بازی کردن باعث می شود توانایی ها و استعدادهای کودک به خوبی رشد پیدا کند و تقویت شود. انواع بازی های حرکتی و فکری برای تقویت هوش بچه ها وجود دارند که می توانید به تناسب سن کودک از آنها استفاده کنید. بازی های فردی و گروهی در مهد کودک و پیش دبستانی، ذهن کودکان را آماده می کند تا مفاهیم را بهتر یاد بگیرند و با محیط دبستان در سال های بعد، سازگار شوند. والدین و مربیان مدارس می توانند از روش بازی کردن، بسیاری از مفاهیم انتزاعی، درسی و اکثر مهارت ها را به بچه ها یاد بدهند. بیایید نگاهی به بازی های خوب و کاربردی در این زمینه بیاندازیم.

انواع بازی برای تقویت مهارت و هوش کودکان پیش دبستانی به دو شکل بازی های فکری و حرکتی در دسترس هستند. بازی برای کودکان سنین ۳ تا ۷ سال، بسیار لازم است؛ به ویژه وقتی کودک وارد دوره پیش دبستانی می شود، آموزش ها باید از طریق بازی های مختلف به بچه ها ارائه شوند. انواع بازی می تواند یادگیری را لذت بخش تر نموده و زمینه رشد استعدادها را نیز فرآهم سازد. بازی برای تقویت مهارت های فردی و هوش کودک نیز توصیه شده است.

بارها و بارها در منابع مختلف اشاره شده که انواع بازی برای تقویت مهارت و هوش کودکان پیش دبستانی به تقویت مهارت های شناختی نیز کمک می کند. روش های مختلفی برای بازی وجود دارد. معلمان و مربیان مهد کودک باید بر اساس توانایی های بچه ها در کلاس، بازی ها را طراحی کنند. تقویت مهارت حل مسئله، فکر کردن به جزئیات، تعامل درست با همسالان و … از طریق بازی کردن ممکن خواهد شد.

چند بازی خوب و سرگرم کننده برای تقویت مهارت و هوش کودکان پیش دبستانی

۱- بازی های سودوکو

سودوکو یکی از بهترین بازی های فکری است که به تقویت مهارت ها و هوش کودکان پیش دبستانی کمک می کنند. حل جدول های ساده سودوکو اگر با شکلک ها و نمادهای زیبا و رنگی باشد، برای سنین پیش دبستانی جذاب تر است. سودوکو می تواند مهارت های ذهنی و درک کودک را تقویت کند و در نتیجه، مهارت حل مسئله در آنها نیز رشد می یابد.

۲- انواع پازل ها و جوچین ها

پازل ها و جورچین ها بهترین وسایل بازی برای کودکان پیش دبستانی هستند. کودک با کنار هم قرار دادن تکه های پازل تشخیص می دهد که چطور باید آن را کامل کند؛ او سعی می کند زمان را مدیریت کند، تکه های درست را انتخاب نماید، صحیح کنار هم قرار دهد و در ذهنش تصور کند که شکل اصلی چطور بوده است. این بازی ها هم هیجان آور و هم سرگرم کننده است.

پازل ها و جورچین ها در انواع و اقسام مدل ها و رنگ ها موجود هستند. از اشکال میوه ها و حیوانات گرفته تا طبیعت، ماشین، ساختمان ها یا مکان های دیدنی؛ جورچین کلمات و حروف نیز برای کودکان پیش دبستانی مناسب است.

۳- بازی نقش آفرینی

یک بازی خوب دیگر برای تقویت مهارت و هوش کودکان پیش دبستانی، ایفای نقش است. از طرق مختلف می توانید برای این سنین، داستان تعریف کنید یا کتاب بخوانید و از آنها بخواهید که نقش ها را ایفا کنند، پایان ماجرا را حدس بزنند یا مشکلات جاری در قصه را حل کنند.

۴- بازی با لگوها و بلوک های سازه

یکی دیگر از انواع بازی برای تقویت مهارت و هوش کودکان پیش دبستانی، لگوها هستند. با این ابزارها می توانید الگوسازی، توالی ها، رنگ ها و ساخت و ساز را به کودکان آموزش بدهید. لگو نقش مهمی در تقویت مهارت های حرکتی، فکری و حل مسئله برای کودکان دارد. لگوها برای آموزش های مهارت های فردی و کار گروهی بین بچه ها هم مفید هستند.

۵- بازی با طناب

بازی با طناب می تواند برای کودکان خردسال و دانش آموزان دوره پیش دبستانی بسیار نشاط آور است. انواع طناب برای بازی های انفرادی و گروهی وجود دارد. گاهی برگزاری مسابقات طناب کشی نیز می تواند روحیه کار تیمی را در بچه ها تقویت کند. بازی با طناب همچنین باعث تقویت مهارت های حرکتی می شود و کودکان یاد می گیرند چطور مغز و اندام ها را هماهنگ سازند؛ چیزی که به حفظ تعادل آنها بسیار کمک می کند.

چند روش پیشنهادی برای والدین که هوش کودک خود را تقویت کنند

  • برای کودک خود کتاب داستان با یک قصه جذاب بخوانید.
  • ذهن کودک را به تناسب سن او به چالش بکشید. از او سوال بپرسید و بخواهید راه های مختلف برای حل مشکلات ارائه بدهد.
  • از تمرین های مخصوص حافظه کمک بگیرید. فلش کارت ها بهترین ابزارها هستند.
  • با کودک خود، کلمه بازی کنید. از او بخواهید با حروف، کلمه مثال بزنند.
  • کودک را در موقعیت های سالم متنوع قرار بدهید و از او بخواهید تصمیم گیری کند.
  • از بازی های فکری موجود در بازار استفاده کنید.
  • از بازی های “مار و پله” یا “لی لی بازی” بزرگ استفاده کنید که روی زمین پهن می شوند.
  • از کتاب های تصویری استفاده کنید و از کودک بخواهید تفاوت ها و جزئیات را برای شما شرح بدهد.
  • توالی ها و الگوها را با کودکان پیش دبستانی تمرین کنید. این دو موضوع بسیار اهمیت دارند و می توانند مهارت های درک فضایی، ریاضیات، تجسم و تصور، خلاقیت و تصمیم گیری را در کودک تقویت کنند.

جمع بندی

کودکان پیش دبستانی برای آموزش بهتر، همراه با شادی و آرامش، به بازی کردن نیاز دارند. این بهترین ابزار است تا مربیان بتوانند مفاهیم مختلف را به آنها آموزش بدهند. بازی ها بر اساس سن و توانایی های گروهی از بچه ها طراحی و اجرا می شوند. هدف هر بازی، متفاوت است و یک یا دو حوزه فردی و اجتماعی را دنبال می کند. والدین نیز باید زمان مناسبی را برای بازی کردن با کودک خود اختصاص بدهند.

بازی با پازل، جوچین ها، لی لی بازی، مار و پله، طناب بازی، بازی با حلقه، لگو، کتاب خواندن، ایفای نقش، حدس کلمات، پیدا کردن شباهت ها و تفاوت ها در تصاویر، قایم باشک، ساخت کار دستی، ورزش های تیمی، همگی برای تقویت مهارت ها و هوش کودکان پیش دبستانی مفید هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *