تحقیقات ثابت کرده است که پرورش کودک دو زبانه بسیار سودمند است اما این مسئله برای والدین می تواند چالش برانگیز و گاهی دردسرساز باشد! واضح است اگر کودک شما دو یا چند زبان را بتواند صحبت کند، در آینده می تواند خیلی راحت تر به بازارهای کاری جهانی راه پیدا کند و بهترین جایگاه های شغلی را حتی در کشورهای خارجی به دست آورد. این می تواند وسوسه برانگیز باشد تا والدین برای آموزش زبان خارجی به کودکان خود اقدام کنند. کودکان دو زبانه یا چند زبانه، نسبت به همسالان خود که به یک زبان صحبت می کنند، کمتر به زوال عقل دچار می شوند و عملکرد شناختی بهتری دارند. در این مطلب می خواهیم به مزایا و روش های پرورش کودک دو زبانه بپردازیم.

چرا پرورش کودک دو زبانه ضرورت دارد؟ آموزش دو یا چند زبان خارجی به کودکان می تواند چه مزایایی برای آنها داشته باشد؟ والدین در این مسیر باید چه کارهایی انجام دهند و چطور استعدادهای فرزند خود را متوجه شوند؟ و ….

اینها تعدادی از مهم ترین سوالات است که در زمینه پرورش کودکان دو زبانه یا چند زبانه مطرح می شوند. دلایل زیادی وجود دارد که والدین می خواهند کودک شان به دو یا چند زبان خارجی مسلط باشد. اول آنکه ازدواج های خارجی اتفاق می افتد؛ پدر و مادر از دو ملیت مختلف هستند و موقعی که فرزندشان متولد می شود می خواهند به هر دو زبان بتواند صحبت کند!

برخی از والدین به این فکر می کنند که کودک خود را برای تحصیل به یکی از بهترین مدارس در کشورهای پیشرفته تر بفرستند، برای همین است که از دوران کودکی، قبل از مدرسه، برای آموزش یک زبان خارجی به کودک خود اقدام می کنند. مهاجرت به کشورهای خارجی یکی از متداول ترین دلایل است که ضرورت پرورش کودک دو زبانه را نشان می دهد.

در مورد پرورش کودکان دو یا چند زبانه باید توجه داشته باشید، شرط موفقیت آنها در زبان خارجی دوم یا سوم و …، این است که ابتدا کودک بتواند زبان مادری و محلی خود را به خوبی بفهمد و صحبت کند. در غیر این صورت، کودک نمی تواند بر زبان های خارجی بعدی مسلط شود!

به طور کلی، یادگیری یک یا چند زبان خارجی و تسلط بر آنها می تواند فرصت های بی شماری را برای کودکان ایجاد کند. این دسته از بچه ها توانایی بهتری در یادگیری دروس مدرسه دارند و در آینده بسیار می توانند موفق تر باشند. این به ویژه برای افرادی که قصد مهاجرت به یک کشور خارجی و زندگی در آنجا را دارند، مفید است.

آیا آموزش چند زبان خارجی، کودکان را گیج و سردرگم نمی کند؟

پاسخ این سوال، واضح است! خیر.

در حالی که این یک نگرانی بزرگ برای والدین است که آیا دو زبانه یا چند زبانه بودن می تواند کودک ما را گیج و سردرگم کند، اما خبر خوبی برای این دسته از والدین داریم؛ کودکان دو زبانه می توانند به خوبی همه چیز را درک کنند و عملکرد مغزی بهتری خواهند داشت.

آموزش زبان خارجی به کودکان نوپا باعث می شود که کلمات را به صورت مخلوط با زبان مادری خود درک کنند و مغز آنها می تواند همه کلمات را از همدیگر تفکیک نماید. بنابراین اگر فرزند شما استعدادهای یادگیری بالایی دارد، بهتر است برای آموزش زبان های خارجی به او از همان دوران کودکی برنامه ریزی نمایید.

چند راهکار کاربردی برای تربیت و پرورش کودک دو زبانه

۱-آموزش زبان دوم به کودکان را از بدو تولد شروع کنید

دلیلی وجود ندارد که شما، همسرتان و یا سایر اعضای خانواده نتوانید از با فرزندتان بدو تولد او به زبان خارجی دوم صحبت کنید. پس در شروع شک نداشته باشید. کودکان اغلب از زمان تولد تا ۳ سالگی می توانند زبان را بشناسند. دو زبانه بودن می تواند یک مهارت ارزشمند برای هر فرد باشد. اگر از بدو تولد فرزندتان با او به دو زبان صحبت کنید، مطمئن باشید که مغز او می تواند تفاوت ها و کلمات را درک کند. پیشنهاد می کنیم در این مسیر و برای انجام آموزش های صحیح از مربیان و مشاوران حتماً کمک بگیرید.

۲-آموزش زبان خارجی به کودکان در سن ۴ تا ۸ سالگی

اگر چندان علاقه ندارید که از بدو تولد با کودکتان به زبان دوم صحبت کنید، مشکلی وجود ندارد. می توانید آموزش های زبان خارجی را از سن ۴ سالگی تا ۸ سالگی نیز دنبال کنید. یادگیری زبان فرانسوی، اسپانیایی، چینی، انگلیسی، عربی و … برای کودکان می تواند جذاب باشد. اما بهتر است ابتدا زبان انگلیسی را به عنوان زبان دوم به کودکان یاد بدهید چون یک زبان بین المللی است و در آینده در همه مراحل تحصیل، زندگی و کار برایشان مفید خواهد بود.

۳-از کتاب ها و بازی ها و انیمیشن های خارجی استفاده کنید

یکی از بهترین راهکارهای پرورش کودک دو زبانه، استفاده از کتاب ها و بازی ها و انیمیشن هایی است که به زبان خارجی هستند. کودک در سنین پایین تر با انواع عبارت ها و کلمات و اصطلاحات خارجی آشنا می شود و به تدریج، بهتر و بهتر یاد می گیرد. فلش کارت های آموزش زبان خارجی به کودکان نیز یکی از بهترین ابزارها است. والدین می توانند همراه فرزندان شان نیز از این منابع استفاده کنند. چیزی طول نمی کشد که می توانند به زبان خارجی با کودک خود صحبت کنند.

۴-بازی کردن با گروه همسالان که به زبان خارجی مسلط هستند

به طور کلی، یادگیری در گروه همسالان، خیلی راحت تر است؛ بنابراین می توانید از این مزیت نیز برای آموزش زبان خارجی به کودک خود استفاده کنید. فرزند خود را در کلاس های آموزش زبان ثبت نام کنید تا در میان همسالان خود قرار بگیرد و بتواند با آنها صحبت و بازی کند. کودکان در کلاس های زبان خارجی، بهتر با همدیگر تعامل دارند و این می تواند مهارت های زبانی و ارتباطات اجتماعی را در آنها تقویت کند.

مزایای پرورش کودک دو زبانه چیست؟

توانایی یادگیری زبان های خارجی به عنوان زبان دوم یا سوم و …، یک موهبت در هر فرد است. اگر والدین از همان دوران کودکی، استعداد فرزند خود را برای یادگیری زبان های خارجی کشف کنند، و به موقع اقدام نمایند، از مهم ترین مزایای آن بهره مند خواهند شد.

دو یا چند زبانه بودن برای کودکان، مزایای زیادی دارد که در قسمت زیر به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:

  • تقویت مهارت های خوانداری
  • تقویت مهارت خواندن متون انگلیسی
  • کمک به درک پیچیدگی های زبان
  • تقویت درک تشخیص بین گفتار و بیان
  • کمک به تقویت عملکرد مغز – کاهش زوال عقل و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
  • تقویت مهارت های اجتماعی
  • کسب مهارت های ارتباطی برای تعامل با سایریت
  • کمک به درک فرهنگ و رسوم ملت های مختلف
  • تقویت مهارت های یادگیری در مدرسه

جمع بندی

در این مقاله به اهمیت و ضرورت پرورش کودک دو زبانه پرداخته شد و مشخص گردید که یادگیری دو یا چند زبان می‌تواند مزایای فراوانی برای کودکان به همراه داشته باشد. مجموعه آموزشی سیمناد علوی تبریز با آگاهی از این اهمیت، از همان سال‌های ابتدایی تحصیل در مدارس دوزبانه خود، به آموزشگاه زبان‌های خارجی در سطح بالا می‌پردازد. این برنامه آموزشی نه تنها به تسلط زبان دوم کمک می‌کند، بلکه مهارت‌های زبانی کودکان را در آینده تقویت می‌کند و آنان را برای موفقیت‌های تحصیلی و شغلی در سطح بین‌المللی آماده می‌سازد. با توجه به سرعت یادگیری کودکان در سنین پایین، این برنامه فرصتی بی‌نظیر برای والدین است تا از بهترین امکانات آموزشی برای پرورش فرزندان دو زبانه خود بهره‌مند شوند. البته به یاد داشته باشید که موفقیت در یادگیری زبان دوم به استعداد و توانایی‌های ذاتی کودک نیز بستگی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *