قصه گویی نقش مهمی در رشد کلی کودکان، بخصوص در سنین پیش ‌دبستانی دارد. خواه این قصه به ‌سادگی صحبت کردن در مورد دوران کودکی او باشد، یا به اشتراک گذاشتن یک داستان خنده‌دار در روزمرگی؛ از نظر روانشناسی کودک، قصه گویی مزایای بسیار زیادی برای کودکان دارد.

برانگیختن اشتیاق به مطالعه از سنین پایین برای رشد کودک بسیار مهم است. قصه گویی یکی از بهترین تفریحات برای کودکان محسوب می‌ شود که از نظر روانشناسی تأثیر زیادی بر سازگاری کودکان دارد.

به همین دلیل هم والدین و هم مربیان باید به این مهم توجه ویژه داشته باشند. کودکان به‌ طور غریزی عاشق کتاب و داستان هستند. زیرا با ایده‌ ها، مکان ‌ها و موجودات فوق ‌العاده‌ای آشنا می ‌شوند که قبلاً با آن‌ ها مواجه نشده ‌اند. به همین دلیل از طریق داستان ‌ها، کودکان می‌توانند درباره زندگی، جهان اطرافشان و خودشان بیشتر بیاموزند. بنابراین جدای از ایجاد فرصتی برای پیوند بین والدین و مربیان با فرزندان در طول قصه گویی، تأثیر قصه گویی بر سازگاری کودکان، فواید زیادی دارد که در ادامه بیشتر آن‌ها را برایتان شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.

اهمیت قصه گویی برای کودکان و سازگاری آن ‌ها چیست؟

این روزها والدین برای خواباندن فرزندان خود به ‌راحتی به‌ وسایل فناوری مانند گوشی ‌های هوشمند و تبلت روی می ‌آورند. قطعاً باید پیشرفت تکنولوژی را پذیرفت و از آن به نحو احسن استفاده کرد. واقعاً هم برای بچه ‌ها راحت است که بعد از تماشای یک ویدیو یا کارتون ‌های مورد علاقه خود به خواب بروند.

باید به شما بگوییم که این چیزها ممکن است یک لذت ساده از دوران کودکی در نظر گرفته شود، با این‌ حال هیچ ‌چیز با زیبایی قصه گویی و تأثیر آن بر سازگاری کودکان قابل مقایسه نیست. شما به ‌عنوان مربی یا پدر و مادر، چقدر جهت قصه گفتن برای کودکان یا فرزندتان وقت می‌ گذارید؟

قصه گویی نقش مهمی در رشد کلی کودکان شما بخصوص در سنین پیش ‌دبستانی دارد. خواه این قصه به ‌سادگی صحبت کردن در مورد دوران کودکی او باشد، یا به اشتراک گذاشتن یک داستان خنده‌دار در مورد روزتان باشد، از نظر روانشناسی کودک، قصه گویی مزایای بسیار زیادی برای کودکان دارد.

مزایای تأثیر قصه گویی بر سازگاری کودکان

به ‌طور کلی قصه گویی، آرامش خاصی به کودک شما می‌ دهد. مثلاً اگر هر شب قبل از خواب این کار انجام شود، او خواب آرام ‌تری خواهد داشت. در نتیجه در طول روز بعد، شادتر است و انرژی بیشتری جهت فعالیت‌ های روزانه و یادگیری بهتر دارد. از طرفی این کار حس اعتماد به ‌نفس و دوست داشته شدن زیادی به فرزندتان می ‌دهد و برایش بسیار اهمیت دارد که شما این مقدار وقت را برای او صرف می ‌کنید. همه این موارد تأثیر مثبت زیادی در سازگاری بیشتر کودکان دارد.

برخی از مهم ‌ترین مزایای قصه گویی برای کودکان عبارت ‌اند از:

  • فضیلت ‌هایی را به کودک شما القا می ‌کند!

بچه ‌های خردسال، عاشق گوش دادن به قصه هستند. وقتی زمان کافی را برای قصه گویی با آن ‌ها اختصاص می ‌دهید، فضیلت ‌هایی را القا می ‌کنید که می ‌توانند حتی تا پیر شدن با خود حمل کنند.

به همین دلیل سعی کنید داستان ‌هایی با شخصیت ‌هایی که کودکان می ‌توانند ارزش ‌هایشان را تقلید کنند یا داستان ‌هایی با پیام ‌های معنادار برایشان تعریف کنید. وقت گذاشتن برای انجام این کار، درس‌ های ارزشمندی را به کودکان تلقین می ‌کند و به آن‌ ها کمک می ‌کند تا در مورد مهربانی، خرد، صداقت، شفقت و موارد دیگر بیاموزند. همه این موارد تأثیر بسزایی در سازگاری بیشتر کودکان دارد.

  • مهارت شنیداری آن‌ ها را تقویت می ‌کند.

تمرکز و توجه کودک برای مدت طولانی به یک موضوع همیشه آسان نیست. بسیاری از بچه‌ ها به ‌سختی برای مدت طولانی روی چیزی تمرکز می ‌کنند. آن ‌ها یا بیشتر صحبت می ‌کنند یا ذهنشان در جای دیگری سرگردان می ‌شود. با این ‌حال، قصه گویی برای فرزندتان می ‌تواند به بهبود مهارت ‌های گوش دادن و توجه او کمک کند. آن ‌ها در این زمان توجه بیشتری خواهند کرد و یاد خواهند گرفت که چگونه تمرکز خود را روی یک موضوع خاص افزایش دهند. همچنین مهارت گوش دادن باعث می ‌شود در ارتباطات خود موفق‌تر عمل کرده و سازگاری بیشتری داشته باشند.

  • تخیل آن ‌ها را تقویت می ‌کند.

وقتی بچه‌ ها به داستانی گوش می ‌دهند، باعث می ‌شود شخصیت ‌ها، طرح داستان، صحنه و غیره را تصور کنند. این موضوع با تماشای چیزی مانند کارتون روی صفحه‌ نمایش تفاوت دارد.

قصه گویی، قوه تخیل کودکان را تشویق می‌ کند تا در حین قصه گویی، بیدار شود. آن ‌ها می ‌توانند همه قسمت‌ های داستان را هر طور که می ‌خواهند در ذهنشان تصور کنند. حتی می ‌تواند خلاقیت آن‌ها را افزایش دهد و آن ‌ها را به سمت ایده‌ های جدید هدایت کند.

  • درک فرهنگی آن ‌ها را افزایش می ‌دهد.

قصه گویی، چشمان بچه‌ ها را به چیزهای جدید مانند مکان‌ ها، فرهنگ ‌ها، سنت‌ ها و غیره باز می‌ کند. این امر، خود باعث می ‌شود که آن ‌ها تصور کنند که در جای شخصیت ‌های داستان قرار می ‌گیرند و مهارت همدلی آن ‌ها را درحالی‌که سعی می ‌کنند اقدامات شخصیت ‌ها را بهتر درک کنند، توسعه می ‌دهد.

  • مهارت ‌های ارتباطی آن ‌ها را تقویت می ‌کند!

یکی از مهم ‌ترین موارد برای تأثیر قصه گویی بر سازگاری کودکان، افزایش مهارت‌ های ارتباطی آن‌ هاست. خواندن و گفتن داستان برای کودکان می‌ تواند توانایی آن ‌ها را در بیان افزایش دهد. در نتیجه، آن ‌ها را تشویق می ‌کند تا افکار، احساسات و ایده ‌های خود را به بهترین شکل به اشتراک بگذارند.

هنگام انجام قصه گویی، سعی کنید حتماً سوالاتی در همان زمینه داستان از کودک بپرسید تا او درباره افکار خود صحبت کند. همان ‌طور که به فعالیت داستان ‌سرایی با کودک خود ادامه می ‌دهید، آن‌ ها دایره لغات گسترده ‌تری به دست خواهند آورد و کلمات جدید و بهتری را برای انتقال منظور خود انتخاب می‌ کنند.

  • حافظه کودک تقویت می‌ شود.

قصه گویی، راهی عالی برای تقویت حافظه کودک شماست. وقتی داستانی را برای آن‌ ها می ‌خوانید، می‌ توانید یک بررسی انجام دهید یا از آن‌ ها بخواهید که برخی از جزئیات را به خاطر بیاورند. از آن‌ ها سؤال بپرسید و ببینید چه مقدار اطلاعات را حفظ کرده ‌اند. این امر باعث می ‌شود آن ‌ها کارهایی که باید انجام دهند را فراموش نکنند و سازگاری بیشتری هم برایشان با اطرافیان ایجاد می ‌شود.

  • یادگیری را آسان ‌تر می‌ کند.

بسیاری از پرخاشگری ‌ها و اختلالات رفتاری کودکان به این دلیل است که آن ‌ها متوجه حرف شما نمی‌ شوند. گفتن داستان برای فرزند کوچکتان یک پله برای درک بهتر و یادگیری آکادمیک بخصوص در آینده است. این روش یک راه خوب برای آماده ‌سازی آن ‌ها جهت مدرسه است. زیرا یادگیری را آسان ‌تر و طبیعی می‌ کند و کار شما را راحت ‌تر خواهد کرد. همان ‌طور که در بالا ذکر شد، قصه گویی به افزایش تمرکز کودک کمک می‌ کند که در شروع مدرسه بسیار مهم است.

  • مهارت ‌های اجتماعی را بهبود می ‌بخشد.

از طریق قصه‌ گویی، کودکان یاد می ‌گیرند که چگونه توجه کنند و به ‌طور فعال به صحبت کننده گوش دهند. آن ‌ها یاد می‌ گیرند وقتی به صحبت ‌های دیگران گوش می ‌دهند، صبورتر باشند. همچنین چشمان آن ‌ها را به روی افکار دیگران و درک اینکه چگونه نظرات هر فرد متفاوت است، باز می ‌کند.

  • کنجکاوی کودک را بهبود می ‌دهد.

قصه گفتن برای کودک می‌تواند تمایل او را برای ابراز خود و ارتباط با افکار و احساسات خود افزایش دهد. از آن‌ ها بخواهید در مورد طرح و شخصیت ‌های داستان با شما صحبت کنند. به شما نشان دهند که چگونه هر یک از شخصیت‌ ها می‌ توانند داستان را به جلو ببرند و به شما بگویند که چرا فکر می ‌کنند هر شخصیت رفتار خاصی داشته است. هنگام قصه گویی، باید کودکان را به ‌طور فعال تشویق کنید تا سؤال بپرسند و در مورد احساس خود صحبت کنند.

قصه‌گویی همچنین کودکان را تشویق می ‌کند تا خلاق باشند و از تخیل خود برای تصور کردن محیط، شخصیت ‌ها و داستان در حین گفتن آن استفاده کنند. به جای اینکه به او تصویری داده شود که کلمات را همراهی کند که در هنگام تماشای فیلم صدق می‌ کند، کودک می‌ تواند دنیایی را بسازد که در آن داستانی برای خودش تنظیم شده است.

جمع بندی

به ‌طورکلی، قصه گویی نه تنها تأثیر مثبت زیادی بر سازگاری کودک دارد، بلکه دریچه ‌ای به‌ سوی دنیای جدید برای کودکان فراهم می‌ کند. همچنین این فرصت را به آن ‌ها می ‌دهد تا ایده‌ ها و اطلاعات جدید را بیاموزند. کودکان بدون اینکه متوجه شوند، از طریق شنیدن یک داستان جذاب و هیجان‌ انگیز، درس ‌های ارزشمند زندگی را یاد می ‌گیرند.

قصه گویی می ‌تواند به بچه‌ ها چیزهای زیادی در مورد دنیا و زندگی بیاموزد. این کار به آن ‌ها فرصت‌ های زیادی می ‌دهد تا ایده‌ های فوق ‌العاده و چیزهایی را یاد بگیرند که قبلاً هرگز با آن‌ ها برخورد نکرده ‌اند و حس ارزشمند بودن داشته باشند. همه این دلایل کافی است تا شما به ‌عنوان والدین و مربی زمان کافی را جهت قصه گویی برای کودکان صرف کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *