مهارت های خانه داری یکی از ضروریات زندگی است و این را باید از همان دوران خردسالی به کودکان آموزش داد. شاید در نظر اول، شستن ظرف ها و یا تمیز کردن مبلمان یا کف سالن نشیمن، کارهای ساده و پیش پا افتاده ای به نظر برسند و کودکان برای انجام آنها، هیچ علاقه ای نشان ندهند اما اثرات انجام کارهای خانه داری به قدری در آینده فرزندان پررنگ است که نمی توانیم از آن غافل شویم! شاید تعجب کنید اما این واقعیت دارد که آموزش مهارت های خانه داری به کودکان می تواند آنها را برای ورود به مدرسه، زندگی شخصی موفق و پیشرفت های شغلی آماده سازد! این موضوع اهمیت زیادی دارد و ما می خواهیم درباره اش کمی مفصل تر صحبت کنیم. همچنان با ما همراه باشید.
شستن ظرف ها، کشیدن جاروبرقی، لباس شستن و تمیز کردن کفپوش ها یا قفسه ها و هر قسمت دیگر از خانه، جزو کارهای خانه داری هستند و می دانید که هرگز تمام نمی شوند! شما به عنوان فردی که در یک خانه زندگی می کنید باید به صورت روزانه و یا دوره ای، کارهای نظافت منزل و اسباب و اثاثیه را انجام دهید. خانه داری، یک مهارت مهم در زندگی است و باید آن را به خوبی یاد گرفت.
با این مقدمه می خواهیم وارد بحث مهم آموزش مهارت های خانه داری به کودکان شویم. این فرآیندهای یادگیری می تواند اثرات خوشایندی بر توسعه مهارت های فردی و حرکتی کودکان داشته باشد و والدین نیز در آینده، بسیار از این نتایج راضی خواهند بود.
انجام کارهای خانه توسط کودکان بسیار با ارزش است. بچه ها از اینکه می توانند مسئولیت هایی را به پایان برسانند، احساس اعتماد به نفس پیدا می کنند و می توانند مستقل شدن را یاد بگیرند. وقتی از کودکان تان می خواهید در کارهای خانه به شما کمک کنند، در واقع این فرصت را به آنها می دهید تا انعطاف پذیر باشند و دستورات را دنبال کنند. شاید نتیجه نهایی، آن طور که شما می خواهید نباشد اما همین که آنها بتوانند کارها را به اتمام برسانند، نقش کلیدی در تقویت اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری در کودکان خواهد داشت.
بنابراین شاید بپرسید، ” ما از کجا باید شروع کنیم؟”؛ چطور می توانیم مهارت های خانه داری را به کودکان مان یاد بدهیم؟ چطور کارها را برایشان جذاب و لذت بخش سازیم تا آنها برای انجام شان اشتیاق بیشتری داشته باشند؟….
کارهای خانه داری نه تنها باعث می شود محیط زندگی تان همیشه مرتب و منظم باشد، بلکه می تواند الگوی خوبی برای آموزش مهارت های زندگی به کودکان نیز محسوب شود. رمز و رازهایی پشت این آموزش ها وجود دارد که مزایای زیادی را برای فرزندان شما فرآهم می کنند! اگر شما هم والدینی علاقه مند هستید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما همراه باشید.
در این قسمت به چند راهکار کاربردی و ساده اشاره می کنیم که می توانید به آسانی، فعالیت های خانه داری را به کودکان تان آموزش دهید:
۱- مهارت خانه داری را از سنین خردسالی آموزش دهید
بچه های خردسال در سنین ۲ تا ۳ سالگی می توانند در کارهای بسیار ساده، با والدین خود مشارکت داشته باشند. مثلاً اسباب بازی های خود را جمع کنند، لباس ها را در سبد بیاندازند، با یک پارچه کوچک، یک سطح را تمیز کنند و … . وقتی برخی از مسئولیت ها را به فرزندان خردسال خود می دهید، آنها به تدریج آماده می شوند تا کارهای بزرگ تری را در آینده انجام دهند. هدف این است که بچه ها در سنین پایین تر یاد بگیرند که چطور از دستورات پیروی کنند و وظایف را به سرانجام برسانند.
۲- الگوی خوب و مناسب به آنها معرفی کنید
وقتی می خواهید مهارت های خانه داری را به کودکان آموزش دهید، نیاز به الگوسازی و بیان مثال های خوب دارید. یک روند را برای آنها توضیح دهید و چند مثال ساده بیان کنید. به آنها پیشنهاد بدهید که در ابتدا، در کارهای خانه همراهشان هستید تا کم کم یاد بگیرند که باید چه کار کنند. والدین، اولین الگوهای کودکان هستند و این می تواند روند آموزش را سرعت ببخشد.
۳- مسئولیت های ساده به کودکان واگذار کنید
کارهای خانه داری، بخصوص تمیزکاری می تواند طاق فرسا و زمان بر باشد، بنابراین باید ساده ترین کارها را به کودکان بسپارید تا هم قابل انجام باشد و هم قابل کنترل و مدیریت. در نهایت، خردسالان احساس موفقیت دارند و انگیزه خود را برای ادامه مسیر و انجام مسئولیت های بیشتر حفظ می کنند.
۴- برای مسئولیت ها، حق انتخاب به کودک بدهید
در آموزش مهارت های خانه داری به کودکان سعی کنید چندین گزینه را پیشنهاد بدهید تا آنها خودشان انتخاب کنند کدام را انجام دهند. مثلاً به کودک خود بگویید می تواند از بین این سه کار، یک یا دو گزینه را انجام دهد: ۱) اسباب بازی ها را در سبد بگذارد ۲) میز پذیرایی را تمیز کند ۳) لباس های تمیز را داخل کمد قرار دهد.
این کار، به آنها احساس مالکیت می دهد و می تواند در تقویت مهارت تصمیم گیری کودکان بسیار مؤثر باشد. گاهی این آموزش ها اثرات معجزه آسا دارد.
۵- عادت روزانه و یک روتین داشته باشید
داشتن برنامه روتین و عادات روزانه ثابت برای تمیز کاری و خانه داری می تواند به کودکان نشان دهد که شما پایبند به یک سری مسئولیت ها هستید. این هم یک الگوسازی است و هم مسیر آموزش را روشن تر می سازد. مثلاً تمیز کاری حیاط یا تراس را به روزهای تعطیل مؤکول کنید؛ یا اینکه موظف هستید ظرف های غذا را بعد از ناهار و شام بشویید و میز را تمیز کنید؛ و … .
۶- برای هر چیزی، مکانی در نظر بگیرید
وقتی در خانه شما، هر چیز در جای خودش قرار داشته باشد، کودک یاد می گیرد که باید نظم را رعایت کند و از الگوی زندگی شما تبعیت داشته باشد. لباس های کثیف باید در سبد لباس شویی ریخته شوند؛ کتاب ها باید در قفسه باشند؛ اسباب بازی ها داخل سبد باشند؛ کفش ها باید در جاکفشی کنار درب ورودی آپارتمان قرار بگیرند؛ لوازم تمیز کاری خانه باید در داخل کابینت گذاشته شوند؛ و … .
۷- از زحمات کودکان به خاطر کارهای خانه داری تشکر کنید
هر موقع که فرزند شما مسئولیت های خود را به پایان رساند از زحماتش قدردانی کنید. این کار، تأثیرات بسیار قوی بر روحیه کودک دارد. شما با تشکر کردن، به کودک تان نشان می دهید که برای تلاش او ارزش قائل هستید، بنابراین اعتماد به نفس کودک تقویت می شود و برای ادامه کارها انگیزه بهتری دارند.
مزایای آموزش مهارت های خانه داری به کودکان چیست؟
- یادگیری پیروی از دستورالعمل ها
- تقویت مهارت های شنیداری برای حفظ توالی کارها
- تقویت مهارت تصمیم گیری
- تقویت قدرت انتخاب بین چندین گزینه
- تقویت روحیه کار تیمی و همکاری با سایرین
- درک تلاش و اهمیت کار کردن
- تقویت حس مسئولیت پذیری
- تقویت حس همدلی و کمک به دیگران
- پرورش خلاقیت برای پیدا کردن راه های انجام کارهای مختلف
- تقویت تمرکز و توجه؛ دقت زیاد به جزئیات
- درک ارزش ها
- شناخت الگوهای رفتاری درست
- حس مالکیت
- تقویت اعتماد به نفس
جمع بندی
مهارت های زندگی، آموختنی هستند و باید آنها را در فرزندانمان تقویت کنیم. آموزش مهارت های خانه داری یکی از این موارد است. با انجام یک سری از کارهای ساده، والدین می توانند خودشان الگوی خوبی برای کودکان باشند و سپس مواردی را که مناسب است به آنها یاد بدهند. خانه داری می تواند اعتماد به نفس کودک را تقویت کند و او را فردی مسئولیت پذیر و پر تلاش بار بیاورد.
اهمیت آموزش های مهارت های ضروری زندگی به کودکان باعث شده است که برنامه هایی در مدارس نیز اجرا شوند. در همین راستا، گروه آموزشی علوی تبریز ، از هر نظر، حامی و پشتیبان دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی است تا بتوانند تمام آنچه برای آینده ای موفق نیاز دارند، کسب کنند. با ثبت نام در مدارس سیمناد، موفقیت تحصیلی و شغلی فرزندان خود را در آینده تضمین خواهید کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.