کنترل اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی و انجام رفتار صحیح به‌ ویژه برای بسیاری از کودکان که با چالش ‌های عاطفی مانند افزایش اضطراب یا استرس در نتیجه همه ‌گیری بیماری کرونا، دست ‌و پنجه نرم می ‌کنند، بسیار مهم است و در این شرایط، بسیار سخت ‌تر هم شده است.

توانایی دانش آموزان برای یادگیری به همان اندازه که متأثر از رفتار بین فردی و درون فردی آن‌هاست، تحت تأثیر مهارت ‌های تحصیلی آن ‌ها نیز می ‌باشد. در محیط کلاسی، معلمان می ‌توانند از شیوه ‌های مختلفی برای مدیریت رفتار روزمره دانش آموزان استفاده کنند و برای این کار آموزش دیده ‌اند.

اما در دوران آموزش ‌های مجازی، در این چند سال به دلیل بیماری کرونا، بسیاری از والدین و معلمان هنگام سازگاری با آموزش مجازی در خانه، در مدیریت رفتار با فرزندان و دانش آموزان خود دچار چالش شده ‌اند و دانش آموزان نیز اختلالات رفتاری مختلفی را از خود نشان داده ‌اند که کار را سخت ‌تر کرده است.

خبر خوب این است که رفتارهای مفید زیادی وجود دارند که با یادگیری آن ‌ها می ‌توانید تا حد قابل قبولی اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی را کاهش دهید.

علم روانشناسی، بینش ‌ها و نکات ارزشمندی را ارائه می ‌دهد که والدین و مراقبان می ‌توانند از آن‌ ها برای بهبود مدیریت رفتار دانش آموزان در حین یادگیری مجازی و در خانه استفاده کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا برخی از آن‌ ها را توضیح دهیم.

اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی چیست؟

اگر شما فرزند یا فرزندانی در سنین تحصیل داشته باشید، حتماً در این چند سال اخیر که به دلیل بیماری کرونا بیشتر آموزش ‌ها به ‌صورت مجازی برگزار شده ‌اند، با چالش ‌های زیادی روبرو بوده ‌اید.

به ‌عنوان ‌مثال، ممکن است فرزند شما نظم کلاس ‌های آنلاین را مانند کلاس ‌های حضوری نپذیرد و حاضر نباشد سر ساعت مقرر برای حضور در کلاس آنلاین این کار را انجام دهد؛ یا توقع دارد شما به ‌عنوان والدین او همه تکالیفش را انجام دهید و یا در انجام وظایفش، نافرمانی و پرخاشگری می‌ کند.

همه این ‌ها اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی هستند که دانش آموزان در سنین مختلف را درگیر کرده است. به ‌طورکلی، اختلال رفتار به رفتارهای غیر قابل ‌پیش ‌بینی و یا دور از انتظار گفته می ‌شود که فرد به دلیل وجود فشارهای روحی و یا موارد دیگر از خود نشان می ‌دهد. در ادامه ما چندین روش برای مقابله با این اختلالات را توضیح خواهیم داد.

چگونه با اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی مقابله کنیم؟

روش ‌های بسیار مختلفی برای روبرویی با اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی وجود دارند که خودتان نیز می ‌توانید با خلاقیت بیشتر، آن‌ها را بهبود دهید. برخی از بهترین مواردی که می ‌توانید جهت مقابله با اختلالات رفتاری دانش آموزان در این دوران انجام دهید عبارت‌ اند از:

  • انتظارات روشنی را برای دانش آموزان تعیین کنید.

شما می ‌توانید با تنظیم انتظارات واضح و ارجاع مکرر به آن‌ ها، از مشکلات رفتاری قبل از شروع رفتارها جلوگیری کنید. ممکن است احساس کنید که دانش ‌آموز از قبل موارد و قوانین را می ‌داند، اما شفاف‌ سازی قوانین و انتظارات به جلوگیری از سوء تفاهم یا بد رفتاری و افزایش همکاری، تبعیت و رفتار مثبت کمک می ‌کند.

توجه داشته باشید که بر اساس نیاز دانش‌آموز و توقعات شما به‌ عنوان معلم یا والدین دانش‌آموز، ممکن است این قوانین نیاز به تغییراتی در طول دوره تحصیل داشته باشند و باید تغییرات برای دانش آموزان توضیح داده شوند.

می ‌توانید فرصت ‌هایی را برای بحث در مورد قوانین و نحوه عملکرد آن ‌ها طبق قوانین و همچنین زمان تمرین برای عادت کردن به قوانین جدید را در نظر بگیرید.

  • دانش آموزان یا فرزندان خود را برای تغییر وضعیت آماده کنید.

مثلاً اگر قرار است تا ۱۵ دقیقه بعد، کلاس دیگری برای دانش‌آموز یا فرزند شما آغاز شود، حتماً او را از نظر ذهنی آماده کنید. به ‌عنوان ‌مثال اگر قرار است در کلاس بعدی، آموزش ریاضی داشته باشند، یک هشدار ۱۰ دقیقه ‌ای بدهید. سپس یک هشدار ۵ دقیقه ‌ای دهید و در نهایت به دانش آموزان خود یادآوری کنید که ۲ دقیقه تا زمان شروع کلاس بعدی وقت باقی ‌مانده است.

  • برای روشن کردن انتظارات خود، از عبارات “وقتی” یا “آنگاه” استفاده کنید.

به ‌عنوان ‌مثال، می ‌توانید به یک دانش ‌آموز بگویید: «وقتی تکلیف ریاضی خود را کامل کردید، می ‌توانید ۵ دقیقه استراحت کنید و سپس نقاشی بکشید.» این روش برای گروه‌ های بزرگ ‌تر نیز عمل می ‌کند. این روش بر این اساس است که به یاد داشته باشید که به ‌طور متناوب با ارتباط برقرار کردن بین مطالعه و چیزی لذت‌ بخش ‌تر، انگیزه دانش آموزان را بالا نگه دارید.

  • به روتین ‌ها تکیه کنید.

پایبندی به برنامه‌ ها و روال ‌های واضح، به ‌ویژه در آموزش ‌های مجازی بسیار مهم است. شما می ‌خواهید سعی کنید تا حد امکان ساختار و قابلیت پیش ‌بینی اتفاقات را برای دانش آموزان خود فراهم کنید.

این بدین معنی است که آنچه از رعایت قوانین را در طول سال از دانش آموزان یا فرزندان خود انتظار دارید، از همان ابتدا مشخص کنید و روی انجام آن جدی باشید.

ایجاد یک برنامه با تصویری واضح به دانش آموزان کمک می ‌کند تا برای روز مدرسه احساس آمادگی کنند. برخی از دانش ‌آموزان ممکن است با تغییرات ناگهانی در آن برنامه دست ‌و پنجه نرم کنند، بنابراین مهم است که در هنگام بروز تغییرات، همه موارد تا حد امکان هشدار داده شوند. وقتی دانش ‌آموزان بدانند چه چیزی در راه است، می ‌توانند اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی را کاهش دهند.

به ‌عنوان ‌مثال، این روش بسیار مفید است که در ابتدای هر روز برنامه را به‌ صورت شفاهی مرور کنید و آن را در کلاس درس خود قرار دهید تا برای دانش آموزان واقعاً واضح باشد که چه چیزی قرار است اتفاق بیفتد.

  • از تعامل مثبت استفاده کنید.

روابط مثبت بر اساس تعاملات مثبت ایجاد م ی‌شود و راه ‌های مختلفی وجود دارد که می ‌توانیم با افزایش توجه، روابط مثبت را با دانش آموزان و فرزندان خود تقویت کنیم.

توجه شما به ‌عنوان یک مراقب و مربی، ابزار بسیار قدرتمندی است. این روش بر این اساس است که به ‌طور منظم، توجه فردی مثبتی به دانش آموزان خود ارائه دهید. این روش می‌ تواند به‌ سادگی با صحبت کردن با یک دانش ‌آموز یا فرزندتان در مورد علایقش یا اظهار نظر مثبت در مورد کاری که انجام داده، انجام شود و تا حد زیادی اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی را کنترل می‌کند.

اغلب اوقات، سرکشی و برخی اختلالات رفتاری به دنبال کنترل بیش ‌از حد است. وقتی همه ‌چیز نامطمئن و خارج از کنترل به نظر می ‌رسد، رفتارهای غیر قابل ‌کنترل بیشتری از سوی بچه ‌ها می‌بینیم. این می ‌تواند به شما این آگاهی را بدهد که دانش ‌آموز می ‌خواهد به شما نشان دهد که خودش مسئول زندگی ‌اش است و گاهی اوقات منجر به عقب ‌نشینی از قوانین و انتظارات از سوی معلمان و والدین می ‌شود.

وقتی به دانش آموزان، دستورات زیادی داده می ‌شود، احساس داشتن استقلال از آن ‌ها گرفته خواهد شد. در آن زمان است که آن ‌ها، به ‌خصوص دانش آموزان بزرگ ‌تر به شورش تمایل پیدا می‌ کنند.

فراهم کردن لحظات کوچک از نظر حس استقلال می ‌تواند به دانش ‌آموزان کمک کند تا احساس احترام بیشتری داشته باشند و به خواست خودشان، بیشتر به فرمان ‌هایی که شما می ‌دهید عمل کنند.

یکی از راه‌ های عملی کردن این امر، ارائه دو انتخاب به جای دستور دادن است. به ‌عنوان ‌مثال، به جای گفتن، «شما باید این تمرین ریاضی را اکنون انجام دهید»، می‌توانید بگویید: «امروز باید تصمیم بگیرید که آیا می ‌خواهید با قسمت اول از تمرینات خود شروع کنید یا قسمت دوم؟»

این یک روش ظریف برای کنترل کردن آن‌ هاست و در عین‌ حال بدون پرخاشگری، آن ‌ها را وادار به انجام کاری می ‌کنید که از آن‌ ها می ‌خواهید.

نکته کلیدی این است که حتماً دو گزینه ‌ای را پیشنهاد دهید که هر دو به نحوی انجام کار مورد نظر را در برمی‌گیرند. زیرا اگر گزینه ‌های اشتباه بدهید، به هدفتان نمی ‌رسید. مثلاً اگر به کودکی بگویید امروز دوست دارید تمرین ریاضی انجام دهید یا برنامه کودک ببینید؟ قطعاً دومی را انتخاب می‌ کند که شما را به هدف نمی ‌رساند.

سخن آخر

همان ‌طور که در ابتدا نیز گفتیم، روش ‌های بسیار متعددی وجود دارند که به‌ خوبی به شما به ‌عنوان معلم یا والدین دانش آموزان کمک می ‌کنند تا بتوانید به ‌طور صحیح، اختلال رفتاری دانش آموزان در دوران آموزش های مجازی را کنترل کرده و بهبود دهید.

شما می ‌توانید با یادگیری این روش‌ ها به دانش آموزان کمک بزرگی نمایید تا با آرامش بیشتر به دور از احساس ترس و نگرانی دوران آموزش مجازی را با بهره‌ وری بالا سپری کنند. در غیر این صورت، شاهد اختلالات رفتاری بسیار زیادی خواهید بود که هم شما و هم دانش‌آموز را خسته می ‌کند.

قطعاً در این شرایط، اهداف آموزشی آن ‌طور که باید به ثمر نخواهند رسید. ما در این مقاله تنها به برخی از مهمترین روش ‌ها اشاره کردیم که امیدواریم کارآمد باشند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *