بارها کسانی را دیده ایم که به نوعی به موبایل خود معتاد شده اند! این موضوع حتی در میان بزرگسالان هم رواج دارد. اگر این اتفاق برای کودکان و بچه های دبستانی یا متوسطه اول بیوفتد چه می شود؟….
پاسخ، واضح است! وقتی کودکان به موبایل، گرایش غیر منطقی داشته باشند و بیش از حد از آن استفاده کنند، افت تحصیلی خواهند داشت و از نظر روانی و روحیه فردی دچار اختلالات خواهند شد. تلفن همراه و اپلیکیشن ها و برنامه ها بسیار جذاب هستند؛ این یک امر بدیهی است که کودکان نمی توانند به راحتی از این محیط بیرون بیایند.
وظیفه والدین این است که اگر برای فرزندان خود، تلفن همراه خریدند، اول به آنها آموزش بدهند و سپس محیط موبایل را برای آنها ایمن کنند. امروزه ابزارهایی وجود دارد که برای برنامه های نامناسب بچه ها قفل گذاری را از انجام می دهد. حتی والدین می توانند با ابزارهای کنترل زمان، مدت استفاده کودکان از تلفن همراه را کنترل و محدودتر نمایند. گذاشتن رمز روی موبایل یا بیان قوانین استفاده از آن در خانه یا در اجتماع، راهکار مناسب دیگری در این زمینه است.
برای خرید موبایل، والدین از سوی بچه ها تحت فشار هستند!
وقتی بچه ها وارد مدرسه می شوند و می بینند که دوستانشان موبایل دارند، آنها هم والدین خود را تحت فشار می گذارند تا برایشان تلفن همراه تهیه کنند! مطالعات و تحقیقات، این موضوع را ثابت کرده است. امروزه اگر یک کودک یا نوجوان، موبایل نداشته باشد، گویی از جامعه دور افتاده است و احساس انزوا دارد!
با اینکه استفاده سالم و درست از فناوری تلفن همراه، ترویج می شود، اما بهتر است والدین در سنین نوجوانی، یعنی از کلاس هشتم یا نهم، متوسطه اول، برای فرزند خود موبایل بخرند.
در این میان، موضوع مهمی مطرح می شود و آن هم، ایجاد یک استرس درونی برای والدین است. پدرها و مادرها تصور دارند اگر از سنین دبستان برای فرزندشان موبایل بخرند، ممکن است مشکلات اخلاقی در بچه ها به وجود بیاید. به علاوه، آموزش های امروزی، بیشتر در دنیای مجازی ارائه می شوند و بسیاری تکالیف نیز از طریق شبکه های اجتماعی به دانش آموزان اعلام می گردد. این دو مسئله، چالش های بزرگی را برای خرید موبایل برای بچه ها ایجاد کرده اند!
والدین می توانند موبایل کودکان را محدود و کنترل کنند!
نسل جدید تلفن های همراه و تبلت ها این امکان را دارند که بتوان آنها را با اپلیکیشن ها یا ابزارهای مفید، کنترل و محدود کرد. والدین می توانند برای کودکان خود موبایل بخرند اما استفاده از آن را محدود کنند یا برای آن قوانینی را درج نمایند.
تلفنهای هوشمند به والدین امکان می دهند نه تنها برنامه هایی را که کودکان به آن ها دسترسی دارند، محدود کنند، بلکه انواع فیلمها و برنامه های تلویزیونی را که می توانند تماشا کنند، تحت نظارت داشته باشند. همچنین قادر خواهند بود برای انواع بازی، سرگرمی، و رسانههای اجتماعی، محدودیتهای زمانی تعیین کنند و از کارهایی که بچه ها در طول کار با صفحه نمایش انجام میدهند مطلع باشند.
یکی از موضوعاتی که والدین باید نسبت به آن آگاه باشند، رسانه های فیلتر نشده با محتواهای نامناسب برای کودکان است. بچه ها کنجکاو هستند تا با کدها و رمزها به وبسایت های فیلترشده دسترسی داشته باشند. این موضوع برای والدین به یک نگرانی تبدیل شده است. رسانه هایی که با محتواهای تحریک کننده می توانند زمینه را برای خودکشی، افکار مخرب، مشکلات جنسی، خشونت، افسردگی و …، برای کودکان و نوجوانان فرآهم نمایند.
با ابزارهای مسدودکننده و محدود کننده می توان به راحتی از ورود بچه ها به این رسانه ها یا وبسایت ها جلوگیری نمود.
اگر آماده خرید موبایل برای کودکتان هستید، این نکات را در نظر بگیرید
اگر آماده هستید تا برای کودک یا نوجوان خود، موبایل بخرید، بهتر است این چند نکته مهم را در نظر بگیرید. ایده بدی نیست با مشاور یا کارشناس، مشورتی داشته باشید و بدانید که چطور باید قوانین استفاده از تلفن همراه را برای فرزند خود توضیح بدهید.
اکنون به چند تا از قوانین سالم و سازنده اشاره می کنیم که والدین می توانند برای استفاده از تلفن همراه توسط فرزندانشان وضع نمایند:
- با فرزند خود صحبت کنید و به او بگویید که بعد از خرید موبایل، برای آن رمز یا قفل می گذارید.
- برای استفاده از تلفن همراه در طول روز، محدودیت هایی قرار بدهید. مثلاً یک ساعت یا ۹۰ دقیقه؛ یا دو زمان ۱ ساعتی در صبح و عصر.
- برای خرید لوازم جانبی موبایل با فرزند خود صحبت کنید. اگر لازم است ابزارها و برنامه هایی را تهیه کنید تا محدودیت های دستگاه را تنظیم کند.
- درباره نقض قوانین که شما وضع کرده اید، صحبت کنید. یک خسارت یا تنبیه سالم برای این موضوع در نظر بگیرید که فرزندتان باید آن را بپردازد. مثلاً اگر تلفن همراه را شکست، یا بیش از حد از آن استفاده کرد یا اگر به سایت های ممنوع وارد شد، به مدت دو روز حق استفاده از موبایل را ندارد!
- مهم است که آموزش های استفاده درست از تلفن همراه را به فرزندتان بدهید. به آنها اعتماد کنید و در تصمیم گیری، همراهشان باشید.
- درباره مدل تلفن همراه و کارایی آن با فرزند خود مشورت کنید. قیمت موبایل را از فروشنده های معتبر بپرسید تا ضرر نکنید.
- سعی کنید نحوه استفاده از تلفن همراه را برای فرزند خود شرح دهید تا خودش بتواند تکالیف درسی را از طریق شبکه های اجتماعی مدرسه اش دنبال کند.
- او را با خطرات وبسایت ها یا صفحات مجازی که تلفن همراه را تهدید می کند، آشنا سازید.
جمع بندی
اکثر کارشناسان تربیتی و مشاوران عقیده دارند بهترین سن برای خرید موبایل برای کودکان، ورود به کلاس هشتم یا نهم است. والدین باید منتظر بمانند تا فرزندشان از نظر ذهنی و فکری، کامل تر شود. زمانی که مشاهده کردید فرزند شما از آگاهی اجتماعی بیشتری برخوردار شده و از تکنولوژی، سر در می آورد، می توانید درباره خرید موبایل و راهکارهای درست استفاده از آن با او صحبت کنید.
با رعایت نکاتی که در این مطلب به آن اشاره کردیم، می توانید بدون استرس و نگرانی، برای فرزند خود موبایل بخرید.