اختلالات یادگیری در کودکان یکی از مهم ترین چالش های آموزشی است. بسیاری از کودکان در اکثر موارد، به ویژه در سال اول ورود به مدرسه با اختلالات یادگیری قابل توجهی روبرو هستند؛ این می تواند شامل نوشتن، خواندن، تمرکز، بیان و مهارت های حرکتی نرم باشد. اما این بدان معنا نیست که کودکان با این اختلالات، هرگز قادر به یادگیری نیستند! کودکانی که در یادگیری و توجه، دچار مشکلاتی هستند، اغلب نشانه هایی را بروز می دهند که به راحتی می توان آن را تشخیص داد. مربیان، والدین و کاردرمانگران می توانند با همکاری همدیگر، اختلالات یادگیری در کودکان را شناسایی نموده و در جهت رفع آنها اقدام کنند. ما در این مطلب کمی تخصصی تر به این موضوع می پردازیم.
برخی از کودکان دچار اختلالات یادگیری هستند و این می تواند ناشی از عوامل مختلف باشد. در همین ابتدای بحث لازم است بگوییم که اصلاً جای نگرانی نیست! درست است که این کودکان در یادگیری مفاهیم و آموزش ها مشکلاتی دارند اما به آن معنا نیست که نمی توانند چیزها را یاد بگیرند! ما می توانیم به آنها کمک کنیم تا اختلالات یادگیری درمان شوند و برای همیشه بتوانند توانایی های خود را توسعه دهند.
علائم و نشانه های اختلالات یادگیری در کودکان گاهی سخت و گاهی به آسانی شناسایی می شود. این مسئله می تواند بر روی اعتماد به نفس بچه ها در مدرسه تأثیر منفی بگذارد و موفقیت آنها را تغییر دهد. والدین باید اطلاعات بیشتری درباره علائم اختلالات یادگیری کسب کنند و رفتارهای کودک خود را زیر نظر قرار دهند.
اختلالات یادگیری در کودکان پیش دبستانی و کلاس اولی، بیشتر مشاهده می شود زیرا آموزش ها، قاعده و اصول خاص خود را پیدا می کند. شاید اگر فرزندتان را به مهد کودک می فرستادید، چندان متوجه اختلالات یادگیری در او نبوده اید، اما با ورود به پیش دبستانی یا کلاس اول، علائم این مشکلات، به تدریج نمایان می شوند.
متداول ترین انواع اختلالات یادگیری در کودکان عبارتند از:
- مشکلات در خواندن
- مشکلات ریاضیات
- مشکلات نوشتاری
- مشکلات شنیداری (برای املا نوشتن)
- عدم توجه و تمرکز
- عدم توانایی برای اجرای دستورالعمل های مربیان و معلمان
- عدم تکمیل کردن تمرین های کلاسی
- نداشتن توانایی کار کردن در گروه
- بیان نادرست زمان و ساعات روز
- ضعف حافظه
- نشانه هایی از تکانه های عصبی
- عدم توانایی در صحبت کردن های طولانی تر
- مشکلات در تلفظ حروف، کلمات یا جملات
- آهسته صحبت کردن
علائم اختلالات یادگیری در کودکان چیست؟
کودکان، کم و بیش با مشکلاتی در یادگیری مواجه هستند اما گاهی این مسئله به قدری شدید می شود که آن را “اختلال یادگیری” می نامیم. همه کودکان اینطور نیستند اما آنهایی که یکی از انواع اختلالات ذکر شده در فوق را دارند، باید به سرعت شناسایی شده و برای رفع مشکلات شان اقدام نمود. هر لحظه که والدین در این درمان ها کوتاهی کنند، به ضرر کودک تمام می شود. اختلالات در سال های بعدی آموزش، بزرگ و بزرگ تر و حتی شدیدتر می شوند و موفقیت درسی و رشد شخصیتی کودکان را با بحران روبرو می سازند!
در این قسمت با مهم ترین علائم اختلالات یادگیری در کودکان آشنا می شوید که بد نیست برای کنترل رفتارهای کودک خود از آن استفاده کنید:
- ناتوانی در مهارت های خوانداری
- درست ننوشتن املای کلاسی یا خانگی
- عدم توانایی برای انجام تکالیف ریاضی
- عدم هماهنگی در راه رفتن یا فعالیت های ورزشی
- مشکل داشتن در درست گرفتن مداد در دست
- فراموش کردن تکالیف که باید انجام دهد
- مشکل در انجام تکالیف خانه یا مدرسه
- نافرمانی برای تکالیف
- بازیگوشی بیش از حد
- عصبانیت یا احساس بزرگی در مدرسه
- عدم توانایی در پیروی از دستورات معلم
اگر اختلالات یادگیری در کودکان درمان نشود، چه اتفاقی می افتد؟
شناسایی به موقع و درمان سریع، کلید موفقیت است! مشکلات یادگیری در کودکان باید خیلی زود، شناسایی شده و درمان شوند در غیر این صورت، چالش های بیشتری گریبانگیر فرزندان خردسال خواهد شد!
- کودکانی که اختلالات یادگیری دارند، بیشتر مضطرب هستند و احساس ترس و استرس بیشتری را تجربه می کنند؛ زیرا نمرات پایین تری در کلاس دارند و این می تواند بر اعتماد به نفس آنها اثر منفی داشته باشد.
- کودکان با اختلالات یادگیری، همیشه خسته هستند و انگیزه کمتری برای آموختن و انجام تکالیف دارند. این باعث افت شدید تحصیلی آنها می شوند.
- حواس پرتی و ضعف حافظه کودکان می تواند باعث خجالت آنها در کلاس درس شود که به تدریج بر رشد شخصیتی آنها، تاب آوری، انعطاف پذیری تأثیر خواهد داشت. در نهایت ممکن است کودکان را به فردی گوشه گیر تبدیل کند.
معلمان مدرسه با همکاری والدین باید برای درمان اختلالات یادگیری در کودکان اقدام کنند. در این مسیر گاهی متخصصان دیگری از جمله، کاردرمانگراها، کارشناس گفتاردرمانی، روانشناس کودک، مشاوره تربیتی کودکان، به کمک والدین می آیند تا هر آنچه لازم است را برای درمان این اختلالات به کار گیرند.
بهترین روش های درمان اختلالات یادگیری در کودکان
برخی از اختلالات یادگیری در کودکان قابل درمان و برطرف شدن هستند اما چند تا از این مشکلات ممکن است تا پایان عمر، همراه فرد باقی بمانند! در هر صورت، تشخیص و درمان به موقع می تواند کمک کننده باشد.
موارد زیر به عنوان بهترین روش های درمان اختلالات یادگیری کودکان معرفی شده اند:
- ارائه آموزش های ویژه – برنامه های آموزش اختصاصی هر کودک
- استفاده از ابزارهای کمک آموزشی ملموس برای شناسایی نقاط ضعف و قوت
- استفاده از روش های روان درمانی برای کمک به کودک در مواجهه با مسائل عاطفی و مهارت های مقابله ای
- استفاده از روش های گفتاردرمانی در صورت نیاز
- اجرای روش ها و تکنیک های تقویت تمرکز و توجه
- مشارکت با گروه های حمایتی کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری
- کمک گرفتن از مشاوران تربیتی، آموزشی و درمانی مخصوص کودکان
جمع بندی و نتیجه گیری
همه ما انسان ها دارای نقاط ضعف و قوت هستیم که بر اساس توانایی هایمان سعی می کنیم آنها را بشناسیم، درمان کنیم یا تقویت نماییم. کودکان نیز دارای اینچنین مسائلی هستند. اختلالات یادگیری در کودکان یک موضوع مهم است که باید والدین و معلمان مدارس و مهدهای کودک نسبت به آن بیشتر توجه داشته باشند.
شناسایی به موقع مهم ترین و متداول ترین اختلالات یادگیری در کودکان کمک می کند تا بتوانیم این مشکلات را درمان کنیم. هر گونه کوتاهی در این روند درمانی، به ضرر کودک خواهد بود که تا آخر عمر، زندگی او را تحت تأثیر قرار می دهد. این کودکان مانند همه بچه های معمولی، حق یادگیری و آموزش دارند و باید از آنها حمایت کرد و به مهربانی رفتار نمود.
گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، مجموعه مدارس را برای تمام مقاطع تحصیلی ارائه می دهد و تمامی برنامه های آموزشی و تربیتی را مطابق با استانداردهای جهانی اجرا می نماید. اگر به آینده موفق فرزندان خود اهمیت می دهید، با ثبت نام در مدارس خوب می توانید اهداف تان را برآورده سازید. همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ثبت نام در مدارس سیمناد با ما تماس بگیرید.