رویکرد ارف در آموزش موسیقی به کودکان شامل ترکیبی از آهنگ ها، ملودی سازی، حرکات موزون و رقص است که باعث می شود کودک بتواند بداهه پردازی کند. در آموزش ارف، کودکان از ابزارهای کوبه ای استفاده می کنند و به تدریج در سنین بالاتر می توانند سازهای دیگر را بنوازند. رویکرد ارف یکی از بهترین روش های برای آموزش موسیقی و بازی به کودکان است. این شیوه می تواند برای یادگیری برخی از مفاهیم، همراه با آهنگ نیز مؤثر باشد. در این مطلب درباره ارف در موسیقی کودکان و روش های به کارگیری آن صحبت می کنیم.
رویکرد ارف یکی از بهترین روش ها برای آموزش موسیقی به کودکان است که به صورت ترکیبی، همراه با بداهه نوازی آهنگ و ملودی ها اجرا می شود. این روش در واقع ساده ترین و ابتدایی ترین مفاهیم موسیقی را از طریق سازهای کوبه ای به کودکان آموزش می دهد. در این روش، کودک همراه با بازی کردن می تواند موسیقی و نواختن را یاد بگیرد.
رویکرد ارف برای اولین بار توسط یک آهنگساز آلمانی به نام “کارل ارف” مطرح شد. این روش ابداعی او در دهه های ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰ در کلاس های موسیقی و رقص و برخی از ورزش ها برای آموزش به کودکان استفاده میشد. امروز هم می بینیم که هم برای آموزش موسیقی از این روش استفاده می شود و هم برای آهنگسازی و ریتم دادن به روش تدریس در کلاس های درسی به کار می رود.
در روش ارف، کودکان یاد می گیرند بر سازه های کوبه ای، بکوبند، صدا و ریتم تولید کنند و گاهی این فعالیت را با شعرخوانی و ملودی ها ترکیب نمایند. آواز خواندن همراه با نواختن یک ساز می تواند لذت بخش و نشاط آور باشد و برای سلامت روانی کودک نیز بسیار مفید است.
اساس استفاده از رویکرد ارف برای آموزش موسیقی به کودکان، در واقع همان ریتم ها و آهنگ ها است که باعث می شود ذهن کودک، ملودی ها را ساده تر به خاطر بسپارد. این روش برای آموزش برخی مفاهیم در مهدهای کودک و دوره پیش دبستانی نیز کاربرد دارد. حرکات موزون و شعرخوانی نیز می توانند با آموزش های ارف، همراستا شوند.
روش ارف، سرگرم کننده و شادی بخش است. بچه ها در یک محیط انرژی بخش قرار می گیرند و این کمک می کند ذهنشان بازتر شود و بتوانند با گروه همسالان خود، ارتباط بهتری برقرار سازند. به علاوه، رویکرد ارف و موسیقی می تواند به بچه ها کمک کند تا بتوانند روحیات، احساسات درونی و باورهای کودکانه خود را بروز دهند. این به ویژه برای تقویت مهارت های فردی و یادگیری آنها بسیار مفید است.
استفاده از رویکرد ارف برای آموزش موسیقی به کودکان می تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که از آن جمله می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تقویت ذهن کودکان برای هماهنگی مهارت های شنیداری و حرکتی
- کمک به تقویت خلاقیت کودک
- شادتر کردن فضای آموزشی
- کمک به یادگیری مفاهیم در قالب موسیقی و آهنگ
- افزایش انگیزه کودکان برای یادگیری مفایهم
- کمک به خلاقیت کودکان برای بداهه نوازی و ریتم سازی
- آشنایی کودک با سازهای موسیقی و علاقه مند شدن آنها به این حوزه
- استاندارد بودن روش آموزشی، مطابق با رویکردهای جهانی ارف
در کلاس ارف، چه چیزهایی به کودکان آموزش داده می شود؟
مفاهیم مختلفی در کلاس آموزش ارف به کودکان ارائه می شود. توانایی نواختن ریتم، آهنگ، آشنایی با سازهای اولیه و ساده و ساخت ملودی ها از مهم ترین چیزهایی هستند که بچه ها یاد می گیرند. همزمان با نواختن موسیقی، کودک سعی می کند حرکات موزون هماهنگ طراحی کند و آن را اجرا نماید. این روش برای اجرای بازی های گروهی، ورزش ها و شعرخوانی ریتمیک در مهد کودک، بسیار ایده آل است.
یکی دیگر از مفاهیم آموزشی در کلاس ارف، آواز خوانی است. کودکان یاد می گیرند آواها را بسازند و آنها را با ملودی ها ترکیب کنند تا یک آهنگ موزون نواخته شود. بچه ها در هر کلاس، تمرینات متعددی که مربیان به آنها می دهند را اجرا می کنند.
جمع بندی
رویکرد ارف برای آموزشی موسیقی به کودکان شامل ترکیب آهنگ، ریتم و حرکات موزون است به طوری که کودک بتواند در یک محیط شاد و آرامش بخش، نواختن سازها و مفاهیم را یاد بگیرد. ارف، ساده ترین کلاس موسیقی است و تقریباً از سنین خردسالی به کودکان آموزش داده می شود.
آموزش موسیقی به کودکان از بسیاری جهات، اهمیت دارد. نواختن موسیقی یا گوش دادن به آن می تواند روح را صیقل بدهد، ذهن را از محدودیت ها رها سازد، شادی و انرژی به وجود آورد و به سلامت روان نیز کمک کند.