نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ یک موضوع مهم است و تاکنون محققان زیادی به آن پرداخته اند. تحقیقات نشان داده که ارتباطات مثبت خانوادگی می تواند نوجوانان را در برابر رفتارهای مخاطره آمیز که سلامتی آنها را تهدید میکند، محافظت نماید.
نظریه های مختلف درباره دوران نوجوانی مطرح شده است و بر این عقیده هستند که نوجوانی، دوره ای از رشد فرد است که در آن هویت، شکل می گیرد. این را می توان به این معنا تعبیر کرد که خانواده نقش پررنگ تری در این زمینه ایفا می کند.
با این حال، تحقیقات نشان داده که روابط خانوادگی مثبت می تواند نوجوانان را از رفتارهای ناسالم و مخاطرهآمیز که سلامتی آنها را تهدید میکند، محافظت نماید. اگرچه ماهیت روابط در حال تغییر است، اما تداوم ارتباطات خانوادگی و ایجاد یک پایگاه امن عاطفی برای رشد مثبت نوجوانان بسیار اهمیت دارد.
نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ شناخته شده است. طبیعی است که کودکان و نوجوانان در دوران ابتدایی هویت شناسی خود، به تفکر عمیق درباره زندگی بپردازند و جنبه های مختلف زندگی خودشان و روابط خانوادگی را زیر سوال ببرند. این تغییرات ممکن است با علائمی همراه باشد؛ مثلاً احساس ناامیدی یا رفتارهای خشم آلود که در خانه ایجاد می شود، نمونه هایی از این تغییر خلقیات است. در اکثر شرایط این احساسات احتمالاً موقتی یا مقطعی هستند.
در این میان، نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ، پررنگ و جالب توجه است. والدین میتوانند از این هیجانات حمایت کنند و به کودکان نشان دهند که آنها را حمایت خواهند کرد.
بسیاری از کودکان که رفتارهای نابهنجاری را از خود بروز می دهند، به این دلیل است تا از کسی می خواهند مرزها و محدودیت هایی را برای آنها تعیین کنند. در این شرایط، والدین می توانند برای رفتار ضعیف یا غیره قابل قبول کودک خود، یک محدودیت در نظر بگیرند.
از دیدگاه دیگر میتوان نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ را بررسی کرد. از آنجایی که تاثیر گروه همسالان بر کودکان و نوجوانان بسیار زیاد است، والدین می توانند از کیفیت روابط در جهت مثبت استفاده کنند. این روابط بین همسالان یک تعادل را ایجاد می کند و بنابراین والدین بهتر می توانند رفتارهای فرزندان خود را تحت نظر قرار دهند.
ایجاد یک پایگاه امن در خانواده از کودکان حمایت می کند
کودکان و نوجوانان در حال حرکت به سمت مستقل شدن هستند؛ چه از نظر جسمی، چه از نظر عاطفی، و چه از نظر شناختی؛ با این حال در این دوران رشد به حمایت خانواده نیاز دارند.
نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ این است که برای آنها در منزل، یک پایگاه عاطفی امن فراهم کنند تا از آن طریق بتوانند جهان پیرامون خود را کشف و تجربه نمایند. این مکان امن و دوست داشتنی، جایی را برای آنها فراهم می کند تا در مواقع سخت و موقعیت های بحرانی به آنجا پناه ببرند و احساس اطمینان حمایت و عشق بی قید و شرط را تجربه کنند.
یکی از مواردی که نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ را نشان می دهد، پاسخ دادن صحیح والدین به انتظارات کودکان است. این گروه سنی انتظاراتی دارند؛ از جمله احترام به نظرات آنها، توجه و درک متقابل که فقط از سوی والدین امکان پذیر است.
اگر محیط داخل خانه به مکانی تبدیل شود که کودکان بتوانند در مورد احساسات و رفتار خود صحبت کنند و والدین به طور کامل به حرف های آنها گوش دهند، هر دو گروه سنی سود می برند. کوچکترین رفتار اشتباه از سوی والدین یا واکنش های شدید و عصبی، این محیط را دچار تنش می کند و نتایجی به جای خواهد ماند که در طولانی مدت اثرات منفی خود را نشان می دهد.
والدین موظف هستند که نقش خود را تغییر دهند
نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ، همچنان مهم است. رابطه و نقش مراقبتی والدین باید انعطاف پذیر باشد، چون این دوران مراحل رشد کودکان و نوجوانان هستند، بنابراین همه چیز در هر روز در حال تغییر خواهد بود. در این زمان باید تغییرات تدریجی از یک حالت یا دیدگاه به دیدگاه دیگر وجود داشته باشد؛ مثلاً رفتارهای انفرادی باید جای خود را به رویکردهای مشارکتی بدهند.
در شرایط فوق، ضرورت دارد که والدین بدانند گاهی لازم است این واقعیت را قبول کنند که کودکان آنها دیگر بچه نیستند و در حال بزرگ شدن هستند. در این تغییرات رفتاری و عملکردی ممکن است والدین احساس ناراحتی کنند، زیرا می بینند که کودکان و نوجوانان آنها چندان برای نظراتشان ارزش قائل نیستند، یا بر خلاف آنچه که پیشنهاد می دهند عمل می کنند. این یک واقعیت اجتناب ناپذیر است که در این مقطع وجود دارد و اگر والدین به درستی رفتار کنند پس از مدتی تبدیل به رفتار جوانی خواهد شد.
یکی از مهمترین نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ این است که روابط خود را با فرزندان خود مستحکمتر کنند؛ به این ترتیب در حالت متعادل رفتار خواهند کرد. والدین باید به فرزندان خود اجازه رویاپردازی بدهند، اما همچنان نظارت داشته باشند و به آنها بیاموزند که فعالیت های اجتماعی خود را توسعه داده و مسئولیت پذیر بار بیایند.
راهنمایی و محدودیت ها، نقش مهمی در دوران بلوغ کودکان دارد
یکی دیگر از مهمترین نشانه هایی که نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ را نشان میدهد، تعیین به موقع و منظم راهنمایی ها و محدودیت ها است. کیفیت روابط خانوادگی باید در حد متعادل نگه داشته شود. همکاری باید در خانواده وجود داشته باشد. به جای اینکه والدین دستور بدهند و کودکان اطاعت کنند، باید یک رابطه دوسویه وجود داشته باشد و به جای تحکم، تبادل نظر، جایگزین شود.
وقتی والدین با کودکان خود بحث های مشارکتی داشته باشند، در مورد قوانین گزینه ها و راه حل ها صحبت کنند، یک گرما و صمیمیت خاصی حکمفرما می شود؛ بنابراین به جای قضاوت، فقط اظهار نظر صورت میگیرد و کودکان و نوجوانان، خودشان به نتیجه درست دست پیدا می کنند. این در واقع معنای کاملی از اجرای راهنمایی ها و محدودیت ها در خانواده برای گروه سنی کودکان است.
والدین باید قبل از آنکه فرزندانشان به دوران بلوغ برسند، خود را از نظر رفتاری و ذهنی آماده کنند. آنها باید در نظر بگیرند که دوست دارند رابطه شان با فرزندشان چگونه باشد. بهتر است به این دوران از قبل فکر کنند تا زمانی که وارد این مراحل می شوند، مدیریت زمان و نقش ها برایشان ساده تر باشد.
لازم به ذکر است که الگوسازی صحیح والدین، از دیگر نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ محسوب میشود. خانوادهها میتوانند الگوهای ارزشمندی برای رفتارهای مثبت، مهارت های ارتباطی و طرز تفکر برای فرزندانشان ایجاد کنند. روش های مذاکره در مورد اختلافات و مسائل و راهکارهای ارتباط موثر بین افراد از جمله گزینه های قابل توجه در این مرحله است.
جمع بندی
تحقیقات زیادی درباره نقش حمایت خانواده ها از کودکان در دوران بلوغ انجام گرفته است. تعیین حد و مرزها، محدودیت ها و الگوبرداری مناسب برای کودکان و نوجوانان اهمیت زیادی دارد. والدین می توانند با ایجاد یک محیط امن و عاطفی در داخل خانه، بهترین بستر را برای فرزندان خود فراهم کنند.
در این شرایط، ارتباطات خانوادگی باعث می شود که کودکان بهتر و بیشتر درباره احساسات و نظریات خود صحبت کنند. در واقع، خانواده یک شبکه امن برای رشد عاطفی و فکری کودکان را فراهم می سازد.
اگر شما هم به رشد شخصیتی و اجتماعی فرزند خود اهمیت می دهید، از همان دوران کودکی باید برنامه ریزی های مناسب را انجام دهید. صحبت کردن با مشاوران و روانشناسان کودک، راهنمای خوبی برای تان خواهد بود.
گروه آموزشی سیمناد، با تسلط بر رویکردهای آموزشی و روانشناسی، بستر مناسب را برای تمام گروه های سنی در مقاطع تحصیلی فراهم ساخته است. می توانید در هر مورد با کارشناسان و مدرسان با تجربه تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.