استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی، یک چالش مهم است که در دوران ابتدایی، بیشتر بوده و اثرات آن در دوران دبیرستان، کمتر می شود؛ اما هرگز نمی توان آن را نادیده گرفت.
اگر چه به نظر می رسد کلاس های مجازی، بهتر از کلاس های حضوری هستند، اما در دو سال اخیر که به دلیل ویروس همه گیر کرونا اکثر کلاس ها به صورت مجازی برگزار شدند، مشخص گردید که چندان هم ساده نیست. مشکلات مختلفی مانند اینکه فرزند شما نمی تواند اطلاعات ورود خود را پیدا کند یا در مدت زمان مشخص شده به صورت آنلاین پاسخ ها را بدهد و موارد متعددی از این دست، در آموزش مجازی وجود دارند که بعضاً منجر به ایجاد استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی می شوند.
در نتیجه تا حد زیادی میزان یادگیری را کاهش خواهند داد. خوشبختانه راه های زیادی برای مقابله کردن با این ترس و نگرانی ها وجود دارد که در این مقاله آن ها را بیشتر برایتان توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.
اهمیت توجه به استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی
یکی از مشکلاتی که در کلاس های مجازی وجود دارد، این است که فرزند شما باید به تنهایی این کلاس را بگذارند و همسالان او مانند گذشته در کنارش نیستند. همین احساس تنهایی می تواند حس اعتماد به نفس و انگیزه فردی کودک شما را تحت الشعاع قرار دهد. از طرفی ممکن است در کنار شما احساس راحتی برای یادگیری درس ها نداشته باشد.
همچنین وجود مشکلاتی در آموزش های مجازی مانند قطع و وصل شدن اینترنت، زمان محدود برای پاسخگویی به هر سؤال، مخاطب قرار دادن کودک از طرف معلم در برابر شما و عوامل بسیار متعدد دیگر می توانند ترس و نگرانی فرزندان شما را بیشتر کنند. بنابراین اگر به این امر توجه نداشته باشید و سعی نکنید به عنوان یک همراه خوب با آموزه های مناسب این بحران را از بین ببرید، فرزند شما هم از نظر تحصیلی و هم ازنظر روحی صدمه خواهد دید. همین امر اهمیت توجه به راهکارهای مناسب برای کاهش استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی را مشخص می کند.
چگونه می توانیم در مقابله با استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی به آن ها کمک کنیم؟
روانشناس بالینی، کیت اشلمن که در زمینه کودکان و نوجوانان فعالیت می کند، توصیه هایی دارد که می تواند در زمانی که یادگیری مجازی سطح اضطراب فرزند شما را بالا می برد، بسیار کمک کننده باشند. این روش ها عبارت اند از:
-
آرامش خود را حفظ کنید.
دکتر اشلمن می گوید: «هر کاری می توانید انجام دهید تا در هنگام وقوع بحران آرام بمانید. طبیعی است که والدین وقتی فرزندشان ناراحت و مضطرب هستند، خودشان نیز ناراحت شوند. اما تا وقتی آرام نباشید نمی توانید به فرزندتان کمک کنید و این شرایط می تواند وضعیت را بدتر کند.»
البته آرام ماندن به این معنا نیست که این موضوع را نادیده بگیرید و با لبخندی ساختگی خودتان را بی خیال نشان دهید، اما از درون عصبانی و ناراحت باشید. شما می توانید احساسات فرزندتان را با صدایی آرام تأیید کنید. به عنوان مثال در شرایط استرس کودکان می توانید به آن ها بگویید:
«من می دانم که این موضوع چقدر ناراحتکننده است، اما بالاخره راه حلی برای آن پیدا خواهیم کرد.»
بسیاری از کودکان به راحتی ممکن است از یادگیری مجازی نا امید شوند. این موقعیت، تقصیر فرزند شما نیست، بنابراین سعی کنید با نا امیدی خود این وضعیت را بدتر نکنید. آن ها این موقعیت را انتخاب نکردند و اگر با آن دست و پنجه نرم می کنند، شما باید به آن ها کمک کنید تا به خوبی از پس آن بربیایند.
شما باید از قبل به این موضوع فکر کنید که وقتی یادگیری مجازی خوب پیش نمی رود، چه راه هایی وجود دارد که می توانید بیشتر به فرزندتان کمک کنید؟
وقتی شما به عنوان والدین نا امید می شوید، می توانید مهارت های مقابله ای خوب را الگوبرداری کنید، و بچه ها از شما یاد خواهند گرفت. به عنوان مثال به جای فریاد زدن، چند نفس عمیق بکشید. برای یک دقیقه از اتاق خارج شوید یا یک لیوان آب خنک بنوشید. داشتن حس آرامش در برخی از این شرایط واقعاً آسان نیست، اما یک مهارت ارزشمند است که با تمرین و کسب آن می توانید تا حد زیادی به خودتان و روند یادگیری فرزندتان کمک کنید.
-
با مشکل به طور صحیح مقابله کنید!
بعد از اینکه خودتان را کنترل کردید و با آرامش احساسات آن ها را تأیید کردید، می توانید به بهترین نحو به هر چیزی که باعث طغیان و نگرانی فرزندتان شده است رسیدگی کنید. شما باید درباره مشکل با فرزندتان صحبت کنید و با هم به یک راه حل درست برسید.
در مورد مراحلی که شما یا فرزندتان می توانید برای حل مشکل پیش آمده انجام دهید، بحث کنید. این بحث ممکن است شامل صحبت با معلم در مورد تکلیف گم شده یا پاک شده از روی تبلت یا گوشی باشد یا جستجو برای اطلاعات ورود به سیستم باشد. ممکن است در این زمینه فرزند شما بتواند از دوستان، معلمان یا مخاطبین دیگر حاضر در کلاس نیز کمک بخواهد.
-
از قبل برنامهریزی کنید.
شما به عنوان والدینی آگاه، باید از قبل به برخی موارد فکر کنید و روش هایی را برای جلوگیری از استرس و ترس کودکان در یادگیری در کلاس های مجازی، برای آموزش بهتر فرزندتان در نظر داشته باشید. فرزندتان را در این فرآیند مشارکت دهید. برنامه ریزی می تواند به آن ها کمک کند تا احساس آرامش و کنترل بیشتری داشته باشند. برای این کار می توانید استراتژی های زیر را در نظر بگیرید:
- یک فایل پشتیبان از پروژه های بزرگ درسی آن ها ذخیره کنید یا قبل از ارسال از همه آن ها عکس بگیرید.
- یک برنامه روزانه با اطلاعات ورود به سیستم برای هر کلاس ایجاد کنید.
- برای زمان شروع کلاس، وقفه یا زمان های مهم دیگر، آلارم را تنظیم کنید.
- فهرستی از نام و اطلاعات تماس هر معلم را در دسترس داشته باشید.
داشتن یک استراتژی و برنامه خوب برای آموزش های مجازی می تواند به شما و فرزندتان کمک کند، از برخی از استرس ها و ترس ها قبل از به وجود آمدن جلوگیری کنید.
-
درک کنید که آموزش مجازی به طور طبیعی می تواند باعث اضطراب شود.
آیا کودک شما از جلسات مجازی اجتناب میکند یا وقتی زمان کلاس فرا می رسد بداخلاق می شود؟ باید این نکته را درک کنید که برخی از بچه ها وقتی خود را در یک تماس ویدیویی آنلاین می بینند، مضطرب می شوند و این امر کاملاً طبیعی است. اما شما با راهکارهای درست باید به کاهش آن کمک کنید. زیرا این استرس می تواند در یادگیری و همچنین سلامت روان آن ها اختلال ایجاد کند.
شما باید ابتدا سعی کنید دریابید که چه چیزی آن ها را مضطرب می کند. به عنوان مثال اگر اتاق آن ها در پس زمینه ویدیو است و این امر آن ها را مضطرب می کند، تماس را در اتاق دیگری تنظیم کنید یا اگر کودک شما نسبت به ظاهر خود حساس است، به او کمک کنید زودتر از خواب بیدار شود تا زمان کافی برای پوشیدن لباس، آرایش مو و آماده شدن داشته باشد.
در برخی موارد، می توانید از معلم بپرسید که آیا فرزندتان می تواند بدون دوربین روشن در کلاس حاضر شود یا خیر؟ اگر این اجازه به شما داده نشد، با کودک خود در مورد نحوه مقابله با فوبیای تماس ویدیویی صحبت کنید. این فوبیا معمولاً به این دلیل است که در تماس های آنلاین همه ما فکر می کنیم همه به ما نگاه می کنند، اما این طور نیست. به کودک خود بگویید که می دانید احساس ناراحتی می کند، اما دیگران به آن ها خیره نمی شوند. بلکه همکلاسیهایشان هم روی ظاهر خودشان متمرکز هستند.
-
اجتناب از مثبتگرایی سمی
مثبت گرایی سمی زمانی است که وانمود می کنیم همه چیز عالی است، اما در حقیقت این طور نیست. این حالت مثبت گرایی شما به کودک فضایی درست برای ابراز نا امیدی، خشم یا اندوه نمی دهد. ما نمی خواهیم در این شرایط به فرزندان خود بیاموزیم که همه چیز خوب است. زیرا در این صورت ترس و اضطراب در کودک می ماند و ممکن است دیگر کودک نتواند به راحتی در مورد آن با شما صحبت کند.
در نتیجه نهادینه شده و هر روز وضعیت بدتر می شود. ما باید احساسات خود را شناسایی کرده و برچسب گذاری کنیم و آن ها را به روش های سالم بیان کنیم.
علائم اضطراب و افسردگی در کودکان در طول کلاس های مجازی
ویروس کرونا یک شرایط کابوس وار برای ایجاد استرس در کودکان بوده است. اما گاهی اوقات استرس کودکان بیش از حد است و حتی ممکن است به اختلالات روانی مانند افسردگی تبدیل شود که نیاز به مراجعه به روانشناس و بعضاً روانپزشک وجود دارد. علائم حالات شدید اضطراب که نشان می دهد کودک شما نیاز به کمک روانشناس و روانپزشک دارد، عبارت اند از:
- خوابیدن بیشتر یا کمتر از حد معمول
- نخوردن به اندازه کافی غذا یا زیاد خوردن
- ناراحت شدن هنگام ترک والدین (اضطراب جدایی)
- از دست دادن علاقه به فعالیت های روزمره یا دوستان
- مشکلات سلامتی مداوم مانند معده درد، حالت تهوع یا سردرد
- اپیزودهای سرگیجه، مشکلات تنفسی، لرزش یا تعریق
اگر فکر می کنید فرزندتان این علائم را دارد و ممکن است به مراقبت های روانی نیاز داشته باشد، منتظر نمانید. مسائل مربوط به سلامت روان بخصوص در کودکان به خودی خود از بین نمی روند و ممکن است دائماً بدتر شوند.
جمع بندی
هر چه فرزند شما مدت بیشتری در دوران آموزش مجازی به سر برد، مسائلی مانند استرس و ترس، کاهش یافته و وضعیت طبیعی تر خواهد شد و مشکلات کمتر می شوند. در واقع به تدریج شدت تنش ها کاهش می یابد.
در عین حال، شما باید با کسب مهارت های لازم در این دوران، به خوبی به برقراری ارتباط صحیح خود با کودک ادامه دهید. در این صورت در هر شرایطی درست ترین کار را انجام خواهید داد و از ایجاد ضربه های تحصیلی و روحی در فرزند خود جلوگیری خواهید کرد.
مؤسسه آموزشی سیمناد به عنوان یک مرکز معتبر و متخصص، با ارائه بهترین فرصت های آموزش مجازی، این زمینه را برای همه دانش آموزان آماده می کند. با اطمینان خاطر می توانید آینده تحصیلی فرزندان خود را تأمین کنید.