همه والدین دوست دارند که فرزندانشان موفق شوند. موفقیت برای افراد مختلف، معانی متفاوتی دارد، اما به طور کلی، پیشرفت کردن و کسب نتایج دلخواه، به موفقیت اشاره دارد. پرورش کودک موفق در راستای عوامل متعدد امکان پذیر است. والدین می توانند با انجام کارهایی در خانه و بروز رفتارهای مناسب، موفقیت کودک خود را در سال های آینده تضمین نمایند. در این مطلب درباره اصول و ارکان تربیت کودک موفق صحبت می کنیم. اگر فرزندان شما هنوز خردسال هستند، همین امروز باید درباره اصول تربیتی آن ها برنامه ریزی کنید.
یکی از مهم ترین چالش های زندگی والدین، تربیت فرزندان موفق و سالم است. اصول پرورشی فرزندان باید از همان دوران کودکی اجرا شوند تا بهترین نتیجه را داشته باشند. کودکانی که در محیط زندگی پویا، سالم و شاد بزرگ می شوند، روحیه بهتری دارند و می توانند در آینده، تصمیم گیری های موفق تری داشته باشند.
شیوه رفتاری والدین با کودکان، نقش کلیدی در موفقیت فرزندان ایفا می کند. نمی توان انتظار داشت که والدین، رفتارهای خشونت آمیز داشته باشند اما بخواهند فرزندانشان به اوج موفقیت برسند! این یک واقعیت است و نمی توانیم از آن فرار کنیم!
تربیت کودکان موفق در راستای یک سری اصول امکان پذیر است. کودکان به شدت از اطرافیان خود الگوبرداری می کنند، پس اولین و بهترین الگو برای آنها، والدین هستند. در ادامه به مهم ترین اصول فرزندپروری موفق اشاره می کنیم.
چطور کودکانی موفق داشته باشیم؟
۱- والدینی خونگرم و پاسخگو باشید
یکی از ارکان تربیت کودک موفق این است که شما به عنوان والدین، خونگرم، پاسخگو و انعطاف پذیر باشید. تنها در این صورت است که سلامت جسمی و عاطفی فرزندان خود را تضمین می کنید و در موفقیت آنها سهیم هستید. داشتن روابط قوی، راز یک زندگی شاد و موفق است و این برای همه خانواده ها وجود دارد.
کودکانی که در دوران کودکی خود، پذیرفته نشده اند، احساسات آنها سرکوب شده است یا با آنها به ملایمت رفتار نشده است، قطعاً رضایت کمتری از زندگی خود دارند و کمتر می توانند موفق شوند. وقتی والدین، حس پذیرفته شدن را به فرزند خود می دهند، موفقیت های زیادی را برای او در سنین بزرگسالی تضمین کرده اند.
کودکان از نظر شرایط مغزی و ذهنی، وابستگی و دلبستگی شدید دارند. وقتی کودک به تدریج بزرگ می شود، تجربیات و تعاملات بیشتری به دست می آورد، پس تغییرات ذهنی او باید با تغییرات محیطی، همراستا باشد.
بهترین راه برای پرورش کودکان موفق این است که والدینی صمیمی و خوش رفتار باشید تا بتوانید با فرزند خود، روابط نزدیک تری را برقرار سازید.
۲- احساسات خود را مدیریت و کنترل نمایید
دومین رکن اصلی در تربیت کودکان موفق، مدیریت و کنترل صحیح احساسات است؛ چه برای والدین و چه برای کودکان. والدین باید هیجانات خود را بتوانند کنترل کنند، و این کار را نیز به کودکان خود آموزش بدهند. این صرفاً یک آموزش پیش پا افتاده نیست؛ یا یک بازی سرگرم کننده نیست! هدف از این کار این است که والدین به فرزندان خود بیاموزند چطور در موقعیت های احساسی و بحرانی، رفتار و تصمیم درستی داشته باشند.
در این میان، نقش کنترل احساسات در والدین، بسیار پررنگ تر است. این درست نیست هر وقت ما عصبانی هستیم، با بچه های خود بد رفتاری کنیم، فریاد بزنیم، یا آنها را سرکوب کنیم! و در مقابل، انتظار داشته باشیم که آنها نیز موقع عصبانیت، آرام باشند!
والدین یک الگوی بزرگ برای کودکان خود هستند. بنابراین بهترین کار این است که ابتدا والدین، مهارت ها و تکنیک های کنترل احساسات خود را بیاموزند و به کار ببرند و سپس این کار را به کودک خود نیز یاد بدهند.
برای موفقیت فرزندان در زندگی، قبل از هر چیز، تسلط بر خودمراقبتی و مدیریت رفتار فردی، اهمیت دارد. والدین باید الگوی خوبی برای بچه ها باشند، سپس فرزندان به طور طبیعی یاد می گیرند که مانند والدین خود رفتار کنند.
۳-کودکان را در موقعیت های تصمیم گیری قرار دهید
یکی دیگر از ارکان تربیت کودک موفق این است که اجازه دهید فرزندان شما در موقعیت های مختلف تصمیم گیری قرار بگیرند. همه ما بهعنوان والدین میخواهیم از فرزندانمان محافظت کنیم، اما این کار گاهی افراطی می شود و اختیار را از بچه ها سلب می کنیم! و این رفتار، نتیجه ای جز مانع رشد کودک، در بر نخواهد داشت!
برای تربیت کودکان موفق، به جای اینکه به آنها یک دستورالعمل دیکته شده برای انجام کارها بدهید، آنها را تشویق کنید که خودشان تصمیم بگیرند و مسئولیت تصمیم خود را قبول کنند. تجربه، کارآمدترین راه برای یادگیری تصمیم گیری های خوب و دشوار است. این کار به عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان شما بسیار کمک می کند.
اگر بچه ها نتوانند خودشان تصمیم بگیرند، انگیزه خود را از دست خواهند داد. این می تواند سرکوب احساسات و اعتماد به نفس آنها را به دنبال داشته باشد؛ که به نوبه خود، مانع از موفقیت های بیشتر در آینده خواهند بود.
۴-کودکان را با چالش های جدید روبرو کنید
کودکان امروزی بسیار کنجکاو هستند، پس علاقه دارند که مسائل و چالش های جدید را حل کنند. از این فرصت برای تربیت کودک موفق استفاده کنید. وقتی یک موقعیت برای کودک شما جذاب و قابل توجه است می توانید آن را به یک چالش تبدیل کنید و از فرزندتان بخواهید آن را حل کند.
روبرو شدن با چالش های مختلف، مهارت های حل مسئله و تفکر خلاقانه را در آنها تقویت می نماید. این بچه ها در انجام کارهای مدرسه بسیار موفق تر هستند. چالش ها می تواند انجام تکالیف درسی یا حل یک موضوع مهم علمی یا مسئله اجتماعی و زیست محیطی باشد.
۵-به جای پاداش یا تنبیه، ارزش ها را برای کودک توضیح بدهید
در برخی موارد ممکن است پاداش دادن باعث ایجاد انگیزه شود، اما همیشه هم اینطور نیست! گاهی والدین از روی ناآگاهی، کودک خود را تنبیه می کنند! که این کار نیز نتیجه تأسف باری در پی خواهد داشت.
ترفند کاربردی برای تربیت کودکان موفق این است که به جای پاداش دادن یا تنبیه کردن، بهتر است درباره ارزش ها با کودک صحبت کنید. بچه ها باید بدانند که هدف از آموزش، یادگیری مطالب جدید و لذت بخش بودن لحظات کلاس درس است، نه اینکه صرفاً بالاترین نمره را در کلاس به دست بیاورند.
۶-قوانین نظم و انضباط را همراه با احترام، معین کنید
اقتدار و مهربانی، هر دو در راستای همدیگر، از مهم ترین خصوصیات فرزندپروی است و می تواند به طور مؤثر با تربیت کودکان موفق در ارتباط باشد. کودکانی که والدینشان مقتدرانه عمل می کنند، عموماً عملکرد بهتری در مدرسه دارند، انعطافپذیرتر هستند، مهارت های اجتماعی بهتری دارند و احتمال ترک تحصیل شان کمتر است.
والدین مهربان، الزاماً سهل انگار نیستند؛ این دسته از افراد سعی می کنند در حالیکه رفتار صمیمی با فرزندشان دارند، اقتدار خود را نیز حفظ کنند. مهربانی نمی تواند دلیلی باشد تا به کودکان اجازه دهد مرزها و محدودیت ها و قوانین را بشکنند. لذا یکی از کارهایی که والدین برای تربیت کودکان موفق می توانند انجام دهند، تعیین قوانین نظم و انضباط است.
کودکانی که منظم تر هستند، کنترل بهتری روی احساسات و تصمیم گیری های خود دارند و می دانند در هر موقعیت باید چطور رفتار کنند.
جمع بندی
فرزندپروری، تربیت کودکان موفق، یک هنر است! این می تواند در قالب یک مهارت برای والدین معرفی شود. متأسفانه والدین جوان امروزی چندان از اصول و ارکان تربیت کودک موفق آگاهی ندارند. لذا با توجه به نکاتی که در این بحث اشاره کردیم، به کمی تمرین می توان به نتیجه مطلوب دست پیدا کرد.
کودکان موفق، فرزندان والدینی هستند که خودشان بر روی مهارت های فردی و ارتباطی خود کار کرده اند و الگوی خوبی برای بچه ها بوده اند. کودکان در این خانواده ها دارای عزت نفس بالاتری هستند و تصمیم گیری های بهتری دارند.