Kakeibo ، کاکه ایبو، یک تکنیک کاربردی و ساده برای بودجهبندی و برنامهریزی مالی است که خاستگاه آن به کشور ژاپن نسبت داده شده است. این تکنیک به شما کمک میکند بودجه مالی خود را به درستی مدیریت کنید، آگاهانهتر خرج کنید و راههای صرفه جویی مالی را یاد بگیرید. با این روش بودجهبندی، به راحتی میتوانید برای همه عمرتان پسانداز کنید. این یک دستورالعمل بسیار ساده است و با تمامی انواع سبک زندگی افراد، سازگاری دارد و متناسب است. در این مطلب میخواهیم با تعریف روش کاکه ایبو، مزایا و استراتژیهای آن آشنا شویم.
Kakeibo کاکه ایبو، یک اصطلاح ژاپنی به معنای “دفتر مالی خانوادگی” است. در واقع این یک روش بودجهبندی فیزیکی برای هزینههای خانوادهها می باشد که با انواع سبک زندگی سازگاری دارد و مهمتر آنکه هر خانواده هر سطح درآمد که داشته باشد، میتواند از این تکنیک استفاده کند.
با استفاده از روش کاکه ایبو میتوانید به راحتی به پرسش های مالی خود پاسخ بدهید، اهدافی را برای پسانداز کردن تعیین کنید، هزینهها را دستهبندی کرده و مشخص کنید که چقدر بودجه مالی را باید به خرید اختصاص دهید.
در این روش که یک فراینده است، در حقیقت، یک شبیه سازی از برنامههای بودجهبندی و مالی انجام گرفته است. در روش کاکه ایبو، هیچ نرم افزار مالی، بررسی حسابهای بانکی، تقویم مالی یا سوابقی از پرداختها وجود ندارد؛ اما استراتژی هایی بیان میشود که به افراد کمک میکند زندگی خود را بر اساس درآمد و مخارج خود مدیریت کنند.
فرآیند کاکه ایبو از کجا آمده است؟
فرایند kakeibo در بسیاری از کشورها در جوامع امروزی اجرا میشود، اما به طور سنتی مربوط به کشور ژاپن است. برای اولین بار فردی به نام “هانی موتوکو”، یک روزنامه نگار ژاپنی، این ایده را در سال ۱۹۰۴ مطرح کرد. در آن سال، مخاطبان این ایده، زنان خانهدار بودند که مسئولیت مدیریت بودجه خانواده را برعهده داشتند. چیزی نگذشت که این روش بسیار مورد استقبال واقع شد و به تدریج به کشورهای غربی راه پیدا کرد.
امروز میبینیم که فرایند کاکه ایبو در کشور آمریکا بسیار استفاده میشود. کاکه ایبو، منعکس کننده باورهای فرهنگی ژاپن در مورد پسانداز کردن پول و اهمیت مدیریت بودجه مالی خانواده است.
درست است که هر خانواده موقع سفر و تعطیلات ترجیح میدهد پول زیادی خرج کند و خوش بگذراند، اما فرآیند کاکه ایبو به آنها میآموزد که چطور پول کافی را خرج کنند و مقداری را نیز پس انداز نمایند.
کشور ژاپن، سرزمینی است که بر اقتصاد پول نقد استوار است، بنابراین مدیریت بودجه مالی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
از آنجایی که کاکه ایبو برای همه خانوادهها قابل استفاده است، بنابراین ما ایرانیها نیز میتوانیم از فوت و فنهای آن استفاده کنیم. برای اینکه با اصول این تکنیک آشنا شوید تا پایان مطلب همچنان با ما همراه باشید.
اصول اجرای کاکه ایبو برای درست پس انداز کردن به روش ژاپنیها
برای اجرای روش کاکه ایبو، به نرمافزار یا ابزار خاصی نیاز ندارید. یک قلم و کاغذ بردارید و شروع به نوشتن هزینهها و بودجه مالی خود کنید. بهتر است یک دفتر جداگانه برای این کار داشته باشید. شماره گذاری در نوشتن فهرست هزینهها و آنچه که دارید به شما کمک میکند تا درآمد مخارج و سایر منابع مالی را درک کنید، و آنها را رتبه بندی نمایید.
در دفتر مخصوص این کار، درآمد ماهانه خود را محاسبه کنید و سپس هزینههای ثابت را از آن کسر نمایید. باید برای پسانداز ماهانه خود هدف داشته باشید. هزینههای جاری خود را بنویسید. مثلاً هزینههای ثابت مانند اجاره خانه، پول قبوض آب و برق، تلفن و گاز، مبلغی برای شارژ ساختمان، بازسازی خانه و غیره همگی در ستونی جداگانه نوشته شوند.
هزینههای خود را فهرستبندی کنید. در واقع یکی از مهمترین اصول روش کاکه ایبو این است که ۴ ستون در نظر بگیرید که دسته بندی هزینهها را مشخص میکند.
- در یک ستون، نیازهای ضروری خود را بنویسید؛ مانند مسکن، مواد غذایی، پرداخت وام خودرو، بیمه، یا وام دانشجویی.
- در ستون بعدی آنچه را که میخواهید یا خواستههای خود را بنویسید؛ اگر دوست دارید چیزی را بخرید اما غیر ضروری است، در این ستون یادداشت کنید؛ مانند سفر رفتن، غذا خوردن در رستوران، یا انجام یک سرگرمی جذاب.
- در ستون سوم، هزینههای مربوط به کارهای فرهنگی را یادداشت کنید؛ مثلاً خرید کتاب، بازدید از موزه، خرید بلیطکنسرت، رفتن به سینما و غیره.
- در ستون چهارم، هزینه های غیر منتظره را یادداشت کنید؛ مثلاًمخارج درمانی، هزینههای تعمیرات خانه، تعویض یک قطعه آسیب دیده در خانه و غیره.
هر آنچه را که لازم میدانید به ستون مربوط به خودش اضافه کنید.
وقتی کار طبقهبندی یا ستونبندی نیازها و خواستههای شما انجام شد، به سراغ مرحله بعدی در روش کاکه ایبو بروید. لازم است به چهار سوال مهم پاسخ بدهید. توصیه میکنیم هر چند وقت یک بار به صورت ماهانه یا هفتگی به این سوالات پاسخ دهید:
- چقدر پول دارید؟
- چقدر میخواهید پسانداز کنید؟
- چقدر میخواهید پول خرج کنید؟
- چگونه میتوانید پیشرفت کنید؟
پاسخ سوال آخر بسیار متنوع و گسترده است. در واقع اهدافی که برای پیشرفت در زندگی خودتان مشخص کردهاید، معین میکنند که باید بودجه ماهانه خود را در کدام مسیرها خرج کنید.
چند توصیه کاربردی در این زمینه ارائه شده است که در این قسمت به اختصار آنها را بیان میکنیم:
- سعی کنید پول خود را برای خرید چیزی پسانداز کنید که واقعاً مشتاقانه منتظر آن هستید.
- بودجه خود را برای کارهای اختصاص دهید که واقعاً از انجام آنها لذت میبرید.
- مدیریت بودجه مالی به معنای کاهش هزینهها نیست، بلکه به این معنا است که میتوانید هر مقدار پولی را که دارید، برای آنچه که به آن علاقمند هستید خرج کنید و نه بیشتر.
- هدف نهایی شما بایدپس انداز کردن باشد و این مهمترین هدفی است که در فرایند کاکه ایبو دنبال میشود.
- اگر اهدافتان تغییر کند، باید مجدداً به سوالات فوق پاسخ بدهید، و برنامهریزی جدیدی را برای بودجه مالیتان داشته باشید.
چگونه فرایند کاکه ایبو به ما کمک میکند پول خود را پس انداز کنیم؟
در واقع فرایند کاکه ایبو به شما کمک میکند اهداف پساندازی خود را در مرکز توجه نگه دارید، پول خود را در مسیر درست خرج کنید و از آن بهرهبرداری نمایید. این تکنیک، بهترین راهکار برای یک برنامهریزی مالی بلند مدت است. پس اگر آن را به درستی اجرا کنید، هرگز نگران آینده و مشکلات مالی نخواهید بود.
کاکه ایبو برای چه کسانی مناسب است؟
کاکه ایبو برای کسانی مناسب است که در بودجهبندی مالی با مشکل مواجه هستند و نمیتوانند انعطاف پذیر باشند. همچنین افرادی که برای اولین بار با اصول پسانداز کردن پول آشنا میشوند میتوانند از این تکنیک کمک بگیرند.
سرپرستان خانواده برای مدیریت بهتر بودجه مالی ماهانه خود میتوانند از کاکه ایبو کمک بگیرند. اگر شما هم تمایل دارید به اهداف خود به موقع دست پیدا کنید، و پولتان به هدر نرود، حتماً این فرایند را یک بار هم که شده امتحان کنید.
جمع بندی
روش کاکه ایبو بهترین تکنیک برای تعیین اهداف مالی بودجهبندی است. لازم نیست یک نرم افزار مالی برای خانواده بخرید، کافیست قلم و کاغذ را بردارید؛ نیازها خواستهها و مخارج ماهانه خود را بنویسید. همه هزینههای خود را دقیق یادداشت کنید و آنها را به ترتیب اهمیت و اولویت رتبه بندی نمایید. این کار را نه تنها خودتان انجام دهید، بلکه به کودکان تان هم بیاموزید که برای آینده آنها بسیار مفید است.