لزوم آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس از این جهت مورد توجه قرار می گیرد، چرا که به آنها می تواند کمک کند تا جامعه خود را بشناسند و قوانین را درک کنند و با آن درگیر شوند. آموزش شهروندی، به کودکان می آموزد چطور مسئولیت پذیر باشند و در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند.
لزوم آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس، جزو رویکردهای آموزشی و پرورشی است. این آموزش ها به کودکان کمک میکند تا اعتماد به نفس داشته باشند و با موفقیت بیشتر با تغییرات زندگی و چالش های اجتماعی روبرو شوند.
وقتی کودکان در مدرسه با موقعیت های مشابه در جامعه برخورد کنند، در محیط کوچکتری می توانند تصمیم گیری صحیح تری داشته باشند. به این ترتیب در کنار معلمان و والدین خود مهارت های اجتماعی را یاد می گیرند. تمام این کارها، مقدماتی است تا مسیر ورود کودکان به جوامع بزرگ را هموارتر سازد.
آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس، آنها را قادر می سازد تا با کسب دانش و تجربه مورد نیاز برای مطالبه حقوق خود سهم مثبتی داشته باشند و مسئولیت های خود را بهتر درک کنند. این آموزش ها در جهت ارائه می شود تا کودکان را برای چالش ها و فرصت های زندگی در بزرگسالی آماده سازد؛ چه بسا این دانش آموزان، افراد بهتری در زندگی شغلی خود خواهند شد.
آموزش فرهنگ شهروندی در مدارس به دانش آموزان، مزایای بیشماری دارد. همین که به کودکان بیاموزید که در جامعه چه حقوقی دارند، چه مسئولیت هایی دارند و باید چگونه رفتار کنند، هم به نفع خانواده ها است و هم برای جامعه اثرات مثبت دارد.
با این اقدامات، مدارس سعی می کنند دانش آموزانی با انگیزه و مسئولیتپذیر تربیت کنند؛ کسانی که ارتباطات مثبت با هم دارند و می توانند در جهت رشد جامعه، قدم های مثبت بردارند. آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس همچنین کمک می کند که آنها علاقه مند باشند در جامعه مشارکت کنند و نقش خود را به درستی ایفا نمایند.
همه ما می دانیم که جامعه متعلق به همه ما است. هر آن چیزی را که به جامعه تحویل می دهیم، تحویل می گیریم! بنابراین لزوم آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس با همین یک تفسیر مشخص می شود.
وقتی کودکانی مسئولیتپذیر، تحویل جامعه می دهیم، در آینده، بزرگسالانی تحویل می گیریم که کارهای مثبتی برای ارتقای دانش، مهارت ها و برنامه های مشارکتی انجام می دهند. این افراد، تغییرات قابل توجهی در جوامع در آینده به وجود می آورند و این چیزی نیست جز پیشرفت کشور و نتایج مثبت.
چرا باید فرهنگ شهروندی از دوران کودکی آموزش داده شود؟
آغاز سال تحصیلی زمان مناسبی است تا آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس را شروع کنیم. از همان دوران ابتدایی سال تحصیلی، بهتر است مدیران به فکر این باشند که دانش آموزان را چطور آموزش دهند، چه مسائلی را به آنها یاد بدهند و بازخوردها را چگونه بررسی کنند.
سخت کار کردن، نتیجه های مثبتی در پایان سال تحصیلی خواهد داشت. اگر دانش آموزان را در این مسیر آموزش دهید، حتماً موفق می شوید و آنها صلاحیت های خوبی به دست می آورند.
آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس برای توسعه مهارت های اجتماعی، کسب مهارت های لازم برای کار و زندگی و همچنین دستیابی به تحصیلات یا یک حرفه بسیار مهم است. با این حال، اثرات این آموزش ها در درجه اول موفقیتهای فردی را باعث میشود و در رتبه های بعدی باعث موفقیت های اجتماعی خواهد شد.
لازم به ذکر است که قوانین شهروندی در هر شهر و کشور، مختص خود آن منطقه است؛ پس نمی توان اصول آموزشی را در کشور ایران با کشورهای دیگر مقایسه کرد.
عواملی که بر این آموزش ها تاثیر دارد شامل معیارهای نژادی، قومی، قبیله ای، مذهبی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می باشد. اگر به راستی می خواهید شهروندی را به دانش آموزان آموزش دهید، باید یک برنامه ریزی خاص تنظیم کنید و به قول معروف، “داستانی برای گفتن داشته باشید!”
آموزش و پرورش در دوران ابتدایی تحصیل کودکان انجام می شود، اما نیاز به اجرای زیرساختهای لازم دارد. سازمانها و نهادهای مرتبط در دولت در هر کشور موظف هستند که قوانین آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس را تنظیم و تدوین نمایند. اصلی ترین مجریان این آموزش ها، معلمان هستند، بنابراین یک جامعه بزرگ درگیر خواهد بود تا سیستم آموزشی به طور پیوسته عمل کند.
بنابر تمام گفته های فوق میتوان به این نتیجه رسید که ضرورت آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان آن چنان اهمیت دارد که باید از همان دورانی که ذهن این گروه سنی آماده پذیرش نقش ها و مسئولیت ها است، اقدام نمود. ای برنامهریزیها میتواند تا مقاطع تحصیلی بالاتر نیز ادامه پیدا کند. رویکردهای آموزش شهروندی، متفاوت و متنوع هستند، اما میتوان نقاط مشترک زیادی بین همه آنها پیدا کرد.
راهکارهای کاربردی برای آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس
تفاوتی نمی کند که آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس از چه گروه هایی دنبال می شود، یک سری اصول و راهکارهای کاربردی وجود دارد که این مسیر را هموارتر می سازد.
با توجه به دستورالعمل ها می توان شهروندان خوب تربیت کرد. برای این کار، بهتر است آموزش شهروندی را ابتدا از خانه و سپس با مدرسه شروع کنید. کودکان، ابتدا در خانه مسئولیت هایی را بر عهده می گیرند و سپس به تدریج به جامعه بزرگتر خود منتقل می شوند.
در این قسمت به چند راهکار کاربردی اشاره میکنیم که باعث میشود کودکان فرهنگ شهروندی را بهتر بیاموزند:
۱- به فرزندان خود مسئولیت بدهید
یکی از مهمترین راهکارهایی که در ابتدا باعث می شود آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان راحت تر انجام گیرد این است که به آنها مسئولیت های کوچک بدهید. به عنوان والدین، اگر مشغول انجام کارهایی هستید، گوشهای از این فعالیت ها را نیز به فرزندان خود واگذار کنید. مسئولیت ها باید به گونه ای باشد که با توانایی های آنها سازگار بوده، تا به جای ناامید شدن از انجام آنها لذت ببرند.
در ادامه باید مطمئن شوید که کودک شما از انجام مسئولیت خود رضایت دارد و میتواند آن را تا انتها انجام دهد؛ بنابراین بزرگترین نتیجه ای که از این کار به دست میآورید، افزایش اعتماد به نفس در کودک شما خواهد بود.
۲- کتاب هایی در مورد شهروندی مطالعه کنید
راهکار دوم این است که درباره موضوعات شهروندی، کتاب ها مجلات و منابع مختلف را بررسی کنید. هر کدام از نوشته ها یا منابع می تواند به شما کمک کند تا جرقه ای برای بحث و یادگیری در ذهنتان ایجاد شود. به عنوان والدین هم خودتان می توانید کتاب شهروندی بخوانید و هم این قوانین را برای فرزند خود شفاف سازی کنید.
۳- در فعالیت های اجتماعی شرکت کنید
سومین راهکار که می تواند به آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس کمک کند، شرکت دادن آنها در جوامع است. ساده ترین کار این است که به مغازه های محلی، غرفه ها، کتابخانه، فروشگاه های زنجیره ای و غیره مراجعه کنید و به فرزندتان آموزش دهید تا این ساختار را بهتر درک کند.
هنگام بازدید از مکان های مختلف با افرادی که در آنجا کار می کنند صحبت کنید تا فرزند شما این اتفاق را ببیند و از جامعه درک صحیح تری داشته باشد.
یکی دیگر از کارهای مفید این است که به جای استفاده از اتومبیل شخصی، از وسایل حمل و نقل عمومی در منطقه خود استفاده کنید. این کار، کودک شما را با اجتماع بیشتر آشنا می کند. فراموش نکنید اگر در هر مکان یا در هر زمان، کودک شما سوالاتی را پرسید با حوصله به او پاسخ دهید.
جمع بندی
لزوم آموزش فرهنگ شهروندی به کودکان در مدارس، یک موضوع بحث برانگیز است. این آموزش ها برای خانوادهها و جامعه، اثرات مثبتی را به دنبال دارد. اولین قدم در خانواده شکل میگیرد. یک کودک پیش دبستانی برای آن که چشم انداز واضحی از جامعه داشته باشد، باید از طریق والدین به خوبی آموزش ببیند.
دانش آموزان مقطع تحصیلی ابتدایی، به تدریج، درک صحیح تری از فعالیت ها و مسئولیت ها پیدا می کنند؛ در همین دوران، نقش معلمین و اولیای مدرسه پررنگتر میشود. از طرفی باید به این موضوع توجه کرد که قوانین شهروندی در کشورهای مختلف، متفاوت است، پس نباید اصول و قواعد را بین کشورها مقایسه کرد.
مسئولیت دادن به کودکان در منزل، آنها را برای آموزش های مختلف در مدرسه آماده می کند. سعی کنید کودکان خود را در جامعه شرکت دهید تا با نقش ها و چالش ها و مسائل موجود روبرو شوند. رشد اجتماعی و عاطفی خوب، بخش اساسی یادگیری قوانین شهروندی می باشد.
گروه آموزشی سیمناد، بهترین منابع را برای آموزش ها در دوران مختلف تحصیلی به کار می گیرد تا نتایج درخشانی در موفقیت دانش آموزان حاصل گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات این مجموعه، با کارشناسان تماس بگیرید.