ترس کودکان از تاریکی نوعی اختلال رفتاری است که می تواند خواب شبانه آنها را بر هم بزند، تأثیرات منفی روی روحیه آنها داشته باشد و منجر به بروز مجموعه ای از مشکلات سلامتی و رفتاری برای کودک شود. برخی مواقع، ترس از تاریکی در حقیقت، منشأ واقعی و منطقی ندارند و ساخته ذهن کودکان هستند، با این حال، والدین باید بدانند که به درستی با این مشکل روبرو شوند و آن را درمان کنند. ترس از تاریکی در کودکان بسیار مهم است، از کنار آن به راحتی عبور کنید!

ترس از تاریکی در کودکان؛ یک مشکل جدی و گاهی خطرناک!

ترس کودکان از تاریکی دلایل مختلفی دارد؛ برخی از بچه ها از هیولای خیالی زیر تختخواب خود وحشت دارند؛ عده ای دیگر فکر می کنند داخل کمد لباس آنها یک جادوگر ترسناک پنهان شده است! در این میان، برخی دیگر از کودکان بدون اینکه هیچ ترسی از موجود خیالی خود داشته باشند، با خاموش شدن چراغ اتاق، به شدت وحشت زده می شوند!!

ترس از تاریکی یک نشانه از دوران کودکی است. تفاوتی نمی کند کودک از چه چیزی وحشت دارد؛ به محض اینکه فضای اتاق، تاریک شود، نشانه های ترس بروز می کنند. این ترس، یک عامل مختل کننده خواب کودکان در هر سن است و می تواند در نهایت به بروز مجموعه ای از مشکلات سلامتی و رفتاری شود.

کارشناسان و پزشکان رفتاردرمانی کودکان عقیده دارند برخی مواقع، ترس های غیرمنطقی در کودکان، نسبتاً رایج است. اما این نحوه برخورد درست و به موقع والدین است که می تواند به بچه ها اطمینان لازم را بدهد که مشکلی وجود ندارد. ترس از تاریکی بر رفتار خواب شبانه آنها اثر به شدت منفی دارد و اگر درمان نشود، به دوران نوجوانی راه پیدا می کند!!

مهم ترین راهکارها برای شناخت و از بین بردن ترس از تاریکی در کودکان

به کودک خود کمک کنید تا بر ترس خود از تاریکی غلبه کند. بعضی از کودکان فقط از تاریکی نمی ترسند، آنها با فرارسیدن شب، دچار استرس و اضطراب می شوند! به دلیل اینکه خواب آرام شبانه برای آنها بسیار اهمیت دارد، لذا به عنوان والدین وظیفه دارید که ترس کودک خود را برطرف کنید.

بهترین روش هایی که می توانید ترس کودکان از تاریکی را از بین ببرید در قسمت زیر آورده شده است؛ با کمک یک مشاور در این مسیر موفق خواهید شد:

۱- ترس کودک خود را ریشه یابی کنید

اولین و بهترین کار برای شروع مسیر برطرف کردن ترس کودکان از تاریکی این است که به ریشه بزنید! به این معنا که درباره ترسیدن از تاریکی با کودک خود صحبت کنید؛ از او بپرسید چرا می ترسد؛ و خودتان به خوبی به صحبت های فرزندتان گوش کنید.

آنچه ممکن است برای شما خنده دار یا پیش پا افتاده به نظر برسد، برای فرزندتان بسیار واقعی است. وقتی کودک می ترسد، می تواند از به اشتراک گذاشتن آن با فرد دیگری، سبک تر شود. دانستن اینکه چه چیزی باعث ترس آنها شده است می تواند به شما کمک کند تا آنها را آرام سازید. به کودک خود نشان دهید که حامی او هستید.

۲- به ترس کودک خود دامن نزنید

عقیده کارشناسان بر این است که هرگز در ترس کودک خود از تاریکی شریک نشوید! مثلاً اگر کودکتان به شما می گوید از هیولای زیر تخت خود می ترسد، نباید به او پاسخ بدهید که “اجازه بده من تو را از شر آن هیولا رها می کنم!”

این کارتان دقیقاً به این معنا است که بله، هیولای ترسناکی زیر تخت کودک وجود دارد! این یعنی دامن زدن به ترس و وحشت کودک! در مقابل باید به او نشان دهید که چیز واقعی و حقیقی برای ترس وجود ندارد. بهتر است به او بگویید “من درک می کنم که از تاریکی می ترسی، اما هیولای زیر تخت، هرگز حقیقت ندارد و هیچ چیز نمی تواند به تو آسیب برساند!”

۳- کودکان را تشویق کنید در اتاق خود بمانند

یکی از راهکارهای کنترل و حذف ترس از تاریکی کودکان این است که آنها را تشویق کنید در اتاق خود بمانند و اگر لازم است، شما نیز چند شب را کنارشان بمانید. در صورتیکه کودک شما تمایل داشت به اتاق شما بیاید، برای مدت کوتاه به او اجازه بدهید.

اگر کودک، اتاقش را برای مدت طولانی ترک کند، هرگز با واقعیت روبرو نمی شود و خواب خوبی نخواهد داشت؛ همچنین ممکن است با بازگشت مجدد به اتاق، نشانه های ترس را بروز دهد. هنگام خواب، به کودک خود یادآوری کنید که همه چیز خوب است، او در امنیت کامل است و هیچ چیز او را آزار نمی دهد.

اگر کودک شما نیمه شب از خواب بیدار شد، دوباره به او اطمینان دهید که همه چیز خوب است و اتاق خواب او امن است. همچنین، دوباره به آنها یادآوری کنید که چیزی برای ترسیدن وجود ندارد، کمی آنها را آرام تر کنید و سپس اتاق را ترک نمایید.

۴- اعتماد به نفس کودک خود را تقویت کنید

تقویت اعتماد به نفس و مهارت های مقابله ای در فرزندتان، در طول روز می تواند به او کمک کند بر ترس خود از تاریکی غلبه نماید.

در طول روز، روی فعالیت هایی کار کنید که به تقویت اعتماد به نفس کودک کمک می کند. به عنوان مثال، از فرزندتان بخواهید در حالی که هنوز نور خورشید می تابد، درباره ترس ها و تجربیات خود قبل از خواب صحبت کند. شاید بتوانید راه‌های جایگزین برای پاسخ به این ترس‌ها، یا کنار آمدن با آنها را مطرح کنید؛ کاین روش به کودک شما کمک می کند شب‌ها کمتر احساس ترس داشته باشد.

۵- یک برنامه روتین منظم داشته باشید

قبل از خواب برای کودکان خود یک برنامه شاد و آرامش بخش اجرا کنید. یک روتین منظم داشته باشید و به آن پایبند باشید. مثلاً اجازه ندهید که بچه ها فیلم های ترسناک تماشا کنند؛ به جای آن، قصه های هیجان انگیز و ماجراجویانه برایشان بخوانید، موسیقی ملایم پخش کنید یا بازی پازل انجام دهید.

۶- به تنظیم نور اتاق خواب اهمیت بدهید

تنظیم نور اتاق خواب کودک بسیار اهمیت دارد، به ویژه برای بچه هایی که از تاریکی می ترسند. سعی کنید نورهای ملایم را در مکان درست در اتاق خواب نصب کنید. چراغ خواب با نور کم می تواند یک فضای آرامش بخش را ایجاد کند.

۷-از جملات مثبت و تشویقی استفاده کنید

یکی از بهترین روش های برطرف کردن ترس کودکان از تاریکی، استفاده از جملات و کلمات تشویقی و مثبت است. مثلاً به کودک خود بگویید “از اینکه دیشب در تختخواب خودت خوابیدی به تو افتخار می کنم!”. شاید برخی از مواقع لازم باشد که برای او هدیه مناسبی بخرید تا احساس خوشایندتری پیدا کند.

جمع بندی

ترس کودکان از تاریکی یک مشکل رایج است. والدین نباید بدون آگاهی در مورد برطرف کردن این چالش اقدام کنند. علت های مختلفی باعث ترس و اضطراب کودک در شب در تاریکی می شود. شناخت مشکل، قدم اول است. با ریشه یابی درست، به راحتی می توان این ترس غیر واقعی و غیر منطقی را برطرف نمود.

اگر کودک شما نیز با ترس از تاریکی مواجه است، با کمک گرفتن از بهترین مشاوران تربیتی می توانید در مدت کوتاهی بر این مشکل پیروز شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *