رشد شخصیتی دانش آموزان یک اصطلاح بسیار گسترده است که به بررسی و بیان بسیاری از ویژگی های جسمی و روحی و اخلاقی او می پردازد. شخصیت یک دانش آموز، بازتاب واقعی خود فرد از درون است. هر شخص یک سری ویژگی های منحصر به فرد دارد که آنها را از دیگران متمایز می کند؛ با این حال، بسیاری از افراد به دنبال آن هستند که راهکارهایی برای بهبود و رشد شخصیتی خود داشته باشند. این مسئله برای دانشآموزان هم وجود دارد.
رشد شخصیتی افراد کمک می کند در دوره های تحصیلی شغلی و حتی زندگی خانوادگی خود بسیار موفق عمل کنند. با استفاده از راهکارهای متنوع و روش های اثبات شده از دیدگاه های روانشناسی میتوان زمینه رشد شخصیتی برای دانش آموزان را فراهم کرد.
همانطور که می دانید شخصیت، به بخش جدایی ناپذیر از زندگی هر فرد تبدیل شده است. رشد شخصیتی دانش آموزان به نوعی تضمین موفقیت آنها در هر زمینه ای خواهد بود.
به عنوان یک دانش آموز باید نسبت به توسعه مهارت های فردی و رشد شخصیتی خود توجه بیشتری داشته باشید. با استفاده از روش هایی که به رشد شخصیتی دانش آموزان کمک می کند می توانید ویژگی های مثبت را در آنها تقویت کنید و همچنین مسیر برای دستیابی به موفقیت در آینده هموارتر خواهد شد.
مهم ترین راهکارهایی که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شوند
۱- درباره ویژگی های منحصر به فرد خود بیشتر بیاموزید
یکی از راهکارهایی که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود این است که درباره ویژگی های منحصر به فرد آن ها اطلاعات زیادی را بیاموزید. اگر معلم هستید یا فرزند دانشآموز دارید، این ویژگیها را در دانش آموزان خود جستجو کنید.
به عنوان یک دانش آموز، خود شما هم باید همه چیز را درباره تمام ویژگی های خاص خود بدانید. مطالعه کردن درباره شخصیت واقعی خود به شما کمک می کند بدانید که در چه چیزهایی قوی هستید و در چه مواردی نقطه ضعف دارید. درک شما از آنچه که هستید کمک می کند استعدادها و توانمندی ها و حتی کاستی های خود را بهتر درک کنید. در واقع می توان گفت رشد شخصیتی دانش آموزان در گرو آن است که بتوانید نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. این کار به شما کمک می کند مهارت هایی که برای رشد شخصیتی خود به آنها نیاز دارید بهتر درک کنید.
فراموش نکنید که هیچ کس بهتر از خود شخص نمی تواند درون خود را بشناسد. شناخت واقعی خود و استعداد های خود را باید شخصاً دنبال کنید. این ویژگی برای دانش آموزان می تواند با کمک یک مشاور یا معلم در کلاس درس آشکار شود.
رشد شخصیتی دانش آموزان به این ترتیب زمانی حاصل می گردد که مشاوران و والدین بتوانند روی نقاط مثبت کوچک تمرکز داشته باشند و آنها را تقویت کنند و سپس به اهداف کوچک و بزرگ دست پیدا کنند.
۲- بر روی مهارت های ارتباطی تمرکز داشته باشید
یکی دیگر از عواملی که در رشد شخصیتی دانش آموزان به شدت تاثیر دارد، تمرکز داشتن بر روی مهارت های ارتباطی است. در کنار نکته قبلی که باعث می شود نقاط ضعف و نقاط قوت دانش آموز آشکار شود و باعث پیشرفت او گردد، تمرکز داشتن بر روابط مثبت و قوی نیز حائز اهمیت است. این دو مورد در کنار هم مهارت ها را بهتر و بیشتر آشکار می کند و باعث می شود دانشآموزان در بین همکلاسی های خود فعالیت داشته باشند و بازخوردهای مثبتی را ارائه دهند.
مهارت های ارتباطی استثنایی و موثر نه تنها برای دانشآموزان، بلکه برای تمام افراد در عصر مدرن حاضر یک ویژگی ارتباطی مثبت تلقی می شود. داشتن ارتباط فقط به ارتباطات شفاهی محدود نمی شود، بلکه می تواند به صورت مکتوب نیز رواج داشته باشد.
برای اینکه نتایج مثبتی را از رشد شخصیتی دانش آموزان به دست بیاورید پیشنهاد می کنیم دوره های آموزشی کلاس های گروهی یا جلساتی با مشاوره داشته باشید؛ در پروژه ها یا سمینارها شرکت کنید؛ افکار خود را بیان کنید و سعی کنید از تجربیات دیگران هم استفاده نمایید. تمام این کارها هم باید توسط آموزگاران انجام شود و هم والدین آنها را اجرا کنند.
۳- برای عملکرد بهتر، برنامه ریزی مناسب داشته باشید
یکی از بهترین راهکارهایی که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود داشتن برنامه ریزی مناسب است. یک برنامه ریزی موثر می تواند دانش آموزان را در دستیابی به اهداف کوچک و بزرگ یاری رساند. داشتن برنامه ریزی و اجرای آن مطابق با اهداف، یک بخش ضروری از زندگی هر فرد محسوب می شود. دانشآموزان و دانشجویان می توانند دوران تحصیل خود را از نظر عملکرد، با یک برنامه ریزی قوی از هر نظر بهینه سازند.
برنامه ریزی دقیق تر و قوی تر، متناسب با استعدادها و توانایی ها باعث می شود که از زمان خود حداکثر استفاده را داشته باشید و به خوبی برنامه ریزی کنید. به این ترتیب می توانید تمام تلاش خود را به کار بگیرید و شاهد موفقیت در دوران مختلف تحصیلی باشید.
۴- نظرات و عقاید خود را بیان کنید
یکی از عواملی که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود این است که آنها بتوانند آزادانه نظرات و عقاید خود را بیان کنند. زمانی که بتوانید شخصیت و افکار خود را بیان کنید، صدای شما شنیده می شود و راهی برای ایجاد تاثیرات مثبت در مخاطب خواهد بود.
به عنوان یک دانش آموز سعی کنید دیدگاه های خود را در مورد موضوعات مختلف مطرح کنید. البته باید خاطر نشان سازیم که بیان عقاید باید همراه با احترام به نظریات افراد دیگر باشد. اگر بتوانید همراه با پذیرفتن نظریات مخالف و موافق از افراد مختلف، عقاید خود را آشکارا بیان کنید، نشان میدهد که شخصیت شما رشد مثبت داشته است.
از دیگر دلایلی که باعث میشود رشد شخصیتی دانش آموزان نتایج مثبت تری را حاصل کند این است که در کلاس درس، تمام دانش آموزان با یکدیگر اگر تعامل داشته باشند؛ صحبت کنند و حتی نظریات مخالف را با هم به اشتراک بگذارند. همین کار و بیان ایده ها و دیدگاه های دانش آموزان، بهترین نتیجه را خواهد داشت.
وقتی دانش آموزان با هم صحبت میکنند و یک موضوع را به چالش می کشند می توانند با نظریات مختلف آشنا شوند و در نهایت به یک پاسخ مناسب دست پیدا کنند. این کارها باعث رشد شخصیتی دانش آموزان خواهد شد.
۵- شنونده فعال باشید
یکی دیگر از کارهایی که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود این است که شنونده فعال و با توجه باشید. شنونده خوب بودن به معنای این است که تمام کلمات و جملات را متوجه شوید و معنای آن را درک کنید.
کسانی که رشد شخصیتی مثبت داشته اند و شنونده فعال هستند می توانند ذهن خود را به صحبت های طرف مقابل متمرکز کنند و از انحراف به موضوعات مختلف نیز جلوگیری نمایند.
برای دانش آموزان بسیار مفید است که بتوانند شنونده خوبی باشند، چون به آنها کمک می کند که حرف های طرف مقابل را درک کنند و از همه مهم تر، خود آنها هم به خوبی صحبت کنند؛ یعنی گوینده خوبی باشند. شنونده فعال بودن و گوینده خوب بودن کمک می کند که بتوانند نظریات خود را بهتر بیان کنند.
“خوب صحبت کردن” و “خوب شنیدن” دو فعالیت است که باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود. اگر دانش آموزان در یک جمع با هم صحبت کنند و تبادل نظر داشته باشند، از از ویژگی های منفی نظیر خود رأی بودن، یا خود محور بودن در آنها جلوگیری می شود.
دانش آموزان در بین همسالان خود قرار می گیرند و سعی می کنند یکدیگر را درک کنند. به این ترتیب می توان انتظار داشت که شخصیت دانش آموزان به یک شخصیت تاثیرگذار تبدیل می شود و در جهت دستیابی به اهداف خود بهتر تلاش می کنند. شنونده خوب بودن یعنی رشد شخصیتی دانش آموزان که باعث بهتر شدن روابط آن ها در زندگی فردی و زندگی شغلی آنها خواهد شد.
جمع بندی
آنچه آن را با نام “رشد شخصیتی دانش آموزان” میشناسیم در حقیقت عبارت است از یک سری اخلاقیات روحیات و ویژگی های رفتاری که باعث می شود دانش آموزان در دوران تحصیلی به اهداف خود برسند و استعدادهای درونی خود را بهتر کشف کنند.
عوامل مختلفی باعث می شود که شخصیت دانش آموزان پرورش پیدا کند؛ رشد شخصیتی باعث خواهد شد که همه دانش آموزان بتوانند هیجانات و اضطراب های روزانه را کنترل کنند؛ با چالش ها بهتر روبهرو شوند؛ با همسالان خود تعامل مثبت داشته باشند و بهتر یاد بگیرند و الگوهای صحیح را برای آینده خود انتخاب کنند.
عوامل مختلفی باعث رشد شخصیتی دانش آموزان می شود که می توان از مهمترین آنها به تاثیر مدرسه و کلاس درس، تدریس معلم در کلاس درس، داشتن مهارت های ارتباطی، شناخت استعدادهای شخصی و نقاط قوت و ضعف اشاره کرد.
اگر مهارتهای فردی در دانش آموز تقویت شود می تواند بهتر تصمیم گیری کند، اعتماد به نفس دارد، با همسالان ارتباط مثبت برقرار میکند و از همه مهم تر با یک برنامهریزی اصولی می تواند به نتیجه دلخواه دست پیدا کند. والدین و آموزگاران در این مسیر می توانند دانش آموزان را راهنمایی نمایند.