یکی از بزرگ ‌ترین چالش اولیا در دوران آموزش مجازی، انجام تکالیف دانش آموزان است؛ که متأسفانه برخی از والدین از روی دل سوزی نادرست، خودشان را به جای دانش‌ آموز قرار داده و تکالیف را انجام می ‌دهد.

اگر شما نیز فرزند یا فرزندانی دارید که در سنین تحصیلی هستند، حتماً در این چند سال اخیر، بسیار با مشکلات آموزش مجازی آن‌ ها دست ‌و پنجه نرم کرده ‌اید. فشار عاطفی ناشی از این بیماری همه ‌گیر، به خودی خود تا حد زیادی در بسیاری از خانواده ‌ها باعث اختلالات رفتاری دانش آموزان برای انجام درست وظایف تحصیلی ‌شان شده است.

اما نقش شما به ‌عنوان والدین در این مسیر بسیار مهم است و باید با آموزش و کسب مهارت‌ های رفتاری با دانش آموزان، عملکرد یادگیری آن ‌ها را بهبود دهید تا ضربه ‌ای از این نظر به فرزندانتان وارد نشود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در‌باره چالش اولیا در دوران آموزش مجازی با شما صحبت کنیم.

آیا تکالیف فرزندم را خودم انجام دهم یا فقط او را راهنمایی کنم؟

همان ‌طور که در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، متأسفانه در حال حاضر بسیاری از والدین به دلایل مختلف مانند دل سوزی زیاد، عدم وقت گذاری برای دانش‌آموز جهت کمک به او در انجام تکالیف، بی‌حوصلگی به دلیل مشغله ‌های زیاد و یا دلایل بسیار دیگری که والدین، خود را با آن ‌ها توجیه می ‌کنند، خودشان تکالیف فرزندشان را انجام می ‌دهند.

اما این کار به ‌شدت به دانش‌ آموز ضرر می ‌رساند. وقتی دانش‌آموز خودش تکالیفش را انجام نمی ‌دهد و به این کار عادت می ‌کند، دیگر در آینده چگونه می ‌تواند مسئولیت‌ پذیر یا متعهد باشد و به وظایف خود عمل کند؟

پس از کنار این چالش اولیا در دوران آموزش مجازی، به‌ سادگی عبور نکنید و فکر نکنید انجام تکالیف دانش آموزان توسط والدین، لطفی است که والدین در حق فرزندان خود می‌ کنند. برعکس؛ باعث عدم یادگیری دروس توسط فرزندشان، کور کردن قدرت خلاقیت فرزندان در حل مسائل و همچنین وابستگی فرزندانشان به دیگران برای انجام هر کاری می ‌شوند؛ چیزی که در بزرگسالی می ‌تواند تا حد زیادی موجب رنج آن ‌ها شده و همچنین باعث عدم توانایی فرزند در برقراری ارتباط با دیگران می ‌شود.

بنابراین در دوران آموزش مجازی، شما باید به معلمان کمک کنید و نقش مراقب و مربی خانگی را بازی کنید تا آموزش‌ های لازم برای فرزندانتان به ‌درستی و با کیفیت انجام شود و آن ‌ها به دلیل شرایط ایجاد شده دچار ضربه تحصیلی نشوند.

نقش والدین در همراهی دانش آموزان برای انجام تکالیف چیست؟

به ‌طورکلی، انجام تکالیف دانش آموزان که از گذشته به‌ عنوان مشق شب نیز از آن یاد می ‌شده است، خود از موضوعات مورد بحثی است که سالیان سال است در آموزش و پروش مطرح می ‌باشد.

این موضوع در دوران آموزش مجازی بسیار حساس ‌تر شده است و متأسفانه برخی از دانش آموزان انتظار دارند تا شما تکالیف آن ‌ها را انجام دهید و اگر تنها یک یا چند بار این کار را بکنید، برایشان عادت می ‌شود و از بار مسئولیت انجام تکالیف خود به‌راحتی شانه خالی می‌ کنند.

این چالش اولیا در دوران آموزش مجازی، نه ‌تنها از نظر آموزش و یادگیری به خود دانش آموزان ضرر می ‌رساند، بلکه قطعاً برای شما و خانواده نیز تشنج ایجاد می ‌کند و شما نیز با وجود مشغله ‌های روزمره، همیشه نمی‌ توانید این کار را انجام دهید.

تاکنون محققان و دانشمندان زیادی در زمینه علوم اجتماعی و روانشناسی آموزشی و تربیتی مطالعات بسیاری درباره این موضوع انجام داده ‌اند تا بتوانند به راهکارهایی برای بهترین رفتار و حمایت از فرزندان برای انجام تکالیف پیدا کنند.

در حال حاضر با اتکا به نتایج مطالعات علمی، نحوه و چگونگی همراهی والدین با فرزندان در انجام تکالیف تحصیلی، بررسی و راهکارها و توصیه ‌هایی برای استفاده والدین ارائه‌ شده است که در ادامه اشاره ‌ای به آن‌ها خواهیم داشت.

کمک والدین به فرزندان در انجام تکالیف؛ خوب است یا بد؟

معمولاً از نظر محققان در این زمینه و روانشناسان، کمک و راهنمایی فرزندان در انجام تکالیف و نه انجام دادن تکالیف به جای آن‌ ها، بسیار عالی است. اگر در این زمان، تعامل درستی بین والدین و فرزند اتفاق بیفتد، تأثیر مثبت زیادی بر روی تربیت فرزندان خواهد داشت.

بسیاری از والدین به ‌طور منظم و روزانه زمانی را برای این کار اختصاص می ‌دهند. این کار استرس و اضطراب دانش آموزان برای انجام صحیح تکالیف خود را کاهش داده و به دلیل توجهی که در این زمان به آن ‌ها دارید، احساس خوبی خواهند داشت. در نتیجه، روابط بین والدین و فرزندان نیز بهبود پیدا می ‌کند و شما می ‌توانید با استفاده از تجربیات خود کمک بزرگی به آموزش فرزندتان نمایید.

بسیاری از محققان در سراسر دنیا معتقدند که کمک والدین به فرزندان جهت انجام تکالیف مزایای زیادی دارد. از جمله این مزایا می ‌توان به تثبیت عادات تحصیلی و آموزشی مثبت، رفتارهای مطلوب و به‌ علاوه انتقال پیامی قوی مبنی بر ارزشمند بودن کلاس درس و مفهوم آموزش اشاره کرد.

پس به ‌طور کلی می ‌توان گفت والدین در راهنمایی فرزندان خود برای انجام تکالیف، بخصوص در دوران آموزش مجازی نقش بسیار مهمی را در آموزش فرزندان خود ایفا می ‌کنند و می ‌توانند با انجام این رفتارهای درست، تا حد زیادی موفقیت ‌های تحصیلی را برای فرزندانشان به ارمغان بیاورند.

راهنمایی فرزندان برای انجام تکالیفشان چگونه باید باشد؟

راهنمایی فرزندان برای انجام تکالیفشان چگونه باید باشد؟

با اینکه راهنمایی فرزندان برای انجام تکالیفشان حمایت بزرگی برای آن‌ ها محسوب می‌ شود و می ‌تواند تا حد زیادی به یادگیری آن ‌ها و پیشرفت تحصیلی ‌شان کمک کند، اما باید در این امر متعادل رفتار کنید.

راهنمایی به این معنی نیست که شما همه موارد مورد نیاز را نکته به نکته و حرف به حرف برای فرزندتان بگویید تا او روی کاغذ بیاورد. این کار، نتایج بسیار منفی در آموزش فرزندان ایجاد می ‌کند. به ‌عنوان ‌مثال، شما حق ندارید راه‌ حل ‌ها و پاسخ ‌های سؤالات ریاضی فرزندتان را به ‌طور تمام و کمال برای او بگویید و او بنویسد. این کار، هیچ تفاوتی با این امر که خودتان تکالیف او را انجام بدهید ندارد و با این کار به شدت قدرت تفکر و خلاقیت را از فرزند خود صلب می‌ کنید.

در واقع نتایج مطالعات چالش اولیا در دوران آموزش مجازی نشان می ‌دهند که تنها راهنمایی در برخی موارد که دانش ‌آموز متوجه نمی ‌شود و گفتن نکاتی کمک ‌کننده، مناسب است؛ اما کمک ‌های مکرر برای انجام ساده ‌ترین تکالیف و مسائل می ‌تواند باعث افت تحصیلی فرزندان شود.

شما می ‌توانید تنها به او کمک کنید و سعی کنید مهارت‌ هایی را یاد بگیرید تا مانند مربیان به دانش ‌آموز کمک کنید که خود او به جواب درست برسد. این موضوع با وقت گذاری و حمایت فرزندان کاملاً متفاوت است.

بنابراین باز هم تأکید می‌کنیم کمک مکرر در منزل به فرزندان جهت انجام تکالیف، هر چند ممکن است دلیل اصلی چالش‌ های پیش روی کودک نباشد، اما می ‌تواند عاملی تشدید کننده برای آن‌ ها باشد.

به همین دلیل، کمک کردن به فرزندان باید کاملاً اصولی و صحیح انجام شود و به‌ هیچ‌ وجه طوری نباشد که فرزند شما احساس کند می ‌تواند انجام تکالیف خود را به گردن شما بیندازد.

بهترین راه حل چالش اولیا در دوران آموزش مجازی

راهکار‌هایی صحیح برای کمک به فرزندان در انجام تکالیف را در این قسمت بررسی می کنیم:

تا اینجا مشخص شد که نباید خودتان به جای فرزندتان تکالیفشان را انجام دهید و فقط باید نقش حامی و یاری ‌دهنده را داشته باشید. اما سؤال اینجاست که چگونه می ‌توان این حمایت را انجام داد. راهکارهای مناسبی برای این کار وجود دارند که در ادامه برایتان توضیح خواهیم داد:

  • برای انجام تکالیف فرزندتان، مکانی مناسب و بدون مزاحمت فراهم کنید.

همان ‌طور که می دانید بچه ‌ها به کوچک‌ ترین اتفاق و مزاحمتی اعم از زنگ تلفن، تلویزیون، موسیقی و … واکنش نشان می ‌دهند. مواردی از این ‌دست به ‌راحتی تمرکز او برای انجام تکالیفش را به هم می زند. شما باید مکانی ساکت، آرام و مناسب از نظر نور و تهویه را برای فرزند خود جهت انجام تکالیفش فراهم کنید که عوامل حواس‌ پرتی در آن وجود نداشته باشد. البته باید تمامی وسایل مورد نیاز فرزندتان جهت انجام تکالیف برایش قابل‌دسترس باشند.

  • تا هنگامی‌که فرزندتان مشغول انجام تکالیف است، شما هم کار مشابهی انجام دهید.

این کار می ‌تواند تا حد زیادی به فرزندتان کمک کند تا تکالیف مورد نظر را به ‌طور کامل انجام دهد. به‌ عنوان‌ مثال، اگر فرزندتان در حال انجام تکالیف است و شما در حال فیلم دیدن باشید، به ‌احتمال ‌زیاد، بعد از چند دقیقه خسته می ‌شود و ادامه نمی ‌دهد. اما اگر شما نیز در این زمان به انجام برخی حساب ‌و کتاب ‌های کاری خود، مطالعه کتاب، مطالعه روزنامه و مواردی مشابه با آنچه فرزندتان در حال انجام آن است، بپردازید، او تشویق می ‌شود تا زمانی که شما این کار را انجام می ‌دهید او نیز تکالیف خود را انجام دهد.

  • اضطراب و دلواپسی کودکتان را تا حد امکان مدیریت کنید.

یکی از مواردی که برای انجام تکالیف بخصوص در دوران آموزش مجازی، مانع فرزندانتان می ‌شود، وجود استرس و اضطراب است. اگر او نکاتی را یاد نگرفته یا با اینکه سعی کرده است، قادر به انجام تکالیفش نبوده، با گفتن جملاتی ساده مانند “اشکالی ندارد”، “استراحت کن” و “مجدداً تلاش کن” و “من هم کمک می ‌کنم”، به او قوت قلب دهید و او را آرام کنید.

  • در صورت پیشرفت خوب در انجام تکالیف، به او پاداش دهید.

برخلاف تصور بسیاری از افراد، پاداش دادن در این شرایط فرزند شما را شرطی نمی ‌کند و به او انگیزه می ‌دهد تا تکالیف بعدی خود را بهتر انجام دهد. شما با این کار به فرزندتان این پیام را منتقل می ‌کنید که برای کار او ارزش قائل هستید. البته پاداش ‌ها نباید بیش از اندازه بزرگ باشند و باید با کار انجام شده مطابقت داشته باشند.

سخن آخر

همان‌ طور که ملاحظه کردید کمک به فرزندان و راهنمایی آن‌ ها برای انجام تکالیف، کاری بسیار پسندیده است، اما انجام تکالیف به جای فرزندان، یکی از بزرگ ترین چالش اولیا در دوران آموزش مجازی است و به ‌هیچ ‌وجه توصیه نمی ‌شود. این کار می ‌تواند در طولانی ‌مدت هم به ضرر خودتان و هم به ضرر فرزندتان باشد. پس تا می ‌توانید به بهترین حالت او را راهنمایی کنید و در این مسیر حتماً از معلمان فرزندتان نیز یاری بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *