هنر در آموزش و پرورش، نقش بسیار مهمی دارد. مجزا از اینکه می تواند فرصتی برای کسب آرامش و استراحت را فرآهم کند، روشی خوب برای آمادگی ورود به دوره های آکادمیک و گذراندن برنامه های درسی است. هنر در اشکال مختلف می تواند مهارت های مهمی را به کودکان بیاموزد؛ به طور مثال، هنر نقاشی، تئاتر و نمایش، موسیقی و هنر چوب و …، ثابت کرده اند که مهارت های مهم زندگی را به افراد می آموزند. هنر، جذاب و سرگرم کننده و به دانش آموزان یاد می دهد چطور از مغز و اندام های خود استفاده کنند. نقش هنر در تقویت مهارت های احساسی و عاطفی کودکان، نقش بسزایی دارد. ما در این مطلب به طور ویژه و همه جانبه درباره این موضوع صحبت می کنیم.

هنر در اطراف ما وجود دارد؛ از نقاشی های روی دیوارها گرفته تا موسیقی که گوش می دهیم، همه نوعی هنر هستند. هنر، بخشی از جوهره وجود هر انسان است و برای قرن ها وجود داشته است. با این حال، در آموزش و پرورش مدرن، اهمیت آموزش هنر اغلب نادیده گرفته می شود.

نقش هنر در آموزش و پرورش، مهم و قابل توجه است. آموزش هنر می تواند فرصتی برای تفکر خلاقانه را در دانش آموزان به وجود آورد و مهارت های حل مسئله را در آنها تقویت کند. دانش آموزان با تکیه بر هنر می توانند یاد بگیرند چطور خارج از چهارچوب فکر کنند و موضوعات را از روش های غیر متعارف، ارزیابی و بررسی نمایند.

۱- کمک به تقویت خلاقیت در دانش آموزان

مهم ترین نقش هنر در آموزش و پرورش مدرن امروزی، کمک به تقویت خلاقیت در دانش آموزان است. تفکر خلاق در کودکان یکی از نیازهای فردی است و می تواند آنها را برای ورود به دوره های آموزشی و زندگی بعدی آماده کند. هنر می تواند سطح تحصیلی دانش آموزان را بهبود دهد، یادگیری را اثربخش سازد و یک عامل تشویق کننده برای ابراز خلاقیت و کشف ایده های مختلف باشد. هنر می تواند به دانش آموزان کمک کند ایده های ذهنی خود را واضح و آشکارانه بیان کنند.

۲- بهبود عملکرد یادگیری در کلاس های درس

هنر نه تنها به تقویت خلاقیت کودکان کمک می کند، بلکه بر حوزه های درسی و پیشرفت های تحصیلی آنها نیز تأثیر می گذارد. آموزش دروس علوم و ریاضیات، ادبیات و تاریخ یا زبان خارجی، همراه با هنر می تواند جذاب تر و لذت بخش باشد. مهارت هایی که با تمرین هنر، به کودکان آموزش داده می شوند معمولاً در ذهن آنها پایدار و ماندگارتر هستند؛ آموزش هایی نظیر مهارت های ارتباطی، خلاقیت، مهارت تصمیم گیری یا حل مسئله از این قبیل هستند. این دسته از دانش آموزان، بهتر می توانند مشکلات روزمره خود را حل کنند و به موفقیت های بیشتری در دروس خود برسند.

۳- کمک به رشد فردی

یکی دیگر از مزایای آموزش هنر به دانش آموزان و اهمیت نقش آن در آموزش و پرورش، کمک به رشد فردی است. آموزه های هنری باعث می شود دیدگاه و نگرش کودکان نسبت به دنیای پیرامون خود تغییر یابد. به طور مثال، دانش آموزانی که درونگرا هستند می توانند از طریق هنر به آرامش برسند. هنر در رشد و توسعه همه جانبه دانش آموزان، چه از نظر درسی و چه از نظر تحصیلی، نقش کلیدی ایفا می کند.

۴- تقویت اعتماد به نفس و ایجاد انگیزه

یکی از مهم ترین نمادهای بیانگر نقش هنر در آموزش و پرورش، مزیت آن در تقویت اعتماد به نفس و ایجاد انگیزه در دانش آموزان است. از طریق هنر است که کودکان و نوجوانان یاد می گیرند که هیچ چیز، غیر ممکن نیست و اگر ذهن خود را روی موضوعی متمرکز کنند و خود را باور داشته باشند، می توانند به هر چیز و هدف خاص برسند.

۵- تقویت یادگیری از طریق عناصر بصری

تقویت مهارت های بصری در کودکان از سنین پایین، ضروری است. بچه ها باید اطراف خود را دقیق مشاهده کرده و آن را درک کنند. تمرین هنرهای تجسمی، عکاسی و یا طراحی و گرافیک، کودکان و نوجوانان را در مسیری قرار می دهد تا با جهان اطراف شان ارتباط برقرار سازند و آنها می آموزند چطور هر چیز را با دقت و جزئیات بیشتری، ببینند. هنرمندان اغلب از هوش فضایی و درک بصری بهتری نسبت به سایرین برخوردار هستند. یادگیری دروس علوم که به مشاهده دقیق نیاز دارد می تواند از طریق آموزش های هنری، خیلی جذاب تر و هیجان انگیزتر به نظر برسد و دانش آموزان را به این دروس علاقه مند سازد.

۶- تقویت مهارت های حرکتی

تقویت مهارت های حرکتی در کودکان، جنبه مهم دیگر از آموزش های هنری است. این یک نیاز ضروری است تا کودکان بتوانند در طول رشد خود، توانایی های جسمی بهتری به دست بیاورند. نواختن آلات موسیقی یا نقاشی با مداد رنگی و قلم مو، مهارت های حرکتی ظریف را از دوران خردسالی در بچه ها تقویت می کنند. هماهنگی دست و چشم، برای ترسیم اشکال مختلف و رنگامیزی آنها، ضرورت دارد. حرکت انگشتان دست، به ترتیب بر روی یکی از آلات موسیقی، ذهن کودک را تقویت می کند. تمرین های هنرهای تجسمی و موسیقی، بهترین روش برای تقویت مهارت های حرکتی در کودکان هستند.

۷- تقویت تمرکز و مهارت تفکر انتقادی

تمرکز، مهم ترین چیزی است که همه دانش آموزان به آن نیاز دارند تا دروس را عمیقاً یاد بگیرند. هنرهای دیجیتال یکی از آن روش هایی است که باعث می شود هم تمرکز بچه ها تقویت شود و هم خلاقیت آنها را به چالش می کشد. دانش آموزان با دستگاه های هوشمند، تصاویری را خلق می کنند و این می تواند انگیزه آنها را تقویت کند. تمرکز بر روی فعالیت های هنری و دیجیتالی، ذهن آنها را برای دقت و توجه، پرورش می دهد، پس بهتر می توانند در مدت زمان کوتاه تری به دستاوردهای بیشتری برسند.

۸- آموزش مهارت های زندگی از طریق هنر

یکی از زیباترین جوانب نقش هنر در آموزش و پرورش، تأثیر آن در آموزش مهارت های زندگی به کودکان است. نقاشی گروهی، به کودکان می آموزد چطور با سایرین تعامل داشته باشند و روحیه کار تیمی و همکاری کردن را در آنها تقویت می کند. آموزش حس مهربانی و همدلی، هماهنگی، سازگاری با دوستان، همفکری، مسئولیت پذیری، از مهم ترین مزایای هنر در آموزش مهارت های زندگی است.

جمع بندی

نقش هنر در آموزش و پرورش دانش آموزان، شناخته شده است. آموزه های هنری در رشته های مختلف می تواند تفکر خلاقانه، خلاقیت، مهارت های فردی و ارتباطی، مهارت های حرکتی، تصمیم گیری، حل مسئله، نوآوری و ابداع، تفکر انتقادی و بسیاری موارد دیگر را در کودکان پرورش دهد و تقویت کند. با استفاده از هنر، یادگیری دروس مدرسه، جذاب تر و خوشایند خواهد بود و موجب ایجاد انگیزه نیز می شود.

هنر، الهام بخش است و با بخشی از وجود هر فرد، ارتباط دارد. رشد شخصیتی کودکان از طریق هنر، به بهترین شکل ظاهر می شود و موجب موفقیت های بعدی آنها در زندگی خواهد شد.

گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، طیف وسیعی از برنامه های آموزشی، پرورشی و هنری را برای همه دانش آموزان، در مقاطع مختلف تحصیلی ارائه می دهد. کافیست برای بهره مندی از این خدمات و امکانات، با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *