درس خواندن و گذراندن دوران مدرسه می تواند برای دانش آموزان، بخصوص کودکان دبستانی، کمی سخت باشد، زیرا باید اتفاقات زیادی را پشت سر بگذارند و با تغییرات درسی و فعالیت ها سازگار شوند. به عنوان والدین، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید با انجام آنها، به کودک خود کمک کنید در درس خواندن، موفق تر باشد و بتواند تکالیف مدرسه را خودش انجام دهد. این والدین هستند که باید استرس فرزندان خود را کاهش دهند تا بهتر تمرکز داشته باشند. در این مطلب تصمیم داریم به نکاتی اشاره کنیم که راهنمای خوبی برای والدین هستند تا به کودکان خود در درس خواندن کمک کنند. اگر شما نیز فرزند دبستانی در خانه دارید، این مطالب برایتان مفید هستند.
گاهی به نظر می رسد درس خواندن برای دانش آموزان، خیلی سخت است! اکثر نوجوانان، امروز از اینکه باید وقت کافی برای درس خواندن و انجام تکالیف بگذارند، شاکی هستند! این یک چالش دنیای مدرن است، زیرا کتاب ها جای خود را به رسانه های اینترنتی و دستگاه های هوشمند داده اند! جذابیت اپلیکیشن های موبایل و سایت های آموزشی باعث شده که دانش آموزان به دنبال این باشند که همه درس ها را آنلاین بخوانند؛ اما آیا این روند، درست است؟؟!
والدین در درجه اول، و معلمان در درجه دوم، وظیفه دارند یک محیط آرام و بدون استرس را برای درس خواندن دانش آموزان فرآهم کنند. والدین در خانه و معلمان در مدرسه می توانند با ارائه یک سری برنامه ها و انجام فعالیت های منظم، این روند را به نتیجه برسانند.
اگر شما هم به دنبال این هستید تا درس خواندن را برای کودکان به یک فعالیت سرگرم کننده، با ارزش و لذت بخش تبدیل کنید، در ادامه با ما همراه باشید.
۱- محیط مطالعه باید دوستانه و آرام باشد
اولین قدم برای کمک کردن به کودکان در درس خواندن این است که محیط آرام و بی استرس را برای مطالعه آنها تأمین کنید. این مکان می تواند اتاق شخصی کودک یا یک اتاق مطالعه امن باشد. فضای مناسبی برای این کار باید در نظر بگیرید و همه عوامل حواس پرتی را از آنجا دور سازید. اتاق مطالعه باید نور کافی داشته باشد تا چشم ها خسته نشوند.
مکان مورد نظر باید مرتب و تمیز باشد تا از آشفتگی ذهنی کودک جلوگیری کند. اگر فرزند خود را تشویق کنید که در یک مکان آرام و دنج، درس بخواند و تکالیف را انجام دهد، خودش به زودی متوجه می شود که مفاهیم درسی را بهتر یاد می گیرد و خیلی سریع تر کارهایش را به پایان می رساند.
۲- یک روتین ساده اما منظم ایجاد کنید
ایجاد یک روتین منظم برای انجام تکالیف مدرسه شاید در ابتدا، خسته کننده باشد اما یک هویت معین را برای مطالعه کردن ایجاد می کند. سعی کنید برای کودک خود، جدول منظم را طراحی کنید که به او نشان می دهد برای هر درس یا تکلیف مدرسه، چقدر باید وقت اختصاص دهد. او با توجه به برنامه تنظیم شده می داند که چه موقع به سراغ کدام درس ها برود.
در برنامه روتین روزانه برای درس خواندن باید استراحت های ۱۰ دقیقه ای بین هر دوره درسی، تعیین کنید. برای دانش آموزان دبستانی، زمان درس خواندن باید ۱ ساعت باشد و سپس ۱۰ تا ۱۵ دقیقه استراحت کنند. برای درس های سخت تر، بهتر است دوره مطالعه، کوتاه تر و زمان استراحت و تجدید انرژی، بیشتر از ۱۰ دقیقه باشد. برنامه درسی برای دانش آموزان دبستانی و دبیرستانی با هم متفاوت است و بر اساس نیازها و توانایی های هر فرد تنظیم می شود.
۳- کودک را همراهی کنید اما مسئولیتی بر عهده نگیرید!
یکی از نکات مهم که باید والدین به آن توجه داشته باشند این است که در حالی که کودک خود را در درست خواندن کمک می کنند، فقط باید همراه او باشند نه اینکه مسئولیت های فرزندشان را بر عهده بگیرند! که اگر این اتفاق بیوفتد، نتیجه ای بسیار تأسف برانگیز به دنبال خواهد داشت! اینچنین کودکانی به تدریج، بی مسئولیت بار می آیند و سعی نمی کنند مسائل را خودشان حل و فصل نمایند!
والدین باید مشاور کودکان خود باشند، آنها را راهنمایی کنند، مسیر درست را نشان دهند و فوت و فن های درست درس خواندن و موفقیت را به آنها یاد بدهند. والدین، نقش تشویق کننده دارند اما نباید مسئولیت کارهای تکالیف مدرسه فرزندان خود را به عهده بگیرند. این یکی از روش های تربیت کودکان مسئولیت پذیر است.
۴- نگرش مثبت به یادگیری در کودک ایجاد کنید
نگرش مثبت نسبت به یادگیری دروس و تلاش برای درس خواندن، کمک زیادی به کودکان می کند تا خیلی ساده تر با مسائل مدرسه کنار بیایند. والدین باید در این مورد، چند کار انجام دهند. ابتدا سعی کنند به خاطر هر گونه تلاش که فرزندانشان در درس خواندن و موفقیت های درسی به کار می گیرند، از آنها قدردانی کنند؛ در ادامه می توانند با استفاده از جملات تشویقی و انگیزشی، روحیه آنها را تقویت نمایند.
ایجاد نگرش مثبت در دانش آموزان می تواند به آنها کمک کند تا با مشکلات روزمره، که اکثراً اجتناب ناپذیر نیز هستند، راحت تر برخورد کنند. در این صورت، کودکان، روحیه کنجکاو پیدا می کنند، عشق به یادگیری در آنها ایجاد می شود و همه اینها باعث می شوند دانش آموزان، تکالیف مدرسه را جزو یک فعالیت سرگرم کننده قلمداد کنند.
۵- از فناوری های نوین و هوشمند کمک بگیرید
پیشرفت فناوری، راه خود را به دنیای آموزش هم باز کرده است. پس والدین می توانند از ابزارهای هوشمند و برنامه های رایانه ای و پلتفرم های آنلاین آموزشی برای تشویق کودکان خود به درس خواندن و انجام تکالیف کمک بگیرند. اینها مواردی هستند که تجربه یادگیری را لذت بخش می سازند و باعث می شوند کودکان همیشه مشتاق علم و دانش باشند.
جمع بندی
درس خواندن، سخت نیست اما چالش هایی به همراه دارد. شاید اگر یک یا دو دهه گذشته درباره درس خواندن صحبت می کردیم، مشکلات کمتری را باید توضیح می دادیم، اما امروز، وضعیت کاملاً فرق می کند!
کودکان نسل جدید، با فناوری ها و پیشرفت های تکنولوژی بزرگ شده اند و انتظارات و توقعات بیشتری دارند. برای این بچه ها، اغلب درس خواندن خیلی دشوار است و در برخی موارد شاهد هستیم که عده ای اصلاً تمایلی به درس و مدرسه ندارند! و این یک اتفاق نگران کننده است!
با این وجود، والدین می توانند با استفاده از یک سری راهکارها و انجام برخی فعالیت ها همراه با کودکان خود، آنها را به درس خواندن علاقه مند سازند. کمک به کودکان در درس خواندن، در ابتدا بر عهده والدین و در مرتبه بعدی، بر عهده اولیای مدرسه است.
مدارس علوی شعبه تبریز، در قالب یک تیم حرفه ای از بهترین مدیران، مشاوره آموزشی و تربیتی، بهترین برنامه ریزی را برای فرزندان شما ارائه می دهند. ایجاد محیط مناسب و استاندارد برای درس خواندن، تنظیم برنامه روتین آموزشی، فعالیت های سرگرم کننده و مفرح، به کارگیری فناوری های هوشمند در کلاس درس، بخشی از امکانات مدارس سیمناد هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر از ثبت نام دانش آموزان می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.