شناسایی افت تحصیلی دانش آموزان در مدرسه اهمیت زیادی دارد و بهتر است هم والدین و هم معلمان در این زمینه با همدیگر همکاری داشته باشند. این وضعیت یکی از مهم ترین مسائلی است که اکثر خانواده ها با آن درگیر هستند. شکست ها و افت درسی در مدرسه به شدت بر شرایط روحی و خلقیات دانش آموز تأثیر می گذارد و به تدریج باعث می شود از سایر همکلاسی های خود عقب بماند. گاهی بدتر شدن افت تحصیلی به آنجایی می رسد که موجب ترک تحصیل دانش آموزان از درس خواندن می شود! این فرآیند می تواند در هر مقطع تحصیلی اتفاق بیوفتد و این وظیفه مربیان و اولیای مدرسه است که مراقبت علائم افت درسی دانش آموزان باشند. ما در این مطلب به طور ویژه به این مسئله می پردازیم. آموزش های این مقاله برای شناسایی علائم افت تحصیلی در دانش آموزان دبستانی و دبیرستانی مفید هستند.
افت تحصیلی در مدرسه یکی از مشکلات رایج است و می تواند در اثر بسیاری عوامل از جمله مسائل عاطفی، اختلال در سلامت روان، اختلالات یادگیری و ناتوانی در انجام تکالیف و مسئولیت ها اتفاق بیوفتد. ممکن است در درجه اول تصور کنید دانش آموزانی که افت تحصیلی دارند، هوش نسبتاً کمتری نسبت به همسالان خود دارند، اما این کاملاً یک فکر اشتباه است! افت درسی یک دانش آموز هرگز به معنای برخورداری از هوش کمتر نیست! گاهی دانش آموزان بسیار باهوش در مدرسه، افت شدید تحصیلی را تجربه می کنند که ناشی از سایر عوامل است!
برای اینکه خیلی سریع تر بتوانیم علائم افت تحصیلی در دانش آموزان را شناسایی کنیم، باید آنها را بشناسیم و بتوانیم جزئیات رفتاری و درسی هر دانش آموز در کلاس و مدرسه را به دقت زیر نظر بگیریم. در ادامه به نکات مهم در این زمینه اشاره می کنیم.
اصلی ترین نشانه افت تحصیلی یک دانش آموز در مدرسه، پایین آمدن نمرات درسی است. والدین با کنترل هفتگی فعالیت های فرزند خود در مدرسه و کلاس درس، و همچنین با پیگیری وضعیت تحصیلی از معلمان می توانند روند پیشرفت های درسی فرزندشان را دنبال کنند و اگر تغییراتی مبنی بر افت تحصیلی مشاهده کردند، به موقع اقدام نمایند.
وقتی معلمان متوجه شوند که یک دانش آموز، موقع تدریس، حواس پرتی دارد، تمرکز و توجه ندارد یا مفاهیم را به خوبی متوجه نمی شود، باید والدین را از این مسئله مطلع سازند؛ که این می تواند خود، یک دلیل خوب برای شروع افت تحصیلی باشد. اینجاست که همکاری والدین و معلمان، اهمیت زیادی پیدا می کند.
گاهی اوقات، بروز مشکلاتی از جمله اختلالات روانی، عصبانیت، پرخاشگری، گوشه گیری، دوری از کار گروهی در کلاس، مواردی هستند که به تدریج می توانند افت تحصیلی را در دانش آموزان ایجاد کنند.
چرا یک دانش آموز با افت تحصیلی مواجه می شود؟
شناسایی علائم افت تحصیلی در دانش آموزان، مسئله ای بسیار متفاوت از دلایل افت تحصیلی است. هر یک در جایگاه خود، قابل بحث و بررسی هستند. مهم ترین علائم را در قسمت قبلی توضیح دادیم. در این بخش به علت های ایجاد این مشکل اشاره می کنیم.
بروز وضعیت های مشکل ساز از لحاظ فکری، روش های غلط مطالعه، نبودن انگیزه، فقدان حامی عاطفی، استرس در خانه و مدرسه، توقع زیاد والدین از فرزندان، مهم ترین علت هایی هستند که باعث افت تحصیلی دانش آموزان می شوند.
برای آن دسته از دانش آموزانی که اختلالات یادگیری و تمرکز دارند، ممکن است به راحتی نتوانند با کلاس درس، همراستا شوند و این می تواند افت تحصیلی ایجاد کند. این موضوع درباره کودکان تیزهوش نیز وجود دارد؛ وقتی دانش آموزان تیزهوش در مدارسی درس بخوانند که از نظر امکانات، خیلی عادی است، آن طور که باید نمی توانند استعدادهای خود را بروز دهند و این بر افت تحصیلی آنها تأثیر می گذارد.
دانش آموزانی که انگیزه ای برای درس خواندن ندارند، افت تحصیلی را تجربه می کنند. استفاده از روش های غلط مطالعه و عادات نادرست برای درس خواندن، نتیجه ای جز کاهش عملکرد درسی و افت تحصیلی به دنبال ندارد. در این شرایط، دانش آموزان نمی توانند نتایج مطلوب را به دست بیاورند.
دانش آموزانی که والدین بسیار سخت گیر یا بسیار سهل گیر دارند، یا آنهایی که والدینشان بسیار پرتوقع و کمال گرا هستند نیز با افت تحصیلی روبرو هستند. مشکلات عاطفی، عدم پاسخگویی والدین به احساسات فرزندان و زندگی در محیط پراسترس می تواند این مشکلات را شدیدتر کند و بر وضعیت تحصیلی دانش آموزان تأثیر منفی بگذارد.
وظیفه والدین برای جبران افت تحصیلی دانش آموزان چیست؟
همه ما باید بدانیم که کودکان با همدیگر متفاوت هستند، هر فرد به طور منحصر به فرد، یاد می گیرد و استعدادها و توانایی های متفاوتی دارد. انتظاراتی که از یک دانش آموز داریم، برای دانش آموز دیگر، صدق نمی کنند! روش تدریس یا آموزش برای یک دانش آموز به طور قطع، برای سایر دانش آموزان قابل اجرا نیست! یک روش مطالعه ممکن است برای یک نفر مؤثر باشد اما فرد دیگری نمی تواند از این تکنیک به موفقیت برسد!
می بینید که هر فرد، هر دانش آموز باید بر اساس شرایط، توانایی، درک و فهم و استعدادهایی که دارد، درس بخواند، مطالعه کند یا برنامه ریزی داشته باشد. تکنیک های مهارت آموزی در دانش آموزان، منحصر به فرد است اما همه می توانند از یک سری دستور العمل استاندارد تبعیت کنند.
در این قسمت با چند تا از نکات مهم و تکنیک های کاربردی آشنا می شوید که والدین می توانند جهت جبران افت تحصیلی فرزندان خود اجرا کنند. این روش ها برای جلوگیری از گرفتار شدن در این وضعیت پیچیده نیز مؤثر است. اگر والدینی هستید که دانش آموزانی در حال تحصیل دارید، این موارد را در نظر بگیرید:
- روش های مطالعه را به فرزندان خود بیاموزید. درس خواندن در یک زمان معین و اهمیت دادن به استراحت کوتاه، بین فواصل مطالعه، یک اصل کلی است.
- مهارت های فردی و ارتباطی را در فرزند خود تقویت کنید. این می تواند باعث شود دانش آموز شما، تمایل بیشتری به درس خواندن با دوستان خود نشان دهد.
- به فرزندتان یاد بدهید اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را یادداشت کند.
- به فرزندان آموزش بدهید باید برای یک روز، یک هفته و یک ماه خود برنامه داشته باشد و آن را در یک دفترچه برنامه ریزی بنویسد. این کار می تواند مهارت مسئولیت پذیری، تصمیم گیری، اولویت بندی کارها و تمرکز او را توسعه دهد.
- در طول دوره درس خواندن سعی کنید حس مثبت و انگیزه قوی در فرزندان خود ایجاد کنید. با فرآهم کردن یک محیط آرام و بدون استرس در خانه می توانید بهترین نتیجه را مشاهده کنید.
- برای جلوگیری از افت تحصیلی یا جبران وضعیت موجود، باید با معلمان مدرسه همکاری کنید. ماهانه با آنها در ارتباط باشید و درباره نمرات و شرایط انضباطی فرزندتان با اولیای مدرسه صحبت کنید.
- به فرزندتان یاد بدهید که شکست، بخشی از دوره زندگی است و می تواند دروازه ورود به موفقیت های آینده باشد. ذهنیت مثبت را در او ایجاد کنید.
- رفتار مهربان و صمیمی با فرزند خود داشته باشید. حتی اگر متوجه شدید که فرزند شما دچار افت تحصیلی شده، آرامش خود را حفظ کنید و روند درمانی را دنبال نمایید. اگر لازم است از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرید.
- همراه و حامی فرزندتان باشید. همینطور که خودتان الگوی خوبی هستید، سعی کنید نمونه های موفق و مثبت را برای فرزند خود بازگو کنید تا بتواند از آنها درس بگیرد و انگیزه لازم برای درس خواندن را داشته باشد.
جمع بندی
افت تحصیلی یک مشکل رایج است که اکثر خانواده ها با آن دست و پنجه نرم می کنند. این وضعیت برای دانش آموزان دبستانی و دبیرستانی می تواند اتفاق بیوفتد. روش برخورد با دانش آموزان دبستانی که دچار افت تحصیلی شده اند، با دانش آموزان دبیرستانی کاملاً متفاوت است. هر دوره، نیازها و تکنیک های خاص خودش را دارد. والدین می توانند با نظارت دوره ای بر نمرات درسی فرزندانشان، و همچنین از طریق پیگیری از معلمان، متوجه شوند که پیشرفت های درسی به چه صورت بوده است و آیا افت تحصیلی وجود داشته یا خیر.
با توجه به اینکه شناسایی علائم افت تحصیلی در دانش آموزان، یک موضوع مهم است، والدین نسبت به ثبت نام فرزندان خود در مدارس مجهز با امکانات کامل، حساسیت زیادی به خرج می دهند. لذا در این مورد، گروه آموزشی سیمناد، تدابیر ویژه ای برای ارائه خدمات آموزشی و پرورشی به دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی اندیشیده است.
با ثبت نام در مدارس علوی تبریز می توانید از امکانات کامل این مجموعه بهره مند شوید. محیط آرام و امن آموزشی، کلاس های درسی مجهز، تیم آموزشی حرفه ای، دسترسی به خدمات مشاوره درسی، تحصیلی، برنامه ریزی و تربیتی، کلاس های تخصصی آموزش زبان خارجی به کودکان، نمونه هایی از این امکانات و خدمات هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.