همکاری کردن، یک مهارت اجتماعی ضروری است و جزو مهارت های فردی برای همه محسوب می شود. همه ما اگر بتوانیم به خوبی با سایرین همکاری و همفکری داشته باشیم، روند انجام کارها ساده تر می شود و زودتر می توانیم به نتایج مطلوب برسیم. گاهی برخی از کودکان از اینکه با همسالان خود، همکاری کنند، ناراضی هستند و ترجیح می دهند به تنهایی پیش بروند. والدین باید دقت داشته باشند که یادگیری مهارت همکاری برای کودکان، مزایای زیادی ایجاد می کند و ثمرات مفیدی برای آینده آنها دارد. ما در این مطلب به اهمیت این آموزش ها و راهکارهای بسیار مهم برای اجرای روند آموزش این مهارت اشاره ای خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
از آنجایی که روحیه همکاری در کودکان، یک مهارت بسیار مهم و ضروری است، لذا یادگیری این مهارت در سنین پایین تر، اهمیت زیادی پیدا می کند. وقتی به خردسالان خود می آموزید که با اعضای خانواده چطور باید همکاری کند، راحت تر می تواند در مهد کودک یا پیش دبستانی، با همسالان خود، تعامل داشته باشد. سعی کنید روند آموزش مهارت همکاری را برای کودکان خود، سرگرم کننده سازید تا از انجام فعالیت ها لذت ببرند و احساس خوبی داشته باشند.
همکاری کردن کودکان با یکدیگر برای انجام یک برنامه یا کارهای خاص به معنای رسیدن به هدف مشترک و دستیابی به نتیجه مطلوب است. وقتی کودکان باهمدیگر به بازی مشغول می شوند و سعی می کنند کاری را انجام دهند، نحوه سازگاری با هم را یاد می گیرند. این باعث می شود روحیه انعطاف پذیری بهتری داشته باشند.
پرورش روحیه همکاری در کودکان موجب می شود آنها احساس تعلق و مشارکت در کار داشته باشند که این خود، عاملی برای کسب اعتماد به نفس است. خواه حل کردن یک معما باشد، یا انجام بازی پازل، نقاشی گروهی، کارهای هنری و …، کودکان از طریق همکاری کردن می توانند نقش و جایگاه خود را بهتر درک کنند.
آموزش همکاری به کودکان به آنها کمک می کند در سنین پایین تر یاد بگیرند که اگر با هم کار کنند، می توانند سریع تر به آنچه می خواهند برسند و البته که کارهای بیشتری را انجام خواهند داد. اگر روند کارهای گروهی و همکاری برای کودکان، سرگرم کننده و لذت بخش باشد، آنها بیشتر تشویق می شوند که مشارکت داشته باشند، و دیدگاه خود را توسعه دهند.
تکنیک های آموزش مهارت همکاری در کودکان
۱- رعایت نوبت در انجام کارها
یکی از روش هایی که والدین می توانند از همان دوران اولیه زندگی کودک خود، همکاری کردن را به او یاد بدهند، بازی رعایت نوبت است. در این تکنیک، والدین از فرزند خردسال شان می خواهند که چند کار را با رعایت ترتیب و توالی، به درستی انجام دهد. مثلاً مادر از کودک خود می خواهد ابتدا اسباب بازی ها را جمع کند، سپس تکه کاغذها را در سطل آشغال در اتاق بیاندازد و در آخر، دست های خود با بشوید.
همانطور که کودک، بزرگ تر می شود، رعایت نوبت ها برای او آسان تر می شود؛ مثلاً در پیش دبستانی، کودکان یاد گرفته اند که چطور به نوبت از یک اسباب بازی یا تکه های لگو یا رنگ های نقاشی استفاده کنند. این آموزش ها باعث می شود بچه ها به حقوق همسالان خود در مدرسه نیز احترام بگذارند و در کارهای گروهی، سازگاری داشته باشند.
۲- توضیح قوانین و قواعد کار گروهی
به طور معمول، کودکان از سن دو سالگی می توانند قوانین و دستورالعمل ها را درک کنند و آنها را بی چون و چرا انجام دهند. وقتی یک قانون به بچه های خود یاد می دهید، آنها به راحتی با سایرین کنار می آیند و کارهای گروهی را بهتر و با سازگاری بیشتر انجام می دهند. این یعنی روحیه همکاری در کودکان به بهترین شکل، تقویت شده است.
۳- آموزش مهارت حل مسئله به کودکان
یکی از مهم ترین موضوعات تربیتی، آموزش مهارت حل مسئله به کودکان است. شما به عنوان والدین باید در طول روز، مسائل یا چالش هایی را برای فرزند خردسال خود مطرح کنید و از آنها بخواهید از زوایایی متعددی به این مشکل نگاه کند و بهترین راه حل ها را پیشنهاد دهد. این کار به تدریج، قدرت تفکر و تحلیل مسائل را در کودک توسعه می دهد و نتیجه شگفت آور آن را در سال های مدرسه کشف خواهید کرد!
در آموزش مهارت های حل مسئله به کودکان می توانید از آنها بپرسید نظرشان درباره حل این مشکل موجود چیست و چه راه حل هایی وجود دارد؛ هر کودک بر حسب توانایی های ذهنی و تصورات خود، راه های متفاوتی را پیشنهاد می دهد که والدین باید به هر نظر یا عقیده، احترام بگذارند و هرگز کودک خود را سرزنش مسخره نکنند!
۴- دادن حق انتخاب به کودکان
یکی از روش های پرورش روحیه همکاری در کودکان این است که حق انتخاب به آنها بدهید. هر فعالیت یا برنامه ای را می خواهید اجرا کنید، با کودک مشورت داشته باشید و از او نظرسنجی کنید. کودکان شما حق انتخاب دارند و هرگز نباید اصرار و اجبار در انجام کارها وجود داشته باشد. سعی کنید از آنها فقط نظر بخواهید نه اینکه به کودکان، دستور بدهید! آنها باید خودشان تصمیم بگیرند که چه برنامه هایی را می خواهند دنبال کنند. این یکی از تکنیک های آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان نیز محسوب می شود.
۵- تشویق کردن و ایجاد نگرش مثبت
والدین باید همواره کودکان خود را برای انجام کارهای گروهی، تشویق کنند و نگرش مثبت در آنها ایجاد کنند. مثلاً به فرزند خردسال خود بگویید از اینکه با دوستش می خواهد این بازی را انجام دهید، بسیار خوشحال هستید و یک پاداش برای او در نظر گرفته اید. از کارهای کودک خود قدردانی کنید تا او هم بیشتر و بیشتر نسبت به کارهای گروهی و همکاری کردن، ترغیب شود.
جمع بندی
پرورش روحیه همکاری در کودکان هم در خانه و هم در مدرسه به سود آنها خواهد بود. بچه هایی که یاد گرفته اند چطور با همسالان خود یا اعضای خانواده، همکاری داشته باشند، سازگارتر هستند و خلق و خوی انعطاف پذیرتری دارند. همکاری کردن باعث افزایش اعتماد به نفس آنها در مدرسه می شود و یاد می گیرند چطور اهداف خود را دنبال کنند. آموزش های اولیه باید از سوی والدین به خردسالان داده شود و وقتی آنها وارد پیش دبستانی می شوند، مفاهیم پیشرفته تری به آنها ارائه می شود.
گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد) با ارائه برنامه های به روز آموزشی و پرورشی، گام بزرگی برای پیشرفت و موفقیت فرزندان شما برداشته است. با ثبت نام دانش آموزان در مدارس سیمناد، در مقاطع ابتدایی و دبیرستان، شما نیز می توانید شاهد موفقیت های آینده فرزندان تان باشید. همین حالا می توانید برای ثبت نام در کلاس های مختلف و اطلاع از شرایط موجود، با کارشناسان ما تماس بگیرید.