سخت کار کردن چه برای کسب نمرات مناسب در مدرسه باشد، یا برای ایجاد یک هدف ثابت جهت ورود به کالج رویایی، یا تلاش برای تشکیل تیم، یا تمرین مکرر برای اینکه بتوانند نقشی در تئاتر مدرسه داشته باشند، والدین می خواهند نوجوانان شان واقعاً تلاش کنند. ما به عنوان والدین از نوجوان خود میخواهیم که بهترین اقدام را انجام دهند و موفق شوند، زیرا در قلبمان مطمئن هستیم که آنها توانایی این موفقیت را دارند.
با دانستن پتانسیلهای واقعی نوجوانان و اینکه آنها میتوانند این کار را انجام دهند، و ذهن خود را روی آن متمرکز کنند، آیا فکر کرده اید که چقدر باید به فرزندانمان فشار بیاوریم؟ آیا این کار به طور واقع، درست است یا خیر؟
بیش از حد فشار آوردن به نوجوانان برای انجام کارها یا رسیدن به اهداف ممکن است بیش از حد طاقت فرسا باشد و باعث شود که آنها از نظر روحی به هم ریخته شوند و بنابراین، زودتر از آنچه تصورش را می کنید تسلیم می شوند؛ یا حتی بدتر از آن، ممکن است از شما رنجیده خاطر شوند.
یکی از مهم ترین ویژگی والدین نوجوانان موفق این است که کمتر به نوجوانان خود برای کارها فشار بیاورید. در غیر این صورت این مشکل وجود دارد که او را از دست بدهید یا رفتارهای پرخطر را در آنها مشاهده کنید.
بنابراین، چگونه میتوانیم تعادل بینقصی را برای هدایت بچههایمان به سمت موفقیت ایجاد کنیم بدون اینکه آنها را تحت فشار قرار دهیم؟ این موضوع بسیار مهم است. در ادامه پیرامون همین مسئله صحبت خواهیم کرد.
نوجوانان موفق، والدینی دارند که این کارها را انجام می دهند
“کارشناسان می گویند، اگر می خواهید فرزندانتان موفق باشند، باید انتظارات زیادی از آنها داشته باشید.”
این جمله به بررسی و تفسیر نیاز دارد که درباره اش صحبت می کنیم.
مطالعات نشان دادهاند که باور داشتن تواناییهای فرزندمان میتواند تأثیر عمیقی بر موفقیت آنها داشته باشد. ما به عنوان والدین می خواهیم (و البته انتظار داریم) نوجوانان مان راه ما را دنبال کنند؛ و یا شاید به این دلیل که انتظارات غیرواقع بینانه ای از آنها در جامعه داریم!!
وقتی خیالپردازیهای ما در مورد فرزندانمان، با علایق، استعدادها و گرایشهای آنها همخوانی ندارد، انتظارات ما میتواند ضربه نابود کننده ای به رشد نوجوانان وارد کند.
مشاهده توانایی های نوجوانان
اگر والدین اشتیاق لازم را نشان دهند، به فرزندانشان ایمان داشته باشند و واقعاً باور داشته باشند که آنها قادر به انجام کارها هستند، احتمالاً عملکرد بهتری خواهند داشت.
از طرف دیگر، اگر والدین به صورت شفاهی یا غیرکلامی، پیامهایی را ارسال کنند (مثلاً وقتی نوجوان، هدفی را با والدین در میان میگذارد، آنها چشمهایشان را به سمت دیگری میچرخانند یا آه میکشند!)، این پیام واضح را به آنها میفرستند که علاقه ای به صحبت های نوجوان ندارند. این کار باعث می شود که به خودی خود، نوجوان نسبت به والدین خود بی اعتماد شود.
اعتماد کردن به نوجوان، یکی از مهم ترین ویژگی والدین نوجوانان موفق است اما باور داشتن فرزندان فقط به این معنا نیست که به آنها بگوییم که به آنها اطمینان داریم. خودمان باید آن را باور کنیم و با اعمالمان نیز آن را نشان دهیم. نوجوانان بسیار باهوش و آگاه هستند و هرگونه تظاهرسازی را به خوبی درک می کنند.
تفاوت بین انتظارات بالا از نوجوانان و تحت فشار قرار دادن
تفاوت زیادی بین توانمندسازی نوجوان و توقعات بالا و تحت فشار قرار دادن شان وجود دارد. وقتی شما بار سنگین مسئولیت را بر دوش نوجوان می گذارید، با وقتی که او را تحت فشار قرار می دهید، بسیار متفاوت است. واقعیت این است که نوجوانان به اندازه کافی تحت فشار هستند؛ ما نباید باری یا چیزی را به آن اضافه کنیم.
در حالی که انتظارات و توقعات بالا می تواند به نوجوانان ما کمک کند تا به سطح بالاتری از پتانسیل خود دست یابند، همان انتظارات، زمانی که انعطاف ناپذیر، غیرواقع بینانه یا به اندازه کافی مورد حمایت قرار نگیرند، می توانند به یک فشار شدید تبدیل شوند.
وقتی از نوجوان خود انتظارات خوبی دارید، احساس اعتماد به نفس، توانمندی و قدرت می کند، اما این در حالی است که اگر آنها را تحت فشار قرار دهید، باعث می شود احساس کند برایتان مهم نیستند.
انتظارات بالا می تواند انگیزه دهنده و تشویق کننده باشد، اما تحت فشار قرار دادن می تواند منجر به اجتناب، اضطراب، عزت نفس پایین و رنجش خاطر آنها شود.
خبر خوب این است که راهی وجود دارد که میتوانید فرزندانتان را در سطح بالاتری از موفقیت ها و توانایی ها نگه دارید بدون اینکه آنها را تحت فشار قرار دهید. در ادامه به این راهکارهای عملی اشاره ای خواهیم داشت. کسانی که این کارها را انجام می دهند، ویژگی والدین نوجوانان موفق را دارند.
۷ راهکار برای داشتن انتظارات بالا از نوجوانان، بدون تحت فشار قرار دادن آنها
۱- در مورد نقاط قوت و ضعف نوجوان خود صادق باشید
در حالی که بسیاری از نقاط ضعف نوجوانان را می توان با سخت کوشی و اراده تقویت کرد، برخی ویژگی ها وجود دارد که نوجوانان نمی توانند به سادگی در مورد خودشان آنها را تغییر دهند. تشویق نوجوانان به ویژگی هایی که ندارند، باعث عملکرد بهتر آنها نمی شود، فقط آنها را نا امیدتر می کند و بدون شک، آنها را در معرض شکست و ناامیدی قرار می دهد.
۲- اجازه دهید نوجوان شما کنترل را در دست بگیرد
اگر نوجوان شما علاقه ای به بازی گلف یا چوگان نداشته باشد، نمی توانید انتظار داشته باشید که برای تیم گلف دبیرستان ثبت نام کند. حق انتخاب را به نوجوان خود بسپارید و اجازه دهید علایق او راهنما باشد. احترام گذاشتن به علاقه های فردی یکی از ویژگی والدین نوجوانان موفق است و اهمیت زیادی دارد.
۳- به نوجوانان کمک کنید تا یک طرز فکر مثبت داشته باشند
اغلب نوجوانان هنوز نمیدانند که میتوانند یاد بگیرند، باهوشتر باشند و در عمل، در هر کاری که در ذهنشان است، بهتر و ماهرتر شوند، زیرا هیچ چیز، ثابت نیست مگر اینکه به خود اجازه دهند آن را باور کنند. واقعیت این است که مغز، دارای توانایی قابل توجهی برای اصلاح، تغییر و انطباق با محیط در طول زندگی است؛ به این معنی است که توانایی نوجوان ما برای یادگیری می تواند با تلاش او، به طور چشمگیری تغییر کند.
۴- به نوجوانان کمک کنید تا اهداف را به مراحل کوچک و قابل اجرا تقسیم کنند
هدف یا رویای نوجوانان هرچه که باشد، به آنها کمک کنید گام های کوچک، قابل دستیابی و واقع بینانه را یادداشت کنند. این کار به آنها کمک می کند به هدف خود برسند. از ویژگی والدین نوجوانان موفق این است که نوجوان خود را تشویق می کنند تا این اهداف را به مراحل کوچک تقسیم کنند و در طول مسیر ناامید نشوند.
۵- در مورد جنبه های مثبت شکست به آنها آموزش دهید
اگر میخواهید میل به دستیابی به موفقیتهای بیشتر را در فرزندان خود القا کنید، باید به آنها کمک کنید تا با شکست، روبرو شوند. این مهارتی است که آنها در دنیای واقعی به آن نیاز دارند. شکست خوردن می تواند سخت کار کردن، تلاش مداوم و انعطاف پذیری برای رسیدن به اهداف و رویاها را تقویت کند.
۶- ابزارهای موفقیت را در اختیار نوجوانان قرار دهید
اگر از نوجوانان خود توقعات زیادی داریم، باید ابزارهایی را که برای موفقیت نیاز دارند نیز در اختیارشان قرار دهیم. شاید لازم باشد یک معلم خصوصی، یک مربی موسیقی یا یک معلم شخصی استخدام کنیم. یا شاید آنها را به یک آکادمی تخصصی بفرستیم تا نرم افزارهای کامپیوتری را که برای مهارت های خود نیاز دارند، یاد بگیرند. موفقیت فرزندان ما به طور گسترده ای به ابزارهایی بستگی دارد که ما برای کمک به موفقیت آنها، برایشان فرآهم می کنیم.
۷- روی سفر تمرکز کنید، نه روی مقصد
وقتی نوجوانان ما به شدت روی مقصد تمرکز میکنند، بیشتر روی «آنچه خواهند بود» تمرکز میکنند و نه روی «موقعیتی که الان هستند». اگرچه زندگی در لحظه، کمی کلیشه ای به نظر می رسد، مهم است که بچه های ما درک کنند بهترین درس های زندگی همیشه در سفر اتفاق می افتد. این همان بُردهای کوچک در طول سفر آنها است که در نهایت، بیشترین رضایت و اعتماد به نفس را به آنها می دهد.
جمع بندی
ما به عنوان پدر و مادر، قدرت بسیار زیادی برای تأثیرگذاری بر موفقیت فرزندمان داریم، حتی بیش از آنچه که تصور می کنیم. همه چیز از خود ما شروع می شود. برای کمک به نوجوانان برای رسیدن به موفقیت، یا حتی قرار گرفتن در مسیر رسیدن به اهداف، ابتدا باید با همه اعتقاداتی که داریم به آنها ایمان داشته باشیم. این از مهم ترین ویژگی والدین نوجوانان موفق است.