نوجوانی دوره مهمی از زندگی هر فرد است که با مجموعه ای از تغییرات قابل توجه از منظر عاطفی، شناختی و جسمی همراه است؛ در طی این دوره، اکثر جوانان با انواع بحران ها مواجه می شوند. بحران نوجوانی به عنوان دوره ای از پریشانی عاطفی شدید تعریف می شود که در طی آن، جوانان، سطح بالایی از بی ثباتی روانی را تجربه می کنند. این مقاله مروری بر بحران نوجوانان را ارائه میکند و در مورد رایجترین انواع بحرانها، عوامل خطرزا مرتبط با احتمال وقوع بحران و … بحث میکند.
سال های نوجوانی می تواند برای برخی از نوجوانان و خانواده هایشان بسیار چالش برانگیز باشد. تقریباً همه نوجوانان، مراحل سخت و دشوار عاطفی را پشت سر می گذارند؛ و گاهی اوقات، این مبارزه آنها به مداخله والدین یا مربیان و حتی روانشناسان نیاز دارد. بسیاری از نوجوانان با مسائل مربوط به سلامت روان، روابط خانوادگی، دوستان، عملکرد مدرسه، سوء مصرف مواد، تمایلات جنسی و سایر رفتارهای پرخطر دست و پنجه نرم می کنند.
علائم هشدار دهنده بحران نوجوانی چیست؟
در این قسمت، چند راهکار برای تشخیص زمان مناسب برای حمایت از نوجوان در دوره بحران آورده شده است. این ها نشان می دهد که والدین چه موقع باید به نوجوان خود، توجه بیشتری نشان بدهند:
-
با زندگی نوجوان خود درگیر باشید.
برای اینکه بتوانید تشخیص دهید که آیا نوجوان شما در بحران است یا خیر، باید با زندگی روزمره او درگیر باشید. گفتگو را از محیط مدرسه و فعالیت های او شروع کنید. درباره احساس فرزندتان نسبت به مدرسه، دوستان و فعالیت هایش سؤال بپرسید.
-
علائم افسردگی یا اضطراب را بشناسید.
مراقب رفتارها یا نظراتی باشید که نشان می دهد نوجوان شما غمگین است، یا دیدگاه های بدبینانه ای نسبت به آینده خود دارد.
علائم هشدار دهنده در بحران نوجوانی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات در اشتها
- تغییرات در خواب
- افت نمرات درسی
- شروع به شکایت از بیماری های جسمی
- منزوی شدن از نظر اجتماعی
- تحریک پذیرتر از حالت معمولی
- مراقب افکار خودکشی در نوجوان خود باشید.
هنگامی که علائم افسردگی، شامل نشانه هایی از درماندگی و ناامیدی در نوجوان دیده شود، ممکن است او در معرض خطر بیشتری برای خودکشی باشد.
علائم هشدار دهنده خودکشی عبارتند از:
- صحبت از مرگ
- فوت اخیر یکی از دوستان یا خویشاوندان نزدیک
- رفتار نامنظم یا آسیب رساندن به دیگران
- احساس بی ارزشی
- نا امیدی به آینده
- در مواقع بحرانی به نوجوان خود کمک کنید.
اگر نگران رفتارهای بحرانی در نوجوان خود هستید، و فکر می کنید که او به کمک بیشتری نیاز دارد با متخصصان و کارشناسان در این حوزه تماس بگیرید. یک درمانگر یا روانپزشک، فردی است که می تواند از جوانب مختلف به او کمک کند.
ویژگی های بحران نوجوانی چیست؟
لجبازی، منفی گرایی، رنجش و پرخاشگری نوجوانان، اغلب واکنش های عاطفی هستند. وضعیت رشدی نوجوان (ویژگی های زندگی، ذهنی، شخصیتی و روانی نوجوان) دلالت بر بحران ها، درگیری ها و مشکلات در سازگاری با محیط اجتماعی دارد.
نوجوانی دوره ای از تغییرات قابل توجه جسمی، شناختی و عاطفی است که در طی آن، جوانان انواع مختلفی از بحران ها را تجربه می کنند. بحران نوجوانی می تواند به روش های متعددی بروز کند و اغلب ناراحتی قابل توجهی برای جوانان و خانواده های آنها ایجاد می کند.
انواع بحران نوجوانان چیست؟
بحران نوجوانی می تواند به طرق مختلف ظاهر شود. رایج ترین انواع بحران های دوره نوجوانی عبارتند از:
- سوء مصرف الکل و مواد: سوء مصرف مواد مخدر و مصرف الکل در دوران نوجوانی رایج است و می تواند بر سلامت جسمی و روانی تأثیر منفی بگذارد.
- بحران تحصیلی: مسائل تحصیلی، مانند کسب نمرات ضعیف یا مشکل در کارهای مدرسه، می تواند منجر به پریشانی قابل توجهی در نوجوان شود.
- درگیری بین فردی: درگیری با همسالان، اعضای خانواده یا آشنایان می تواند منجر به پریشانی در دوره نوجوانی شود که یک بحران رفتاری خواهد بود.
- مسائل مربوط به سلامت روان: مسائل مربوط به سلامت روان، مانند افسردگی و اضطراب، به ویژه در دوران نوجوانی می تواند مشکل ساز باشد.
- بحران هویت: نوجوانان اغلب برای ایجاد هویت، تلاش می کنند و این می تواند منجر به بحران شود.
عوامل خطر آفرین که در ایجاد بحران نوجوانی تأثیرگذار هستند؟
برخی از عوامل خطر وجود دارد که در افزایش احتمال بروز بحران در نوجوانان اثرگذار است. این موارد شامل عوامل زیر می باشند:
- سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی در بیماری روانی یا سوء مصرف مواد، یک عامل خطرزای مهم است.
- محیط اجتماعی: نوجوانانی که در محیط اجتماعی منفی مانند فقر، سوء استفاده یا خشونت قرار می گیرند، بیشتر دچار بحران نوجوانی می شوند.
- شخصیت: کسانی که دارای خلق و خوی تکانشی یا تهاجمی تر هستند، بیشتر در معرض بحران هستند.
- رشد شناختی: نوجوانان با اختلال در رشد شناختی، بیشتر احتمال دارد بحران را تجربه کنند.
بهترین روش کنترل و درمان بحران نوجوانی
تعدادی راهکار موثر برای کنترل و رسیدگی به بحران نوجوانان وجود دارد. اینها شامل موارد زیر هستند:
۱-رفتار درمانی: این روش، یک رویکرد درمانی است که بر کمک به افراد در شناخت و تغییر الگوهای فکری که موجب پریشانی آنها شده است، تمرکز دارد.
۲-رفتار درمانی دیالکتیکی یا DBT : DBT نوعی از روش رفتار درمانی است که بر کمک به افراد برای تنظیم احساسات و توسعه مهارت مقابله سالم با دوران بحران، تمرکز دارد.
۳-خانواده درمانی: خانواده درمانی می تواند برای رسیدگی به مسائل درون خانواده که ممکن است در بروز بحران نوجوانان نقش داشته باشد، استفاده شود.
۴- داروها: دارو درمانی را می توان برای رفع مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب استفاده کرد.
جمع بندی
بحران نوجوانی دوره ای از پریشانی عاطفی شدید است که در طی آن جوانان سطح قابل توجهی از بی ثباتی روانی را تجربه می کنند. انواع بحرانها، عوامل خطرزا مرتبط با افزایش احتمال وقوع بحران و مداخلات موجود را در این مطلب مورد بحث قرار دادیم. اگر این نوع مشکلات و اختلالات را در نوجوان خود مشاهده کردید و شخصاً نتوانستید آن را کنترل کنید، وقت آن است که با روانشناس یا رفتار درمانگر مشورت داشته باشید.