امتحانات می توانند تأثیر قابل توجهی بر آینده دانش آموزان داشته باشند، زیرا تعیین می کنند که آیا واجد شرایط دریافت بورسیه های تحصیلی، یا ورود به سطح بعدی آموزشی هستند یا خیر. هنری فیشل، تاجر قرن نوزدهم، برای اولین بار، امتحانات را ابداع کرد. او یک پروفسور آلمانی – آمریکایی بود که به خاطر ابداع مفاهیم مدرن امتحانات شهرت یافت. در این مطلب ویژه ابتدا درباره تاریخچه امتحانات و مزایای آن صحبت می کنیم و سپس به بررسی انواع آزمون های رایج و متداول خواهیم پرداخت.
آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چه کسی امتحانات را اختراع کرد؟ مفهوم امتحان در اواخر قرن نوزدهم (اواخر دهه ۱۸۰۰) توسط یک تاجر آمریکایی به نام هنری فیشل (Henry Fischel) ابداع شد. چین اولین کشوری بود که مفهوم امتحان را پذیرفت و اولین امتحان را برگزار کرد. اولین امتحان چین به عنوان امتحان امپراتوری شناخته می شود.
-
امتحانات سلطنتی در چین
تاریخچه ابداع و به وجود آمدن امتحانات در سراسر جهان متفاوت است. اولین کشوری که مفهوم امتحانات را پذیرفت، چین بود. دولت چین، یک نوع ارزیابی به نام امتحان سلطنتی ترتیب داد. این امتحان توسط سلسله سوئی (Sui dynasty) معرفی شد. این آزمون برای ارزیابی افراد بر اساس شایستگی آنها برگزار شد و اگر داوطلبان واجد شرایط آزمون بودند، به آنها فرصت داده میشد تا عضوی از گروه ها یا مقامات دولتی، تحت رهبری “امپراتور یانگ سویی” باشند.
-
آزمون خدمات مدنی و حقوقی بریتانیا
انگلستان یک سیستم امتحانی را در سال ۱۸۰۶ اجرا کرد. هدف این امتحان، ارزیابی افراد شایسته و دارای صلاحیت برای خدمت در خدمات حقوقی و مدنی ملکه انگلیس بود.
-
امتحانات کمبریج
در اواخر قرن نوزدهم، دانشگاه هایی مانند آکسفورد و کمبریج از سوی انگلستان مورد توجه قرار گرفتند تا آزمونها و امتحانات را به یک فرآیند استاندارد در کشور تبدیل کنند. در ۱۴ دسامبر ۱۹۵۸، اولین امتحانات کمبریج برای دانش آموزان در مدارس و کلیساها انجام شد. موضوعات در این ارزیابی شامل انگلیسی، ریاضیات، تاریخ، لاتین، آلمانی، فرانسوی، لاتین و جغرافیا بود.
چالش های امتحان دادن چیست؟
۱-استرس بالا: امتحانات عموماً استرس و فشار زیادی را برای دانش آموزان ایجاد می کنند که قطعاً بر سلامت روحی و جسمی آنها تأثیر منفی می گذارد.
۲-عدم ارزیابی عادلانه: امتحانات در هر شرایطی گاهی ناعادلانه است، به ویژه برای دانش آموزانی که با امتحان دادن مشکل دارند یا دارای اختلالات یادگیری هستند.
۳-دامنه محدود: امتحانات فقط دامنه محدودی از دانش و مهارت را می سنجند و همیشه ارزیابی جامعی از توانایی های دانش آموز را ارائه نمی دهد.
۴-نتایج غیر قابل اعتماد: گاهی اوقات به دلیل عواملی مانند پاسخ های حدسی، تقلب یا خطاهای فنی، نتایج غیرقابل اعتمادی برای پایان ارزیابی امتحانات به دست می آید که تصمیم گیری معلمان یا مدرسان را سخت تر می کند.
۵-تمرکز محدود: آماده شدن برای شرکت در امتحانات می تواند باعث تمرکز محدودتر برای حفظ کردن اطلاعات شود، به جای اینکه بر درک و تفکر انتقادی تأکید داشته باشد.
به طور کلی، در حالی که امتحانات نقش مهمی در ارزشیابی دارند و می توانند معیار مفیدی از دانش و مهارت های دانش آموزان را نشان دهند، اما دارای برخی اشکالات قابل توجهی نیز هستند که باید در نظر گرفته شوند.
مزایای برگزاری امتحانات و ارزیابی ها چیست؟
- امتحانات، ابزار بسیار مهم و کاربردی برای ارزیابی دانش و مهارت های دانش آموز است و به تعیین آنچه که در طی یک دوره زمانی یاد گرفته اند کمک می کند.
- امتحانات می توانند انگیزه خوبی برای مطالعه و یادگیری دانش آموزان ایجاد کنند، زیرا برای کار و موفقیت، اهداف روشنی را برای آنها تعیین می کنند.
- استانداردسازی در امتحانات کمک می کند تا مدرسان و معلمان اطمینان حاصل کنند که دانش آموزان به طور کامل، ارزیابی و عملکرد آنها با همسالان خود مقایسه می شود.
- دانشآموزان با شرکت در امتحانات میتوانند نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنند و بر روی زمینههایی متمرکز شوند که نیاز به پیشرفت بیشتری دارند.
- برخی از ارزش یابی ها و امتحانات می تواند با تعیین سطح دانش و مهارت های فرد، نقش مهمی در پیشرفت شغلی آنها ایفا کند.
انواع امتحانات
۱-امتحانات کتبی
امتحانات کتبی یکی از رایج ترین آزمون هایی هستند که در محیط های آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع امتحانات معمولاً از دانش آموزان خواسته می شود که به سؤالات پاسخ دهند یا سوالات را روی کاغذ، یا از طریق رایانه خود کامل کنند. این امتحانات، طیف وسیعی از موضوعات را پوشش می دهند و آنها روشی ساختار یافته و عینی برای مربیان فراهم می کنند تا مهارت های دانش آموزان را ارزیابی نمایند. این نوع آزمون ها شامل موارد زیر هستند:
- سوالات چند گزینه ای (MCQs)
- سوالات پاسخ کوتاه
- سوالات انشایی
- سوالات کامل کردنی
- سوالات درست – نادرست
- سوالات تطبیقی
- سوالات مبتنی بر نمودار
- آزمون های تفکر انتقادی و سوالات حل مسئله
۲- امتحانات شفاهی
این امتحانات شامل پرسش شفاهی توسط یک فرد آزمون گیرنده یا گروهی از ممتحنین است. این نوع ارزشیابی می تواند فرصتی را برای دانش آموزان فراهم کند تا افکار و استدلال خود را به شیوه ای واضح و مختصر بیان کنند و توانایی های ارتباط شفاهی خود را نشان دهند. این آزمون ها به صورت زیر اجرا می شوند:
- امتحانات شفاهی ساختار یافته
- امتحانات شفاهی با رویکرد آزادانه (پاسخ باز)
- آزمون های شفاهی دفاعیه از طرح
- آزمون های مهارت زبان
- آزمون های نقش آفرینی
- آزمون های شفاهی گروهی
- آزمون های مبتنی بر ارائه اطلاعات
۳-امتحانات عملی
امتحانات عملی توانایی دانش آموزان را در به کارگیری دانش تئوری و نشان دادن مهارت های عملی در یک زمینه خاص ارزیابی می کند.
این امتحانات اغلب شامل کارهای عملی یا مدل سازی است و به دانش آموزان این فرصت را می دهد تا توانایی های حل مسئله و مهارت های تصمیم گیری خود را به نمایش بگذارند. امتحانات عملی به ویژه در زمینه هایی مانند پزشکی، مهندسی، هنرهای آشپزی یا نقاشی و …، ارزشمند هستند. این نوع امتحانات به دانش آموزان کمک می کند تا مهارت ها و تخصص خود را بهتر توسعه دهند. آزمون های عملی شامل موارد زیر هستند:
- امتحانات آزمایشگاهی
- ارزیابی عملکردی
- آزمون مهارت های فنی
- ارزیابی های مبتنی بر پروژه
- امتحانات عملی و محاسبات
۴-سایر انواع امتحانات که در سراسر جهان برگزار می شوند:
-
آزمون های کتاب باز یا open book
این آزمون ها، امتحاناتی است که در طول آزمون، دانش آموزان مجاز به استفاده از مطالب مرجع یا کتاب ها و جزوات خود برای پاسخ دهی به سوالات هستند. این نوع امتحان، بیشتر بر ارزیابی درک مفاهیم و توانایی دانش آموزان در به کارگیری آنها است تا حفظ کردن مطالب.
-
آزمون های ترکیبی
آزمون های ترکیبی، عناصر هر دو آزمون open book و close book را با هم ترکیب می کند. در این آزمون ها، در حین امتحان، منابع یا مطالبی در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد، اما مجاز به استفاده از هیچ منبع خارجی اضافه تری نیستند.
این نوع امتحان، توانایی دانشآموزان را در به کارگیری دانش و مهارتهای حل مسئله با استفاده از منابع محدود، آزمایش می کند، در حالی که آنها باید همچنان بر درک و حافظه خود تکیه کنند.
-
امتحانات close book
امتحانات close book، توانایی دانش آموز را برای یادآوری و به کار بردن اطلاعات در یک بازه زمانی محدود، مورد ارزیابی قرار می دهد.
-
امتحانات کتبی سنتی
امتحانات کتبی سنتی، شکلی رایج برای ارزیابی است که معمولاً شامل پاسخ دادن به سؤالات یا تکمیل تکالیف با استفاده از قلم و کاغذ است. این امتحانات، طیف گسترده ای از موضوعات را پوشش می دهد.
این امتحانات شامل سؤالاتی است که درک دانشآموزان از مطالب را بدون دسترسی به کتابهای درسی، یادداشتها یا هر وسیله کمکی دیگری ارزیابی میکند و اغلب شامل سوالات چند گزینه ای، پاسخ کوتاه یا انشا هستند.
-
آزمون های مهارت زبانی
آزمونهای مهارت زبانی، توانایی دانشآموز را برای درک و مفاهیم یک زبان خاص ارزیابی می کنند. این آزمون ها برای سنجش مهارت هایی مانند درک مطلب، نوشتن، گوش دادن و صحبت کردن هستند. ارزیابی مهارت زبان برای اهداف آکادمیک یا حرفه ای، مانند پذیرش در دانشگاه ها یا درخواست های شغلی در شرکت های چند ملیتی بسیار کاربرد دارند.
-
آزمون کتبی جامع
آزمونهای کتبی جامع معمولاً از انواع فرمت های سؤالات، مانند سؤالات چند گزینه ای، پاسخ کوتاه و سؤالات انشایی تشکیل میشوند. هدف این امتحانات، ارزیابی توانایی دانش آموزان در به یاد آوردن اطلاعات، تجزیه و تحلیل مفاهیم و سنجش مهارت های تفکر انتقادی است.
جمع بندی
انواع امتحانات و آزمون ها برای ارزیابی و سنجش دانش و درک دانش آموز از یک موضوع خاص اجرا می شوند و فرصتی را فراهم می کنند تا دانش آموزان یا فراگیران، آنچه را که آموخته اند ارائه دهند. امتحانات به معلمان و مدرسان کمک می کنند تا پیشرفت تحصیلی شاگردان خود را ارزیابی نمایند.
آزمونها انواع مختلفی دارند؛ از جمله آزمون های چند گزینه ای، آزمونهای کوتاه پاسخ، آزمون تشریحی و آزمون شفاهی. نوع آزمون مورد اجرا، به موضوع و اهداف ارزیابی بستگی دارد. امتحانات می توانند تأثیر قابل توجهی بر آینده دانش آموزان داشته باشند، زیرا تعیین می کنند که آیا آنها واجد شرایط و صلاحیت برای ورود به سطح بعدی آموزش، یا دریافت بورسیه های تحصیلی هستند یا خیر.
گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، بهترین مجموعه ارائه دهنده خدمات آموزشی برای همه مقاطع تحصیلی بوده و نماینده گروه آموزشی علوی تهران در تبریز است. شما می توانید مطمئن باشید که فرآیندهای آموزشی فرزندتان در بهترین مدارس سیمناد دنبال می شود و آزمون ها نیز استاندارد و همه جانبه هستند.