آموزش غیر رسمی، ابزاری بسیاری عالی و کاربردی است که همه افراد، حتی کودکان می توانند به واسطه آن، یادگیری را به صورت مادام العمر، تقویت کنند! آیا شما هم مانند ما کنجکاو هستید بدانید این روش چگونه عمل می کند و چه مزایایی دارد؟ پس با ما همراه باشید. در این مطلب درباره یکی از مدرن ترین شیوه های آموزشی صحبت می کنیم که فراتر از دنیای مدرسه یا کالج است و خبری از کتاب های درسی در آن نیست! آموزش های غیر رسمی، فرآیند یادگیری را لذت بخش و پر هیجان می سازند و باعث می شوند چیزهایی که یاد می گیرم، برای همیشه در ذهنمان بمانند!

آموزش رسمی، بخش ضروری از فرآیند یادگیری است و به رشد فردی و کسب علم و دانش، بسیار کمک می کند. این نوع آموزش ها از همان دوره اولیه مدرسه یعنی همان کلاس اول، اجرا می شوند و اهمیت دارند. اما لازم به ذکر است، آموزش های رسمی لزوماً همه اهداف و خواسته های فردی را برآورده نمی سازند! چیزهای زیاد دیگری برای یاد گرفتن هست که هرگز در کتاب ها نوشته نمی شوند و در مدارس یاد داده نمی شوند!

آیا تا به حال دیده اید که کتاب درسی مدرسه، مهارت خوب صحبت کردن را یاد بدهد و آن را از دانش آموزان امتحان بگیرد؟ در مورد مهارت همدلی چطور؟ مهارت حل مسئله یا مهارت مسیریابی یا نقشه خوانی چه؟ آیا کتاب درسی وجود دارد که دانش آموزان را برای ورود به شغل یا موفقیت در مصاحبه های کاری آماده کند؟ قطعاً خیر!

آموزش های غیر رسمی، مزایای زیادی دارد و دارای یک سری ویژگی های تعریف شده و مشخصی است. در قسمت بعدی در این باره بیشتری صحبت می کنیم.

مهم ترین ویژگی های آموزش غیر رسمی چیست؟

آموزش های غیر رسمی، انعطاف پذیر و متنوع هستند زیرا می توان آنها را با نیازهای هر فرد در جوامع مختلف، سازگار نمود؛ بخصوص اگر بر روی آینده تمرکز داشته باشد. این نوع آموزش ها به فرد یاد می دهند چطور خود را برای زندگی آینده و حل و فصل مشکلات احتمالی آماده کنند و راه های جدید را کشف نمایند.

فعالیت های مرتبط با آموزش های غیر رسمی، متنوع و جذاب تر است و در هر سن می توان آنها را اجرا نمود. بر همین اساس، روش های یادگیری با تنظیم شاخص ها و اهداف، متغیر خواهند بود.

یکی دیگر از مهم ترین ویژگی های آموزش غیر رسمی، نوع مشارکتی بودن آن است. به این معنا که افراد درگیر در یادگیری در یک تیم اغلب به یاد گرفتن چیزهای مختلف می پردازند. این روش به فراگیران می آموزد که واقعیت ها و نقاط پنهان شخصیت خود را بهتر درک کنند. این روش، مزیت مهم دیگری نیز دارد که می توان آن را در تقویت احساسات، صمیمی شدن با گروه همسالان، بهبود و ارتقای مهارت های اجتماعی بیان نمود.

مدل آموزش غیر رسمی به تفاوت های فردی و توانایی های هر فراگیر به طور مجزا احترام می گذارد؛ چیزی که به خودی خود، منبع خوبی برای یادگیری و رشد است. باید اعتراف کنیم که این مدل آموزشی، به تدریج به برنامه های آموزشی باکیفیت بالاتر تبدیل می شوند و می توان آن را به طرق مختلف اجرا کرد.

انواع مدل آموزش های غیر رسمی که می توانید اجرا کنید

۱- تبادل فرهنگی: تعاملات فرهنگی یکی از مدل های آموزش غیر رسمی است و مزایای بسیار ارزشمندی را ارائه می دهد. در این روش، فراگیران، تجربیات فرهنگی خود را به اشتراک می گذارند و می تواند مکمل آموزش های رسمی باشد. از طریق این تبادلات فرهنگی است که هر فرد می تواند ارزش های جوامع مختلف را یاد بگیرد و به آنها احترام بگذارد.

۲- مشارکت در رویدادها: یکی از بهترین موقعیت ها برای یادگیری غیر رسمی با تأثیرگذاری بسیار زیاد، شرکت در رویدادها و همایش ها یا سمینارها است. این یکی از مدل های آموزش غیر رسمی متداول محسوب می شود که فرصت خوبی را برای رشد و پرورش برخی از مهم ترین مهارت های ضروری زندگی در کودکان و نوجوانان فرآهم می آورد.

۳- انجام فعالیت های فوق برنامه: شکی در آن نیست که بسیاری از مهارت های عملکردی که همه ما در زندگی و شغل به آنها نیاز داریم را نمی توانیم در مدرسه یاد بگیریم. پس یکی از مدل های آموزش غیر رسمی که می تواند لذت بخش و سرگرم کننده باشد، انجام فعالیت های فوق برنامه است.

مشغول شدن به کارهای باغبانی در گروه همسالان، مسابقه آشپزی خانوادگی، عکاسی در طبیعت، کمپینگ در دشت یا جنگل یا کوهستان، ماهیگیری، رنگ کردن نرده های باغ، تعمیرات بخشی از خانه یا درست کردن لانه برای حیوانات خانگی، نمونه ای از این نوع فعالیت ها هستند.

شاید در نگاه اول، این کارها فقط سرگرمی و اوقات فراغت به حساب بیاید، اما تعجب می کنید اگر به شما بگوییم، ارزشمندترین تجربیات را از دل همین کارها می توانید به دست بیاورید! این کارها ذهن شما را با مسئله درگیر می کند، تمرکز و توجه تان را بالاتر می برد، سعی می کنید راه حل های مختلف را پیدا کنید، دقیق به هر چیز بنگرید و قدردان نعمت ها باشید!

۴- استفاده از دوره های آموزشی در پلتفرم های آنلاین: دسته دیگر از مدل های آموزش غیر رسمی، شرکت در دوره های آموزشی است که بسترهای آنلاین ارائه می شوند. این آموزش ها شامل هر چیزی می توانند باشند؛ از مهارت های زندگی و توسعه فردی گرفته تا نویسندگی، آموزش زبان خارجی به کودکان، مهارت نوشتن داستان و رمان، مهارت های تعمیرات خودرو یا لوازم خانگی و …. . هر موضوعی که نیاز دارید درباره اش مطالب را یاد بگیرید و دانش خود را بالاتر ببرید، در پلتفرم های مدرن امروزی بر بستر اینترنت یافت می شوند.

اهمیت و مزایای آموزش غیر رسمی برای کودکان و نوجوانان

مدل های آموزش غیر رسمی، جایگزین آموزش های رسمی نیستند اما با پوشش دادن نیازها و مهارت های مختلف افراد، رشد جنبه های رشد فردی و شخصیتی را حمایت می کنند. اگر برخی از تکنیک های آموزشی بتوانند شخصی سازی شوند، تأثیرگذاری بهتری بر رشد فردی کودکان و نوجوانان خواهند داشت.

مهم ترین مزایای آموزش غیر رسمی عبارتند از:

  • به کودکان یاد می دهد تا در ایفای نقش، موفق عمل کنند.
  • مهارت های کار تیمی و گروهی را به کودکان یاد می دهد.
  • باعث توسعه مهارت های فردی، افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان می شود.
  • نگرش سالم نسبت به محیط اطراف و ماهیت زندگی در افراد ایجاد می کند.
  • برای پیدا کردن فرصت های شغلی خوب به افراد کمک می کند.
  • فرصت کسب تجربیات جدید را برای نسل جوان تر و همچنین کودکان ایجاد می کند.
  • امکانات بهتر برای یادگیری را به آنها نشان می دهد.
  • در تقویت تمرکز و توجه آنها نسبت به مسائل مختلف، اثر بخش است.
  • به تقویت مهارت های ارتباطی و اجتماعی و خود مراقبتی در کودکان و نوجوانان کمک زیادی می کند.

جمع بندی

آموزش رسمی همان فرآیندهای یاددهی – یادگیری است که همه ما در کلاس های درسی گذرانده ایم؛ اما مدل آموزش های غیر رسمی به دوره ها و فعالیت هایی گفته می شود که فرد به واسطه آنها، مهارت های مهم فردی، دانش مرتبط، نگرش ها و بسیاری چیزهای دیگر را یاد می گیرد و این در حالی است که این نوع آموزه ها هرگز در کتاب های درسی به بچه های ما آموزش داده نمی شوند!

آموزش های غیر رسمی، کلید حل مشکلات خلقی، روانی و رفتاری کودکان و نوجوانان است. با انجام کارهای سرگرم کننده و آموزنده یا شرکت در رویدادها و کارهای گروهی، کودکان و نوجوانان ما یاد می گیرند چطور از عهده مسئولیت ها برآیند، چطور تصمیم گیری کنند، مشکلات را بشناسند و برایشان بهترین راه حل ها را ارائه دهند. اینها از ضروریات آموزش در دنیای دیجیتالی مدرن امروزی است.

بر همین اساس، گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، یک مجموعه تخصصی است که دانش آموزان را در مقاطع مختلف تحصیلی پشتیبانی می کند. در مدارس سیمناد، علاوه بر آموزش های رسمی، بستر برای ارائه آموزش های غیر رسمی به بهترین شکل فرآهم شده است. از فعالیت های فوق برنامه و مهارتی گرفته تا آموزش تخصصی زبان خارجی، همه زیر نظر اساتید با تجربه و حرفه ای ارائه می شوند. برای ثبت نام فرزندان خود و کسب اطلاعات بیشتر می توانید همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *